събота, 12 септември 2015 г.

Известното пиле с тиквички "Абуелос" / Abuelo's Chicken Zucchini


Дойде ли това време от годината и 50-процента от хладилника ми бива зает от тиквички. Така е, градината на баба ми може да пръква това и онова от време на време, но тези тиквички са гарантирани. Както и това, че ще ми напълни няколко торби от тях за вкъщи! И ето пак пред тази дилема...какво ново да сготвя с тях?
Мисля си обаче, че тиквичките са зеленчукът, с който най-често търсим интересни рецепти, които да опитаме, за да заменят безкрайното и досадно пържене.
И тъкмо си мислех, че вече съм ви представила рецептата за тиквички, която ще е в началото на класацията за тази година (говоря за лазанята от тиквички), и ето, че една нова рецепта влезе в живота ми (и стомаха ми) по начин, по който само любовта от пръв поглед прави!


Говоря за известното пиле с тиквички на ресторант "Абуелос", който е с дълга история в приготвянето на вкусна мексиканска храна, с усещането за домашната кухня на баба :)  
Самата аз досега не бях опитвала такава комбинация и въпреки, че спазих рецептата почти дословно, си позволих една-две промени (на око), но пък вкусът наистина ме впечатли и определено ще бъде ястие, което ще приготвям и занапред в сезона на тиквичките.

Месото е ароматно и крехко, сосът - кремест и плътен, с щипка пикантност, а в гарнитура от ориз, ястието ще ви се стори едно от най-добрите, които сте хапвали скоро.



Но без повече предисловия, ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 бр. пилешки гърди (пеперуда)
50 гр масло (плюс малко олио)
2-3 бр. тиквички
1 глава лук
2 с.л. брашно (пълни)
1 1/2 ч.ч. прясно мляко

Гарнитура: бял ориз

Подправки:сол, черен пипер, чеснов пипер, бял пипер, сладък червен пипер, кайенски пипер и лют пипер на люспи

Започвам като нарязвам пилешкото на парчета по желание. Аз избрах дълги и малко по-дебели ивици месо.  В по-дебелите участъци срязах и напречно, за да може месото навсякъде да е с еднаква дебелина и да се изпече равномерно.
Сложих в подходящ съд и овкусих с подправките на око (без лютия пипер на люспи). Сложих малко (около 50 гр) водичка и омесих хубаво месото за да полепнат подправките. Прибрах за кратко в хладилника, докато подготвя останалите продукти.


През това време измиваме и нарязваме лука и тиквичките. Лука на ситно, а тиквичките на еднакви по дебелина четвъртинки или половинки ( по желание на клиента :))

В тиган загряваме половината от маслото и малко олио и слагаме да се изпече пилешкото до готовност.


Месото трябва да е крехко отвътре, а отвън - с вкусна златна коричка.


След това в тиган слагаме отново малко олио и останалото масло. Запържваме лука за кратко, 


а след това прибавяме и тиквичките. Подправяме със сол. Запържваме за кратко, докато тиквичките поемат от аромата, но останат все пак леко хрупкави и свежи. Внимавайте да не ги препържите и да станат кашкави.


Прибавяме месото, а след това и две пълни лъжици брашно 


и разбъркваме хубаво.


Започваме да прибавяме млякото, като бъркаме така, че брашното да се разтвори и да се получи хубав и плътен сос. Най-добре е да прибавяте млякото постепенно, за да прецените дали ще му е необходимо малко повече или по-малко от даденото количество. Сосът трябва да изглежда ето така.


Добавяме още някоя щипка прясно смлян черен пипер и от лютия пипер на зърна, за да дам още малко пикантност на ястието.


Сервирам го в гарнитура от обикновен бял ориз, който сварявам предварително по метода на абсорбацията.


Сосът е идеален за топене, 


а богатите на вкус и аромати тиквички ще променят изцяло представите ви по колко различни начини могат да се сготвят. 

Хайде, опитайте и вие! 


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 


13 коментара:

  1. Страхотно изглежда, предполагам и вкусно:) Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Ами по-вкусно е отколкото изглежда, но така е понякога. Благодаря за оставения коментар. Поздрави!

      Изтриване
  2. Олелееее, Люска, какво е това великолепие, направо ще се задавя в слюнки!!! Още сега вземам тиквички и ще пробвам, просто не мога да се въздържа!! Голяма си ИЗКУСИТЕЛКА! :) *)
    Хубав и спокоен ден!! Прегръдка и благодарско за рецептичката!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, благодаря ти. Наистина е много вкусно, макар и този тип ястия да не са едни от най-лесните за представяне на снимки :) Но се радвам, че ще о опиташ. Очаквам впечатления :) Поздрави и от мен, мила!

      Изтриване
  3. Сигурно е много вкусно.Записах рецептата но я изгубих.Доста трябваше да се потрудя да я намеря, вече имам продуктите. щебъде още по-вкусно. Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Надявам се да ви хареса :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Сготвих го и стана много вкусно!Благодаря за хубавата рецепта,Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти е харесало, Димитринка! Благодаря, че остави и своите отзиви за рецептата тук :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Уникално вкусно! Ще си я приготвям днес за втори път!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставените отзиви! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. получи се ,невероятен вкус!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Благодаря за оставения коментар!

      Изтриване
  7. Приготвих пилето. Получи се вкусота, която надмина очакванията ми. Благадаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...