четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Торта "Коледна звезда" / "Christmas Star" Cake


 

Коледа, Коледа, Коледа, Коледа....любимият ми сезон от годината, любимият ми празник, любимото ми време, прекарано с любимите ми хора, тъпчещи се с любимата ми храна.  Гледайки коледни филмчета, слушайки коледна музика, опиянени от коледни аромати и светлинки, идващи от горящата камина и светещата елха. Всичко е толкова прекрасно, че ми иде да се нагушкам от уюта и топлината, която изпитвам, само като си представям този вълшебен, магически празник.


Всички тези емоции вдъхновиха направата на тази парфена торта с пълнеж от joy and happiness :) (в случая желе от горски плодове). А ето и необходимите продукти за торта с размери 20 см:

За блатовете:
(две дози от смес за руло)

5 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

За крема:

600 гр заквасена сметана
125 гр меко масло
1 ч.ч. пудра захар (и още на вкус)
1 желатин
1 жълтък

За желето от горски плодове:

250 гр горски плодове
пудра захар на вкус
1 желатин

За масления крем:
125 гр масло
1-2 ч.ч. пудра захар

За украсата:

500 гр бял фондан
гъм паста за детайлите
сметана за украса
сладкарски бои

Работата по тортата започнах два дни по-рано с изработката на детайлите от гъм паста. Направих коледната звезда, листата и зрънцата на имела, оцветих допълнително и оставих да изсъхнат хубаво:

 

На следващия ден се залових със самата торта. Направих две дози от сместа за руло, като при първата разбивах жълтъците и белтъците заедно, а при втората поотделно. Сместа пекох в правоъгълните тави от фурната. От по-твърдия блат изрязах дъното и капака на тортата с помощта на ринг за торти с размер около 20 см. Блатът с разбитите поотделно белтъци и захар стана по-пухкав и използвах за стените на тортата, като изрязах две ленти с височината на тортата. Самият блат бе по-мек, по-лесно се огъваше по стените на ринга и лесно прилепна по дъното на тортата. Докато блатовете изстиваха, се заех с крема и желето. Оставих в миксера да се разбиват съставките за крема (без желатина), а аз пасирах в друг съд замразените горски плодове и пудрата захар. Готовото пюре прецедих през марля за да няма семки.


На водна баня разтворих заедно двата желатина според указанието на опаковката. Прибавих около желатин и половина към разбиващата се с миксера смес за крем, а към останалата част добавих прецеденото пюре, докато продължавам да разбърквам на водна баня. Поставих двата пълнежа леко да стегнат, като след това започнах да запълвам тортата с крем. Започнах с едната част от сметановия крем, след това добавих част от желето, после пак от сметаната и така догоре, като завършваме със сметановия крем. Слагаме капака на тортата и притискаме с ринга. Оставяме в хладилника за денонощие.


На другия ден приготвяме масления крем за измазване на тортата. След като нанесем равен слой, слагаме в хладилника да стегне, а през това време изрязваме от фондан лента за стените на тортата и капак. Украсете по желание с приготвените орнаменти. Макар фонданът да не обича сметана, ако оставите разстояние между капака и стените и шприцовате върху част от масления крем, украсата ще издържи. Самата торта обаче дали ще остане...едва ли?! :)



 

 Весели Коледни и Новогодишни празници!
 


сряда, 28 ноември 2012 г.

Скалички-елхички / Sweet Christmas trees



Хапвам си аз нар една вечер и се чудя как да включа тези прекрасни рубинени зрънца в следващия си десерт. Запленяват ме със своя блясък и красота, точно както позлатените украшения на елхата. И ето, че се роди идея. Скалички-елхички и украшенията им от зрънца сочен нар. 


Скаличките направих като Сладките топчета, като натроших остатъците от блат за торта, шоколадови бисквити, ядки и халва.

 

За спойка използвах около 100 гр разтопен шоколад, масло и горещо какао. Е, и няколко капки вишнев ликьор! Намачках хубаво и започнах да оформям скаличките. Оставих в хладилника да стегнат.

Зелената глазура направих, като използвах тази рецепта за айсинг. Сигурно си има някакви тънкости, които ми отбягват, защото не мога да кажа, че се получи желаният резултат. Наложи се да добавя поне още чаша и половина пудра захар, преди сместа да бъде подходяща за шприцоване. Както и да е, все някакси успях да ги украся, сложих зрънцата нар и оцветих със златна хранителна боя няколко ръчно направени звездички за върха на всяка елха.


