петък, 6 юни 2014 г.

Хрупкави пурички със сирене и кашкавал / Crispy Filo cigars filled with cheese


Всеки човек трябва да има ден в месеца, в който трябва да си угажда на коремчето и да заключи идеята за диетите в някой от по-горните шкафове у дома. Вярно е, че е хубаво да се храним правилно, здравословно и т.н, но пък за да избегнем "гладната депресия" от време на време е хубаво да се поглезим :) с нещо вкусно, ама наистина вкусно! Това нещо за мен беше именно днешната рецепта!



Не веднъж съм казвала, че макар да обожавам да готвя сладкиши, повече обичам соленото и затова и моята наслада за сетивата този месец са именно тези невероятно вкусни, парещи и хрупкави пурички със сирене и кашкавал. 
За да сме честни, не са чак толкова калорични (като изключим пърженето и корите за баница), но можеше да е и къде-къде по-зле. (Или поне това се опитвам да си казвам за да не се чувствам виновна, когато ги нагъвам още горещи.)
А тогава са и най-вкусни...с прекрасна сърцевина от разтопено сирене и кашкавал....


Сигурна съм, че едва ли съм първата, на която й идва идеята за този вид пурички, може би съществуват много варианти на рецептата. Аз ви каня да опитате моята, която по логични причини ми се струва най-вкусна :)
Но ето ги и необходимите продукти:

Необходими продукти:
половин пакет кори за баница (250 гр)
300 гр краве сирене
100 гр кашкавал
няколко стръка пресен копър
топено сирене  ( *по желание)
олио / зехтин за пържене и намазване на корите


Всички продукти, нарязани или рендосани (без корите и олиото) се омесват в купа


След като разбъркаме всичко, образувайки хубава паста, оформяме с ръка пълнежа под формата на пуричка.


Нарязваме корите на правоъгълни ленти, съобразени с големината на пълнежа, който сме оформили, и завиваме хубаво ето така.


Намазваме краищата на кората с олио, за да залепнат хубаво и да се запечатат.


Пържим така оформените пурички в силно загрято олио/ зехтин, докато придобият прекрасен златист цвят. ( За по-диетичен вариант, можете да ги опечете :) )


Готовите пурички отцеждаме от мазнината  за кратко в чиния, застлана с кухненска хартия.


Не мога да ви опиша каква наслада за сетивата е това малко кулинарно удоволствие :)


Опитайте го още днес за закуска, следобедна закуска, обяд, вечеря и когато, както и колкото душа ви позволява :)



20 коментара:

  1. Ооооох, жестоко :) Ще ги опитаме, задължително. Всеки има нужда да си угажда, а и диетите не ги уважавам :D Усмихнат ден, Люси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Плами, радвам се, че ти допада идеята :) И на теб слънчеви почивни дни желая!

      Изтриване
  2. Люска и аз си набелязах наскоро една рецепта за пурички с козе сиренце, но още не им е дошъл редът:) Разкошни са!Единственото, което бих променила е да ги изпека, намазани със стопено масълце, вместо да ги пържа. Но разбира се твоят вариант е греховно по-съблазнителен.Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ани! Ще чакам нетърпения твоята версия тогава :) И аз мисля, че да се пекат е по-здравословна опция, но когато реша да си угаждам съм на принципа "като е гарга, да е рошава " :) За щастие го правя много рядко! Прегръдки и от мен, мила Ани!

      Изтриване
  3. Много са апетитни!
    С чиста съвест ми идва да ги захрупам :)
    Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Почерпи се Дани, направила съм доста :) Желая ти слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  4. Анонимен6 юни 2014 г., 13:33

    Много вкусни изглеждат!Може ли вместо да се пържат да се опекат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен! Разбира се, че можете да ги опечете като по-диетичен вариант на ястието. Даже го допълних в рецептата :) Поздрави и прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  5. Забравям за всякакви диети,ако пред мен ухаят тези банички,Люси!Невероятно апетитни кадри разкриват цялата им прелест!Хубави почивни дни и ведро лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роси! Прекрасно и слънчево лято и на теб :)

      Изтриване
  6. Ох ох, идва ми да захапя монитора :)
    Страхотно изглеждат Люси! Ще ги пробвам с вариант печене.
    Поздрави от Бургас и морето ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Danula! Ех, как ми липсвате :) дано да се видим с морето тази година :) Поздрави и от мен!

      Изтриване
  7. Анонимен6 юни 2014 г., 17:43

    Плънката може да е с кайма и подправки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, може да бъде най-различна! Поздрави :)

      Изтриване
  8. Оооо ... стахотни са Люси ... аз бих си ги изпекла :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. Много готини пурички, такива едни хрупкави и вкусни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Candy! Сърдечни поздрави и на теб!

      Изтриване
  10. Предполагам, че и изстинали са много вкусни! Страхотна идея! Благодаря

    ОтговорИзтриване
  11. Направих си ги, но реших да ги пека и "изненада" плънката естествено излезе навън. Но пак бяха вкусни.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...