петък, 11 януари 2013 г.

Патица с портокали / Orange-Roasted Duck



Признавам си, не съм много сериозна да качвам чак сега рецептата за патицата, но просто обещах, макар и официално сезона на диетите у нас да бе открит. Това не означава, че няма да ви публикувам рецепти - напротив! Тъй като дълго отлагах блога, имам един добре охранен архив от снимки и рецепти, които ще ви представям този и следващия месец. Но да преминем към рецептата. "Патица с портокали" или иначе казано, "Ястие за чревоугодници" :)

Нужни са ви:
1 средно голяма патица или иначе казано до към 4 кг
2 моркова
2-3 малки глави лук
дафинов лист
1 портокал
черен пипер
мащерка
сол


Измийте и почистете патицата (което си е истински ад), поставете я в съда, в който ще я печете, с гърдите нагоре. Прокарайте пръсти под кожата на патицата в областта на гърдите и постепенно я отлепвайте, докато не се образува джоб. Изстискайте сока от портокала и полейте хубаво патицата с него, а корите от портокала сложете под кожата. Намажете хубаво със сол и пипер цялата патица, отвътре и отвън. Нарежете на едро лука и морковите и сложете в патицата и отвън за вкус. Добавете още дафинов лист и малко мащерка. 


Печете патицата покрита с фолио около 1 час и 30 мин - 2 часа. След това махнете фолиото и допечете още един час или повече в зависимост от големината на патицата и печката. При мен цялото печене отне около 3 часа.

Предложения за сосове и гарнитури:

 Гарнитура:

1) Консервирано червено зеле по немска рецепта - Тоест купете един буркан с овкусено червено зеле и затоплете леко преди сервиране. Можете да си направите и домашно, но предвид многото рецепти за празника, не ми остана време (и котлон) за това. Тази гарнитура е традиционна в Германия и се сервира с най-популярното зимно ястие - печената гъска.




2) Печени върху хартия червени картофи с кожата - слагаме върху хартия за печене нарязани червени картофи с кожата и печем на силна фурна, като разбъркваме от време на време. Овкусяваме със сол и малко зехтин.


3) Гъби в масло и бяло вино  - нарязани на едро гъби се задушават в тиган на котлона с малко масло. След като се задушат, добавяме и половин чашка бяло вино.

4) Грилована царевица в масло - сварена царевица нарязвам на малки порции и гриловам в тиган, като още топла я намазвам леко с четка, потопена в масло.


Сосове

1) Сладък портокалов сос - не е изненада, че в много страни комбинират месото с подобно на сладко или поне доста сладък сос. Ето и един такъв:

В тиган затоплете на слаб огън 100 гр захар с 3 лъжички вода, оставете леко да се карамелизира. Отместете от котлона и прибавете около чаша от бульона, образувал се при печенето на патицата. Добавете ситно нарязани портокалови корички, около 1 шепа, и  сока на един портокал. Оставете да поври на слаб огън около 10 мин, а след това добавете 2 лъжички масло, около 100 гр коняк и сол и пипер (използвах черен и зрънца зелен). По желание можете да добавите и цели резенчета портокал, който със своята киселинност ще балансира соса и няма да бъде толкова сладък.

2) Тъмен сос за патица  - приготвя се по стъпките за традиционен грейви сос. В тиган запържваме няколко лъжици брашно, след което добавяме чаша от мазнината от печенето на патицата. Овкусяваме със сол, пипер и дори малко индийско орехче. Добавяме 100 мл коняк (бяло вино). За по-голяма гладкост и плътност на соса, може да добавите и 100 мл заквасена или готварска сметана. Ако сосът стане много гъст, разредете с малко вода. 


неделя, 6 януари 2013 г.

Шоколадова торта "Лед" / Chocolate Cake "Ice"

 

Обещаното си е обещано - ето я и рецептата за шоколадовата торта от Новогодишната вечеря. Нарекох я така заради ледените висулки, които направих за украса. От доста време ми се въртеше тази идея в главата и се радвам, че реализацията й бе така успешна.

