петък, 24 юни 2022 г.

Дърпанo свинско каре с течен пушек / Liquid Smoke Slow Cooker Pulled Pork Recipe

 

Mислех едно да пусна днес в блога, ама друго ще пусна. Ей, това уникално свинско ми разби всички планове, фантазии и не мога да ви опиша какво значи вкус, в който искаш да потънеш. Откога чакам да си намеря течен пушек и ето, съдбата те среща с човек, той пък те води до друг и накрая стигаш и до това, до което си искал да достигнеш. Хората наистина могат да ни помогнат да постигаме целите си, но пък и ние трябва да сме малко и повече "хора", за да искат да го направят. С една дума, бъдете добри, пък все от някъде ще се върне добрината!

В отделно видео в Инстаграм ( пуснах и на страничката на блога тук) ви представих течния пушек и говорих за него. Сега дойде ред да го използвам и май можеше още да сложа. Като за първи път исках да не прекалявам, да не ми мирише на пушек все едно "съм спала у сачките" както се казва. Обаче, хора, месото в момента си остава по-евтина алтернатива на брюкселското зелИ и ви препоръчвам да си направите ето такива домашни сандвичи не с шунка, не с креМвирши някакви, а с истинско ДЪРПАНО СВИНСКО.

У дома си облизахме пръстите, буквално, защото даже топвахме месото в сос и той се разтичаше изпускайки сок при всяко захапване... даже си дадох сметка, че  не съм снимала цял сандвича тъй като сме почнали да го ядем направо....представите си. Ето и рецептата.. всъщност е лесна, но просто отнема време. 

Необходими продукти:
Около 1.5 свинско  каре
за марината:
2 с.л. течен пушек
1/2 ч.ч сладък  чили сос
2 с.л. горчица
1 с.л. соев сос
4-5 скилидки чесън
За сухата подправка микс от пълни:
2 с.л. червен пушен пипер
2 с.л черен пипер
2с.л чеснов пипер
2с.л чубрица 
1 с.л сол
Още: 
халапеньо чушки
сладко чили сос
зелева салата
сос от равни количества горчица, кетчуп, майонеза


Измиваме месото и му правим дълбоки прорези с нож. Шпиковамe го добре и пъхаме чесън в дупчиците. 

    

Хубаво втриваме течните съставки, така че по възможност да влязат и навътре в месото, като слагаме от течния пушек. Както казах, според мен може и още :) 

      

После идва ред на сухите съставки и отгоре също слагам малко от чесъна. Доливаме водичка в тавата, така че падналите съставки за месото формират сос. Водата трябва да стига почти до половината на месото


Завиваме плътно с фолио, така че да се пече и задушава едновременно. Пускаме първо на 200 градуса докато заври за около 20 минути,  а после намаляваме и печем на 150 градуса за около три часа. 


Когато е готово, водата малко ще се изпарила и ще се е образовал тъмен сос, в който разкъсваме месото, което се разпада само при натиск. 


За гарнитура направих малко зелева салата с майонеза и цедено кисело мляко, останалата част беше мариновано халапеньо, червен лук на кубчета и към самото месо

си добавям още сладко чили. Ако имате още останал сос или вода от тавата, може да си направите грейви, в което да топвате сандвича. Хапсолютно по америкаснки, защото ако те знаят нещо повече от нас, е как да ядат като разпрани! 

Абе, вкусно си е :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

вторник, 21 юни 2022 г.

Кекс "Лондонски хапки"/ London Bites Cake

 

Искам да ви разкажа толкова много за този десерт, но първо трябва да ви споделя колко странен ден преживях днес. Така се случи, че съвсем внезапно спасихме едно котенце тази сутрин, за малко да го блъсне кола, тъй като не виждаше и се луташе на улицата. Обичам животните, но пък никога не съм имала домашно животинче. Избягвам излишните отговорности, тъй като съм тревожна натура и вечер и без това премислям преди да заспя опасността за децата в Тринидад и Тобаго, изчезването на жирафите по света или пък намаляването на питейната вода, остава и да имам още една грижа на главата. Да, ама половинката е много жалостив и сама не се усетих как помъкнах кашон с бебе-коте към работата. Добре, че колегите са страхотни и за час вече беше обеззаразено, почистено и с назначено лечение на очите, така че се надяваме скоро да може да вижда напълно. Ще се погрижим за нея докато се възстанови и поукрепне, но след това се надяваме да й намерим дом, в който да се чувства обична и да дарява също с любов стопаните си. Надявам се и вие, ако четете тази статия да ми пишете, ако се сещате за някой, който това сладко котенеце ще бъде късметче и компания.

 И за ви се подмажа още повече да ми помогнете в заданието, ви подкупвам с днешния десерт. Първо го бях кръстила "Кекс с изненада", заради шарката която се разкрива, когато го разрежете, но пък не е много оригинално. 

Моя читателка ( (Marea Tod)  обаче ми сподели, че баба й е наричала този десерт "Лондонски хапки" и какво да ви кажа, момата англичанка в мен веднага се почувства буржоазно и реши да го прекръсти.

Ще опиша рецептата подробно, но ако искате да видите наистина колко бързо и лесно става, може да видите ВИДЕО РЕЦЕПТАТА в моя Инстарам акаунт ТУК.