Като цяло съм доволна от резултата, но следващият път ще избера друга глазура, според мен ще бъде по-подходящ шоколадов ганаш!

Домашни дюнери или готвене с лефтовърс / Homemade Dyuner or Cooking with leftovers


Да готвиш с лефт овърс (leftovers) или остатъци от други продукти или ястие си изисква също толкова майсторство, както и да сготвиш нещо ново. Даже бих казала, че е доста по-трудна задача. Много често обаче ни се налага да направим точно това! Уж няма нищо за ядене, но в хладилника има куп продукти, които на пръв поглед сякаш не могат да бъдат комбинирани. Понякога това е така, друг път ще се изненадате сами от невероятната сполучлива комбинация, която въображението ви е сътворила...а съвсем друг път пък можете да разчитате на някои рецепти, които винаги стават :) Такива са домашните дюнери. Най-често ги приготвям с месо от сухите пилешки гърди, които някакси винаги остават.

 

Останалата част са също съставки, които се намират в хладилника: салата (някой друг останал лист маруля, малко прясно зеле, кисели краставички), сосове - майонеза, кетчуп, лютеница и разбира се лук :) Запържвам леко пилешкото месо и лука с лъжичка пикантен сос.

 

Готовата смес пълня в арабска пита, която също затоплям на тигана и слагам останалите продукти. Готовите дюнери са идеални за вечера...и за разчистване на хладилника :) 

вторник, 27 ноември 2012 г.

Печен пангасиус върху морска сол и свежа салата / Baked Pangasius on See Salt




Признавам си, не съм от любителите на морската храна. Това май е престъпление за всеки, който смее да се нарича кулинар, но все пак такава е жестоката истина. Разбира се, не мога да кажа, че не обичам добре приготвената пъстърва, сьомга, прекрасните миди сен жак или пък обиковено филе от бяла риба. Че са вкусни, си е така, но бих предпочела пържола всеки път. И бронтозавър бих изяла, ако не бяха изчезнали! Но истината е, че рибата е една от най-полезните храни и трябва да я включваме в менюто си поне веднъж седмично. 

Идеално за целта е филето от пангасиус, което е на големи парчета - може да панирате, да запечете или да го направите в легло от морска сол като тази рецепта. Предупреждавам, че ястието става доста соленко и определено е за любителите на солта (като тези у дома).
А ето и необходимите продукти:

За рибата:
1кг пангасиус филе
2 лимона
1 ч.ч. морска сол
1 кофичка кисело мляко
Черен / розов пипер

За салата:
Марула
Зеле
Зелена чушка
Моркови
Зелен кромид

за дресинга:
ситно нарязан копър
3 с.л.балсамиков оцет
3 с.л.олио
6.с.л.вода

Първо застиламе с хартия за печене или фолио тавата, в която ще печем. Отгоре поръсваме с морска сол - препоръчвам до една чаша, на много тънък пласт, но ако решите да сложите повече, наредете парченцата от нарязания лимон върху солта и отгоре поставете рибното филе. Разбира се, ще има части, които ще опират в солта, но така тя ще стане по-осолена предимно по ръба. Може да поръсите с подправки по желание, аз предпочитам розов пипер.

Сложете във фурната на 200 градуса и печете до готовност. Обичам да препичам тази риба, докато стане хрупкава, но това е въпрос на вкус. През това време разбийте киселото мляко с вилица  за да стане като сос. Докато рибата се пече, нарежете продуктите за салата и пригответе дресинга. 
 

Готовата риба сервирайте върху соса от кисело мляко, гарнирана със свежа салата. 
 

Солта от рибата се разтваря в киселото мляко, като по този начин осолява и леко киселата салата. 

Сребърни прибори/ Homemade Silverware



От тук започна всичко...кашон стари порцеланови чинии и чаши, събиращи прах в мазето. Макар и идеално запазени, бяха отдавна загубили блясъка си и бяха меко казано демоде. Имаше толкова много от тях, че нямаше как да не се изкуша да не поекспериментирам.


Бях купила сребърен холограмен спрей заради поредния проект за Хелоуийн и реших, че няма да навреди да напръскам и някоя и друга чиния. Намерих малка вазичка, няколко сухи листа (човек да се чуди къде ги държа тези неща в мазето, но мога да ви кажа, че работилницата ми е невероятно подредена :) и се залових с пръскане.


