петък, 3 февруари 2017 г.

Сметанова пита с бисквити и банани / Easy chocolate-banana cream cake


Добрите новини започнаха от сутринта!

Не само слънчицето грее, навън става по-топло като за един чифт гащи, а отгоре на всичко е и петък, знаете, ден на майстора. Учениците учат по-малко, заради междусрочната ваканция, хората работят по-малко, заради факта, че все още не им плащат достатъчно, а пък аз продължавам да си намирам извинения да готвя вкусотии, въпреки призивите за диети и въздържание, с които ме засипват моите "слаби ангели" нощем. Но щом са толкова слаби, имат нужда от поохранване. 

video

Точно в тон с деня на майстора и днешната рецепта ще е доста мързелива. Може би една от най-лесните торти, които ще ви науча да правите. Може да си спретнете седнал, легнал, със завързани очи, на три ракии и въобще няма да ви мигне окото.


И като казах добри новини..вижте на каква попаднах тук. Оказва се, че всъщност е добра идея да хапваме торта сутрин за закуска и организмът ни ще го приеме добре. 

Доообре, доообре! Това исках да чуя! И без това в тази торта има банани, които също са полезни, нали така?! Тоест, правим тортата и имаме закуска за идните почивни дни! 
Рецептата ми е от една колежка на мама - Снежина Карабельова (или както й казваме Снежинка ;)) , която смята, че това е най-вкусната торта, която е яла и е любимата й (логично). 

Нямаше как да не се изкуша да я направя и аз и се радвам, че го направих, а е то и колко бързо и лесно става:

Необходими продукти:

250 г бисквити "Закуска"
4 бр банани
300 г шоколад (или 3 бр)
500 мл течна сметана за разбиване
1 консерва подсладено кондензирано мляко
малко масло






Започвам като разбивам сметаната на сняг с миксера. Може да ползвате животинска сметана или растителна, от картонените кутии, които са като "крем за торта". Важното е сметаната да е добре охладена, за да се разбие добре. 


Прибавяме към сметаната половината консерва от кондензираното мляко, като съм снимала коя марка съм използвала. Важно е да използвате задължително подсладено такова, то е по-гъсто и не бива да го заменяте с неподсладено. 


В тавичка слагаме натрошените бисквити (аз имах малко останали бели, но като цяло с кафявите е най-вкусно). 


Нарязваме два шоколада на малки парченца, като може да ползвате млечен или черен - зависи от вкуса ви. Прибавяме към бисквитите.


Прибавяме и нарязаните на кубчета банани. 
Накрая прибавяме сметаната и разбъркваме всичко добре. 

                     

Изравняваме хубаво сместа, така че да няма въздушни "джобчета" и прибираме в хладилника да стегне. 


Останалата част от кондензираното мляко затопляме на котлона и към него прибавяме нарязан третия шоколад. Той може да е кувертюр за готвене, но аз предпочитам черен шоколад.

                     

Прибавете една-две супени лъжици масло към сместа, за да може да се втвърди като изстине. Залейте сладкиша с нея, след като се поохлади малко, като аз направих и двуцветна шарка.


Тъй като използвах голяма правоъгълна форма с махащи се стени, реших да разрежа тортата на пасти.


Не мога да ви опиша какво въздушно, шоколадово-бисквитено-бананово удоволствие е всяка лъжичка от тази вкусотия :)

Опитайте и вие!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



12 коментара:

  1. Това може да ме изкуши по всяко време на деня и нощта :) Страшна вкусотия и ме кара да запретна ръкави и хей сега да я забъркам! Много обичам такива рецепти и си обещавам да е следващата ми приготвена бисквитена тортичка.
    Прегръдки, сладка Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Таничка! Надявам се да ти хареса, както и на нас :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Люси, страхотна и лесна идея за торта! В тези времена човек гледа да прави нещо лесно, че все няма време за нищо, но пък иска и да е вкусно и мисля, че тази тортичка ще допадне на нашето семейство. Мъжа ми и малкия са големи бананолюбци (и аз, де), така че май ще прибавим този сладкиш към любимите. Ще го направя скоро време и ще напиша отзив. Макар, че каквото и да съм приготвяла по твои рецепти винаги ми се е получавало. Благодаря ти и приятен уикенд. :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Джорджия :) И у дома имам големи фенове на бананите, така че бананови изненади ще има още много :) Дано и тази ви допадне! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Извинявайте, искам да попитам:бисквитите поемат ли от сметаната, в смисъл сочна ли става питата или е суха? Изглежда мноооого вкусна и искам да я направя, в къщи се предпочитат по-сочните десерти. Благодаря предварително за отговора! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бискивитите омекват, но няма течност от която да станат сочни, по-скоро са мекички :) Не бих я нарекла суха при толкова сметана и банани :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Здравей, Люси! Тортата изглежда много вкусна както винаги! :)
    Може ли да ми кажеш от къде си купуваш кондензираното мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Взимам го от Била, CBA или Метро. Мисля, че има и в ЛИДЛ :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте, Люси! С удоволствие опитвам вашите рецепти, благодаря за подробните и весели описания и за разкошните снимки! Искам да попитам какво количество е кондензираното мляко и ако използвам кръгла тавичка какъв горе-долу да е размера?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Йовка и благодаря за милите думи :) Консервата е стандартна - около 400 г. Тавата ми е с размери 38 х 25 см, но може да ползвате и кръгла ;) Поздрави и усмивки :)

      Изтриване
  6. Здравей Люси. Правих тортата точно по указания но нещо не ми е получи. Не може да се реже на парчета, по скоро с лъжица да се гребе. Къде бъркам

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен, може би сметаната не ти е била разбита достатъчно гъсто, тъй като аз я бъркам почти до толкова, че тя да може да се реже :) Другия вариант е да ползваш и стабилизатор за сметана, макар, че при толкова банани и бисквити, би трябвало със сигурност да държи форма. Нали не си ползвал някое течно кондензирано мляко?

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...