понеделник, 19 март 2018 г.

Тайната на хубавите ореховки / Orehovki - bulgarian flourless walnut cookies


Много пъти съм правила ореховки и никога не ставаха като от магазина. Знам, че обикновено даваме за пример купечките неща, като нещо некачествено, но няма какво да се лъжем - понякога те са точно това, което ни изкушава и целта, която искаме да постигнем. Било то фрашканият с оцветители козунак, който е винаги на конци, или целувките, които винаги са обемни, но не и сухи, или пък точно те, ореховките, които са винаги лъскави, меки и с лепкава сърцевина (освен, ако не са престарели на някой прашлясал щанд).


Години наред съм правила ореховки - кога успешни, кога по-малко, но колкото и да се доближаваха почти-почти към търсената от мен текстура, все ми липсваше още нещо малко...докато не открих тази рецепта.
Смело мога да твърдя, че вече знам как се правят истинските ореховки и каква е тяхната тайна. 






В повечето стари класически рецепти белтъците се разбиват на сняг, както и при целувките. Аз обаче реших да използвам по-скоро моя начин от целувките, където загрявам белтъците и захарта на котлона (помните от моята рецепта тук), с тази разлика, че белтъците след това не се бият въобще. По-скоро имаме една ароматна, лепкава смес, която става чудесна за изпичане на идеалните ореховки. 
Те са точно такива - с лъскава и суха коричка, но мека и разтеглива сърцевина!


За още по-голямо удоволствие слепих някои две по две с маслен крем с пудра захар и буквално се върнах в първи клас. Реших, че няма да отлагам дълго, а ще споделя с вас и тази рецепта от старите бабини тефтери, като част от вече създадената от мен поредица, пък кой знае - догодина може да ме номинират и за тази категория (вече си пускам заявката :))
Засега обаче ще бъде истинска радост, ако ме подкрепите с гласа си в категориите, в които съм номинирана тази година, а те са четири:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря от сърце на всеки, който ще го направи, защото вашата подкрепа значи много за мен и ме вдъхновява да продължа напред да създавам, изнамирам и споделям все така добри и подробни рецепти! 


Но ето и самата рецепта:
100 г млени орехи
150 г захар
2 белтъка
1 с.л. царевично нишесте (брашно)
няколко капки лимонов сок
1 ванилия

Започвам като смилам на блендера орехите на ситно, може и на мелничка за ядки разбира се.


В тенджера слагам белтъците, половината от ядките и захарта и слагам на котлона. Почвам да разбърквам, докато захарта се разтвори напълно.


Всичко правя на умерена до ниска температура, тъй като искам сместа да се хомогенизира добре, но и белтъците да не се "сготвят". Първоначално ще бъде по-светла и течна, а впоследствие сместа ще става по-светла и ще се сгъсти като крем. Тогава я махаме от огъня.


Добавяме останалите орехи и лимоновия сок и разбъркваме добре.  


Накрая прибавяме нишестето и ванилията и смесваме отново. Оставете сместа леко да се охлади преди да печете, но не прекалено, тъй като ще се сгъсти при изстиване и ще ви е по-трудно.
  

Загребете по лъжичка от сместа и слагайте от нея върху хартия за печене, като оставяте разстояния между тях.


Печете на 160 градуса за около 15 минути.


Първата порция, която изпекох, станаха малко по-сухи (те бяха три-четири броя), тъй като сместа не беше много изстинала или ги препекох, но затова пък ги слепих с крем. 
От втората порция натам пък станаха рай :) 


Полезен съвет: Винаги, когато пека бисквити, слагам една-две в първата тава, само да преценя тестото - колко се разтича, колко време му трябва, дали трябва да намаля или увелича температурата. 
А между другото знаете ли, че има село в Молдова, което се казва Ореховка?


Съвсем се разсеях, но само ако знаете колко вкусотии съм ви подготвила за предстоящите празници, думите няма да ми стигнат, а знаете, че имам в излишък!
Затова грабвайте по една-две-пет сладки и бягайте на работа, че утре пак ще ви изкушавам с нещо изумително вкусно като днешната рецепта.

Усмихната седмица, приятели :)

п.п. И гласувайте! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

12 коментара:

  1. Супер!!! Много лесно и дано стане вкусно- сега ги правя :) Тестото обаче ми стана доста твърдо и то без да го оставям за дълго да изтине И ще станат мнооогооо малко на брой

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет :) Зависи си и от големината на белтъците, но все пак съм сигурна, че ще станет вкусни :) като за първи път и по-малко да изезнат, ще можеш да прецениш за друг път каква доза да си направиш :) поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Страхотно изглеждат!!! а може ли и рецептата за крема ... подозирам, че си използвала желтъците :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рали, не съм ползвала жълтъци, а само това, което съм описала в рецептата: масло, пудра захар и ванилия. Може да си добавиш и още малко млени орехи в него, ром или какао. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Звучат супер! Как правиш масления крем? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря :) Да, написала съм го по-горе. Няма проблем, просто публикувах първо този коментар! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Люска грабвам си сладка ореховка и чакам празничните ти предложения!
    Няма да гласувам, казвала съм и преди - не ми допада платформата Блоговодител, но знаеш, че ценя и теб и блога, надявам се това да е достатъчно! Прекрасни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! Грабвай си спокойно и повече :) Прекрасни празници и за теб!

      Изтриване
  5. Благодаря Ви за прекрасната рецепта, Люси! От както я публикувахте правих ореховки 3 пъти в двойна доза :))) . Чета Ви редовно и доста често разнообразявам менюто с Вашите предложения. Вече сте почти член на семейството ни - питат ме в къщи "Какво ще ни направиш от Люси този път?" Хубави празници Ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С немалко закъснение - благодаря от сърце за прекрасните думи, Мария! Понякога поизпускам някой коментар, когато публикувам в движение от телефона. Радвам се, че ти харесват рецептите и че ми писа. Поздрави на цялото ти прекрасно семейство! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Здравейте, Люси! Направих ореховките - вкусът е чудесен! Следващия път ще се постарая да ги окръгля повече. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Камелия! Благодаря, че остави отзивите си под рецептата! Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...