събота, 24 ноември 2012 г.

Под кожата ми - Боди арт / Body Art " Under my skin" make up



Специалните ефекти и театралния грим - това, мога да кажа с ръка на сърцето, е истинската ми страст. Според мен дори украсяването на сладкиши е вид специални ефекти за хранителни изделия :)  Боди арт-ът и театралният грим е "малко" скъпо хоби, но винаги и при всяка възможност посягам към гримовете и боичките и то не за да си направя лек пролетен грим. За съжаление не снимах повечето си творения през годините и едва сега, когато създадох блога, си дадох сметка, че е грешка. Това обаче ще ми даде възможност да направя нови, по-добри образи от сега нататък.



В тази публикация ви представям едно от малкото неща, които съм снимала - "Ръка без кожа". Това реших, че е най-продуктивният начин да запълня един неделен следобед, като съм използвала съвсем обикновени пастели за клоунски грим, закупени от кварталната книжарница. 




четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Дантелени фенери/ Lace lantern


Идеята за тези фенери ми хрумна един ден, когато се ровех в близкия second hand shop. Обожавам тези магазини, тъй като понякога можеш да попаднеш на истински винтидж и то за броени стотинки.:) Такъв късмет извадих и същия ден, когато намерих няколко много нежни дантелени карета. Някои от тях бяха прекалено малки или пък имаха петна, но знаех, че за целта ми това няма значение. Нужно ви е само:

буркани
дантела
бял спрей (цветен спрей)


Обвих дантелите около бурканите и напръсках със спрея. Оставих да изсъхнат. Направих и един буркан в черно, който пасна идеално за Хелоуийнската декорация. Дантелените отпечатъци паснаха идеално и върху още няколко стари съдове*, които освежих със спрей. 
Майка ми толкова ги хареса, че ми поръча да направя няколко и за нейната тераса :)

Тези красиви дантелени фенери можете да направите за украса на парти, а дори и като малки подаръци за близки и приятели.


*Важно е да отбележа, че ако използвате спрей въху съдове, те трябва да са само с декоративна цел и да не се сервират ястия въху тях без подложка.

Сладки топчета / Sweet balls


Има много рецепти за приготвянето на сладки топчета, но според мен са излишни. Веднъж схванеш ли принципа на приготвянето на този вид сладкиши е въпрос на вкус и въображение. Това е десерт, който всеки може да направи, когато иска да разчисти шкафа, в който държи сладките неща. Цялата философия на този сладкиш е приготвянето на "бисквитено" тесто, което може да оформите на топчета, скалички или сладък салам. За тестото ви трябва спойка, която най-често е масло или разтопен шоколад.


Още идеи за бонбоните: може да добавите натрошена халва (обикновена или нуга), локум, плодове от сладка, пияни вишни без костилката!, счукани ореховки, целувки, сусамки, бишкоти, стар кекс, различни видове ядки, какао, аромати от ликьори и кокосови стърготини. Има ли нужда да споменавам шоколад? :) Може да сложите в тях всичко вкусно, стига да е натрошено достатъчно на ситно, но не и прекалено - красотата в тези сладки топчета е, че с всяко отхапване може да усещате различни вкусотии! Може да е семпъл десерт - но според мен семплите неща в кулинарията не са за пренебрегване. Все пак те са класики заради причина!



сряда, 21 ноември 2012 г.

Мафижи / Mafizhi

 
  
Ах, тези мафижи! Толкова дълго време слушах за тях от моята половинка - Митко! Под дълго време имам предвид години! Неговата баба Цинка подслаждала детството му с този типично петрички десерт, представляващ пържени панделки, сиропирани със захарен сироп. Ще си кажете, че рецептата е лесна и може да се експериментира, но тъй като аз гонех високата летва на «бабиния десерт», много исках да го направя абсолютно същия. И мисля, че успях!

За мафижите ви трябват:  
2-3 яйца 
1 к.ч. кисело мляко
брашно (колкото поеме)
сол

За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч вода

Първо забъркваме тестото, като разбиваме яйцата с киселото мляко и щипка сол.

