петък, 27 септември 2013 г.

Торти за рожденни дни / Birthday cakes



През изминалите месеци имахме няколко рожденни дни, включително и моя. За щастие този път нямах торта, което може да ви изглежда на пръв поглед странно. Просто ако имам торта, значи съм някъде у дома, а това не е сред любимите ми неща за рождения ми ден. (е, понякога е добре, защото иначе нямаше да имам от моите рисувани торти :) )  Тогава обичам да правя нещо по-интересно, с което да запомня празника - ходене в пещера, увеселителен парк, летене с парапланер или нещо от този род. За щастие - тази година беше от хубавите и прекарах рождения си ден далеч от печката :)

За сметка на това обаче успях да направя две празнични торти за мои много скъпи хора - бащата на моя приятел - Христо и вече порасналата ми братовчедка Криси.

И за двете торти са използвани блатовете на моята лесна шоколадова торта, която е любима на всеки, който я опита.

В сладкишите за Христо обаче има две правила - голямо "не" за канелата и голямо "за" зелените смокини. Ето защо неговата торта беше с крем от крема сирене и парченца зелени смокини.

Кремът вътре беше от тортата с кайсии, но с нарязани на парченца плодове от сладко от зелени смокини.

Искаше ми се да има някакъв интересен елемент, затова реших да мариноваме няколко смокинки в алкохол, и да ги запаля вместо свещичките. Пламък се получи, но доста по-малък от очакваното, така че има какво да се поработи по пиротехниката на моите торти :)



Втората направих преди броени дни и бе за братовчедка ми Криси - очарователно, красиво и забавно момиче, което навърши 17 години. Как лети времето...сякаш вчера беше времето, когато я разнасях на ръце като бебе и снимах, седнала в чекмедже или заспала (до поставена от мен бутилка уиски : ) ) 


Като голямо момиче заслужава и подобаваща торта, затова се спрях на тази елегантна торта в черно и бяло. Към шоколадовия ганаш обаче добавих парченца орехов крокан, а блатовете напоих леко със захарен сироп..с уиски :) 

Да си призная, че честно това не е първият път, който правя тази торта, поне що се касае до украсата. Първият път обаче я направих - вита торта с готови блатове и крем сметана и пияни вишни - ето и снимките от тогава:


Криси обаче е момиче на шоколада, и затова се спрях на този вариант.



Още един рожден ден измина неотдавна.  Той бе на едно вече голямо момиче - Надежда, за която ви разказах в публикацията за моя първи кетъринг. Тя направи своята първа годинка, а темата на партито беше - калинката. Ето защо и се постарах да и направя такава торта:



Надежда си е малка кокетка, така че червилото за калинката си беше задължително. 
Тортата беше с пълнеж от два крема - шоколадов мус и сметанов крем, като имаше пластове бишкоти и резенчета банан.


4 коментара:

  1. Люси,невероятен парад на торти! Честит рожден ден на теб и всичките ти рожденици! Желая ти много здраве и безброй запомнящи се моменти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много Наталия! И аз ти желая много здраве и щастие! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Люси, златни ръце имаш! Не знаех и за тортената ти страст... А тортата с Джимарата направо ме разби, голямо настроение ми донесе!
    Сърдечни поздрави и здраве за всички ви! Прекрасни творения! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Люси страхотна си, толкова гениално вкусни идеи раздаваш! Бъди щастлива и усмихната, животът ти да е сладък като тези торти :) Благодарна съм че има страхотни хора като теб, които споделят хубавите и сладки неща, с които се глезим :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...