понеделник, 28 октомври 2013 г.

Домашни гюзлеми / Homemade Gözleme



Със свито сърце започвам този пост, честно да си кажа. Само като си представя какви спорове могат да се заформят дали това сега са оригинални гюзлеми, дали са мързеливи, побългарени и дали въобще така им се казва, направо се чудя защо се захващам да пиша тази рецепта. Но беше наистина много, ама много вкусно и много ми се иска да ви я споделя. Особено важно е това, че в тестото няма мая,  което е и причината, че съм се заела да правя нещо тестено, защото както не веднъж съм ви казвала - тестеното не ми е силата :)


Сега обаче имам няколко стръка пресен праз от градината и постоянно ми се въртят идеи за готвене с праз и така и попаднах на тази рецепта. Реших, че е достатъчно простичка и няма как да я объркам, затова и се захванах.

Ето и необходимите продукти:
За тестото:
250 мл топла вода
2 ч.ч. брашно

1 ч.л. сол
1 щипка захар

За пълнежа:
олио
100 гр сирене
1 стрък праз

От изброените продукти омесваме тесто, което оставяме да почине 30-40 минути. През това време измиваме праза и го нарязваме на малки колелца. Аз задуших праза за кратко в малко мазнина на котлона, докато омекне. Можете да сложите и щипка сол към него.


След това от готовото тесто откъсваме малка топка и я разточваме. Намазняваме с олио цялата повърхност, поръсваме от праза и натрошеното сирене. Завиваме на пуричка, а след това и оформяме като охлюв.


Процедираме така и с останалото тесто, като разбира се можете да експериментирате с плънката.


Готовите охлювчета разточваме на тънък лист, като така получените гюзлемета печем върху сач или в моя случай - тиган с незалепващо покритие. Нека температурата да е средна или поне 2-3 от капацитета на котлона, за да не изгарят.


Много са вкусни, казвам ви. Дали защото аз съм си ги правила или защото Митко ми ги изяде, или защото майка ми поиска допълнително, не мога да кажа, но мисля, че пак ще правя :)
  


31 коментара:

  1. Леле както съм гладна сега и като гледам тази вкусотия, нямам думи просто... Прекрасна рецепта, благодаря за споделянето, ще я пробвам още тази седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да ти харесат :) Благодаря и аз за коментара. Поздрави!

      Изтриване
  2. Люска, няма значение дали са оригинални или не, важното е, че са много вкусни, в това съм убедена! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Добре че все пак си се решила да ни ги споделиш, защото наистина са страхотни! :)
    И, Люси, приканвам те да се спогодиш с маята. И аз преди не бях близка с нея, ама се изпари страхът ми след няколко успешни опита - не било трудно. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, права си да знаеш :) вчера приготвих първите си милинки с домашно тесто от прясна мая и станаха супер. Ще им намеря цаката аз :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Благодаря за рецептата,още тази вечер ще ги направя ;) Ангелина

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна рецепта!Ще ги направя!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз правя подобна, но там се слага върху разточената питка малко сусамено олио (около 1 с.л.) и перца нарязан пресен лук. Задължително ще пробвам и Вашия вариант, понеже много обичам праз лук. Ако искате и вие можед а пробвате моя. Да не забравя да ви кажа, (не Ви поучавам), аз не дочаквам да престои тестото 30-40 минути, дали стават по-хубави когато престои все пак?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Галя, благодаря ви, че споделихте и вашия вариант и задължително ще го опитам :) Тъй като този път взех рецептата от друго място и я правих за първи път, съм я написала, както е в оригинал. Също се зачудих защо да престоява тестото, след като няма мая, за да втаса. Не мисля, че е необходимо, но все пак го написах, както е в оригиналната рецепта. Самата аз смятам, че тестените изделия са ми най-слабото звено в готвенето, но пък се уча :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Привет! Бих искала да попитам колко броя гюзлеми излизат от това тесто? И колко грама е брашното? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, броя ще зависи много от големината и дебелината на гюзлемите, но аз успях да направя от това тесто около 8 бройки. Нямам везна у дома, но мога да предположа, че грамажа на брашното е малко по-малко от половин килограм.

