сряда, 28 ноември 2012 г.

Домашни дюнери или готвене с лефтовърс / Homemade Dyuner or Cooking with leftovers


Да готвиш с лефт овърс (leftovers) или остатъци от други продукти или ястие си изисква също толкова майсторство, както и да сготвиш нещо ново. Даже бих казала, че е доста по-трудна задача. Много често обаче ни се налага да направим точно това! Уж няма нищо за ядене, но в хладилника има куп продукти, които на пръв поглед сякаш не могат да бъдат комбинирани. Понякога това е така, друг път ще се изненадате сами от невероятната сполучлива комбинация, която въображението ви е сътворила...а съвсем друг път пък можете да разчитате на някои рецепти, които винаги стават :) Такива са домашните дюнери. Най-често ги приготвям с месо от сухите пилешки гърди, които някакси винаги остават.

 

Останалата част са също съставки, които се намират в хладилника: салата (някой друг останал лист маруля, малко прясно зеле, кисели краставички), сосове - майонеза, кетчуп, лютеница и разбира се лук :) Запържвам леко пилешкото месо и лука с лъжичка пикантен сос.

 

Готовата смес пълня в арабска пита, която също затоплям на тигана и слагам останалите продукти. Готовите дюнери са идеални за вечера...и за разчистване на хладилника :) 

вторник, 27 ноември 2012 г.

Печен пангасиус върху морска сол и свежа салата / Baked Pangasius on See Salt




Признавам си, не съм от любителите на морската храна. Това май е престъпление за всеки, който смее да се нарича кулинар, но все пак такава е жестоката истина. Разбира се, не мога да кажа, че не обичам добре приготвената пъстърва, сьомга, прекрасните миди сен жак или пък обиковено филе от бяла риба. Че са вкусни, си е така, но бих предпочела пържола всеки път. И бронтозавър бих изяла, ако не бяха изчезнали! Но истината е, че рибата е една от най-полезните храни и трябва да я включваме в менюто си поне веднъж седмично. 

Идеално за целта е филето от пангасиус, което е на големи парчета - може да панирате, да запечете или да го направите в легло от морска сол като тази рецепта. Предупреждавам, че ястието става доста соленко и определено е за любителите на солта (като тези у дома).
А ето и необходимите продукти:

За рибата:
1кг пангасиус филе
2 лимона
1 ч.ч. морска сол
1 кофичка кисело мляко
Черен / розов пипер

За салата:
Марула
Зеле
Зелена чушка
Моркови
Зелен кромид

за дресинга:
ситно нарязан копър
3 с.л.балсамиков оцет
3 с.л.олио
6.с.л.вода

Първо застиламе с хартия за печене или фолио тавата, в която ще печем. Отгоре поръсваме с морска сол - препоръчвам до една чаша, на много тънък пласт, но ако решите да сложите повече, наредете парченцата от нарязания лимон върху солта и отгоре поставете рибното филе. Разбира се, ще има части, които ще опират в солта, но така тя ще стане по-осолена предимно по ръба. Може да поръсите с подправки по желание, аз предпочитам розов пипер.

Сложете във фурната на 200 градуса и печете до готовност. Обичам да препичам тази риба, докато стане хрупкава, но това е въпрос на вкус. През това време разбийте киселото мляко с вилица  за да стане като сос. Докато рибата се пече, нарежете продуктите за салата и пригответе дресинга. 
 

Готовата риба сервирайте върху соса от кисело мляко, гарнирана със свежа салата. 
 

Солта от рибата се разтваря в киселото мляко, като по този начин осолява и леко киселата салата. 

Сребърни прибори/ Homemade Silverware



От тук започна всичко...кашон стари порцеланови чинии и чаши, събиращи прах в мазето. Макар и идеално запазени, бяха отдавна загубили блясъка си и бяха меко казано демоде. Имаше толкова много от тях, че нямаше как да не се изкуша да не поекспериментирам.


Бях купила сребърен холограмен спрей заради поредния проект за Хелоуийн и реших, че няма да навреди да напръскам и някоя и друга чиния. Намерих малка вазичка, няколко сухи листа (човек да се чуди къде ги държа тези неща в мазето, но мога да ви кажа, че работилницата ми е невероятно подредена :) и се залових с пръскане.


Добре е да носите маска или ще ви трябва добра вентилация на помещението. Нанасяйте спрея от разстояние и на пластове. Ако е необходимо да нанесете втори пласт, изчакайте първият да засъхне. Имайте предвид, че повечето спрейове не са подходящи за покритие на съдове, които ще използвате за сервиране на ястия. Тези съдове са единствено с декоративна цел или в краен случай използвайте втора чинийка или подложка.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...