вторник, 21 юни 2022 г.

Кекс "Лондонски хапки"/ London Bites Cake

 

Искам да ви разкажа толкова много за този десерт, но първо трябва да ви споделя колко странен ден преживях днес. Така се случи, че съвсем внезапно спасихме едно котенце тази сутрин, за малко да го блъсне кола, тъй като не виждаше и се луташе на улицата. Обичам животните, но пък никога не съм имала домашно животинче. Избягвам излишните отговорности, тъй като съм тревожна натура и вечер и без това премислям преди да заспя опасността за децата в Тринидад и Тобаго, изчезването на жирафите по света или пък намаляването на питейната вода, остава и да имам още една грижа на главата. Да, ама половинката е много жалостив и сама не се усетих как помъкнах кашон с бебе-коте към работата. Добре, че колегите са страхотни и за час вече беше обеззаразено, почистено и с назначено лечение на очите, така че се надяваме скоро да може да вижда напълно. Ще се погрижим за нея докато се възстанови и поукрепне, но след това се надяваме да й намерим дом, в който да се чувства обична и да дарява също с любов стопаните си. Надявам се и вие, ако четете тази статия да ми пишете, ако се сещате за някой, който това сладко котенеце ще бъде късметче и компания.

 И за ви се подмажа още повече да ми помогнете в заданието, ви подкупвам с днешния десерт. Първо го бях кръстила "Кекс с изненада", заради шарката която се разкрива, когато го разрежете, но пък не е много оригинално. 

Моя читателка ( (Marea Tod)  обаче ми сподели, че баба й е наричала този десерт "Лондонски хапки" и какво да ви кажа, момата англичанка в мен веднага се почувства буржоазно и реши да го прекръсти.

Ще опиша рецептата подробно, но ако искате да видите наистина колко бързо и лесно става, може да видите ВИДЕО РЕЦЕПТАТА в моя Инстарам акаунт ТУК.

Необходими продукти:
3 яйца
1ч.ч. захар
1бр.ванилия
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч разтопено масло
1/2 ч.ч. олио

Още:
шоколадов ганаш
течен шоколад или сладко по желание

Както виждате в рецептата няма набухвател, защото ползвам брашно, което вече си има. И тъй като знам, че еш ме питате, да, може да замените с друго, но все ще трябва да си добавите набухвател. Половин пакетче бакпулвер ще ви стигне, но за да не ви се налага да следите дали имате у дома, подсигурете с един пакет от това брашно, когато е на промоция. 
В оригиналната рецепта бяха написали 400 грама брашно на всичко останало и ви гарантирам, че освен тухла за подпорна стена друго не може да стане. Аз го намалих доста, но пак има какво да се желае, затова прецених, че две чаени чаши са напълно достатъчно. Мярката ми е 200 мл от *чаената чаша.

Започваме като разбиваме яйцата със захарта на крем, докато побелеят. 

     

Постепенно прибавяме редувайки мокрите съставки ( олио, разтопено масло, мляко) и сухите - брашното и ванилията.


Готовата смес изсипваме в подходяща правоъгълна тавичка, намазана с още малко олио. Аз ползвах йена. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минутки.

   

След като десертът изстине напълно го режем на ленти и слепваме всяка една от тях с шоколадов ганаш. Многократно съм описвала в блога как се приготвя, затова няма да го правя и в тази рецепта, но най-важната част е да го намажете докато е още в течно състояние, но не прекалено. Аз си признавам, сложих го още доста течен, но това е защото кексът беше по-сух ( преди корекцията) и исках да го сиропирам. Между лентите сложих още и течен шоколад, защото ми се искаше да има по-шоколадов вкус като цяло, но не е задължително. 

   

След като ги залепим, заливаме с остатъка от ганаша и щом поизстине и разрежем на ширина, пред нас ще се разкрие редичка от тези вкусни лондонски хапки, които са идеалната компания за чая, кафето или просо всеки следобед, в който искате да си напомните, че е хубаво да си жив :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

сряда, 15 юни 2022 г.

