неделя, 8 май 2022 г.

Сладкиш Хюрем Султан / Hurrem Sultan Dessert

 

Време е да ви представя и втория десерт, който ми предложихте като име, а аз да създам десерт по него. Това досега ми  е едно от най-любимите ми задачки-закачки, които съм правила с моите читатели и със сигурност развълнува въображението ми. Извадила съм почти всички предложения, без тези ,които се дублират или припокриват и редовно ги преглеждам, планирайки коя да бъде следващата вкусотия, която да ви представя. Чувствам се така сякаш изпълнявам кулинарни желания като някоя фея и сърцето ми се залива с мед, а по вените потича захарен сироп. 

Като точно такава захарна бомба мога да определя и днешното ми предложение, което носи името Хюрем Султан по предложение на Десислава Неделчева. 

Досегът ми с тази история се простира само до книгата "Харем", която купих спонтанно преди години и я прочетох за една вечер, зрящото е написана много лесна за четене и страничките се обръщаха една след една. Определено човек няма как да остане равнодушен от гениалната ловкост и манипулации на хитрата Хюрем, както и отделеността за отмъщение, което може да ти отнеме години, да не кажа цял живот. Чудесно четиво за онези дни от месеца, когато силния пол ни дразни и с въздуха, който диша, но и като цяло :) 

Десертът е също толкова накипрен и префърцунен като кралска особа, но да кажем привидно на външен вид. В основата си е по-богата версия на позната ни торта "Наполеон" с домашен крем, ароматни ядки и с тази разлика, че се сиропира допълнително, за да може да не остане нито една част от вас, която да не е потънала в блаженство.

Необходими продукти:
120 г ядки ( микс орехи и шам фъстък) 
400 г бутер тесто
канела по желание
захар за поръсване
20 г масло
За крема:
6 жълтъка
60 г царевично нишесте
400 мл сметана
300 мл прясно мляко
150 г захар

Захарен сироп:
200 г захар
150 мл вода
розова вода 
лимон

Започваме като разточваме леко бутер тестото, така че да може да изрежем четири еднакви по големина ленти, които да пасват във формата, която ще сглобяваме сладкиша. Последната част я направих от сглобки, но тъй като беше по средата, няма как да се забележи :) 
В тавичка застлана с хартия за печене редим лентите две по две. През това време разтопяваме маслото и нарязваме ядките.

   

Намазваме всяка от корите с масло и поръсваме с ядки, захар и канела, като последното е по желание.


Печем ги в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 8 минути или до пълното им изпичане. След като станат готови ги притискаме с решетка, за да ги изравним и да изстинат така.

   

Моята форма е с размери около 24 см дължина и 10 см ширина и ги направих да паснат в нея.


Приготвяме крема и захарния сироп едновременно, за да има време втория да изстине, но ето как да ги направите един по един. 

  

За крема разбийте жълтъците, нишестето и част от прясното мляко, колкото да получите по-рядка кашичка в купичка. В подходящ съд сложете остатъка от млякото, сметаната и захарта да загреят на котлона. 


Щом сместа тръгне да завира, прибавяме на тънка струйка и при непрекъснато разбиване и яйчената смес, като много бързо и кремът ще се сгъсти. Бъркаме енергично, за да избегнем появата на бучки.


На съседния котлон слагаме да кипне сиропа - водата, захарта, розовата вода и няколко капки лимонов сок. Варим на тих огън, докато тръгне да се сгъстява.


Сглобяваме десерта още топъл. Слагаме от изстиналия блат с ядките, отгоре от крема, може и още ядки, ако искаме, после още един блат, после пак крем и така докрай.  Оставяме да се охлади напълно, а след това го прибираме в хладилника за една нощ.


На следващия ден го обръщаме върху подходяща чиния и го украсяваме по желание. Аз избрах да карамелизирам малко захар, в която да сложа остатъка от ядките и намачканите остатъци от печеното бутер тесто.

  
Сложих върху десерта, заедно с няколко баклавички, които имах у дома, нарязани на парченца и залях леко с гъстия захарен сироп.


Заливаме със сироп и всяко отрязано парченце. Сиропът като цяло се използва за сиропиране на сладкиша при поднасяне, а не преди това  :) 


Трудно ми е да ви опиша с какво този десерт ще остане в съзнанието ви по-първо, но мога да кажа, че и топка сладолед отстрани няма да навреди на цялата картинка ;) 


Кремообразната текстура на охладения крем, хрупкавите елементи от ядките и крокан отгоре, меките и вкусни блатове и накрая сиропа могат да накарат всеки един от вас да се потопят в приказката.


