понеделник, 29 май 2017 г.

Ватрушки - Сладки питки с череши / Sweet Cherry Filled Buns (Vatrushki)


Понякога взимам много недообмислени решения. Например вчера беше неделя и като всеки нормален човек, обичам да го прекарвам малко по-спокойно, за да се подготвя за новата работна седмица. 
Не стига, че изневерих на плана си като се забутах с някаква супер късна прожекция в киното, като си казах "'Ееее, един-два часа по-късно ще се оправя", но след края на филма толкова се бях разсънила, че като се прибрах изгледах още един филм. През цялото време гледах часовника и пресмятах колко часа сън ми остават ако заспя any given time, но не...инатът му с инат изгледа целия филм и после СИ обърнах гръб на себе си с думите " Ще те видя аз утре тебе като има сто милиона задачи за вършене". 
И така, излишно е да казвам, че днес не съм в настроението на пееща принцеса от приказките на Дисни, но пък нещо се появи точно навреме. Тази рецепта за супер апетитни сладки питки с череши - ватрушки.



Истината е, че снимките отлежават в чернови около година-две и затова и не са ми най-любимите като качество. Навън обаче череши ни се усмихват от всеки щанд в магазина, затова реших, че няма как да не ви предложа една наистина уникално вкусна рецепта като тази.
Още едно недообмислено решение от моя страна да я държа непубликувана, но както и да е, по-добре късно, отколкото никога, както се казва.


А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За тестото:
3 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. захар
1 с.л. масло
1/2 кубче жива мая ( 1 пак. суха) 
1 яйце ( плюс още едно за намазване) 
щипка сол

Още:
Около 70 бр. череши
1/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
4 с.л. масло

Започваме с направата на тестото. Аз използвах жива мая, като я шупнах в леко затопленото мляко с половината от захарта. През това време пресях брашното в купа, добавих останалата захар, солта,  яйцето и маслото ( последните на стайна температура). Последно добавям и шупната мая и замесвам меко, нелепнещо тесто. Добавяме още  малко брашно, ако е необходимо. 

                

Оставям тестото да втаса покрито с кърпа във фурната на 50 градуса за 40 минути до час.



От готовото тесто оформям топки - 16 на брой. Може да ги наредите в леко намаслена тавичка - две кръгли по осем, или като мен, една голяма правоъгълна.

                   

Натискам всяка топка с дъното на лъжица за сладолед или пък дъното на обикновена чаша, за да се образува кладенче.


Във всяко кладенче поставяме по 3-4 череши ( по желание) и поръсваме с една-две чаени лъжици от захарта. Оставяме леко да се надигнат и намазваме с леко размито яйце, а 

         

отгоре поръсваме с трохи направени от : останалата захар, мекото масло и брашното. Аз ги забърках директно на плота, като обрах и останалото брашно по него. Поръсваме обилно питките и оставяме да втасат за още няколко минути.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути.



Тавата ми беше по-голяма, както и желанието ми да не мия две тави, а да ползвам само една, затова и питките не станаха много високи на големина, но пък да си призная, така ми харесаха още повече, тъй като не доминираше толкова тестения вкус, а по-скоро плодовия, което ми оставяше усещането за ароматен, черешов пай.


Маслената поръска допълва картинката идеално, затова ако у дома ви се намрират няколко шепи череши, забъркайте едни ватрушки още днес, а после ми пишете. Аз се заемам със следващото предизвикателство, а на вас пожелавам една усмихната, по-слънчева и спокойна седмица!

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

10 коментара:

  1. Чудесни питчици,ох как ми се преядоха!Един познат,който много обича да си похапва,казваше,че трябва да работи в детската градина,за да разяжда децата.Аз мисля,че такива вкусни снимки трябва да се показват на децата и няма да има злояди деца и недоволни баби.Ще си ги направя при първа възможност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Тодорка! Ще се радвам да ви харесат!Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесна идея за плодов пай!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси,
    една прекрасна идея за предстоящата Задушница.Веднага ще ги приготвя тези прекрасни питки с череши.Подходящи за почерпка, много красиви и вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Ще се радвам да ти харесат! Поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Здравейте Люси,
    Аз също мисля да ги направя за Задушница в събота. Искам да попитам колко време приблизително е повторното втасване?
    Поздрави,
    Невена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Невена :) Зависи от температурата в стаята, но сега е топло, така че 15-20 минути са достатъчни!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора! Блогът и рецептите Ви са прекрасни! :)
      Невена

      Изтриване
  5. Привет,Люси :) Тази вечер ги направих-получиха се прекрасни,мекички и много вкусни. Половината вече ги няма и всички, които опитаха бяха много доволни. Благодаря ( голям фен съм на рецептите ти). Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...