четвъртък, 30 август 2018 г.

Усукана фокача с маслини и домати / Twisted focaccia with tomatoes and olives


Мина морето, няма за какви килограми да се притеснявам повече. То така и така не успях да стегна тяло за това лято, но както се казва: "По-добре пет дни срам на плажа, отколкото цяла година глад". Не, че съм фен на затлъстяването, но да си призная, когато имам много неща на главата и знам, че едно парченце сочна до смърт шоколадова торта или топъл хляб от фурната ще ме накарат да се чувствам малко по-добре след целия стрес през деня, не само ще ги взема, но ще ги гарнирам и с някоя друга чашка вино. Знаете, че не лъжа, защото казах повече от една чаша, както всъщност се пие, а не както повечето филми се опитват да ни убедят - че една е достатъчна.
 Слушала съм и за черната магия на спортуването като средство за повишаване на тонуса и настроението, но повярвайте ми, ако по цял ден тичате по задачи, последното нещо, което ще ви разпусне е още тичане. Затова, ако и вие сте като мен и може да си позволите няколко "дебели месеца", ще се зарадвате на днешната рецепта. 


Една по-различна фокача, която направих , когато нямах никаква идея какво да си сготвя за вечеря и не много неща в хладилника. У дома имах само брашно, вода, малко зеленчук и бутилка бяло вино. Вярно, мина ми мисълта да си гаврътна последното  и да следвам така наречената "манекенска диета", но първо, от мен манекенка тепърва няма да стане и второ, ако има нещо, което може да ме накара да заобичам живота и в най-натоварените дни, това е храната. Дори самия процес при приготвянето й може да ти донесе толкова ендорфини колкото 30 минутна креватна аеробика или просто аеробика във фитнеса ( Добре де, но за второто съм сигурна). 


Ако и вие като мен искате да си направите хапване с минимално количество продукти и усилие, което да ви пренесе някъде на далече, то няма какво да му мислите - рецептата е сервирана. А ето и как да си я спретнете:


Необходими продукти:
300 мл хладка вода
1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
зехтин 

Още:
6-7 бр. чери домата
6-7 бр.  черни маслини
подправки "Италиански микс"


Започваме с приготвянето на тестото. По принцип знаем, че е хубаво тестото да втасва постепенно и бавно, но през седмицата ( и гладен) няма кой да го чака. Пускам фурната на 50 градуса да загрява, и слагам всички съставки с миксера, като добавям първо  само две-трети от брашното и 3 с.л. зехтин.


Пускам миксера с приставка за тесто ( или вие може да го правите на ръка) да меси, като постепенно добавям останалото брашно и още малко зехтин , ако е необходимо, докато тестото почне да се отделя само от страните на купата и се формира на плътно, еластично топче.


Слагаме тестото в леко намаслена с олио купа и покриваме  с памучна кърпа. Пъхаме във фурната за около 30 минути да втаса.

След като стане готово, разточваме на дълъг фитил, около 100-120 см ( зависимост от дебелината на фитила) , като след това го овалваме в брашното на плота, така че да се подчертаят "бръчиците" по тестото.

                             

Увиваме на охлювче и прехвърляме в тава, с хартия за печене на дъното. Оставяме да втаса още 15 минути, а през това време подготвяме зеленчуците.


Нарязваме доматчетата и маслините на малки парченца.
разпределяме ги по спиралата и поръсваме със зехтин и италианския микс подправки ( Той съдържа сух риган, босилек, сол, сушени домати, но вие може да тези от тях, които имате у дома) 
Завършваме с поръска от грис и пъхаме във фурната да се пече на 190-200 градуса за около 20-30 минути.


Отгоре повторих с пресни парченца маслини и домати за още по-богат вкус.


Сипах си чаша от въпросното бяло вино и да ви кажа честно - този ден не свърши никак зле.
А все пак, то не е важно как ще започне деня, а как ще го завършиш!
Наздраве, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

4 коментара:

  1. Ароматна фокача, прекрасна за сезона.Интересна и вкусна с тази плънка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! При толкова свежи зеленчуци, само хляб и салата мога да вечерям :) Прегръдки,мила!

      Изтриване
  2. Здравей,Люси!
    Рецептите ти винаги изглеждат прекрасно и са много вкусни.Каквото и да избера,за да приготвя вкъщи,знам,че ще е сполучливо и ще се хареса.
    Фокачата и като нарисувана!
    Искам да те питам,мажеш ли тестото с жълтък и мляко, за да придобие този хубав златист вид?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за думите, Оливия! :) Не съм я мазала в случая, след изпичане, пак я полях малко със зехтин и това й беше ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...