Необходими продукти:
3 яйца
1ч.ч. захар
1бр.ванилия
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч разтопено масло
1/2 ч.ч. олио

Още:
шоколадов ганаш
течен шоколад или сладко по желание

Както виждате в рецептата няма набухвател, защото ползвам брашно, което вече си има. И тъй като знам, че еш ме питате, да, може да замените с друго, но все ще трябва да си добавите набухвател. Половин пакетче бакпулвер ще ви стигне, но за да не ви се налага да следите дали имате у дома, подсигурете с един пакет от това брашно, когато е на промоция. 
В оригиналната рецепта бяха написали 400 грама брашно на всичко останало и ви гарантирам, че освен тухла за подпорна стена друго не може да стане. Аз го намалих доста, но пак има какво да се желае, затова прецених, че две чаени чаши са напълно достатъчно. Мярката ми е 200 мл от *чаената чаша.

Започваме като разбиваме яйцата със захарта на крем, докато побелеят. 

     

Постепенно прибавяме редувайки мокрите съставки ( олио, разтопено масло, мляко) и сухите - брашното и ванилията.


Готовата смес изсипваме в подходяща правоъгълна тавичка, намазана с още малко олио. Аз ползвах йена. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минутки.

   

След като десертът изстине напълно го режем на ленти и слепваме всяка една от тях с шоколадов ганаш. Многократно съм описвала в блога как се приготвя, затова няма да го правя и в тази рецепта, но най-важната част е да го намажете докато е още в течно състояние, но не прекалено. Аз си признавам, сложих го още доста течен, но това е защото кексът беше по-сух ( преди корекцията) и исках да го сиропирам. Между лентите сложих още и течен шоколад, защото ми се искаше да има по-шоколадов вкус като цяло, но не е задължително. 

   

След като ги залепим, заливаме с остатъка от ганаша и щом поизстине и разрежем на ширина, пред нас ще се разкрие редичка от тези вкусни лондонски хапки, които са идеалната компания за чая, кафето или просо всеки следобед, в който искате да си напомните, че е хубаво да си жив :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

сряда, 15 юни 2022 г.

Рулца от тиквички със сирене и кашкавал / Cheesy Zucchini Roll Ups

 

Хората ходят по почивки, фестивали, забавляват се кой с каквото душа му иска- протести, избори, войни, махленски свади, махленски любови, а аз тука вече втора седмица сладко правя ....леле, как се промени животът. Един ден се чудя как да изтрезнея от поредния метъл фестивал, а сега прекарвам дните се ви миене на бурканчета и пълненето им с де що изнамеря в градината. За първа година направих и сладко от зелени смокини и знам, че за някои от вас няма да е голяма работа, но мен така ме плашиха с това сладко, че въобще не очаквах да е толкова лесно.

 Не разбирам защо за едно сладко хората имат очаквания да се прави по-трудно от работещо правителство, но изглежда , че все пак последното си остава кауза пердута и нито сладко от смокини, къпини, малини и други боровинки трябва някога да ви се струва толкова трудно ,нито каквото и да е. Плюс това е хубаво да усетиш, че поне нещо в ежедневието ти зависи от твоите ръце и да има краен резултат пред очите ти, за разлика от тази 30 годишна агония наричана "преход" или каквото и да е това в България. Стремя се да не изразявам никога политически позиции в блога, защото според мен колкото и хора, толкова и мнения и накрая хората се ънфрендват заради "кравешкото" мнение на Джоуи. It`s a moo point!

Всеки си има някакво, а повечето от нас, ако не си останем с акъла от първи клас, си го меним на няколко години с израстването и опита. Накрая се превръщане или в усмихнати, или в сърдити старчета и стигаме до финалното заключение, че светът го е имал преди и ще го има и след нас и имаме само определен брой години да му се насладим с каквото можем. С домашно сладко или пък ей тази вкусни шишчета от тиквички. Може да сте яли подобни, но надали сте яли точно такива като моите. Обещавам ви, невероятни са! 

Правят се супер лесно и според мен най-важната съставка, освен качествени млечни продукти е ароматната галета, която ще ви кажа как да си я направите. Аз винаги правя стария хляб на ароматни крутони за супа и са чудесни за рецепти като тази. Ето я и нея: 

Необходими продукти:
2-3 бр тиквички
150 г сирене
150 г кашкавал
ароматни крутони ( чесън, лют пипер, черен пипер, червен пипер, зехтин, масло)
зехтин

Започваме като нарязваме тиквичките много на тънко. Може да ползвате и ренде за целта. Ако не може да ги направите на тънко, попарете ги леко с вряла вода за да омекнат, така че да може да ги навиете на рулце.


Нарежете кашкавала и сиренето на кубчета,колкото захарче или по-малко. Грамажите са примерни в случая, не съм ги мерила, но вярвам, че ще ви стигнат.


Най-важната част или това за което всички питат какво е когато опитат моите шишчета е тази аромата и хрупкава галета. Правя я като смилам на чопъра домашни крутони, които си пека от стар хляб , залети със зехтин, понякога и малко масло за аромат, но винаги ги поръсвам с подправките. Любимото нещо на половинката ми е като ги залея леко с чесъна с оцетче, който имам в хладилника. Казва, че стават уникални. 


Във всяка лентичка от тиквичките слагаме по парче кашкавал или сирене и поръсваме с ароматната галета


и завиваме на рулце. Нанизваме го на шишче и продължаваме със следващото рулце.
Аз редувах такива с кашкавал, с такива със сирене, за да има и от двата вида на шишчето.


Може да гриловате шишчетата на скара или грил тиган, но според мен във фурната стават също толкова добре, като ги редя в тавичка с хартия за печене на дъното.


Отгоре поръсваме шишчетата още веднъж с галетата и поръсваме с малко зехтин, за да се запекат до златисто на 180 градуса. 
Виж още една страхотна лятна рецепта ТУК


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...