 

Започваме да добавяме брашно, колкото поеме за твърдо тесто. След това разделете на тoпки, като всяко от тях разточвате на дебела кора. От нея режете лентички, широки около 2 см. В средата на всяка лентичка направете по един хоризонтален разрез, през който първо прекарайте единия край, а после и другия, така, че да се образува панделка. 

 

Готовите панделки пържете в маслена баня до хрупкавост.
След това ги наредете в съд да легнат и ги залейте с приготвения захарен сироп. Може да ги поръсите и с допълнително захар. 


Мафижите са най-хубави постояли в хладилник за час-два! Разбира се, при нас нямаше как да се случи това, защото се ометоха за отрицателно време. 

 

Тиквено пюре / Pumpkin puree


Най-сетне се реших - ще си направя домашно тиквено пюре! Всеки път около Хелоуийн си давам сметка, че имам нужда да го направя, заради хилядите десерти и ястия, които се приготвят много лесно с помощта на вкусното тиквено пюре. Тъй като е пробна партида, направих малка доза, а рецепта ..освен това което измислих, няма :) Единственото, което ви трябва е ...хубава тиква.


Моите рецепти достигат до вас (много често) благодарение на генералния ми спонсор "Градината на баба" :), където обичам също да прекарвам времето си. Та оттам си избрах и ето тази неголяма тиква:


Измита, почистена и нарязана на малки парчета, поставям тиквата да се пече върху фолио с кората нагоре на 170 C градуса. Проверявам с вилица готовността й. Благодарение на печенето върху отразяващо фолио, тиквата става като задушена. Може да решите и да сварите тиквата, но печенето определно запазва повече аромата й.


Следващата стъпка бе да премахна кората на тиквата и я пасирах. С половината готовото пюре напълних три малки бурканчета, а към останалото добавих малко от останалата ми оцветена с оранжево захар за Хелоуийн. Захарта сложих на вкус, а по този начин сладкото пюре засили цвета си. 


Това ми помогна да различа сладкото от обикновеното пюре, а реших да направя 2 вида - защото неподсладеното може да се използва за различни видове супи и солени ястия, а сладкото - за десерти!

Бурканчетата стерилизирах за 15 минути на тих огън, а след като изстинаха добавих и етикетите :)






петък, 16 ноември 2012 г.

Кекс или торта...вие решавате! / Cake or Pound Cake...that is the question


Може би кексовете са малко в "Б" групата на десертите, защото никога не са били особено отличаващи се с външния си вид. По-скоро стандартни и обиковено не предизвикват такова вълнение при поднасянето им, освен "Много е вкусен"! Това обаче е на път да се промени, защото не може нещо толкова вкусно да не може да се промени и в презентацията си.  Рецептата е стандартна и може да се варира в продуктите, стига да сте приготвяли тесто за сладкиши преди. Накратко необходими са ви:

 5-6 яйца (получава се и с четири, но се опитайте да запазите съотношението на продуктите)
 350 гр брашно
 300 гр захар
 7-8 супени лъжици вода (или мляко)
 7-8 супени лъжици олио
 1/2 пак. бакпулвер
  1 ванилия и какао на вкус
 Може да добавите още: ядки, парченца шоколад, плодове от сладка, стафиди и др.

За пълнеж (по желание):
заквасена сметана
течен шоколад

Приготвянето на кекса започва с разбиването на яйцата и захарта. След като захарта се разтвори напълно, започваме да прибавяме едно след друго - олиото, водата (млякото), пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Половината от сместа изсипваме в намаслената и набрашнена формичка за кекс, а другата половина оцветяваме като я излизваме на шарки отгоре, за да се получи мраморен ефект. Разбира се, можете да оцветите и целия кекс в един цвят.
Печем в предварително загрята фурна (с обдухване) на 170 C градуса, до пълното му изпичане.
Поднесете какса обилно поръсен с пудра захар, шоколадов топинг или друга украса. 
За по-голям ефект запалих чаена свещ в средата му, така че заприлича на вулкан.


