понеделник, 12 ноември 2012 г.

Смокинов ликьор / Fig Liqueur




Сладката и ликьорите са рецептите, до които опираме, когато се намираме в повече от някой плод :) Малини, череши, ябълки, круши и други плодове - варим, печем, консервираме, замразяваме, правим на кремове, мусове, торти, пайове, на бисквити и накрая ... все още има едно количество, което просто не знаем какво да правим. За наше щастие от всичко може да се направи ликьор. И от джапанка ако направите, нали е алкохол - все някой ще го изпие :) 

И така, един прекасен ден ми донесоха торбичка големи зрели смокини. Не съм по този плод по принцип, но както казах - с алкохол всичко е по-добро! Получи се страхотен, ароматен и доста силен ликьор. Използвам го и като есенция към различни десерти вместо онези химии, които се продават.

За един буркан от литър използвах:

1-2 шепи добре узрели смокини 
няколко карамфилчета
пръчка канела
захар на око
и 50/50 бренди и домашна ракия


Вие можете да използвате друга комбинация от алкохол - само ракия, водка или коняк. Оставте ликьора да престои минимум месец, като периодично го разклащате, за да се доразтвори захарта. Прецедете и затворете в бутилка!






неделя, 11 ноември 2012 г.

Halloween - гримът / Halloween: The Make up


Грим и костюми. Излишно е да казвам, че всякакъв вид чудовища е общо взето това, което се търси. Имам афинитет към вампирите и въобще кръво-зависимите индивиди, затова ето няколко грима.

2009 година:

 Мъртвешки грим



Грим и стайлинг вдъхновен от Графиня Батори



Гримът и дрехите през 2010, вдъхновени от филмите "Смело сърце" и вампирката Марушка от "Дракула".




През 2011 година реших да поставя тема, която беше Crazy Medics, вдъхновена от филма "House On The Haunted Hill" с главно действащо лице - лудия Д-р Венегът!






Тази година реших да подобря мъртвешкия грим от преди четири години, като моят грим се нарича още "Sugar skull" или "Santa Muerte".


Мляко с ориз - Закуска за шампиони / Rice Pudding - Breakfast of Champions


Понякога в най-семплите десерти се крие най-голяма топлина. Точно такъв десерт е и млякото с ориз. Много българи са отраснали с неговия вкус, но не и аз. :) Като върл противник на млякото през детството си,  упорито отказвах да ям това ястие. Това, че беше и един от най-честите десерти в училищната столова също не помагаше. Десертът на моето детство беше домашния течен шоколад и въобще не разбирах децата, които харесваха "гадното мляко с ориз". Досега! 


Съвсем наскоро трябваше да измисля рецепта, която да осигурява закуска на моята половинка за няколко дни. Сетих се за този десерт, пък и нали вкусовете се променят с годините, реших, че е време да му дам шанс. И добре, че го направих. Толкова лек, а същевременно засищащ и вкусен. Отгоре на всичко елементарен за приготвяне. Необходимо ви е само:
1 литър мляко
около 6-7 супени лъжици захар
150 мл вода
щипка сол
250 гр ориз

В тенджерка слагаме да поври водата, ориза (предварително измит) и щипката сол, докато ориза набъбне. Прибавяме млякото и захарта и оставаме на тих огън да се сгъсти. Още топъл разпределяме в купички. Преди сервиране поръсваме с канела по желание. Много върви и с различни видове сладка, по възможност с по-едри плодове - ягодки или череши.

Домашен течен шоколад / Homemade Chocolate Cream


Това е най-вкусният течен шоколад, не защото е по-добър от Нутела, а защото е единственият, който познавах като дете. Майка ми го правеше най-вкусно разбира се, но спря да ме глези с това удоволствие, когато започнах да го приготвям сама :) Но все още си мисля, че нейният е по-хубав. Тъй като нямахме пасатор, тя го прецеждаше през марля за да се отърве от бучките.

Всъщност този течен шоколад е течен шоколад, колкото аз съм трамвай. Това е вид крем, който се приготвя с какао и няма грам шоколад в него. И все пак...наистина е вкусен. За него ви трябват:

250 гр сухо мляко
2-3 с.л. какао или на вкус
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша вода
100 гр масло


Много е важно да изберете хубаво сухо мляко. Знам, че по принцип става с всяко, но истината е, че съм пробвала от българското евтино, и от това в металните кутии на Нестле и да ви кажа има разлика. Излишно е да казвам, че какаото трябва да бъде хубаво, наситено и горчиво.
Сухото мляко и какаото се сипват в дълбока купа и се разбъркват хубаво. През това време загряваме на котлона друг съд, в който сипваме водата и захарта. След като се разтвори захарта, прибавяме и маслото, докато се разтопи. Тази течност прибавяме постепенно към сухата смес, в която бъркаме непрекъснато, най-добре с пасатор. Ако нямате такъв, сигурно ще се наложи да прецедите шоколада през марля, за да се отървете от бучките.

