петък, 29 май 2015 г.

Традиционен немски шницел / Traditional German Schnitzel (Schweineschnitzel)



Изненада, изненада! Сигурно се чудите дали виждате правилно, но - да, това наистина не е торта! Най-сетне успях да публикувам и нещо соленичко, идеално за сезона, за вечеря през седмицата, а защо не и за още днес!  

Не знам как е при вас, но в моя град времето нещо забрави кой месец сме и взе да прескача на есенни температури! Това смущение в the force неусетно ме пренесе във времето, което прекарах в Германия, където високите летни температури също бяха мит. Почти веднага ми се прияде и отдавна позабравеният от мен традиционен немски шницел, който консумирахме почти ежеседмично. Казах  си - това ще е! Ще взема да споделя с вас как да си приготвите идеални немски шницели, тъй като вашето Люси от тях колко е приготвила и изплюскала, вече Шницел-юбер-майстер да е станала!

Докато прословутият виенски шницел по правило се прави с телешко месо, то за немски използваме свинско. Тайната на шницела е да се начука много на тънко, тъй като макар да го пържим съвсем за кратко, да може да се сготви добре. Важно е панировката ни да бъде суха и хрупкава със златист цвят. За постигането на идеални резултати обаче си има технология, която ей сега ще споделя и с вас!

Типичната гарнитура за шницела обикновено са шпалце със сос, пържени картофи или немска картофена салата. Аз избрах също картофи, но любимите у дома сотирани пресни картофи с копър и масло.


Повярвайте ми, у дома след края на готвенето се разнесе такъв аромат,  че нищо чудно, че са направили и такива свещи! 

Но няма да се офлянквам повече, ето я и рецептата, като започнем с необходимите продукти:



Необходими продукти:
600 г свинско каре
2 яйца
1 бр лимон
брашно
галета
сол / пипер
олио за пържене
За гарнитурата:
500 г пресни картофи
няколко стръка копър
няколко стръка магданоз
30 г краве масло
сол

Започваме като нарязваме месото на филийки с дебелина около един сантиметър. (Ако приготвяте и гарнитурата от картофи, използвайте времето да ги сложите да се запекат във фурната, върху хартия за печене. Измити, цели, необелени и само леко осолени) 


Както виждате, в долната част  на месото има малка, отделена част, която премахнах за да се оформят равни по-големина филета ето така:


Взимам едно от тях и го поставям между два листа опаковъчно фолио и започвам да го начуквам с кухненско чукче, използвайки равната му страна:


След начуквaнето шницелът трябва да бъде само няколко милиметра на дебелина. Аз го увивам в същото фолио и го оставям в хладилника, докато стане време да го готвя. Продължавам нататък и с останалите.


Готвенето на шницелите продължава като загряваме олио на котлона, достатъчно да покрие дъното и да позволи на шницела да "плува". После се заемам с панировката.
1.)  Овкусяваме месото със сол и пипер
2.) Овалваме месото в брашно, съвсем нежно. Не трябва да го натискаме в брашното!
3.) Потапяме след това в предварително разбитите яйца и от двете страни.
4.) Накрая завършваме с галета. Отново не притискайте в месото и леко изтърсете, ако е необходимо да падне излишъкът.


Пържим веднага, не оставяме да преседи, защото иначе коричката няма да бъде хрупкава, тъй като ще се овлажни. Затова е добре да правите всеки шницел един след друг.
Пържим в добре загрята мазнина, но не на максимум, по-скоро на 2/3-ти от степента на котлона.


Пържим и от двете страни до златисто. 
През това време картофите трябва да са се опекли. Затова на съседния котлон слагаме още един тиган, слагаме маслото да се разтопи и изсипваме опечените картофки. Разбъркваме за кратко, колкото да се запържат и да поемат от аромата на маслото.



Точно преди да ги извадим, слагаме от нарязания копър (можете да сложите и скилидка - две нарязан чесън), разбъркваме за да полепнат добре и сервираме още топли!


Тези картофи са идеална гарнитура за нашия хрупкав и ароматен немски шницел, който по правило се сервира с резен лимон и малко пресен магданоз.


Не бих могла да ви опиша каква вкусотия е! Но се надявам да го опитате и да се убедите сами!
Добър апетит!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!


22 коментара:

  1. Люси, думи нямам...! Толкова апетитно изглежда, а мога да си представя и вкуса му.
    Ако не тази вечер, то утре със сигурност ще го пробвам!
    Поздрави и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светлана! Надявам се и на теб да ти хареса много! Сърдечни поздрави и усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  2. Люска, и да не го опишеш, показала си го - то се вижда! Чудесна идея, усещам и тук аромата. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Геринка! Силна прегръдка от мен!

      Изтриване
  3. Ами така де :) Спри се с тези торти ... ще напълнеем от гледане :) Шницела ти е направо златен :)
    Давай пак нещо за хапване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давам, давам...:) следващата рецепта се задава! Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  4. Ето една моя любима храна. Ей така рано рано в събота както си седя на дивана мога да гризна два. Много апетитно, Люси, много! Страхотни шницели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка! Радвам се, че мога да те изкуша и с нещо соленичко! Прегръдка от мен!

      Изтриване
  5. Правя си такива шницели и аз. Любими... просто неустоими! А от твоите снимки чак вкъщи замириса на шницели с картофки :)

    Хубав ден, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! Ням ада откажа да опитам и от твоите тогава! Весели почивни дни!

      Изтриване
  6. Страхотен шницел! Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Яна! надявам се да ти хареса! Поздрави!

      Изтриване
  7. Your blog is impressive, thanks to the quality of your recipes & other content. We would be glad if you would participate on Contestchef so that your quality recipes can contest with other such bloggers/ recipe creators and win accolades from various players in the global food industry.

    Contestchef is a global forum for food/ recipe bloggers to showcase their skills to the world. This is a one of a kind concept and backed by food conglomerates around the world. Several recipe creators/bloggers are already contesting on Contestchef.
    Click to join Contestchef
    Sincerely,
    Nandy
    Contestchef

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks for the invite, Nandy! I will look in to that! Have a great day!

      Изтриване
  8. Люси, прекрасна си! Това е едно от любимите ни ястия, много е вкусно. Благодаря, че ме подсети, скоро не го бях приготвяла ;) Лек ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Яна! Да ти е сладко! Поздрави!

      Изтриване
  9. Люси,днес приготвих шницелите по твоята рецепта .Станаха много вкусни ! Хубава вечер.☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Теми! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Люси,и аз се израдвах на шницела ти,че толкова го обичам,а отдавна не съм правила.Страхотен златен тен си имат и чудна компания в чинийката,супер порция!Много вкусно,много!Хубав юни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! да бяха останали, да те почерпя! Нищо, пак ще направя! Прегръдка от мен!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...