сряда, 27 февруари 2013 г.

Джумайки / Dzhumaiki


Джумайка е името, под което се подвизава в Благоевград известната българска закуска "кренвиршка". Или поне под това име я купувахме в училище от лавката на двора. Виновници за това да си спомням за това време с умиление са много скъпите ми приятелки Цвети и Деси,  които превръщаха и най-досадните събития в забавления. Така например Цвети беше провъзгласена (от нас) като училищен шампион по пререждане, носител на Златната кашкавалка, докато Деси, в ролята си на спортен коментатор, описваше в детайли уменията й да се промъква незабелязано под радара на останалите.

Не съм от хората, които често се гмуркат в спомените си за ученическите си години, може би защото най-близките ми прятели отдавна са извън граница или в други градове и се чуваме и виждаме само по празниците, но хубавото на тези приятели е, че независимо колко време не сте се виждали, когато се срещнете е сякаш не сте се разделяли.
Надявам се сега, четейки това, да се усмихват и да им се прияде от тези джумайки, защото смятам да напиша рецептата :)

И макар кренвиршите като (съмнителен) хранителен продукт да се намират в листата ми с изключително рядко консумираните храни, една сутрин ме налегна носталгия по точно тези закуски.

Реших, че (тъй като се познавам добре) ще мисля за тях, докато не ги направя - затова и не отлагах дълго. Дори използвах готово тесто (за още по-бърз резултат), което купувам от пекарна в града, а не от супермаркета, тъй като разликата във вкуса е огромна - поне според мен.

И така... запретнах ръкави и след около 10 минути вече ухаеше на прясно изпечен хляб у дома, може би едно от най-хубавите ухания за събуждане, наравно с аромата на чаша топло кафе.

А ето и необходимите продукти:
1 кг тесто
4 кренвирша
1 ч.ч. лютеница (аз използвах домашна)
кисели краставчки
1 яйце за намазване
чубрица

Тъй като исках да направя не много тестени джумайки, а по-скоро по-малки и с хрупкава кора, разточих тестото на средно тънки кори. Изрязах триъгълни парчета като за кроасани и ги намазах с по една супена лъжица лютеница и поръсих с щипка чубрица. В най-широкия край на триъгълника слагаме и по един резан кренвирш и кисела краставичка. След като завием джумайките, ги намазваме с малко разбито яйце и отново поръсваме с чубрица. Слагаме да се пекат в предварително загрята фурна с вентилатор  на 200 градуса.


Стават за броени минути - опитайте!

9 коментара:

  1. Изглеждат апетитно ... ще се пробвам да ги направя,дано станат поне наполовина добре,както твоите!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат апетитно ... ще ги пробвам!

    ОтговорИзтриване
  3. Ei bebee Lussi ako znaesh kak mi se priqdoha segaa....ma si nqmam lutenica :-/ i tuka nqma otkade da namerq...pozdrawi otnowo za wkusotiinata stihiq koqto sytworqwash
    Ot Bebe Ico (gladen sled rabota)

    ОтговорИзтриване
  4. i na men mnogo mi se piqdoha, snimkite naistina sa sublaznqva6ti, 6te gledam skoro da si napravq

    ОтговорИзтриване
  5. Презентацията е върхът. Аз разбира се съм от Благоевград. Иииии ей сега ще ги забъркам💪😉😘😘

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...