Друг път пък изпекох сместа (изцяло с какао) във форма за торта и разрязах на две, като напълних с пълнеж от равни количества заквасена сметана и течен шоколад.





    Време за пица! / It`s Pizza Time!




    Както се казва - всичко хубаво на този свят е или незаконно, или аморално или от него се пълнее. Точно от последните е и любимата на всички пица. За това и всички сили на любителите-готвачи е да измислят вариант на това чудо на природата ( или кулинарията) :) да бъде що-годе малко по-полезно. Тук дилемата е кое да направим по-здравословно - тестото или плънката? Защото всички знаем, че ако е и двете - първо няма да е пица, и второ - няма да е кой знае колко вкусна. Ето защо ви предлагам този вариант на тесто за пица.

    Какво ви трябва:
    за маята:
    1ч.л. захар
    1 ч.л. (равна) сол
    2/3 кубче мая
    3 ч.л. бяло брашно 

    Към тази мая за тестото се добавя още:
    3 ч.ч. многозърнесто или фитнес брашно и още 1 ч.ч. бяло брашно
    1 ч.ч. кисело мляко
    1 яйце 
    1 ч.л. (равна) сол.

    В малка купичка се слагат всичките продукти за маята. Добавя се хладка вода, колкото да залее сухите съставки и се покрива с чинийка. Оставя се да набухне.

    В голяма купа или тава изсипваме готовата мая и продуктите за тестото, като накрая доливаме хладка вода (при нужда), за да се получи тесто за разточване.


    С това тесто може да направите тънка и хрупкава кора, която да запълните с продукти по избор. Може да оформите по всякакъв начин или да направите затворена пица. Изборът е  ваш!


    четвъртък, 15 ноември 2012 г.

    Моите рисувани торти / My Hand painted Cakes


    В тази публикация искам да споделя с вас две торти, но не толкова заради рецептите, колкото за техния външен вид. Това са първите ми ръчно рисувани торти! Първата направих по случай рождения си ден! Реших, че мога да си подаря идеалната за мен торта, такава, каквато едва ли биха ми направили някъде другаде. На тортата съм изрисувала лицето на вокалиста на любимата си група Type O Negative - Peter Steele. 



    Характерен за тях е зеленият цвят, който съм се постарала да присъства обилно :) Няма да се спирам на това защо и какво е любимото ми в тази група. Всеки има нещо, което го вдъхновява или е оставило отпечатък в него по начин, по който не може да опише на другите.


    Вкусът на тортата също се отличава от стандартните, но по уникален и ужасно вкусен начин :)
    Леки блатове, шоколадов мус, бонбони "After Eight" и пухкав ванилов крем.




                                       Вкусът на тортата идеално се комбинира с чаша мента!



    Другата торта направих също за рожден ден, но този път рожденикът бе голям фен на Джими Хендрикс и ...зелените смокини. Затова и тортата е от леки бели блатове със сметана, сладко от зелени смокини и настърган млечен шоколад.



    вторник, 13 ноември 2012 г.

    Торта "Червено кадифе" / Red Velvet Cake


    От много време се канех да направя тази торта и ето, че ми се отдаде изгоден случай. Когато вуйчо ми ме помоли да направя торта за 20-годишнината от сватбата му, знаех, че това е отдавна чаканата възможност. Избрах рецептата и се запътих към магазина за нужните продукти. Приготвянето на тортата мина изключително гладко. Следвах стъпките, като изпекох един голям блат, който разрязах на две. 


    Блатът се изду в средата при печенето, затова след като го извадих и оставих да изстине, го изравних с нож, като остатъка нароних на трохи. Тях използвах по-късното за декориране стените на тортата.