Добре е да носите маска или ще ви трябва добра вентилация на помещението. Нанасяйте спрея от разстояние и на пластове. Ако е необходимо да нанесете втори пласт, изчакайте първият да засъхне. Имайте предвид, че повечето спрейове не са подходящи за покритие на съдове, които ще използвате за сервиране на ястия. Тези съдове са единствено с декоративна цел или в краен случай използвайте втора чинийка или подложка.


понеделник, 26 ноември 2012 г.

Сладоледена нуга с поширани круши / Nougat ice cream and Spiced Red Wine-Poached Pears


Съвсем наскоро открих рецептата за този сладкиш из тефтерите на мама. И макар да свързваме сладоледа предимно с лятото, реших да го приготвя в съчетание, което го прави изключително подходящ за коледните празници. Ето и необходимите продукти:

за сладоледената нуга:

300 гр сладкарска сметана
4 белтъка
200 гр сладко от зелени смокини
150 гр захар
крокан от карамел, орехи и фъстъци
портокалови корички

За пошираните круши:

3-4  круши
700 мл - 1 литър хубаво червено вино
50-100 мл вишновка (и малко от плодовете)
150 гр захар
2-3 лъжици мед
половин ябълка
половин или малък портокал
канелена пръчка
няколко карамфилчета

За нугата : започваме с разбиването на сметаната с половината захар, а другата половина бием с белтъците до твърд сняг. След това смесваме сметаната с белтъците и добавяме сладкото от смокини на малки парченца, като гледаме да запазим въздуха в сместа. Слагаме още парченца от предварително приготвения крокан* и портокаловите корички. Изсипваме сместа във формички за крем карамел и покриваме със свежо фолио, след което оставяме във фризера.



*Кроканът се приготвя като в карамелизирана захар изсипваме ядки. Аз използвам орехи и малка част от солени пържени фъстъци. Изсипваме врялата смес върху намазано с  масло опаковъчно фолио и оставяме да изстине, докато се втвърди, след което натрошаваме.

За крушите: Крушите могат да се сервират и като самостоятелен десерт, но според мен комбинацията на двата десерта е прекрасна. В малък съд слагаме на котлона да се загрее виното със захарта, докато захарта се разтвори. Добавяме меда, вишновката и малко от вишните, изстискваме портокала, като слагаме и кората за аромат,  половин ябълка и останалите подправки. Добавяме предварително обелените круши, в които може да направим няколко разреза, за да може да проникне сока по-лесно. 

 

 Оставяме на тих огън да ври, като от време на време обливаме или обръщаме крушите.

                                                  
Сервираме десертите заедно в чиния, като ги заливаме с малко от греяното вино.

събота, 24 ноември 2012 г.

Под кожата ми - Боди арт / Body Art " Under my skin" make up



Специалните ефекти и театралния грим - това, мога да кажа с ръка на сърцето, е истинската ми страст. Според мен дори украсяването на сладкиши е вид специални ефекти за хранителни изделия :)  Боди арт-ът и театралният грим е "малко" скъпо хоби, но винаги и при всяка възможност посягам към гримовете и боичките и то не за да си направя лек пролетен грим. За съжаление не снимах повечето си творения през годините и едва сега, когато създадох блога, си дадох сметка, че е грешка. Това обаче ще ми даде възможност да направя нови, по-добри образи от сега нататък.



В тази публикация ви представям едно от малкото неща, които съм снимала - "Ръка без кожа". Това реших, че е най-продуктивният начин да запълня един неделен следобед, като съм използвала съвсем обикновени пастели за клоунски грим, закупени от кварталната книжарница. 




четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Дантелени фенери/ Lace lantern


Идеята за тези фенери ми хрумна един ден, когато се ровех в близкия second hand shop. Обожавам тези магазини, тъй като понякога можеш да попаднеш на истински винтидж и то за броени стотинки.:) Такъв късмет извадих и същия ден, когато намерих няколко много нежни дантелени карета. Някои от тях бяха прекалено малки или пък имаха петна, но знаех, че за целта ми това няма значение. Нужно ви е само:

буркани
дантела
бял спрей (цветен спрей)


Обвих дантелите около бурканите и напръсках със спрея. Оставих да изсъхнат. Направих и един буркан в черно, който пасна идеално за Хелоуийнската декорация. Дантелените отпечатъци паснаха идеално и върху още няколко стари съдове*, които освежих със спрей. 
Майка ми толкова ги хареса, че ми поръча да направя няколко и за нейната тераса :)

Тези красиви дантелени фенери можете да направите за украса на парти, а дори и като малки подаръци за близки и приятели.


