петък, 16 март 2018 г.

Постна бабка със сладко / Babka - Vegan polish easter bread with jam


Винаги е така, когато си на работа слънцето грее и пече, а останеш ли у дома - дъжд, мрак, градушки и бормашина от съседите. Личи си, че съм като джуджето сърдитко от сутринта, но наистина не бях предвидила такова време в единствения ми свободен ден. Едно нещо обаче ми оправя настроението винаги и това е готвенето. Последвано разбира се от яденето на сготвеното ястие, излегнала се меката лежанка на дивана, гледайки някой интересен филм.  Това обаче ще стане чак привечер тъй като днес съм запретнала ръкави и ще се впусна в кулинарно пътешествие в много различни страни. Първото ми творение е от Полша и е рецепта за постна бабка - вкусен сладкиш от тесто, който се изпича в кексова форма, но всъщност наподобява сладък хляб като козунака. Заради постите се спрях на този вариант, който адаптирах от чудения блог на Диди. Първоначално ми се стори малко объркано заради съставките - портокали, моркови, а аз добавих и мои за да може кашата да е пълна, но накрая се получи нещо наистина вкусно и макар на масата да имаше и други сладки изкушения, тази сладост започна да чезне най-бързо.
Ако сте сред постещите или пък веганите като цяло, тази рецепта ще ви стане любима :) 


АКТУАЛИЗАЦИЯ 2019-ТА ГОДИНА: Ако пък ви е хареса, ще се радвам да  ме подкрепите и тази година в наградите на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.


Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


И така, преминавам към рецептата:
Необходими продукти:
2 1/2  ч.ч брашно ( ползвах смес пълнозърнесто и бяло)

1/3 ч.ч. морковено или тиквено пюре

1/3 ч.ч. захар 
1 ч.л. мед (или агаве сироп за веган) 
2/3 ч. чаша кокосово или соево мляко 
1/2 ч.ч сладко

1/2 ч.ч. орехи

7 гр. суха мая или 1/2 кубче. жива
4 с.л. олио 
1 ванилия
щипка сол

по желание:
кората на един портокал
на върха на ножа шафран на прах

ч.ч.=240 мл
В купа пресяваме брашното със солта и правим кладенче. Слагаме в него сухата мая и или шупнатата вече жива мая, която сме разтворили в млякото с една-две супени лъжици захар. Аз ползвах соево мляко. След това добавяме и останали съставки, като аз имах домашно пюре от тиква, което знаете, че си затварям всяка година ето така.


Прибавяме и останалите съставки поетапно ( без сладкото и орехите) и замесваме средно меко тесто, нлепнещо. Хубаво е да си оставяте една част от брашното и да добавяте постепенно, тъй като в завивисмост какви продукт изберете, ще ви поеме различно количесвто брашно.
Готововто тесто сложете в леко намаслена с олио купа, покрийте с кърта или фолио и оставте във вфурнатана 50 градуса да втаса.


След като тестото удвои обема си, извадете форма за кекс с размери 22-23 см и намаслете леко с олио. Поставете половината тесто, като аз го накъсвах и притисках с пръсти като за пица. Отгоре разпределих сладкото ( моето бе домашно малиново) и орехите. 


Отгоре разпределяме останалата част от тестото и отново оставяме да втаса на топло за около половин час. 
Печем в топла фурна на 170 градуса с обухване до суха клечка. При мен стана много бързо :) 

 

С остро ножче минаваме ръбчетата след като леко се охлади и обръщаме в  чиния / решетка и оставяме да изстине напълно.


Направих бял айсинг от пудра захар и вода за украса, като вие може да ползвате и сок от портокал или нещо друго. Украсих с малки цветчета от захарно тесто, макар да не съм сигурна, че този фондан бе от постния, но пък стояха много красиво :) 



Как да не те изкуши тази кипра сега :)
Толкова е красива и пролетна, че пет пари не давам какво е времето навън.
Доколкото познавам март, след час може и слънце да изгрее. 
Аз пък ще си имам десерт за кафето, а ако отделите час, може и вие :)

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



8 коментара:

  1. Страхотно... неустоим разкош ни предлагаш, Люси,
    с твоите допълнения удоволствието ще бъде още по-голямо.
    Чудесна идея за постен сладкиш и не само - благодаря ти!
    Не пиша често, но знаеш, че много те ценя и се радвам,
    относно новите ти номинациите за кулинарни отличия - Браво!
    Достойна за всяка една, моите адмирации и УСПЕХ мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце, Дианка!
      Твоето гостуване винаги е много специално за мен, а и ти винаги намираш такива мили думи да кажеш, че няма как човек да не се трогне! Благодаря и прегръдки!

      Изтриване
  2. Наистина е много красива тази бабка Люси, учудих се,че е с мая.Но си заслужава през пости да се направи.А фонданът още повече и придава свежест.
    Поздрави и усмихнати почивни дни и на теб !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Почерпи се, пък аз ще се почерпя с някоя от твоите безспорно вкусни и полезни гозби! Прегръдка!

      Изтриване
  3. О, Люси, прекрасно изглежда,а имам и още тиква! Ще се прави, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Бистра! Да ти е сладко :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Извинете,но дали ще стане с безглутеново брашно,понеже детето ми е с непоносимост освен към.млечни и яйца,и към глутена?
    Искам да похваля много рецептата ви за vegan banana bread ,направих я с безглутеново брашно- стана невероятно вкусен сладкиш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Не виждам причина да не стане и с безглутеново брашно, особено ако е смес подходяща за сладкиши и печива. Ако ползвате само някакъв конкретен блед ( коксово или оризово) не знам каква ще е консистенцията. Препоръчвам ви да използвате безглутенова смес за печива в случая, за да сте сигурна, че ще стане :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...