    За тортата ви трябват:
    250 гр самонадигащо се брашно (или обикновено с половин бакпулвер)
     ½ ч.л. сол
    2 ч.л. натурално какао на прах
    113 гр. масло (без сол) на стайна температура
    1  ½ ч.ч. захар
    2 големи яйца
    1 ванилия
    240 мл кондензирано неподсладено мляко
    2 ч.л. течна червена боя за хранителни цели
    1 ч.л. оцет
    1 ч.л. бакпулвер

    За глазурата с крем сирене:
    227 гр. крем сирене „Филаделфия“ (или друго) - на стайна температура
    227 гр. маскарпоне или прясна фина извара
    1 ванилия
    115 гр пудра захар
    360 мл сметана 35%

    За малиновото желе:
    2 -3 шепички малини
    пудра захар на вкус
    1 желатин

    Първо оцветяваме с боята кондензираното мляко. Пресяваме брашното в купа, добавяме какаото и солта. През това време в миксер се разбиват маслото и захарта, докато стане на пухкав крем. Започват да се добавят едно след друго - яйцата, ванилията, бакпулвера, смесен с оцета, оцветеното мляко и накрая брашното. Сместа може да разделите в две тавички или да изпечете един по-дебел блат, който впоследствие да разрежете на две. Пече се в предварително загрята фурна на 175°С, докато клечката за зъби излезе суха от средата на блата.  Оставете блата да поизстине няколко минути преди да го обърнете върху скарата за да се охлади напълно. За да се улесни измазването на тортата и нанасянето на крем - пълнежа, може да завиете изстиналите вече блатове в опаковъчно фолио и да ги оставите в хладилника за няколко часа. През това време пригответе малиновото желе и крема. 


    Кремът се приготвя като разбиваме крема-сиренето и маскарпонето (или изварата), докато се смесят добре. При продължително бъркане се добавят захарта, сметаната и ванилията. Готовата смес се използва за пълнеж и измазване на тортата.  



    Желето се приготвя, като с пасатор разбиваме 2 шепи замразени малини и овкусяваме с пудра захар. Добавих и малко от кондензираното мляко, което бе останало. През това време оставяме желатина да набъбне с малко вода и го разтваряме на водна баня. Прибавяме го към малиновата смес и го оставяме да стегне. Аз го разлях във формата - сърце, в която пекох блата, покрита с малко опаковъчно фолио. След като се желира, го обърнах въху вече нанесен един пласт от крема.





    понеделник, 12 ноември 2012 г.

    Лесна шоколадова торта / Easy Chocolate Cake


    Всеки трябва да си има по една такава рецепта! Рецепта, която знае наизуст и винаги може да го спаси в ситуации, когато трябва да забърка нещо набързо. Майка ми си има такава, леля ми, дори сестра ми :) (Скоро ще ви кажа и техните ;) ) Доскоро за мен такава рецепта беше домашния течен шоколад, докато не открих тази в BBC.

    Нищо не променям в нея, пък то и не е необходимо. Рецептата е идеална и сполучлива всеки път. Можете да направите със сместа колкото си искате блатове - малки или по-дебели, защото лесно се дозира. 

    Ето какво ви е необходимо:
    За блатовете:
    225 гр брашно
    350 гр пудра захар
    1½ чаена лъжица бакпулвер
    1½ чаена лъжица сода бикарбонат
    85 гр какао
    2 яйца
    250 мл прясно мляко
    125 мл олио
    1 ванилия
    250 мл вряла вода

    За шоколадовия ганаш:
    200 гр шоколад
    200 мл сметана (ако е растителна, сложете масло за сгъстяване 1-2 супени лъжици)

    Загрейте фурната на 180 градуса и намажете две тавички от по 20-22 см с олио. Ако искате повече, но по-тънки блатове, както съм направила при торта "Чудовище", намажете четири.
    Аз използвам такива формички, защото са много удобни за многопластови торти:

    В дълбока купа смесете всички съставки без водата и разбъркайте с дървена лъжица или миксер. Добавете врялата вода на тънка струйка и бъркайте, докато се получи доста течна смес. Разпределете сместа в тавичките. Аз използвам черпак, тъй като е най-лесно да се отмерят равни количества.