 

Истината е, че майка ми приготвя тази торта всяка Нова година и тя е любимата на сестра ми Мими. И тъй като тя се прибра за Коледа в България за първи път от много много години, сметнах, че традицията трябва да се уважи, но и с little twist :) Предупреждавам, че тортата е с голяма сладост и затова се приема толкова добре от нашето семейство.

А ето и рецептата. Първо - необходимите продукти:

За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
4 1/2 с.л. брашно
1 1/2 с.л. какао
1 бакпулвер
1 ванилия

За крема:
5 яйца
12 с.л. захар
125 гр масло
5 с.л. какао
портокалови кори
крокан
стафиди

За захарната украса:
есенция портокал
125 мл вода
130 г  глюкоза
250 г захар
леден прах за декорация


Първо приготвяме блатовете, като разбиваме отделените жълтъци със захарта до побеляване. Прибавяме последователно брашното, бакпулвера, какаото и накрая разбитите предварително на сняг белтъци. За да се запази въздухът в тях използвайте дървена лъжица и постепенно обръщайте белтъците с яйчената смес отдолу нагоре. Готовата смес изливаме в тавичка - аз използвах четири малки, но ако искате да направите по-голяма, използвайте една тавичка от 25-26 см и разрежете блата на две. Блатовете се пекат на умерена фурна за около 15 - 20 мин.


Крема приготвяме като отново отделяме жълтъци и белтъци. Първите разбиваме със захарта в огнеупорен съд на най-ниска степен на котлона, до пълното разтваряне на захарта. Докато тази смес изстива, разбиваме в друг съд маслото, какаото, портокаловите кори, крокана и стафидите. После ги добавяме към хладния жълтъчен крем.



Сглобяването на торта е следното - блат, крем, блат, крем и т.н



Заделените белтъци разбиваме на водна баня с около 2 ч.ч. захар, добавени постепенно, и сока на един лимон. Тук има един трик, който бих искала да споделя - за да се приеме по-лесно от сместа, затоплете леко сока от лимона и поне половината от захарта, докато се разтвори. Добавяйте тази течност към белтъците на тънка струйка. Готовата белтъчена глазура е с консистенцията за целувки и с нея можете да украсите цялата торта, да направите пламъци, снежни преспи и каквото ви хрумне.

 

Ледената украса направих като в тенджерка оставяме на котлона да поври водата, захарта и след като се разтопи - добавяме и глюкозата.  Тази смес оставяме да ври на тих огън и проверяваме от време на време с лъжица нейната готовност. Това става като потапяме лъжицата в чаша със студена вода, когато сместа започне да излиза твърда - тогава сме готови. Общо взето принципът за приготвяне на близалки. Към готовата смес добавяме есенцията и дръпваме от котлона, изчакваме малко да се избистри и започваме да изливаме желаните от нас форми върху силиконова подложка. Поръсваме с леден прах за декорация. Изчакваме леко да се втвърди и "обличаме" тортата с украсата. :)





Тортата може и да отнема доста време и няма да лъжа, не е от онези торти, които ще забъркате за 1 час. Но за да видите изумените лица на гостите си - си струва цялото суетене в кунята. Още повече, когато на следващия ден не е останала и троха. :) 

С много любов за цялото ми семейство и всички приятели - кулинари - Люси!

 







четвъртък, 3 януари 2013 г.

Новогодишната трапеза! / New Year's Eve meal recipes



Нова Година - Нов Късмет!

Или поне за мен започна така :) Освен хубави късмети от баницата ми се падна въможност отново да се появя в страницата на Kulinar.bg този път с Новогодишната си трапеза.
Обещавам съвсем скоро да споделя с вас тези рецепти, които определено се правят за празнични поводи.

С пожелание за успешна и щастлива 2013 година - Люси! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...