неделя, 6 януари 2013 г.

Шоколадова торта "Лед" / Chocolate Cake "Ice"

 

Обещаното си е обещано - ето я и рецептата за шоколадовата торта от Новогодишната вечеря. Нарекох я така заради ледените висулки, които направих за украса. От доста време ми се въртеше тази идея в главата и се радвам, че реализацията й бе така успешна.

 

Истината е, че майка ми приготвя тази торта всяка Нова година и тя е любимата на сестра ми Мими. И тъй като тя се прибра за Коледа в България за първи път от много много години, сметнах, че традицията трябва да се уважи, но и с little twist :) Предупреждавам, че тортата е с голяма сладост и затова се приема толкова добре от нашето семейство.

А ето и рецептата. Първо - необходимите продукти:

За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
4 1/2 с.л. брашно
1 1/2 с.л. какао
1 бакпулвер
1 ванилия

За крема:
5 яйца
12 с.л. захар
125 гр масло
5 с.л. какао
портокалови кори
крокан
стафиди

За захарната украса:
есенция портокал
125 мл вода
130 г  глюкоза
250 г захар
леден прах за декорация


Първо приготвяме блатовете, като разбиваме отделените жълтъци със захарта до побеляване. Прибавяме последователно брашното, бакпулвера, какаото и накрая разбитите предварително на сняг белтъци. За да се запази въздухът в тях използвайте дървена лъжица и постепенно обръщайте белтъците с яйчената смес отдолу нагоре. Готовата смес изливаме в тавичка - аз използвах четири малки, но ако искате да направите по-голяма, използвайте една тавичка от 25-26 см и разрежете блата на две. Блатовете се пекат на умерена фурна за около 15 - 20 мин.


Крема приготвяме като отново отделяме жълтъци и белтъци. Първите разбиваме със захарта в огнеупорен съд на най-ниска степен на котлона, до пълното разтваряне на захарта. Докато тази смес изстива, разбиваме в друг съд маслото, какаото, портокаловите кори, крокана и стафидите. После ги добавяме към хладния жълтъчен крем.



Сглобяването на торта е следното - блат, крем, блат, крем и т.н



Заделените белтъци разбиваме на водна баня с около 2 ч.ч. захар, добавени постепенно, и сока на един лимон. Тук има един трик, който бих искала да споделя - за да се приеме по-лесно от сместа, затоплете леко сока от лимона и поне половината от захарта, докато се разтвори. Добавяйте тази течност към белтъците на тънка струйка. Готовата белтъчена глазура е с консистенцията за целувки и с нея можете да украсите цялата торта, да направите пламъци, снежни преспи и каквото ви хрумне.

 

Ледената украса направих като в тенджерка оставяме на котлона да поври водата, захарта и след като се разтопи - добавяме и глюкозата.  Тази смес оставяме да ври на тих огън и проверяваме от време на време с лъжица нейната готовност. Това става като потапяме лъжицата в чаша със студена вода, когато сместа започне да излиза твърда - тогава сме готови. Общо взето принципът за приготвяне на близалки. Към готовата смес добавяме есенцията и дръпваме от котлона, изчакваме малко да се избистри и започваме да изливаме желаните от нас форми върху силиконова подложка. Поръсваме с леден прах за декорация. Изчакваме леко да се втвърди и "обличаме" тортата с украсата. :)





Тортата може и да отнема доста време и няма да лъжа, не е от онези торти, които ще забъркате за 1 час. Но за да видите изумените лица на гостите си - си струва цялото суетене в кунята. Още повече, когато на следващия ден не е останала и троха. :) 

С много любов за цялото ми семейство и всички приятели - кулинари - Люси!

 







четвъртък, 3 януари 2013 г.

Новогодишната трапеза! / New Year's Eve meal recipes



Нова Година - Нов Късмет!

Или поне за мен започна така :) Освен хубави късмети от баницата ми се падна въможност отново да се появя в страницата на Kulinar.bg този път с Новогодишната си трапеза.
Обещавам съвсем скоро да споделя с вас тези рецепти, които определено се правят за празнични поводи.

С пожелание за успешна и щастлива 2013 година - Люси! :)

петък, 21 декември 2012 г.

Снежковци / Snow dwarfs cookies

 

"Що за име е това ?!" - ще кажете вие, но аз трябваше да измисля някое весело имe на тези сладки. Това са едни от любимите ми сладки - жълъдчета, които майка ми приготвя от детството ми. Моята вариация обаче е в духа на идващата  Коледа и в кухнята ми постоянно тече работен процес. Така се родиха и те. Трябват ви само:

пакет котешки езичета
кокосови стърготини
мармалад от сливи или шипки

бял шоколад
масло (при необходимост)
захар (сладкарски бои)

Цялата философия на тези сладки не се крие в тънкото изкуство на слепването на две котешки езичета с марамалад. (Както ще си помислят някои :) ) Не, цялата работа е в изрисуването на личицата на снежковците. След като сте слепили бисквитките, потопете единия им край в разтопения на водна баня бял шоколад (в зависимост от шоколада може да добавите и масло). Веднага след това ги потапяте в купичка, в която сте сложили червена захар. Mожете да я направите, като в бурканче сложите малко захар и 1 - 2 капки червена сладкарска боя - раздрусвайте бурканчето, докато захарта се оцвети. Това е много лесен начин сами да си приготвяте спринкълс.

 

След това с четки за рисуване се развихрете и нарисувайте личицата на снежковците. С бял шоколад направих очите и малко от брадата, която оформих допълнително с кокосови стърготини.
 
Направата на тези сладки е идеално занимание за децата по време на празниците, а защо не и за по-големите. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...