Най-хубавото нещо  в този шоколад е образуващата се коричка отгоре, затова ви препоръчвам да сипвате по-малки количества, но в повече на брой чашки :)

Пиле с фритиран лук и гъбки / Chicken with fried onion sauce and mushrooms


След освежаващата разходка из градския парк някак отново ми се доготви. То при мен това е перманентно състояние, но все пак няма как да не се засили това желание от хладния есенен въздух и миризмите, характерни за този сезон и носени от вятъра. Дъхът на мокри листа и дървесна кора моментално събужда желанието за нещо топло и ароматно, нещо есенно. Какво по есенно от гъбките. Те обаче не са главния герой в нашето ястие. Тази роля заема фритирания лук или иначе казано Roеstzwiebeln. Научих за него преди години, когато поживях в Германия, а там си е доста на почит. Как да го направите - препоръчвам ви тази рецeпта, тъй като най-дословно отговаря на немския начин на приготвяне и няма нужда да превеждам друга. Аз по принцип приготвям по-голямо количество, наситнявам и съхранявам в бурканчета. Алтернативата е да си купите готов, който съм виждала засега само в Метро и изглежда така:

 

Самото ястие е леко казано елементарно, защото ви трябват:
500 гр пилешки гърди
250 гр гъби
шепа пържен лук
масло 
сол
брашно
гъбен или телешки бульон  

Измиваме, нарязваме на пържоли и начукваме (по желание) месото, посоляваме и гриловаме в леко намазнен грил тиган. През това време измитите и почистени гъби задушаваме в масло и сол във фурната на 200 градуса. След като пържолките са готови, приготвяме нашата вариация на сос грейви. В остатъка от мазнината запържваме брашно като за сос ( 2-3 супени лъжици, в зависимост от количеството сос, което искаме да приготвим) и добавяме чаена чаша гореща вода и половин бульон - телешки или гъбен. Добавяме и пържения лук накрая, така че да остане леко хрупкав. Заливаме пържолките със соса и гарнираме с гъбите в масло.




петък, 9 ноември 2012 г.

Есен е ! / It`s Fall!



Есента е любим сезон за мен. Край на ужасяващата жега. Най-накрая мога да изляза навън и да се разхождам. Докато хората вървят забързано, прикрити с чадърите си, и негодуват заради поредния дъжд, аз си вървя бавно и се наслаждавам на прохладата и капчиците, които галят лицето ми. Всички са намусени, но аз си се хиля като зелка  и се чудя, не виждат ли колко е красиво. Всичките тези цветове!









Изглежда, освен шепа хора, всички други смятат есента за доста неприятна и с разочарование отбелязват, че лятото е свършило. Затова пък навън не се разхождат много хора и най-накрая можеш да се насладиш на спокойно време, без обичайната глъчка на града.


Уханието на есента е нещо, което няма как да се опише. Ако имаше как да правят такива ароматизатори :) Комбинацията между влага и сушина едновременно, запечатана във въздуха!


Обожавам да снимам по това време на годината. Сякаш всяка снимка излиза от ръцете на художник !


Halloween - Част Втора / Halloween - Part Two



Централното място или Table center piece. Много важно в една украса е да има нещо, което да стои по средата на масата или стаята, така че да обобщава темата, или около което да се върти събитието. Едва втората година направих такова, ето това :)


Сами виждате, че това е съвсем обикновена украса за торта от пластмаса, която можете да закупите в близкия сладкарски цех или по-голяма сладкарница. Леко е променена в духа на празника, за което ви трябва просто нож, червена боя и лепило. Можете да го поставите върху тортата :). Третата година направих тази къщичка, но за нея ще ви разкажа повече в Рецепти.



За празника тази година (2012) успях да купя един пластмасов торс от разпродажба на манекени и сътворих това. "Червата" са добре изпечени и овкусени в мексикански сос карначета.

Още идеи за украса от моята галерия:


  
           
                      Тикви, тикви и още тикви :)


Стар букет от рози, напръскан с черен спрей, и няколко клонки = мрачна романтика!




Направете и залепете нови, по-интересни етикети за напитките в празничната вечер.


Дантеленифенери – как да ги направим ще ви разкажа скоро в раздел „Направи си сам"

  
Дървото на Едгар А. По


   Краката на вещицата





 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...