сряда, 17 април 2013 г.

Панирани пилешки хапки в юфка и свеж лимонов дип / Fried chicken nuggets and lemon dip

 


Понякога едни от най-хубавите ястия се получават в резултат на чиста случайност и може би една появила се внезапно идея. Като това ястие например! Отдавна исках да намеря приложение на домашната юфка от баба ми (различно от стандартното :) ) и ето, че ми се отдаде възможност. Предположих, че ще се получи страхотна панировка за пилешко месо, и се оказах права. По-хрупкави пилешки хапки не съм яла!!!!!! Най-хубавото в използването на  домашна (по-възможност) юфка за панировка е, че липсва типичният дъх на промишлени ароматизатори и овкусители, които ни напомнят на заведения за бързо хранене.
А иначе в приготвянето на ястието няма нищо кой знае колко сложно.
Но ето първо и необходимите продукти:

500 гр пилешко филе (една пеперуда)
юфка за овалване

За маринатата:
1 с.л. дижонска горчица
1 яйце
сол
черен пипер
лют пипер
чесън на прах

За лимоновия дип:
150 гр майонеза
3 с.л. кисело мляко (според вкуса)
1 лимон
1 морков
1 стрък пресен кромид

Започваме  приготвянето на ястието като нарязваме пилешкото месо на хапки и поставяме в подходящ съд, заедно с маринатата - в хладилника. Оставяме пилешкото за около час да поеме от ароматите.
Втората стъпка от рецептата е да оваляме пилешките хапки в леко понатрошената юфка. Подреждаме хапките в кутия  за свежо съхранение и поставяме във фризера за поне 20 минути. Така панировката се фиксира и не се разпада при пърженето.
Следва да приготвим соса. В купичка смесваме майонезата и киселото мляко. Киселото мляко е на вкус - ако желаете по-лек сос, сложете повече. Прибавете нарязания кромид,  наренданите на ситно морков и кората на лимона. Прибавете и сока на лимона. Аз сложих сока само от половин лимон, но имах доста голям лимон :)

Остана само да изпържим хапките. Пържим в силно загрята мазнина до златисто.


Аранжираме хапките върху зелена салата, поляти с малко лимонов сок и гарнирани с няколко лъжици от дипа. И един съвет  - мноооого си вървят с бира :)))



4 коментара:

  1. Люси много добра комбинация!Много ни хареса :))) И най-важното няма занимавка с брашно,яйце и галета :)) Благодаря ти много за рецептата :) Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много за отзивите, Кате :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Здравей Луси,може ли да се направят на фурна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може, но разбира се пържени са по-вкусни. Не забравяйте да ги полеете с олио.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...