*Важно е да отбележа, че ако използвате спрей въху съдове, те трябва да са само с декоративна цел и да не се сервират ястия въху тях без подложка.

Сладки топчета / Sweet balls


Има много рецепти за приготвянето на сладки топчета, но според мен са излишни. Веднъж схванеш ли принципа на приготвянето на този вид сладкиши е въпрос на вкус и въображение. Това е десерт, който всеки може да направи, когато иска да разчисти шкафа, в който държи сладките неща. Цялата философия на този сладкиш е приготвянето на "бисквитено" тесто, което може да оформите на топчета, скалички или сладък салам. За тестото ви трябва спойка, която най-често е масло или разтопен шоколад.


Още идеи за бонбоните: може да добавите натрошена халва (обикновена или нуга), локум, плодове от сладка, пияни вишни без костилката!, счукани ореховки, целувки, сусамки, бишкоти, стар кекс, различни видове ядки, какао, аромати от ликьори и кокосови стърготини. Има ли нужда да споменавам шоколад? :) Може да сложите в тях всичко вкусно, стига да е натрошено достатъчно на ситно, но не и прекалено - красотата в тези сладки топчета е, че с всяко отхапване може да усещате различни вкусотии! Може да е семпъл десерт - но според мен семплите неща в кулинарията не са за пренебрегване. Все пак те са класики заради причина!



сряда, 21 ноември 2012 г.

Мафижи / Mafizhi

 
  
Ах, тези мафижи! Толкова дълго време слушах за тях от моята половинка - Митко! Под дълго време имам предвид години! Неговата баба Цинка подслаждала детството му с този типично петрички десерт, представляващ пържени панделки, сиропирани със захарен сироп. Ще си кажете, че рецептата е лесна и може да се експериментира, но тъй като аз гонех високата летва на «бабиния десерт», много исках да го направя абсолютно същия. И мисля, че успях!

За мафижите ви трябват:  
2-3 яйца 
1 к.ч. кисело мляко
брашно (колкото поеме)
сол

За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч вода

Първо забъркваме тестото, като разбиваме яйцата с киселото мляко и щипка сол.

 

Започваме да добавяме брашно, колкото поеме за твърдо тесто. След това разделете на тoпки, като всяко от тях разточвате на дебела кора. От нея режете лентички, широки около 2 см. В средата на всяка лентичка направете по един хоризонтален разрез, през който първо прекарайте единия край, а после и другия, така, че да се образува панделка. 

 

Готовите панделки пържете в маслена баня до хрупкавост.
След това ги наредете в съд да легнат и ги залейте с приготвения захарен сироп. Може да ги поръсите и с допълнително захар. 


Мафижите са най-хубави постояли в хладилник за час-два! Разбира се, при нас нямаше как да се случи това, защото се ометоха за отрицателно време. 

 

Тиквено пюре / Pumpkin puree


Най-сетне се реших - ще си направя домашно тиквено пюре! Всеки път около Хелоуийн си давам сметка, че имам нужда да го направя, заради хилядите десерти и ястия, които се приготвят много лесно с помощта на вкусното тиквено пюре. Тъй като е пробна партида, направих малка доза, а рецепта ..освен това което измислих, няма :) Единственото, което ви трябва е ...хубава тиква.


Моите рецепти достигат до вас (много често) благодарение на генералния ми спонсор "Градината на баба" :), където обичам също да прекарвам времето си. Та оттам си избрах и ето тази неголяма тиква:


Измита, почистена и нарязана на малки парчета, поставям тиквата да се пече върху фолио с кората нагоре на 170 C градуса. Проверявам с вилица готовността й. Благодарение на печенето върху отразяващо фолио, тиквата става като задушена. Може да решите и да сварите тиквата, но печенето определно запазва повече аромата й.


Следващата стъпка бе да премахна кората на тиквата и я пасирах. С половината готовото пюре напълних три малки бурканчета, а към останалото добавих малко от останалата ми оцветена с оранжево захар за Хелоуийн. Захарта сложих на вкус, а по този начин сладкото пюре засили цвета си. 


Това ми помогна да различа сладкото от обикновеното пюре, а реших да направя 2 вида - защото неподсладеното може да се използва за различни видове супи и солени ястия, а сладкото - за десерти!

Бурканчетата стерилизирах за 15 минути на тих огън, а след като изстинаха добавих и етикетите :)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...