понеделник, 9 септември 2019 г.

Турско мантъ / Manti - Turkish dumplings with ground meat



Каква седмица само!  Още не е започнала като хората, а аз вече си говоря сама. Дай поне да седна да напиша един пост, че така ще си адресирам мислите поне към вас. Дали и вие се чувствате така? След ваканцията работата ме фрасна със силата на настъпено гребло и между служебните задължения, кулинарните "отговорности", чакащата за обработка продукция от градината на баба, редовното почистване и подготвяне за есента, започвам да губя представа кой ден и година сме. 

Ако трябваше да подготвям ученици за учебната година сигурно съвсем сън нямаше да ме хване, но аз все пак ще се опитам да помогна на тези от вас с каквото мога. Обещала съм ви тази година да ви помагам с повече рецепти, подходящи за ученическа ( служебна) кутия за храна, десерти и ястия подходящи да деца, че дори и бебони. Ще има разбира се и повече диетични, кето рецепти, както и тези, които вече сте пожелали, и аз съм успяла да намеря необходимите продукти, подправки или пък просто нещо, което си струва да опитате.


Преди време, един мой читател си пожела мантъ например, и аз си го записах с ясната представа, че дори аз не съм го яла. 
Честно казано, започнах да посещавам съседните страни на България едва в последните години, защото винаги съм гледала да пътувам малко по-далекинко :) 
 В Турция съм била веднъж, но на хотел и там имаше всичко, което може човек да си представи, а вашата Люси пак си нагъваше любимите чушки, месо и салата. Покрай блога обаче нещата се попромениха и нямам търпение да опитвам нови и местни ястия, в страните, които посещавам. Този път например, специален принос за днешната рецепта има моята добра приятелка Марта, която не веднъж ми изпраща вкусни деликатеси от Турция. Тя добре знае, че Люси магнитчета не яде и пратките й винаги са неизпълнени с всякакви местни вкусотии, като днешното мантъ.



  Турски кнедли, равиоли и каквото там може да се сетите, за да ги оприличете, са си просто тестен продукт, който може да поднасяте с плънка или без, но във всички случай ще ви заситят и ще ви харесат :) Реших, че е идеално предложение за седмична вечеря, защото става бързо и лесно, а точно от това имаме нужда тогава. 
Идеално ястие да употребите и някои от останалите ви по-меки домати, защото може да ползвате и прясно смлени такива. Но стига сме приказвали, ето и самата рецепта: 


Необходими продукти: 
Около 800 млени домати
300-400 г готово мантъ
200 г телешка кайма
2-3 скилидки чесън
1 голяма глава лук
300 г кисело мляко
шепа магданоз
сол/ черен пипер ( може да добавите и други на вкус) 
олио

Мантъто, което Марта ми изпрати изглеждаше така, като аз изсипах по-голямата част от него в тавата, за да преценя колко ще ми отиде, тъй като то набъбва след като поеме от течността.


Остана ми по-малко от 100 г в кутията и можех да го сложа и него, но така прецених, че ще е по-красиво и равномерно :) 


Използвах една консерва от цели домати, които смелех на чопъра и един буркан от домашен доматен сок, като в зависимост от това, с каквото разполагате може да ползвате и доматен концентрат, прясно смилени домати и както аз съм направила. 

Измиваме и почистваме лука, а след това го нарязваме на ситно.


През това време запържваме каймата в малко сгорещено олио, като се стремим да я раздробим на малки парченца.


Добавяме и лука и запържваме за още няколко минути, докато омекне, като тук е момента да прибавим и подправките. По принцип може да сложите само черен пипер и сол, но ако обичате повече аромат, може да се развихрите и с щипка кимион, червен пипер или нещо друго, което ще пробуди сетивата ви. 


Накрая прибавяме доматите и доливаме с малко вода, ако е необходимо. Зависи от това, колко  са ни воднисти доматите, които използваме, дали е само доматена паста и т.н. На мен не ми се наложи да добавям много, само замих леко консервата. 


Оставяме да покъкри пет минути леко, за да може да обере уханието от запръжката на тигана и прехвърляме в тавата при мантъто.


Пъхаме да се запече на 180 градуса, с обдухване, докато сосът се сгъсти, а мантъто омекне и се свари.


През това време приготвяме соса, като разбиваме с вилица киселото мляко и към него прибавяме накълцания на ситно чесън и магданоз. Може да запържите една чаена лъжичка червен пипер в малко олио ( или масло), което също да добавите към соса, или да го поръсвате върху него.


Аз процедирах по втория начин, тъй като тогава имаме повече градиране на вкусове - горещото и ароматно меко мантъ, с освежаващия сос от кисело мляко, и завършващо с опушения вкус на пипер.


На пръв поглед просто ястие, ама колко вкусно само! 

Отпуските за повечето от нас може да са зад гърба ни, но предлагам да хванем въображаемите куфари и да пътуваме по света от собствената си кухня. Аз съм си "купила билети" още за Мексико, от където съвсем скоро ще ви покажа пък една много вкусна торта :) 


А сега, оставям ви с още малко вкусни кадри и ви пожелавам, успешна и вкусна седмица, приятели! 

