сряда, 31 август 2022 г.

Пълнена питка със сирене и маслини/ Feta Cheese and Olive Pull Apart Bread

 

Леле, какво лято само! Сигурно сто рецепти няма да ми стигнат да ви разкажа всичко и май за първи път ме хваща срам как да го правя.                                                             Не защото тука не съм ви разказвала за падането ми по стълби сънена, почти патологичното ми цапане на дрехи докато ям, нерядката ми консумация на презрели и престарели зеленчуци на командно дишане от хладилника, както и ежедневната ми доза awkwardness, която преживявам в интеракциите си с хомо сапиенсите, а защото ( мале, човек да не смее да се похвали) лятото се оказа много, ама много готино. То не бяха фестивали, моренца, концерти, срещи с приятели и както се казва, човек и добре да живее...накрая се жени :)                            В следващите публикации ще ви разкажа за това как половинката предложи, какви местенца посетихме и какво ме вдъхнови да кажа "да", защото и аз още се чудя как успя да ме излъже. 
 
 
И защото по стар български обичай, всичко хубаво се посреща с питка, реших да започна новия сезон с едно уникално, пухкаво хлебче "за дърпане", с плънка от сиренце и маслини, Видео рецептата може да видите засега в моя ИНСТАГРАМ ТУК.
Имах у дома един готов пшеничен микс за печива и реших да го използвам за тази цел, тъй като и без това е бърза рецепта, няма нужда и мая да търся. Сигурна съм обаче, че ще ме питате дали може  да ползвате обикновено брашно като замяна - да ,може. Само добавете поне 7 г суха мая или половин кубче жива. 

350 мл хладко мляко
1 ч.л. захар 
1 ч. л. сол 
2 яйца
80 г меко/ разтопено масло 
100 г меко сирене
шепа маслини
сусам за поръсване
олио

В купа изсипваме сместа от пакета и правим кладенче. В него слагаме захарта и топлото мляко. След това добавяме едно яйце и един белтък. Накрая добавяме и маслото, като то може да е разтопено или меко на стайна температура. На ръка или с миксер замесваме меко, нелепнещо тесто, което се отделя само от купата на миксера. Последно прибавяме и солта. Готовото тесто слагаме в намаслена купа, покрито с памучна кърпа и оставяме да втаса докато удвои обема си.

 
Отнема около час, но ако искате да забързате процеса, на 50 градуса във фурната става за около 40 :) 


През това време си забъркваме плънката.  Нарязваме маслините и ги слагаме в купа, заедно с намачкано меко сирене. Може да е фета или пък да сложите обикновено с малко крема сирене / цедено мляко.
 

След като тестото втаса, го разделяме на  12 части и оформяме на топка. 

 

Всяка част разточваме на кръг с диаметър около 10 см и слагаме по една супена лъжица от плънката. Затваряме и оформяме отново на топче, което заглаждаме. След това разточваме отново на кръгче със същите размери. Оставяме за кратко, а след това овалваме в малко олио


( или разтопено масло) и ги редим като ветрило в тавичка. Моята беше с размери около 24 см диаметър. Мажем парченцата с размит с малко малко жълтък, като го правя през едно, а всяко следващо поръсваме само със сусам.


Пъхаме питката да втаса във фурната за още 15-20 минути, а след това печем на 180 градуса за около 40 минути.


Толкова е пухкава и мекичка, че не може да се въздържи човек да не я нападне веднага...още гореща гореща.

Опитайте я и вие и не забравяйте да ми пращате снимки. Ако искате десерт, още тези дни ще ви споделя една страхотна торта и още една хубава новина, затова стойте наблизо :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


сряда, 10 август 2022 г.

Свински пържоли с праскови и уиски / Pork Chops with Bourbon and Peaches

 

"Какво ще готвиш днес? " Може би въпросът, който ми задават най-често приятелите :)  Само ако знаеха колко често и аз като тях нямам никаква идея. Просто отивам в кухнята, виждам какво имам под ръка и почвам. Като днешните страстни и жестоко вкусно-сочни пържоли с праскови, мед и уиски. Вмъкнах и малко хрупкав пащърнак, който ми подариха и знаех, че си струва да се хапва възможно най-свеж, защото беше собственоръчно отгледан в истинска градина от истински хора. 

