Дъждовните дни предразполагат не само към уютно разполагане на дивана вкъши с книга в ръка и аромата на чаша кафе и чай, но определено и към готвенето на вкусотии. Поне при мен е така. Няма как сред такава леко мрачна обстановка, която винаги намирам за много успокояваща, да не прибавя и сладкото ухание на прясно изпечени сладкиши.
А какъв по-добър аромат от комбинацията на канела, какао и карамелизирана захар.
Точно това можете да очаквате и от тези невероятно лесни за изпълнение и топящи се в устата шоколадови сладки. Освен това сладките са сравнително икономични на продукти и разходи за тях.
Приготвянето им няма да ви отнеме повече от 10-15 минути, но изяждането им - едва ли повече от 5 мин. Но ето и какво ви е нужно:
1.ч.ч.брашно1/2 ч.ч. хубаво какао
6 с.л. захар
8 с.л. масло ( около 113 г)
2 с.л.мед
1 яйце
1.ч.л. ванилия
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
За овалване:
захар
канела
В дълбока купа слагаме последователно брашното, какаото, содата и солта и разбъркваме. Добавяме леко омекналото масло, захарта, ванилията (аз използвам домашно приготвена ванилова есенция, която ще ви разкажа скоро как да приготвите), меда и яйцето. Разбърквам с лъжица, но най-добре да се мачка на ръка. Придобива консистенцията на меко тесто, което е добре да месите 3-4 минути така, че всички съставки да се хомогенизират. От направената смес оформяйте малки топчета, като съвсем леко ги натиснете отгоре.
В отделна чинийка изсипете малко захар и добавете 1-2 супени лъжици канела (или повече, по ваше желание). В тази смес овалвайте топчетата и след това поставете в предварително застлана с кухненска хартия тава.
Сладките печете в загрята фурна на 190 градуса за около 10 минути. Времето може да е различно при другите печки, затова наблюдавайте първата тава, за да не загорят.
Не успях да преброя сладките, тъй като бяха нападнати от кръжащите в кухнята субекти :) , но по предварителна преценка излизат около 25-30 бройки.
Обикновено се казва кой сладкиш към какво върви, но мога да ви кажа, че тези вървят към всичко и по всяко време :)
Харесва ми че няма много играчка по тях,непременно ще го опитам...
ОтговорИзтриванеМного са хубави!!!!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, осем супени лъжици са около 113 грама. :)
ИзтриванеТо си го пише,но кой да види:)
ИзтриванеСтанаха чудесни, благодаря!
Люси, много ми харесва всичко, което съм опитала от твоите рецепти, сега се захващам със сладките, а утре с пържолките с горчицата и ябълките, после ще споделя :)
ОтговорИзтриванеизглеждат страхотно
ОтговорИзтриванеВсичко стана перфектно! Благодаря ти за времето, което отделяш за да ни споделиш всичко това!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и на двете Марийки :) за милите думи! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! А за овалването може ли да използваме кафява захар? Бл Ви :)
ОтговорИзтриванеПредполагам, че няма да има проблем - направете ги според вкуса си! :) Поздрави!
Изтриванеаз искам да попитам как да преценя кога са изпечени, трябва да станат твърдички или си остават меки и след това се втвърдяват :) благодаря предварително
ОтговорИзтриванеЗдравейте, времето за готвене, ще зависи от големината на сладките - дали ще искате да ги направите по-плоски като бисквити или както са на снимката - като топчета. Не мога да кажа, че стават твърди при печенето, но образуват по-твърда коричка и остават леко меки отвътре. Според мен по-лесно е да се следи по цвета на бисквитите - ако тръгнат да стават твърде тъмни, значи се препичат. Аз винаги разчитам на най-добрия метод - проба - грешка, само дето тук няма къде да се сгреши :) Поздрави!
ИзтриванеОще довечера ще ги пробвам...изглеждат чудесно....скоро ще споделя и моя опит. Дано се получат и при мен толкова вкусни, колкото изглеждат твоите...Благодаря за хубавата рецепта
ОтговорИзтриванеОпитани -много лесни!Веднагически изядени!Силно похвалени!
ОтговорИзтриванеПиша това няколко месеца след :) сега ще има пак :)
Няколко неща правя от твоя блог ...пленително простички и много вкусни рецепти Люси <3
Данито, Unknown, радвам се, че ви харесват рецептите и споделят впечатления. Винаги сте добре дошли в моето виртуално местенце! Поздрави!
ОтговорИзтриванеmnogo shokoladovi,mnooooooooooogo vkusni :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеСтрахотни са! Обожавам ги!!! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеЗдравейте :) Наистина стават страхотни, няколко пъти вече ги правя! Сега обаче съм решила да пробвам с брашно от рожков вместо какао... имате ли някакъв съвет?
ОтговорИзтриванеПривет Анонимен, извинявам се за закъснението, но и аз се отдадох на почивка - далеч от всяка електроника :) и сега виждам коментара. Не съм пробвала да направя сладките с друг вид брашно и не мога да кажа, какъв ще бъде резултата, но ще се радвам да споделите отново тук, ако опитате :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! Правя тези сладки откакто съм открила рецептата и смятам, че наистина се получават най-вкусните шоколадови сладки. Затова и искам да публикувам рецептата им в сайта receptite.com, ако нямате нещо против, като разбира се ще посоча източника. Това е толкова успешна и вкусна рецепта, че според мен трябва да се популяризира колкото се може повече.
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря, че попитахте, но ще трябва да откажа. Такива платформи са "вредни" за блогърите, тъй като публикуват цялото съдържание на рецептата и отвличат" аудиторията към техния сайт. Източникът в тази платфома е толкова ситно написан, че дори и линковете към рецептите не са активни и не водят към него. Надявам се не сте я публикували, но ако е така, ще ви помоля да я премахнете. Можете да популяризирате рецептата като споделяте моят линк. Поздрави и усмихнат ден!
ИзтриванеПолучиха се бързи и вкусни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отзивите :) Поздрави!
ИзтриванеСтанаха страхотни, добавих бадеми и орехи в част от сместа, благодаря за лесната и вкусна рецепта!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за отзивите, Ая :) Усмивки!
ИзтриванеИзключително вкусни и лесни за приготвяне.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оставените отзиви, Анонимен!
Изтриване