сряда, 18 септември 2013 г.

Чийзкейк тарта с праскови / Cheese tart with peaches


От толкова време се каня да направя такъв десерт, че направо не мога да повярвам, че успях. В сериозна заплаха бяха и прасковите, които не се задържат у дома много - много. Исках да създам десерт с украса от плодови рози, но да е нещо мое като творение и разбира се - по-икономично и диетично, но все пак запазващо всички необходими вкусове на добрия десерт.

С няколко намиращи се почти винаги съставки в семейния хладилник се роди тази прекрасна тарта с праскови (или нектарини), като стана много бързо, ако не броим направата на самите рози. Да си кажа честно, те ме поизмъчиха, но не съжалявам. Знам, че с ябълки става по-лесно, тъй като са сухи и не се плъзгат така по пръстите, което ги прави много по-удобни за оформянето на цветя. Но аз бях твърдо решена, че искам да направя тартата с рози от праскови, затова и вроденият ми инат най-сетне влезе в положителна роля.


Спрях се на пълнеж от типа на чийзкейковете, който според мен подчертава идеално вкуса на прасковите, но същевременно запазва десерта много лек и не толкова сладък. Ако и вие обичате свежи, лесни и много вкусни десерти, опитайте този :)


Ето и необходимите продукти:

за коричката:
1 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 ч.ч. мазнина (олио, масло)
2 с.л. прясно мляко

За крема:
200 гр крема сирене
2 жълтъка
1 ванилия
2 -3 с.л. пудра захар
80 мл. течна сметана

за украсата: 3-4 праскови (нектарини)

Започваме, като приготвяме тестото за коричката. В купа смесваме сухите съставки, като към тях прибавяме смесените - олио и прясно мляко. 

 

С вилица се обърква всичко, като се оформя средно меко тесто. После с ръце оформяме коричката в избраната от нас форма за сладкиша. Аз имам керамична форма за тарти с диаметър 20 см. и използвах нея. С пръсти притискаме тестото по дъното и стените на съда, създавайки по-възможност равномерен пласт навсякъде. С вилица правим дупки по дъното на коричката, така че да не се надигне при печенето. Слагаме тестото да се запече за около 10 мин. във фурната на 160 градуса.

 

През това време смесваме всички съставки за крема, получавайки хубав, пухкав крем. Когато извадим коричката от фурната, оставете малко да се охлади, а след това изсипете крема.


През това време нарежете прасковите на много тънки резенчета.

 


Започнете да оформяте розички, като завивате лентичките на рулце и надграждате по този начин с останалите резенчета, докато се получат ето такива розички. Разположете ги върху крема:


Можете да поръсите розичките с малко кристална захар, която да се карамелизира при печенето и да добият още по-златист цвят.


Печете сладкиша във фурната на същите градуси, докато кремът стане плътен, а розичките станат тъмночервени.


21 коментара:

  1. Поздравления! Много ефектен сладкиш си ни поднесла! А за търпението ти да измайсториш тези розички мога само да ти завиждам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за положителната оценка! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Много красиво, Люси,
    чудесно предложение - фино и ароматно, снимките впечатляващи.
    Поздрави и хубави есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Диана! Поздравявам те и аз и ти пожелавам пъстра и изпълнена с радостни моменти есен!

      Изтриване
  3. Здравейте, само не разбрах, за коричката не сте писали в необходими продукти сметана,а после пишете, или имате предвид двете лъжици мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много ви благодаря за посочената грешка. Правилно сте се досетили, че става въпрос за прясното мляко! Поправих го и ви благодаря още веднъж. Поздрави!

      Изтриване
  4. Люси, толкова нежен, фин и красив десерт си приготвила! Звучи и много вкусно, много обичам чийзкейк в различни форми, а комбинацията с праскови е прекрасна!
    Поздрави и усмихната седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Mnogo Vi e krasiv blogat, niamam tarpenie da opitam tazi recepta, blagodaria Vi :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Валерия за похвалата, никого няма да ми омръзне :) Надявам се рецептите ми да ви допаднат още повече, когато ги опитате наистина. Сърдечни поздрави :)

      Изтриване
  6. Определено и аз заставам зад теб за това предложение, Люси! Страхотна хрумка и реализация. Определено си се потрудила повече с тези праскови, но само като си представя вкуса им с чийзпълнежа... Чудно!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери за подкрепата :) започвам да те чувствам като скъп приятел, който винаги намира да каже нещо положително и окуражително. Прегръщам те!

      Изтриване
  7. Никакво олио.Тарт се прави с масло. Така го правят французите ,а те са виртуози в сладкарството.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анн, права сте и затова съм задала мазнина. Просто попаднах на този (евтин) вариант с олио в американски сайт и реших, че трябва да посоча тази опция. Самата аз предпочитам да използвам разтопено масло или в краен случай 50/ 50. Разбира се, че не може да се сравняват вкусовете с масло / олио, но пък все пак този десерт е в категорията - икономичен. Поздрави!

      Изтриване
  8. Поздравления! Чудесно изглежда! Ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  9. Люси, майсторка си. Десерта е уникален, а за вкуса не се и съмнявам. Пъстър ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошество, Люси. Показах го на дъщеря ми, а тя - Мамо, как ще ядеш ТОЛКОВА красив сладкиш. Само за гледане значи:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Марта - искрено се засмях на този толкова мил коментар. Благодаря на теб и дъщеричката ти :)

      Изтриване
  11. Шедьовър! Опитах я само с очи, но ми беше достатъчно! Пожелавам ти страстта ти към кулинарното изкуство никога да не стихва, а да продължава да расте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи! Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...