Не забравяйте да овкусите добре месото със сол и черен пипер, тъй като готвим солено ястие все пак, а не десерт, Погрижете се пържолите да са тънки, за да станат бързо, но затова пък не ги пържете дълго, за да останат сочни. Но ето как да ги приготвите: 

Необходими продукти:
2 бр. свински пържоли
20 мл уиски/ бърбън
2 бр.  нектарини праскови/ праскови
1-2 скилидки чесън
1/4 глава лук
1 с.л. мед
1 -2 корена пащърнак
свежа мащерка
олио
сол
черен пипер

Пържолите се начукват и овкусяват със сол и черен пипер.


 Запържваме ги до красив загар и от двете страни за няколко минути в олио,

а след това слагаме половината мед и половината алкохол.

Готовите пържолки изваждаме в чиния и в същия тиган запържваме чесъна и лука, докато се карамелизират. Прибавяме прасковите и пащърнака. Може да сложите праскови или нектарини, като нектарините са по-киселки и твърди обикновено. 

Запържваме докато се овкусят от всички страни, а след това слагаме отново мед и уиски. След това прибавяме накълцаната на ситно свежа мащерка. 


Сервираме в чинийка, така че да има от всичко Изглежда разхвърляно и пъстро, но пък е страшно вкусно. Може да нарежете пащърнака на по-малки кубчета или парчета, ако не искате да хрупка, но на мен ми харесва честно казано комбинирането на текстури, докато в България сме свикнали всичко в едно ястие да е сварено до каша.

Толкова е сочно, а прасковите се комбинират чудесно с месцето.

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


петък, 5 август 2022 г.

Тиквички по италиански / Creamy Italian Zucchini


Преди седмица бяхме на фирмен обяд с шефовете, които са чужденци. Запознати с моят вкус към храната трябваше да предлагам различни ястия от менюто на ресторанта, в който бяхме отседнали и така ми попадна това ястие, което признавам си и сама не бях опитвала. Бяха го кръстили "Тиквички по италиански", като рецептите които намирам в нета в чуждестранните сайтове и се доближава до вкуса им са тези тиквички със сметана. Поръчахме над 10 вида блюда, но тази рецепта беше любима на всички. Още тогава си знаех, че като се прибера ще ги направя, като се опитам да ги възпроизведа по спомен. 


Не знам доколко е близка днешната рецепта, но знам, че стана много вкусно, така че съм на прав път. Освен изключително ухайни, тук много ми допада, че тиквичките са печени, а не пържени. Не, че някой се пъне да пържи тиквички у дома де. И все пак, желанието за нови и различни рецепти, и най-вече такива с тиквички не стихва. Ето защо, днес ви предлагам да спретнете тези. Много бързи и лесни:

Необходими продукти:
2 бр. средни по големина тиквички
200 г сметана ( за готвене или заквасена)
50 мл доматен сос
2 скилидки чесън
копър, босилек, мащерка ( пресни и зелени на вкус)
малко зарял кашкавал
червен и черен пипер
зехтин
сол
Започваме като нарязваме тиквичките на парченца и ги поставяме в тавичка.


Овкусяваме със зехтин, сол и пипер. Аз слагам повече черен пипер. Пъхаме ги да се пекат на 180 градуса за около 10- 15 минути, като ги разбъркваме периодично.


През това време нарязваме чесъна на ситно, както и зелените подправки. Изброила съм няколко, които ми се връзват с вкуса, но не е необходимо да слагате всичките. Аз имах у дома пресен босилек и мащерка, но може и само копър да сложите, стига каквото и да е, да е свежо. 


В по-дълбок тиган слагаме да се загрее сметаната, чесъна и доматите, последните може и да са на паста или по-гъст сос, но избягвайте само сок. 

    

След като сосът тръгне да завира и се сгъсти прибавяме печените тиквички 


и разбъркваме в соса.


За повече вкус може да добавите малко зрял кашкавал към сместа, но може и да пропуснете. Аз слагам малко в него и 

    

малко отгоре преди поднасяне. 


Наистина си струва да ги опитате. Креообразни и адски вкусни!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...