петък, 27 януари 2023 г.

Тутманик на триъгълници като от закусвалня / Тutmanik - Bulgarian layered bread with cheese

 

В петък обикновено ви представям рецепта или за нещо сладко, с което да си подсладите уикенда или рецепта за нещо подходящо за закуска. По-рядко предложенията ми са свързани с основни ястия, овен ако не са по-връткави и си трябва повече време за приготвяне, за което почивните дни са идеални. 

Не знам как е при вас, но ако има един тестен ден в седмицата, за нас това е събота - или ще са палачинки, мекчики, банички, сандвичи, хот-дог, но все ще има нещо с което да стартираме деня така, че да не ни се става повече от леглото :) И защо не, не е като да ни чака работа в градината и нали затова му казват ден за почивка. 

Предлагам ви и на вас, изгодно, естествена изолация от пухкав био материали за идните студени дни под формата на изкусителни тутманичета на триъгълници като от закусвалня. Не знам дали все още се продават така, но преди години помня, че поне в нашия град точно така ги предлагаха. 

Тутманикът като име винаги ще свързам с това, че като бях невръстна тийнейджърка видях един от уважаваните от мен метъл батковци да се реди на опашка в закусвалнята. Мислех си, че сега ще сгъне две мазни банички или ще си вземе една голяма боза, но когато дойде неговия ред дочух как попита : "Тутманичетата топлички ли са?" и цялата ми представа за това колко е сериозен , страшен и величествен се стопи като масълце в тестена закуска. Тогава научих, че не само не никой е по-голям от хляба, но никой не е много корав пред топлия леб. Сега ще ви покажа как да си направите точно таквиа тутманичета, пълни с масълце, сиренце и много, много любов. 

ВИДЕО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА може да видите за сега в Инстаграма ми ТУК> 

Необходими продукти:
Около 700 г брашно София мел Бяло
400 мл хладка вода
1/2 кубче жива мая
150 мл олио
125 г масло
300 г сирене
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце + 1 жълтък

Аз използвах бяло брашно на София мел, но може да ползвате и друго - класик или екстра. Приготвяме си продуктите на масата, като водата трябва да е леко топла, но не и гореща.


Тъй като ползвах жива мая, първо  я активизирам. За целят във водата слагаме захарта и маята и разтриваме с пръсти във водата, докато се разтвори напълно. 


Баба ми винаги добавя 1-2 супени лъжици брашно в маята, правейки я повече като гъста каша, за да е по-лесно омесването й после. 


Оставяме я настрана да шупне или иначе казано - да набъбне и да стане на балончета. 


Пресяваме брашно и слагаме две трети от него в купата на миксера ( или в съда, който ще меси, ако го правим на ръка) Правим в него кладенче и добавяме шупналата мая, яйцето и около 3-4 с.л от олиото.


Пускаме миксерът да меси, като по стените му започваме да прибавяме постепенно от отсяното брашно, още олио, ако е необходимо и солта. Прибавяме докато тестото започне да се оформя на топка в центъра и се отделя от стените на съда от само себе си. 


С още малко от олиото намазваме купа и прехвърляме тестото и покриваме със стреч фолио. Оставяме на топло да втаса за около час-два в стая или за много по-кратко, около половин час на 50 градуса във фурната. 


След като тестото втаса го изваждаме на масата и си приготвяме плънката - начупеното сирене и разтопяваме маслото заедно с останалото ни олио. 


Разделяме тестото на четири равни части. всяка част оформяме на топка, като взимаме една, останалите покриваме да не съхнат.


Всяка топка разточваме на правоъгълен лист, намазвайки го с маслото и олиото и поръсваме със сирене. Сгъваме на две по дължина и отново повтаряме - масло и сирене, сгъваме още веднъж и отново, докато не стигнем до квадрат. Към последния етап си помагам още веднъж с точилка, разстилайки предпоследно за да сгъна за последен път, но като цяло не е нужно да правите толкова пластове, ако не искате. 


Така процедираме и останалите парчета тестото, оформяйки четири квадрата, които поставяме в правоъгълна тава, намазана с олио, на малко разстояние един от друг, за да има накъде да бухнат. 


Оставяме ги да втасат още веднъж, и след като удвоят обема си ги нарязваме с нож на триъгълници и намазваме отгоре с малко жълтък, който сме разбили с малко вода или прясно мляко.


Пъхаме да се пече в силно загрята фурна 190-200 градуса до готовност - около 25-30 минути, Проверете към края дъното дали е запечено добре. Ако тутманикът тръгне да се запича много отгоре, а отдолу е още суров, сложете лист фолио и допечете така.


Готовия тутманик задушете за кратко с кърпа и найлонова торбичка, за да може да омекне още повече. Уханието на масло и сирене е направо неописуемо....


Аз използвах по-голяма тава, но в по-малка ще бухнат повече не височина. Хапвайки от него ще разкривате от всички вкусни пластове и със сигурност тази закуска "ще ви върне в първи клас", както се казва :) 
Сподели ми в коментар коя е твоята любима закуска от закусвалните, за която си спомнящ с умиление :) 



п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


9 коментара:

  1. Това е любимата ми закуска. В Стара Загора ги правеха само в една закусвалня на пазара. Не се казваха тутманик, а карниера. Обожавах ги, докато бяха топли. Бързо свършваха, защото всички ги обичаха. Ще пробвам тази рецепта. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм могла да бъда полезна :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Търся рецепта за едни закуски от детството ми ,казваха се "ямболки"
    Кръгли разделени на 4 както тутманика .Бяха с поресто жилаво тесто!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ще се опитам да разпитам за тази рецепта, но не съм опитвала. Поздрави!

      Изтриване
  3. Тригуна, понички-пържени с мармалад, милинки, виенски кифлички- без пълнеж

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова ми се прияде и сега го правя, но ми мирише на фиаско, не на масло. Толкова си мога. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Намерихте ли тестото за ямболките?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...