Рулца от тиквички със сирене и кашкавал / Cheesy Zucchini Roll Ups

 

Хората ходят по почивки, фестивали, забавляват се кой с каквото душа му иска- протести, избори, войни, махленски свади, махленски любови, а аз тука вече втора седмица сладко правя ....леле, как се промени животът. Един ден се чудя как да изтрезнея от поредния метъл фестивал, а сега прекарвам дните се ви миене на бурканчета и пълненето им с де що изнамеря в градината. За първа година направих и сладко от зелени смокини и знам, че за някои от вас няма да е голяма работа, но мен така ме плашиха с това сладко, че въобще не очаквах да е толкова лесно.

 Не разбирам защо за едно сладко хората имат очаквания да се прави по-трудно от работещо правителство, но изглежда , че все пак последното си остава кауза пердута и нито сладко от смокини, къпини, малини и други боровинки трябва някога да ви се струва толкова трудно ,нито каквото и да е. Плюс това е хубаво да усетиш, че поне нещо в ежедневието ти зависи от твоите ръце и да има краен резултат пред очите ти, за разлика от тази 30 годишна агония наричана "преход" или каквото и да е това в България. Стремя се да не изразявам никога политически позиции в блога, защото според мен колкото и хора, толкова и мнения и накрая хората се ънфрендват заради "кравешкото" мнение на Джоуи. It`s a moo point!

Всеки си има някакво, а повечето от нас, ако не си останем с акъла от първи клас, си го меним на няколко години с израстването и опита. Накрая се превръщане или в усмихнати, или в сърдити старчета и стигаме до финалното заключение, че светът го е имал преди и ще го има и след нас и имаме само определен брой години да му се насладим с каквото можем. С домашно сладко или пък ей тази вкусни шишчета от тиквички. Може да сте яли подобни, но надали сте яли точно такива като моите. Обещавам ви, невероятни са! 

Правят се супер лесно и според мен най-важната съставка, освен качествени млечни продукти е ароматната галета, която ще ви кажа как да си я направите. Аз винаги правя стария хляб на ароматни крутони за супа и са чудесни за рецепти като тази. Ето я и нея: 

Необходими продукти:
2-3 бр тиквички
150 г сирене
150 г кашкавал
ароматни крутони ( чесън, лют пипер, черен пипер, червен пипер, зехтин, масло)
зехтин

Започваме като нарязваме тиквичките много на тънко. Може да ползвате и ренде за целта. Ако не може да ги направите на тънко, попарете ги леко с вряла вода за да омекнат, така че да може да ги навиете на рулце.


Нарежете кашкавала и сиренето на кубчета,колкото захарче или по-малко. Грамажите са примерни в случая, не съм ги мерила, но вярвам, че ще ви стигнат.


Най-важната част или това за което всички питат какво е когато опитат моите шишчета е тази аромата и хрупкава галета. Правя я като смилам на чопъра домашни крутони, които си пека от стар хляб , залети със зехтин, понякога и малко масло за аромат, но винаги ги поръсвам с подправките. Любимото нещо на половинката ми е като ги залея леко с чесъна с оцетче, който имам в хладилника. Казва, че стават уникални. 


Във всяка лентичка от тиквичките слагаме по парче кашкавал или сирене и поръсваме с ароматната галета


и завиваме на рулце. Нанизваме го на шишче и продължаваме със следващото рулце.
Аз редувах такива с кашкавал, с такива със сирене, за да има и от двата вида на шишчето.


Може да гриловате шишчетата на скара или грил тиган, но според мен във фурната стават също толкова добре, като ги редя в тавичка с хартия за печене на дъното.


Отгоре поръсваме шишчетата още веднъж с галетата и поръсваме с малко зехтин, за да се запекат до златисто на 180 градуса. 
Виж още една страхотна лятна рецепта ТУК


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

събота, 11 юни 2022 г.

Лятна паеля с домати / Paella With Tomatoes Recipe


Много ми се пътува, ама като си гледам банковата сметка ще пътувам май само до работа. От къде ги изкарват хората тез пари, та все се снимат по екзотични места сякаш билета до там е колкото до Горно Лешко, май никога няма да разбера. И все пак няма да позволя това да ме сдухва, тъй като винаги мога да "пътувам" готвейки и пренасяйки се в различни страни. 

Ще кажете, че не е същото, но често виждам перфектни снимки на уж перфектни хора на още по-перфектни места, а след време разбираш, че са били нещастни и самотни постоянно.. 