      Изтриване
    2. Обикновено в кухненските мерки под една чаена чаша се разбира чаша с вместимост 200 мл, която събира около 130 гр брашно :)

      Изтриване
  8. Здравейте,изглеждат много добре,убедена съм че са много вкусни,ще ги пробвам.Аз като разточа кората слагам сиренце или извара по средата на кората и след това загъвам като плик и пека по същия начин след което още топли ги мажа със масло.Много са вкусни,препоръчвам ви ги.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделеното, Пепи! Следващия път ще ги приготвя по твоя начин! Поздрави!

      Изтриване
  9. Ох,страхотно изглеждат,аз съм яла със спанак (бланширан) и малко лют пипер!Адската вкуснотийка :) Драга ми Люси,само едно не разбрах (може би защото бях 18 часа на работа) като ги навием на оФлюфчета ги разточваме ,хей така както сме ги навили ли ? отгоре,прас тоягат и разтиламе? сорри за тъпия въпрос .....ма даже и едвам виждам какво пиша :) Благодаря иначе за хубавата рецептичка :) Успех,Алекс!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Алекс! Благодаря ти за забавния коментар ( забавно ми беше, защото аз не съм била толкова време на работа :) ) , и бързам да ти отговоря - Правилно си разбрала! Правим охлювчето и отгоре хубаво си го приплескваме ( разточваме) с точилката, докато стане тъничко! Поздрави!

      Изтриване
  10. Изглеждат невероятно вкусно. Записвам си рецептата и просто нямам търпение да я опитам! Мен са ме учили да правя тези вкусни изкушения под формата на квадрат, като разточвам кората, слагам вътре мазнина и сирене, след това сгъвам двата края към средата и пека. Просто споделям :)
    Поздрави и вкусна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че споделихте и вашия вариант! Определено трябва да опитам и него! Пожелавам и на Вас прекрасна седмица!

      Изтриване
  11. изглежда супер вкусно - много обичаш гюзлеме :)) ще пробвам с праз, а само да попитам - в тигана като ги печем слагаме ли някаква мазнина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е задължително, но можете да намазнявате леко тигана с четка от време на време :)

      Изтриване
  12. Интересна рецепта, но оригиналните гюзлеми(поне както ги правеха двете ми баби) са с плънка само от сирене, квадратни на форма и се пържат в олио.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря, че споделихте. :) За съжаление едва ли някой може да каже кои са точно оригиналните гюзлеми, тъй като в различни краища се приготвят по различен начин, но все пак няма лошо в споделянето на опит. Сърдечни пожелания! -

      Изтриване
  13. Боряна Томова10 април 2014 г. в 12:12

    Страхотна рецепта, припомни ми старинните таркалачки, по Ямболско така им казват, но без праза, само с масло и сирене, и вместо на охлювче ги правят на малка осморка, мажът с масло на едната страна и ръсят със сирене, и прехлупват осморката в малка навита питчица, която после леко разточват, и пекат или направо на кюмбето, или сега в нашите условия съм го правила на тава на котлина, като много е важно след като са готови и са махнати от огъня се мажат с масло, уникални са !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че споделихте, Боряна! Звучи наистина вкусно - ще трябва да се опита! Поздрави!

      Изтриване
  14. Люси, страхотни са! Преди малко ги направих и всички у дома много ги харесаха! Включвам ги в менюто :))) Благодаря ти, че сподели тази лесна и прекрасна рецепта, продължавай все така да вълнуваш всички ни със своите рецепти!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, много се радвам, мила! Супер е, че са ви харесали! наистина е много лесна рецептата! Поздрави от мен най-сърдечни!

      Изтриване
  15. Пак ще ги правя! Само тази рецепта ми харесва - толкова простичка. Мисля да им сложа този път мъъъничко квас, та да видим! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...