събота, 3 март 2018 г.

Панакота "България" ( Панна кота трикольор) / Panna Cotta Tricolore


Честит трети март, българи! Тази година реших да отбележа празника и кулинарно, нещо, което не съм правила досега, но ето, че моментът назря. Признавам си, не бях от най-големите патриоти през последните години (последните близо двадесет :))
Дали постоянното стягане на куфари ме изтощи или просто вечният фокус върху по-зелената трева някъде другаде взе да става все по-мъглив, но ето, че след толкова време най-сетне успявам да се радвам на мястото, където се намирам сега. Не знам как ще бъде в бъдеще, но да, за момента съм тук и съм доволна.
Имах нужда от моя дом и той беше до мен в лицата на близките ми, роднини и приятели, като последните все повече и повече се прибират от чужбина и споделят емоциите ми. И макар от една страна нищо да не се е промнило в живота тук (все същите корумпирани политици, наглост, безхаберие, беззаконие и бедност), от друга - виждам промени, които правят впечатление. 


Все повече бащи се включват в отглеждането и възпитаването на деца, все повече дами желаят да бъдат ценени извън дансинга в кръчмата, все повече стремеж към естетика около нас, в храната, дома, изкуствата като кино и телевизия. По-трудно просташките послания в музиката и медиите грабват окото и все повече търсим стойностното около нас и макар и трудна аудитория за впечатляване, младото поколение има критерии, които трудно биха били купени с бял мерцедес, както преди години. Винаги ще има няколко червиви ябълки, които ще ни размахват под носа,  но вие просто изключете телевизора и гледайте примерите около вас. Те са там, българите, които все още искат да направят промяна, макар и да не знаят още от къде да почнат.
Засега може да са малките неща. Да бъдат по-галантни един към друг в семейството, да прекарват повече време заедно, да имат интелигентни хобита, да развиват частен бизнес, да пишат блогове, стихове, да създават игри, филми, да споделят и черпят градивни идеи от целия свят, но прилагайки ги на практика в тяхната малка страна.
Българите сме всякакви, но по дяволите, можем да оцеляваме и имаме чудесно чувство за хумор. 
След като жените ни могат да идат за хляб и да си купят ЧЕЗ, за какво говорим :) 


Много можем да говорим по темата, но гледам да не досаждам прекалено. Все пак е празник и някои от нас ще почиват и в понеделник, така че нямате причини да избягвате десертите, дори и да става въпрос за диета. Още е зима - къде сте тръгнали?!
Ако не сте правили десерт обаче, имам един много лесен и вкусен, който измислих вчера преди лягане. Спретнах една много вкусна панакота с бял шоколад, която оцветих като нашето знаме.
Залях с малко био сироп от рози и шам фъстък преди поднасяне, за още повече  ефект "WOW"


Но ето как я приготвих:
Необходими продукти:
300 мл течна сметана
300 мл прясно мляко
150 г бял шоколад
1 пак. желатин
червена и зелена ядлива боя

Започвам като в купа смесвам млякото и сметаната. Разчупвам шоколада на три порции по 50 г.

                           

За целия десерт ползвах едно пакетче желатин, което е достатъчно за 500 мл течност и макар да е малко повече тук, няма проблем, пак желира. На око го разделих и него на три части - горе-долу по една чаена лъжичка, като ги накисвах малко преди обработка с 1 с.л. студена вода, за да набъбне.
Започвам като взимам 200 мл от млечно-сметановата смес и загрявам на котлона до степен на кипене. Дърпам и слагам начупения 50 г бял шоколад и набъбналия желатин. Разбърквам хубаво, докато всичко се разтвори в топлата смес добре. Може да се върне на котлона за кратко, но той да е на минимална степен, тъй като сместа не бива да завира.

                     

Изсипвам бялата смес по равно в чашки и оставям да се охлади леко, като след това пъхам в хладилника за около 20 минути да стегне.
След това правя зелената част - като повтарям горните действия, с тази разлика, че прибавям към шоколада и желатина и зелена сладкарска боя.
След това разпределяме върху белия (вече стегнал пласт) панакота от хладилника, като гледам топлата смес винаги да е леко охладена, за да не разтопи предния слой.
Накрая завършвам по същия начин и с червения пласт.

                     

Прибирам в хладилника и е готов на сутринта (а всъщност и след около час :)) 

 

Панакотата е наистина много вкусен десерт, тъй като е идеален за всички сезони и изключително приятен за гарниране с всякакви вкусове - шоколад, плодове, ядки и какво ли не.
Аз щях да я украся с листенца рози, тъй като това е друг български символ, но нямах под ръка, затова използвах сиропа от рози, макар че на мен ми стана твърде сладко в последствие. Белият шоколад е доста сладък продукт и не го подценявайте, ако не сте свикнали :) 


И така, това е моят жест към всички българи за днешния празник. 
Аз ще ви пожелае един прекрасен празничен ден, а ако искате да ме зарадвате, може да ме последвате и в моя инстаграм акаунт тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/  :) 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


20 коментара:

  1. Люси, направо ме разби с тази панакота! Както винаги креативна, страхотна си, отивам да гласувам.

    ОтговорИзтриване
  2. Уаоо!!! Изуми ме !!!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси, панакотата е чудесна, но аз повече се радвам да прочета първите редове в този пост :)
    Честит празник!
    И честити номинации! Успех!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно,поднесено точно за повода! 😍
    Бързо, лесно и вкусно! 😊
    Поздравления, Люси, и честит празник на всички Българи! 🇧🇬

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник Люси! 🇧🇬 Какви боички използва, че такъв наситен цвят се е получил?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Петя :) Ползвах боички на прах от Кауфланд! Поздрави!

      Изтриване
  6. Честит празник! Набъбналия желатин разтапя ли се на водна баня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет :) да, напълно се разтваря в течността. Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравей,Люси!Много се радвам,че има такъв позитивен и талантлив човек като теб.Страхотни рецепти и снимки.И аз като теб обичам да готвя и съм правила доста от твоите рецепти.С нетърпение чакам следващата.Чесит Празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце, Анонимен! Поздрави и много усмивки ти пращам!

      Изтриване
  8. Вие просто сте магьосница.Честит празник.

    ОтговорИзтриване
  9. Люсинка, страхотен и патриотичен десерт!;)Както винаги си "топ ъф държавата Бест"!И мен животът ме запрати далеч от родината,но тя е в сърцето ми,а пулсът й е във вените ми.Знам,че и с теб,и с много наши сънародници е така.Целувки и продължавай да ни караш да се гордеем,че сме българи!;)С обич, Марта;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Марте! Целувчици и на теб..пратих по колет :)

      Изтриване
  10. Люси,
    прекрасен тематичен десерт.Но кой ако не ти би могъл да спретне такава чудесна панакота.Идеална и много подходяща за празника.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...