петък, 10 август 2018 г.

Замразен йогурт с плодове / Berry Frozen Yogurt


Доста рано ставам напоследък. Горещините се завърнаха дотолкова, че видях човек да си вее със сандвича си преди да го отхапе.  Но не ставам толкова рано само за да търся прохлада. Кооперацията срещу нас я санират и вече няколко дни се чуваше първо сглобяването на металното скеле, после подвикването на работниците, а онази сутрин, някъде към пет може би ( май започнаха много по-рано, защото се очакваше наистина горещ ден) се събудих от ужасен шум. Обгаряха покрива на сградата с мощна горелка за гонене на пришълци и шумът й ехтеше в целия квартал. Не само, че преди зазоряване е най-тихо, но пък и на такъв вид улици се получава много естествена акустика. Дали само заради това, или защото ушите на работника бяха заглъхнали от шума, но той успя да ни събуди не само с бученето на машината , но и цял репертоар песни на Слави Трифонов. Казвам ви, акустиката е безпогрешна! 

Почти съм убедена, че той не викаше толкова, но в тишината на зараждащия се ден и откритите пространства, кефът му достигаше до нас с думите "Какво пък тооолко? Страшно нещо каааазах. Просто бях във джааааза, а ти ме отряяяязаааа!".  (Повярвайте ми, после цял ден си тананиках тази песен. )

Накрая се надигнах да видя кой е този екс фактор и установих, че и други съседи вече бяха накацали на балконите оглеждайки се за странния концерт от небето. В комплект с пиротехниката, определено ще кажеш, че е концерт на Слави. 

Та такава беше моята сряда. :)  Така и така не се спи много, реших да се развихря и да напредна със списъка от обещаните ми "ваши" рецепти-желания. 
Още една такава е за повече разхлаждащи, лесни, леки, летни десерти, като днес ще ви предложа нещо точно такова. Замразен йогурт ( кисело мляко) с плодове и мента.


Ако си спомняте, влюбих се в ментовия сладолед от преди няколко дни и реших, че искам да опитам още подобни варианти, но този път нещо още по-диетично. Например кисело мляко. Разбира се, имайте предвид, че българското кисело мляко е малко по-различно от типичния йогурт за запада, който е по-кремест. Аз ще ви оставя сами да изберете кой искате да използвате и макар западния вариант да ви даде повече сладост и плътност, българското девойче се спря на нашенското.
Рецептата става изключително лесно и обезателно ще го опитам и с други комбинации, като смятам скоро да не си купувам сладоледени изкушения. Даже и машина за сладолед в това число. Следващото в списъка е един изкусителен шоколадов сладолед, който също ме грабна с простичката си рецепта, но зависи в колко часа ще започне спектакълът утре, може и да успея да го направя тогава.


Да се върнем сега към днешната рецепта:
Необходими продукти:
3 ч.ч. кисело мляко 
2 ч.ч. горски плодове ( боровинки, малини, къпини)
1/2 ч.ч. мед
7 листенца мента

Започваме като измиваме и почистваме плодовете. Добавяме меда, половината листенца мента и пасираме ги добре.

                      

След това през сито, претриваме сместа, така че да падне само гъстата и мека част от плодчетата, оставяйки всички семчици или по-едри части в ситото.

Към чистото плодово пюре добавяме киселото мляко, като най-добре ползвайте такова с по-голяма масленост. В други страни има подходящи йогурти с нула процента мазнини, които също са гъсти, но тук е въпрос на вкус, какво бихте искали да използват е и колко по-близко до натуралните продукти искате да бъде.
Може да добавите още мед ( някой може да предпочете и захар), но на мен ми хареса да остане по-красатко, като сорбе.

                     

Изсипваме сместа в подходяща пластмасова кутия, отгоре поръсваме с накълцаните (или цели) останали листенца мента и прибираме във фризера.
Изваждаме сместа и я разбъркваме на няколко часа, докато стане пухкава и равномерно заледена.


Тъй като ползвах нашенско кисело мляко, моят йогурт стана повече като сорбе, но определено ми хареса.
Вчера, в цялата жега си извадих една купичка и напълних няколко топки от свежата разхлаждаща вкусотия, а отгоре полях още малко мед.
Ям и въртя очи! Хем сладко, хем студено, хем не ми тежи на съвестта!
Няма по-хубав аромат от свежите, необработени плодове......


Нямам търпение да разбера дали ви харесва и да прочeта вашите отзиви!
Сладки почивни дни, приятели! 


 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



4 коментара:

  1. Привет, Люси!
    На една вълна сме с теб - тези дни си правих вкъщи същата импровизация на тема диетичен домашен сладолед. Но аз нямах такова богато разнообразие от горски плодове, а имах само боровинки. Имах обаче подръка формички за сладолед на клечка, та сместа замразих в тях.
    Ще опитам непременно и твоята рецепта за сладолед с мента и шоколад - чудесна идея е!
    И, както винаги, с нетърпение очаквам следващите ти забавни истории и твоите рецепти с неустоимо вкусни изкушения, Вълшебнице прекрасна! Обожавам да те чета и да изпробвам рецептите от теб, но най-вече обожавам настроението и вдъхновението, с което истински ме заразяваш! Благодаря ти, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце, мила Пете! Радвам се, е ти нося не само идеи за хапван е, но и настроение! Благодаря, чер ми връщаш същите емоции с тези прекрасни и мили отзиви ! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Здравей Люси, много ми хареса рецептата и мисля да я направя тези дни, но имам замразени горски плодове. Да ги размразя ли предварително, за да махна семките или директно да ги разбия с млякото в блендер?
    Благодаря за точните рецепти и настроението, което винаги създаваш! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. въпрос на вкус е това, но определено без семките ще ти е по-вкусно :) Пасирайки и ги преседи през цедка :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...