петък, 19 май 2017 г.

Лимец със спанак на фурна / Einkorn wheat with spinach



Противно на традицията, днес няма да ви тъпча със сладкиши. Не знам защо...може би защото слушам леко сдухана музика ...и няма как иначе, след като невероятният и обичан от милиони вокалист на Soundgarden & Adioslave Крис Корнел ни напусна от този свят вчера. Щом станах от сън и Баааaaaaaaм...поредната тъжна новина ме заля от нета. 
Толкова често се случва напоследък, че започвам да се чудя дали не ме налегнало проклятието на Фийби от "Приятели", при която винаги се случваше нещо лошо на някой, щом иде на зъболекар. ( При мен така, но като си легна да спя)
Замислих се за всички решения, които взимаме, които да ни доведат до написания ни край и си казах, ще гледам да наблегна тази година на някоя и друга по-здравословна рецепта. Затова и днес ще ви предложа да опитате нещо постно ( какъвто и стана света сега без гласа на Крис), което и самата аз опитах за първи път, но ми хареса : лимец със спанак на фурна.



Рецептата адаптирах от тук и едва ли щях да се посегна към пакетчето с лимец в магазина, ако не ми беше подарено от La Garone на наградите на Блоговодител.
 Пулих му се два дена, докато накрая реших, че няма да оставя едни зърна да ме изплашат като през мрежест потник на Азис и се захванах с рецептата. 
Може да нямам много опита в готвенето на подобни чудесии, но хубавото е, че не се изисква много умение. Обещах ви и повечко рецепти със спанак този сезон и затова ви представям тази, която освен вкусна е и много полезна. 



А ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
1 ч.ч. лимец 
200 г бейби спанак ( или обикновен) 
3 стръка пресен кромид
2 стръка пресен чесън ( или 2 скилидки) 
200 мл доматен сок
сол на вкус
олио

Започваме като накисваме лимеца във вода за около половин час.  Нарязваме през това време лука и чесъна на средно големи резенчета.


Аз ползвах бейби спанак, който е по-крехък, затова го нарязах на по-големи парчета, но вие може да използвате обикновен.


В тенджера загряваме олио и слагаме лука и чесъна да се запържат за кратко, а след това прибавяме спанака. Оставяме да се задуши всичко за една-две минути и овкусяваме със сол на вкус.


Прибавяме и лимеца и запържваме за още две-три минути.


Накрая прибавяме доматения сок, а след това и около три чаени чаши вода.


Прехвърляме в тавичка и пъхаме да се пече на 200 градуса за около 40 минути.


Готовото ястие гарнирам с още малко пресни подправки.


Определено ми хареса идеята да заменя ориза с лимец в това ястие и се радвам, че се престраших да го направя. Върви чудесно с кисело мляко и свежа салата - идеално за топлите пролетни дни! 


И така, преди да сте си помислили, че съм направила някакъв супер здравословен завой в рецептите, нека ви спра на време.
 Точно защото животът е кратък и трябва да му се насладим, може би ще се опитам да хапвам по-здравословно, но поради същата причина тая вечер ще ида да ударя и някоя друга бира с приятели :) 
Да ви е сладко ! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


8 коментара:

  1. Браво,Люска!Аз съм ползвала лимеца за направа на дом.хляб,но ти както винаги даде нова идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила :) Наистина исках да е нещо по-различно :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Благодаря за рецептата, аз също имам Лимец и му се чудя. Е, сега вече - не!

    ОтговорИзтриване
  3. О, това със сигурност ще ми хареса.Чудесно се е получило, Люси, благодаря за идеята! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...