четвъртък, 17 март 2016 г.

Хрупкави чебуреки с плънка от картофи и гъби - постно / Chiburekki - frybread with filling of mushrooms and potatoes


Не спира да се готви у дома, рецептите се трупат, а на практика страниците на блога се пълнят само с чернови. Ще трябва да се организирам тези дни и да ви представя поне някои от тях, тъй като са все сполучливи (Обичам такива периоди - каквото и да направя, все се получава вкусно), като една от точно тези рецепти е днешната такава. 
Както ви обещах, няма да оставя постещите и ще ви представям и вкусни и подходящи рецепти за великденския пост. А ако има нещо, което може да бие апетита за каквото и да е било месо, то това е уханието на вкусно пържено тесто.


Нашата вечеря вчера бе именно тези хрупкави чебуреки, с леко пикантна плънка от картофи и гъби, като остави на лицата ни самодоволна усмивка след всяка хапка и никакво, ама никакво съжаление, че хапваме постно. 

Рецептата е руска, много бърза за приготвяне, тъй като тестото не е с втасване и определено следващата доза от нея ще се прави още тази седмица. Но не ми вярвайте току така, ами още днес я опитайте! 

Ето и необходимите продукти:
2 ч.ч. брашно (плюс още за разточване на тестото) 
1 ч.ч. гореща вода
2 с.л. олио / зехтин
500 г картофи
4 бр. големи печурки
1 бр. средно голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
сол/ черен пипер/ лют пипер на люспи
магданоз
олио за пържене

Започвам като нарязвам картофите на средни по големина парчета, слагам лъжичка олио и малко вода и пъхам в микровълновата да се сварят (или пък на котлона). При мен първият вариант става по-бързо ;)


В купа слагам пресятото брашно, щипка сол и една супена лъжица олио/ зехтин. 


Добавям врялата вода и забърквам едно леко мекичко тесто, което оформям с малко брашно на топка и оставям в купата за кратко да почине и да поизстине. През това време се заемам с плънката.



Нарязвам лука на ситно, а гъбите на средни по големина парчета.

                

Загрявам малко мазнина в тигана, пържа лука до прозрачност няколко минути, 


а след това добавям гъбите и пържа още няколко минути, докато заухаят и намалят обема си. Дърпам от огъня и подправям със сол, черен пипер и лют пипер на вкус.


Прибавяме ги към вече намачканите картофи, които сме превърнали в пюре и сме охладили леко. Слагам и шепа нарязан магданоз за свежест. Разбърквам и плънката ни е готова (опитайте я, още тук ще си разцелувате ръчичките )


Слагам в тигана да загрява мазнина за пържене, а през това време разделям тестото на десет части. Всяка част разточвам върху набрашнена повърхност на сравнително тънък лист, за да станат хрупкави, но не прекалено, за да издържи плънката. Слагам по една пълна лъжица от плънката,


и прехлупвам, като запечатвам с вилица ето така. Хубаво е тестото да ни е по-сухо, за да стане наистина хрупкаво.


Пържа в загрятото олио до златисто от всяка страна,  


а след това изваждам и отцеждам върху кухненска хартия. 


След приготвяне чебуреките не са мазни, макар и слънчевите лъчи вчера да им придадоха доста лъскавина ;) Затова пък апетитът още повече ни се засили от гледката !


И преди да ви пожелая сладък ден, който ще бъде, ако го завършите и с тази вкусотия, да ви поканя отново да ме подкрепите в гласуването за избор на публиката в наградите на Блоговодител. Може да гласувате в една или всички категории, но ако изберете втория вариант, можете да спечелите награда :) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

7 коментара:

  1. Люси,
    руската кухня изобилства от постни и много вкусни рецепти, и то тестени.И тези чебуреки също са чудесни.Избягвам пърженето и ми е интересно дали могат да се запекат на плоча.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! ням ада има проблем според мен да се запекат на плоча или пък във фурната. тестото е тънко, а плънката си е сготвена. Поздрави от сърце!

      Изтриване
  2. Руската версия на емпанадас. Трябва, обаче, да са по-пълни, твоите са много тънки и попрегорели. Иначе могат и да се запекат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. У дома си има любител на по-запечените неща, та това е изискване :) Но наистина могат да се запекат при желание :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Постно или не, при теб всичко е страхотно, Люси!
    От сърце ти желая успех във всяка една номинирана категория,
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и щастлива пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти прекрасна моя, Диди!
      Всяко появяване твое тук е като слънчев лъч за мен :)
      Силни прегръдки!

      Изтриване
  4. Люска, таман щях да питам мазни ли са, или така ми се струва. Само заради здравословни причини ще избера печенето, иначе обожава(м)х пърженото!
    Страхотни майсторки сте номинирани във всички категории...но няма да гласувам, нямам и регистрация, по мои си съображения:) Желая ти успех!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...