П.п1. Специални благодарности, Марте! 
Прегръдки и целувки!

П.п 2. За готово мантъ може да потърсите за поръчки в нета ( 500 г са около 2 лв.) 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


16 коментара:

  1. Мило мое Люде, здравей!;)Колко приятно ме изненада само,ако знаеш,и колко ми е благо на душицата,че съм успяла да те зарадвам с ново кулинарно предизвикателство,което за мен е едно от най-вкусните и лесни за приготвяне ястия от турската кухня,а и толкова запомнящо се като вкус;). Много се радвам да видя една от любимите си рецепти в твоя прочит!;)Аз ти благодаря!;)Досега не съм приготвяла точно от този вид "Чорум мантъсъ",то е предварително запечено.Това е и единственият вид сушено мантъ,което позволява транспортиране на дълго разстояние,без опасения,че ще се развали.В Турция има и вид прясно манту,което се продава охладено в магазините само от хладилните витрини и се държи хладилника до няколко дни,а във фризера,ако решиш да го готвиш след няколко месеца.Това прясно мантъ се нарича Кайсери манту,на името на град Кайзери,който е прочут с авторството на този деликатес.Разликата е,че каймичката се намира вътре в самите бохчички от тесто - варят се до омекване в малко вода със сол и мазнина,след което се отцеждат леко,но се запазва и част от водата,в която да варени.Сипват се в порция,заедно с малко от тази вода,а отгоре се поливат с кисело мляко,смесено със счукан чесън,наръсват се със сушен джоджен,и най-накрая се поливат със запръжка от масло и червен пипер...МММ;)Това ти си го знаеш,де;),просто да го имат предвид и читателите,ако им попадне прясно манту отнякъде.Във всичките му форми е едно от ястията, с които мога да преям,без да ми е съвестно после;)))..Благодаря ти от сърце и душа, мила!;) Много ми стана мило и приятно,че мога да допринеса за твоите красиви кулинарни творения,да те зарадвам като скъп на сърцето ми човек!;)...И ми стана вкусно само от кадрите, все едно го опитвам в момента;).Целувки и от мен,прегръдки силни,Люсе!;)Твой Сърдечко;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мой Сърдечко :) Няма как да не те похваля винаги, когато мога, пък било и чрез статия, тъй като не ми остава време за един от нашите фермани. Сигурна съм, че много хора ще ми заядат ушите за този вариант на мантъто, но го срещнах в няколко рецепти онлайн и ми се стори най-подходящо за домашните. Те нямаше да се влюбят във варения и по-постен вариант, но този се омете за нула време. Благодаря ти още веднъж за милите подаръчета, приятелко и ти изпращам много целувки и прегръдки!

      Изтриване
  2. Люси,
    съвсем случайно в нашия квартален магазин видях пакетчета с МАНТЪ.Сушено е също като твоето, произведено в Турция.Видях производителя.Спомням си една рецепта на Хилда Казасян за това ястие.Тя е с кисело мляко и запържен червен пипер.Но твоето е определено по - интересно и подходящо за нашия вкус.Мантъ - то явно е много лесно за приготвяне варено, но така предварително запечено ще е още по - вкусно .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Да, точно така приготвих и аз мантъто - спрямо вкуса на домашните, тъй като знам, че по-семплия вариант може би няма да ги впечатли толкова! Радвам се, че моето предложение ти допада! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Страхотно изглежда и със сигурност е и много вкусно! Поздравления, Люси, страхотна си!
    П.С. Случайно те открих в Pinterest и от тогава съм чест гост в твоя блог, но имам въпрос - защо не мога да те последвам там? Не ползвам Facebook и Instagram, a ми се иска да ми изскачат новите ти предложения в Pin - a :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Имам акаунт във пинтерест, но признавам си не пинувам често или забравям да качвам новите рецепти ( но други хора качват), но виж тук за всеки случай - https://www.pinterest.com/lussilien/
      Би трябвало да можеш а следваш акаунта или борд с Моите рецепти :) - https://www.pinterest.com/lussilien/my-recipes/ Поздрави от сърце!

      Изтриване
    2. Благодаря, Люси! Наистина много харесвам теб и публикациите ти! Поздрави и слънчев и усмихнат ден да имаш!
      Марина

      Изтриване
    3. Здравейте
      Много ми хареса рецептата ❤️
      От къде да намеря мантъ?

      Изтриване
    4. Здравей, Ании. Може да потърсиш онлайн или в някой турски магазин. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Здравейте, трябва ли това мантъ предварително да го сваря?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е задължително, но ако го сварите ястието ще стане по-бързо, но пък внимавайте да не го преварите и да стане на каша. Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте,това мантъ трябва ли да се свари предварително?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Пламена. Не е необходимо. Поздрави!

      Изтриване
  6. Не съм правила ,но имам отдавна да си купя днес си купих и утре ще опитам да го приготвя дано се получи!

    ОтговорИзтриване
  7. МАНТЪ ИМА ВЪВ ВСИЧКИ ТУРСКИ МАГАЗИНИ САМО ,ЧЕ Е СУХО И ПРИПЕЧЕНО.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...