вторник, 19 февруари 2013 г.

Торта" Теменужка" / Violet Cake


  

За Св. Валентин освен любовните банофи пайове забърках и тази торта. Поводът отново беше свързан с любовта, но по-специално към майката на Митко - Теменужка, която на този ден чества рожден ден. Всяка специална дама заслужава и специална торта, затова вдъхновена от нейното име се роди и тази торта. Мога да кажа с ръка на сърцето, че съм много доволна от резултата, защото тортата бе изцяло експериментална и каквото и да се бе получило, трябваше да го поднеса накрая. В този случай  извадих късмет. :)
В блога ми определено преобладават повече тежките шоколадови сладкиши, но трябва да има разнообразие, а тази торта е точно такава. Лека, въздушна торта със сиропирани блатове и крем с дъх на теменужки.
Най-важна роля играят тук познатите ни от детството бонбонки "теменужки" или "виолетки", които все още се продават в магазините.

 
Но ако така или иначе тортата ви е грабнала окото, вече трябва да ви кажа и необходимите продукти. А те са:

За блат с размер 18 см диаметър :
1 яйце
8 с.л. захар
12 с.л. прясно мляко
12 с.л. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

За крема:
500 мл сладка сметана
1 1/2 пакетчета бонбони теменужки

За сиропа:
1 ч.ч захар
2.ч.ч вода
няколко бонбони теменужки

За украса:
1 пакет бишкоти
украса от захарно тесто
натрошени бисквити

Започваме тортата, като приготвяме блатовете. Изброените продукти са за един блат, като той става достатъчно дебел и се разрязва на две. Въпреки това, аз изпекох два блата, тоест използвах общо четири половинки за направата на тортата.

За блатовете първо разбийте захарта с яйцето, като постепенно добавите млякото (може да го замените с вода), брашното, ванилията и бакпулвера. Сместа изсипвам върху намаслена и изрязана по дъното на тавичката хартия за печене. Пека на 160 градуса с обдухване.



През това време в хаванче начуквам бонбоните, като гледам да останат достатъчно малки парченца, но и все пак не на пясък. Бонбонките трябва да хрускат леко в крема. Прибавям ги към вече разбитата сметана и разбърквам отново.


За захарния сироп слагам на котлона тенджера, в която изсипвам 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. вода, и оставям да поври. Добавям и няколко натрошени теменужки (останалото 1/2 пакетче), които ще дадат аромат на сиропа. След като се посгъсти сиропа, дръпвам от котлона и добавям 1 ч.ч. вода. По този начин охлаждам по-бързо сиропа., но и леко го разреждам от доста захарния вкус.
Тортата сглобявам, като напоявам блатовете със сироп и отгоре слагам от сметановия крем. Така редя догоре и измазвам и отстрани с крема. Сега вече бишкотите ще се залепят с лекота, като за по-сигурно може да завържете панделка. :)

Цветовете теменужки бях приготвила два дена по-рано от захарно тесто и бях оставила да изсъхнат добре. Полепих краищата им с малко от натрошените бонбони.




Отгоре на тортата натроших 2-3 шоколадови бисквити, а върху тях разпределих цветчетата.






четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Банофи пай - сладък подарък за Св. Валентин / Banoffee pie in a cup for Valentine's Day

 

Св.Валентин е онзи ден в годината, когато всичко е посветено на любовта. Да направиш подарък или изненада на любимия човек. Разбира се, някои хора у нас ще предпочетат Трифон Зарезан, за да се наквасят. Но на тези, които са решили да направят жест към човека до тях, или към любимия, който ги гледа от огледалото :) , мога да предложа интересна рецепта.
Представям ви вариация на известния банофи пай, но в чашки. Освен, че рецептата е лесна, тя е и много икономична. В нея може да използвате стар кекс или сладкиш, блатове за торта или меки сладки и бишкоти.

А ето накратко и продуктите:
3 парчета стар сладкиш
2 банана
1/2 консерва дулца де лече
250 мл сладкарска сметана
захарна декорация

Сложете начупения сладкиш (аз използвах шоколадов с портокалови корички, който имах вкъщи) на дъното на чашката и сложете малко нарязани банани. Полейте с 1-2 супени лъжички от карамела (дулца де лече). Ако не можете да намерите в магазина, пригответе сами, както съм ви разказала в тази рецепта. Сложете отново пласт натрошен сладкиш, банани и карамел. Завършете с бита сладка сметана и украсете по желание. Излизат около 3-4 по-големи чашки.

 
За украсата използвах малко захарно тесто, което изрязах във формата на сърчица.  

 


Както и други десерти в блога, и този изисква много малко усилие и дава много възможности да проявите креативност при приготвянето им. 


И  най-важното...приготвяйте ги с много любов!




понеделник, 11 февруари 2013 г.

Чоу миен със свинско / Chow mein with pork


Китайската храна е една от най-често купуваните храни за вечеря в много страни, а вече и в България. С богатия си вкус и най-вече задоволителни порции тя определено се конкурира с добрата стара пица. Не във всеки град има обаче китайски ресторант, затова реших да ви представя една рецепта, която можете да спретнете у дома - Китайски спагети със свинско и зеленчуци. Преди да ви представя списъка с продуктите искам да поясня, че съм използвала зеленчуци, които са домашно отгледани. Тоест размерите им определно са 3 пъти по-малки от продаваните на пазара.

Необходими продукти:

300 гр свинско за готвене
3 с.л . царевично брашно
4 скилидки чесън
1 стрък пресен кромид

2-3 моркова
2-3 репички
зелена чушка
червена чушка

половин краставица
стрък праз
125 гр китайски спагети чоу миен
средна глава стар кромид
1/2 консерва соеви кълнове (около 140 гр)
олио / сусамово олио
соев сос
сол
джинджифил
черен пипер
вода

Започваме приготвянето на ястието с три важни стъпки:
1. Кипваме подсолена вода, отстраняваме от котлона и в нея слагаме спагетите, докато поомекнат. Отцеждаме водата и оставяме настрани.
2. Измиваме, подсушаваме и нарязваме свинското на лентички
3. Нарязваме зеленчуците - морковите и краставицата на лентички, чушките на правоъгълници, а останалите на обикновени резени.


В дълбок тиган (най-добре уок) загряваме на максимална степен слънчоголедово олио (с 1 супена лъжица сусамово олио при възможност). Прибавяме нарязания чесън, пресен кромид, 1 с.л. соев сос и 1 ч.л. джинджифил. Добавяме свинското месо и оставяме да се запържи. Добавяме царевичното брашно, разбъркваме и добавяме 100 мл топла вода. Оставяме малко да поври, като през това време отцеждаме кълновете. Към месото прибавяме спагетите, кълновете и разбъркваме. Добавяме и зеленчуците (без краставицата). Подправяме със сол, черен пипер - (още соев сос и джинджифил) на вкус.
Овкусяването на ястието е най-важната част в готвенето, така че, както казва Гордън Размзи крещейки: "Always taste your food". :)
Малко преди да извадите ястието, добавете нарязаната на ивици краставица и разбъркайте. Тя не бива да се готви дълго, затова я добавяме накрая, колкото леко да се затопли и овкуси.

Сервирайте ястието още топло.

 

Разпределете в голяма чиния или малки купички. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...