Джумайка е името, под което се подвизава в Благоевград известната българска закуска "кренвиршка". Или поне под това име я купувахме в училище от лавката на двора. Виновници за това да си спомням за това време с умиление са много скъпите ми приятелки Цвети и Деси, които превръщаха и най-досадните събития в забавления. Така например Цвети беше провъзгласена (от нас) като училищен шампион по пререждане, носител на Златната кашкавалка, докато Деси, в ролята си на спортен коментатор, описваше в детайли уменията й да се промъква незабелязано под радара на останалите.
Не съм от хората, които често се гмуркат в спомените си за ученическите си години, може би защото най-близките ми прятели отдавна са извън граница или в други градове и се чуваме и виждаме само по празниците, но хубавото на тези приятели е, че независимо колко време не сте се виждали, когато се срещнете е сякаш не сте се разделяли.
Надявам се сега, четейки това, да се усмихват и да им се прияде от тези джумайки, защото смятам да напиша рецептата :)
И макар кренвиршите като (съмнителен) хранителен продукт да се намират в листата ми с изключително рядко консумираните храни, една сутрин ме налегна носталгия по точно тези закуски.
Реших, че (тъй като се познавам добре) ще мисля за тях, докато не ги направя - затова и не отлагах дълго. Дори използвах готово тесто (за още по-бърз резултат), което купувам от пекарна в града, а не от супермаркета, тъй като разликата във вкуса е огромна - поне според мен.
И така... запретнах ръкави и след около 10 минути вече ухаеше на прясно изпечен хляб у дома, може би едно от най-хубавите ухания за събуждане, наравно с аромата на чаша топло кафе.
А ето и необходимите продукти:
1 кг тесто
4 кренвирша
1 ч.ч. лютеница (аз използвах домашна)
кисели краставчки
1 яйце за намазване
чубрица
Тъй като исках да направя не много тестени джумайки, а по-скоро по-малки и с хрупкава кора, разточих тестото на средно тънки кори. Изрязах триъгълни парчета като за кроасани и ги намазах с по една супена лъжица лютеница и поръсих с щипка чубрица. В най-широкия край на триъгълника слагаме и по един резан кренвирш и кисела краставичка. След като завием джумайките, ги намазваме с малко разбито яйце и отново поръсваме с чубрица. Слагаме да се пекат в предварително загрята фурна с вентилатор на 200 градуса.
Стават за броени минути - опитайте!