четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Сладки топчета / Sweet balls


Има много рецепти за приготвянето на сладки топчета, но според мен са излишни. Веднъж схванеш ли принципа на приготвянето на този вид сладкиши е въпрос на вкус и въображение. Това е десерт, който всеки може да направи, когато иска да разчисти шкафа, в който държи сладките неща. Цялата философия на този сладкиш е приготвянето на "бисквитено" тесто, което може да оформите на топчета, скалички или сладък салам. За тестото ви трябва спойка, която най-често е масло или разтопен шоколад.


Още идеи за бонбоните: може да добавите натрошена халва (обикновена или нуга), локум, плодове от сладка, пияни вишни без костилката!, счукани ореховки, целувки, сусамки, бишкоти, стар кекс, различни видове ядки, какао, аромати от ликьори и кокосови стърготини. Има ли нужда да споменавам шоколад? :) Може да сложите в тях всичко вкусно, стига да е натрошено достатъчно на ситно, но не и прекалено - красотата в тези сладки топчета е, че с всяко отхапване може да усещате различни вкусотии! Може да е семпъл десерт - но според мен семплите неща в кулинарията не са за пренебрегване. Все пак те са класики заради причина!



сряда, 21 ноември 2012 г.

Мафижи / Mafizhi

 
  
Ах, тези мафижи! Толкова дълго време слушах за тях от моята половинка - Митко! Под дълго време имам предвид години! Неговата баба Цинка подслаждала детството му с този типично петрички десерт, представляващ пържени панделки, сиропирани със захарен сироп. Ще си кажете, че рецептата е лесна и може да се експериментира, но тъй като аз гонех високата летва на «бабиния десерт», много исках да го направя абсолютно същия. И мисля, че успях!

За мафижите ви трябват:  
2-3 яйца 
1 к.ч. кисело мляко
брашно (колкото поеме)
сол

За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч вода

Първо забъркваме тестото, като разбиваме яйцата с киселото мляко и щипка сол.

 

Започваме да добавяме брашно, колкото поеме за твърдо тесто. След това разделете на тoпки, като всяко от тях разточвате на дебела кора. От нея режете лентички, широки около 2 см. В средата на всяка лентичка направете по един хоризонтален разрез, през който първо прекарайте единия край, а после и другия, така, че да се образува панделка. 

 

Готовите панделки пържете в маслена баня до хрупкавост.
След това ги наредете в съд да легнат и ги залейте с приготвения захарен сироп. Може да ги поръсите и с допълнително захар. 


Мафижите са най-хубави постояли в хладилник за час-два! Разбира се, при нас нямаше как да се случи това, защото се ометоха за отрицателно време. 

 

Тиквено пюре / Pumpkin puree


Най-сетне се реших - ще си направя домашно тиквено пюре! Всеки път около Хелоуийн си давам сметка, че имам нужда да го направя, заради хилядите десерти и ястия, които се приготвят много лесно с помощта на вкусното тиквено пюре. Тъй като е пробна партида, направих малка доза, а рецепта ..освен това което измислих, няма :) Единственото, което ви трябва е ...хубава тиква.


Моите рецепти достигат до вас (много често) благодарение на генералния ми спонсор "Градината на баба" :), където обичам също да прекарвам времето си. Та оттам си избрах и ето тази неголяма тиква:


Измита, почистена и нарязана на малки парчета, поставям тиквата да се пече върху фолио с кората нагоре на 170 C градуса. Проверявам с вилица готовността й. Благодарение на печенето върху отразяващо фолио, тиквата става като задушена. Може да решите и да сварите тиквата, но печенето определно запазва повече аромата й.


Следващата стъпка бе да премахна кората на тиквата и я пасирах. С половината готовото пюре напълних три малки бурканчета, а към останалото добавих малко от останалата ми оцветена с оранжево захар за Хелоуийн. Захарта сложих на вкус, а по този начин сладкото пюре засили цвета си. 


Това ми помогна да различа сладкото от обикновеното пюре, а реших да направя 2 вида - защото неподсладеното може да се използва за различни видове супи и солени ястия, а сладкото - за десерти!

Бурканчетата стерилизирах за 15 минути на тих огън, а след като изстинаха добавих и етикетите :)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...