Обещаното си е обещано - ето я и рецептата за шоколадовата торта от Новогодишната вечеря. Нарекох я така заради ледените висулки, които направих за украса. От доста време ми се въртеше тази идея в главата и се радвам, че реализацията й бе така успешна.
Истината е, че майка ми приготвя тази торта всяка Нова година и тя е любимата на сестра ми Мими. И тъй като тя се прибра за Коледа в България за първи път от много много години, сметнах, че традицията трябва да се уважи, но и с little twist :) Предупреждавам, че тортата е с голяма сладост и затова се приема толкова добре от нашето семейство.
А ето и рецептата. Първо - необходимите продукти:
За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
4 1/2 с.л. брашно
1 1/2 с.л. какао
1 бакпулвер
1 ванилия
За крема:
5 яйца
12 с.л. захар
125 гр масло
5 с.л. какао
портокалови кори
крокан
стафиди
За захарната украса:
есенция портокал
125 мл вода
130 г глюкоза
250 г захар
леден прах за декорация
Първо приготвяме блатовете, като разбиваме отделените жълтъци със захарта до побеляване. Прибавяме последователно брашното, бакпулвера, какаото и накрая разбитите предварително на сняг белтъци. За да се запази въздухът в тях използвайте дървена лъжица и постепенно обръщайте белтъците с яйчената смес отдолу нагоре. Готовата смес изливаме в тавичка - аз използвах четири малки, но ако искате да направите по-голяма, използвайте една тавичка от 25-26 см и разрежете блата на две. Блатовете се пекат на умерена фурна за около 15 - 20 мин.
Крема приготвяме като отново отделяме жълтъци и белтъци. Първите разбиваме със захарта в огнеупорен съд на най-ниска степен на котлона, до пълното разтваряне на захарта. Докато тази смес изстива, разбиваме в друг съд маслото, какаото, портокаловите кори, крокана и стафидите. После ги добавяме към хладния жълтъчен крем.
Заделените белтъци разбиваме на водна баня с около 2 ч.ч. захар, добавени постепенно, и сока на един лимон. Тук има един трик, който бих искала да споделя - за да се приеме по-лесно от сместа, затоплете леко сока от лимона и поне половината от захарта, докато се разтвори. Добавяйте тази течност към белтъците на тънка струйка. Готовата белтъчена глазура е с консистенцията за целувки и с нея можете да украсите цялата торта, да направите пламъци, снежни преспи и каквото ви хрумне.
Ледената украса направих като в тенджерка оставяме на котлона да поври водата, захарта и след като се разтопи - добавяме и глюкозата. Тази смес оставяме да ври на тих огън и проверяваме от време на време с лъжица нейната готовност. Това става като потапяме лъжицата в чаша със студена вода, когато сместа започне да излиза твърда - тогава сме готови. Общо взето принципът за приготвяне на близалки. Към готовата смес добавяме есенцията и дръпваме от котлона, изчакваме малко да се избистри и започваме да изливаме желаните от нас форми върху силиконова подложка. Поръсваме с леден прах за декорация. Изчакваме леко да се втвърди и "обличаме" тортата с украсата. :)
Тортата може и да отнема доста време и няма да лъжа, не е от онези торти, които ще забъркате за 1 час. Но за да видите изумените лица на гостите си - си струва цялото суетене в кунята. Още повече, когато на следващия ден не е останала и троха. :)