    Блатовете се пекат около 25-35 минути, докато забучена дървена клечка в средата илиза суха. Готовите блатове оставяме да се охладят и през това време приготвяме ганаша.
    В касерола затопляме сметаната и шоколада на ниска температура, докато се разтопи последния. Махаме от котлона и оставяме на хладно, докато се сгъсти. (Може да добавите 1-2 с.л масло масло, ако ви се струва, че сметаната не е достатъчно маслена, но това не е задължително)  За да се охлади по-бързо ганаша и да стегне, потапям касеролата в друг съд с лед, като разбърквам периодично.
    Охладения ганаш разпределяме между блатовете и измзваме тортата отгоре и отстрани.
    Става много по-бързо! :)





    Тирамису а ла Люси / Tiramisu a la Lussi


    Повечето хора като чуят за тирамису, веднага се сещат за Италия и нейните неповторими десерти. И макар да съм имала щастието и аз да посетя тази страна, тирамисуто ме подсеща само за моята прекрасна сестричка, живееща в ... Холандия. Само да знаете с каква бързина и заучени движения приготвя най-пухкавото и кремообразно тирамису на света, и то за отрицателно време. Самата дума Тирамису има много преводи, но най-подходящото според мен е "развесели ме", може би, защото наистина го прави.

    Макар и сестра ми да приготвя десерта по оригиналната му рецепта, аз ще ви предложа един по-икономичен вариант. Той се пръкна при последната ми захарна криза, както наричам аз внезапната ми поява на натрапчива мисъл за конкретен десерт. За съжаление нямах всички необходими продукти за оригиналната рецепта, но затова пък имах най-необходимото - половин кофичка маскарпоне и пакет италиански бишкоти. :)

    Ето и необходимите продукти:
    2 яйца
    250 гр маскарпоне
    1 пакет бишкоти савоярди
    1-2 супени лъжици смокинов ликьор (или друг)

    1-2 супени лъжици карамелен сироп
    50 гр захар и още малко за белтъците
    300 мл кафе нес със захар (по желание)
    какао за поръсване
    няколко амарети (по желание)

    Приготвянето започва с крема, който се нарича крем Забайон и се прави като се разбиват в купа жълтъците със захарта, докато станат пухкави. После преместваме купата на водна баня и продължаваме да разбиваме. Добавяме ликьора и карамеления сироп и продължаваме да разбиваме, докато крема се сгъсти. Тази комбинация измислих за да замести виното "Марсала", което се появява в оригиналната рецепта. Много хора слагат и ром, но според мен този аромат сполучливо се замества с карамеления сироп. Сиропът приготвям сама и затварям в бурканчета, които съхранявам в хладилник.


    След като кремът е готов, го оставям настрани да се охлади и започвам да разбивам белтъците на сняг с малко захар. След това прибавям крема в дълбока купа, в която съм сложила маскарпонето и разбърквам, докато се хомогенизира. С шпатула постепенно добавям и белтъците, като разбърквам така, че да се съхрани въздуха в тях и крема да остане пухкав.

    През това време сме приготвили кафе. Аз използвам разтворимо нес кафе с малко захар, около 300 мл, и изсипвам в по-разлят съд, в който да мога да потапям бишкотите. Ако искате тирамисуто да има по-алкохолен вкус, тук е моментът да добавите още малко от смокиновия ликьор и карамеления сироп, но в такъв случай няма нужда да добвяте захар в кафето, за да не стане много сладко.

    Последната стъпка е нареждането на тирамисуто, като ви съветвам първо да намерите правилната подредба на бишкотите според съда ви, за да няма празни места. Потапяйте бишкотите за секунди от едната, а после и от другата страна в кафето и след това ги нареждайте във формичката. След като първият ред е запълнен, натрошавам няколко бисквити амарети, които допринасят по много интересен начин за вкуса. Моите амарети купих от Италия и тъй като са доста твърди, това беше добър начин да им намеря приложение. :) 


    След тях сложете половината крем и разтелете равномерно. Повторете процедурата с останалите бишкоти, амарети и крем. След това оставете в хладилника да стегне, преди сервиране поръсете обилно с какао. Рецептата ми е доста по-икономична, както финансово :) , така и количествено (за форма с размери 22 х 17см), така че, ако искате да приготвите по-голямо количество, ще трябва да удвоите дозата. Приятен апетит!


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...