И даже конкретния кадър е снимат многократно, с хиляди филтри, и въпреки отрупаната маса, дадената личност не е могла да хапне нищо, защото е на постоянна диета през целия си живот за да се хареса н хора, които не познава или не понася.                                                              Толкова се измести фокуса от стойностното в живота, че понякога сами попадаме в капана да искаме неща, които реално не искаме. затова пак ще ви кажа-яжте, пийте и си носете новите дрехи. радвайте се на каквото имате, мечтайте и работете за мечтите си без да отлагате и да се колебаете и рано или късно ще постигнете това, което е отредено за вас. 
Най-тъжните хора са тези, които са презадоволени, защото са лишени от жаждата за живот, която така силно движи всички ни. 

Затова и аз искам сега да ви дам малко храна за душата с днешната рецепта. Пак ще отпътуваме до слънчева Испания, за да хапнем уникална паеля с домати, приготвена бюджетно по български, но с хубави продукти! 


За хубавата паеля трябва правилния ориз, шафрана и тигана! Да кажем, че имам и трите, а другата важна част са морските дарове, макар да видите много рецепти в нета да паеля с месо, вегетарианска или микс. 

Морските дарове обаче са скъпи и не може да намерите миди или скариди във всеки квартален магазин. Това не бива да ви спира да си създадете тази приказка, защото аз го направих с микс от замразени морски дарове, в който имаше от всичко по малко.                                                                                                И този път се доверих на Крина за правилния ориз, тъй като ако не се лъжа на българския пазар това е единственият подходящ сорт, който може да намерите в хранителните магазини около вас. Ориз Бомба си е специален сорт, които си се раздува на ширина и наистина стават като малки бомбички :) 


Необходими продукти:
Около 1 ч.ч. ориз Бомба Крина ( около 150 г)
1 ч.ч. млени домати ( пресни) 
2 ч.ч зеленчуков бульон
1/2 червена чушка
1/2 зелена чушка
1/3 ч.ч  грах
1 глава лук
2 скилидки чесън
щипка шафран 
пушен червен пипер
лют червен пипер на люспи
сол
зехтин
магданоз

Още:
500 г морски дарове ( скариди, калмари, пипала от октопод, миди)
1 с.л.масло 
масло/ зехтин
лют пипер

Започваме като в малко зехтин и масло, слагаме наситнен чесън и лют пипер и запържваме морските дарове, така че да се овкусят.

  

 












Става въпрос за около минута общо готвене, тъй като ползвам замразени и искам водата им да се овкуси като бульон. Изваждаме и заделяме настрана.

В същия тиган вече слагаме малко зехтин и след като се загрее слагаме нарязаните на ситно лук, чесън и чушки.  ( аз имах малко останал морков от друго ястие и го инсталирах и него, но не е задължително). 

                













След това прибавяме ориза и разбъркваме за още минута две, последвано от млените домати. аз използвах прясно смелени домати, така че бяха по-гъсти. 

              

Разбъркваме още една две минути на огъня, прибавяме грахта и доливаме с бульон. 

                   

Прибавяме тук и шафрана, ако решим да добавим,  оставаме ястието да заври и да къкри на средно до тих огън, като се стремим да не разбъркваме много много. Дори и да се получи захар на тигана, той е типична част от ястието, разпределям отгоре морските дарове, и за оставяме да къкрят заедно с течността докато оризът ги поеме. 

След като ястието е готово поръсваме с още черен пипер, кълцан магданоз и прибавяме резенчета лимон.

Получи се муцка, както се казва. Леко пикантна, колкото да щипка, но пък свежестта на лимона бързо уравновесява усещането, а като хапнеш от пухкавия ориз и усетиш в него парченце от морските дарове...

веднага се пренасяш на морето. Няма как да не се настроиш за почивка усетиш ли вкуса на мидички и скаридички, а тук те са малки и със сигурност ще се харесат и не тези от вас, които не са успели да се научат да ги ядат с черупките. Убедена съм, че рецептата ще ви хареса, защото самата аз не спрях да нагъвам от нея докато снимам. Не си пазете мнението за себе си, а ми пишете какво мислите и пратете снимка, ако я направите :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...