Тази година реших да ви представя моите изненади малко около празниците или след тях, защото вярвам, че е не винаги успяваме да се насладим на всеки празник и повод подобаващо, когато е момента, и е добре да създадем своите поводи сами, когато имаме възможност.


Надявам се този десерт да се приеме едновременно като "подарък" за миналия Рамазан на всички празнуващи го читатели, на моята приятелка Марта, която винаги ще свързвам с неописуема сладост на лицето и душата (и баклавички ) и разбира се на всички мои читатели, които се включват с идеи, рецепти, коментари и ми помагат да създаваме това магическо местенце със своето участие, енергия и позитивизъм. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!







понеделник, 2 май 2022 г.

Сос Болонезе на Гордън Рамзи / Gordon Ramsay Bolognese Sauce

 

Рядко изневерявам на любимите си рецепти, но понякога любопитството и желанието да опитаме нещо ново си заслужава. Така реших да сменя соса Болонезе в последната си паста с този на Гордон Рамзи и да питам половинката дали усеща разликата. Знам, че нещо наистина му е харесало, като попадне на снимки на ястието след време и почва да ръмжи "Ммм, това беше много вкусно, трябва да го направиш пак". И все пак , като го опитах кой сос му харесва повече - моя, който е по-скоро традиционен или този на Гордън Рамзи, той каза, че и двата са хубави, хем различни, хем еднакво вкусни.

 Хубаво е да се има предвид, че рецептата е различна от класическата и именно това я прави приятна  и разнообразяваща. Аз вярвам, че всеки кулинар има право да дава свой прочит на ястията и именно за това, това е написано и така името й. Светът би бил прекален скучно място, ако не можехме да експериментираме, нали? 

И тази рецепта може да видите като ВИДЕО рецепта в моя Инстаграм акаунт ТУК. След време ще се постарая да я добавя и в самия пост, а засега ще ви я опиша подробно стъпка по стъпка.

Необходими продукти:

300 г кайма
60 мл червено вино
1 глава лук 
1 среден морков 
2 скилидки чесън 
1 с.л. сушен риган 
400 млени домати
 1 с л. сос Уорчестър ( по желание )
90 мл прясно мляко
сол и черен пипер
спагети
пармезан


Рендосваме морковите и лука така, че да са фини. Загряваме зехтин и ги запържваме в него на средна температура, тъй като искаме само да омекнат, но не и да хващат захар.

Овкусяваме със сол, пипер и добавяме пресования или нарязан на ситно чесън. След това и сухия риган.


 Щом усетим аромата му във въздуха, прбавяме и каймата и запържваме докато се раздроби на малки сочни парченца. Правим кладенче в средата и прибавяме виното, най-добре мерло и разбъркваме.

      













Оставяме го да поеме в месото и да го овкуси, и щом се изпари напълно добавяме доматите.

                

Тук е моментът да овкусим и със сос Уорчестър. Аз винаги имам у дома, но и да го пропуснете пак ще усетите вкуса на тази чудесна рецепта. Оставяме соса да покъкри 5-6 минути и да се хомогенизира, а към края прибавяме и млякото, което ще му даде тази по-кремообразна текстура и богат вкус. 

През това време сваряваме и спагетите.

Накрая прибавяме към соса и гавотите спагети и ги овалваме в него, така че да се облекат от всички страни в тази вкусотия. 


Сервираме с рендосан пармезан за най-добър вкус. 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


петък, 22 април 2022 г.

Козунак на конци ВИДЕО рецепта / Bulgarian Easter Bread VIDEO Recipe

 

Какво може да се каже за козунака, което не е казано досега? Особено по Великден, когато  изникват навсякъде като древно, родово проклятие в устата на гледарица от телевизията. Да, ама друго си е да видиш рецептата и да се убедиш, че всъщност не е никак трудно да си приготвиш и сам, без месене сто часа, удряне по масата и вдигане на температура от сауна в стаята. Не е сложно, не е и нужно тестото да е супер меко и лепкаво, за да поучите пухкав, а не сух, козунак.

Този път няма да се впускам в много обяснения, защото вярвам, че ВИДЕОТО, което съм качила, казва всичко там. Към описанието съм сложила и списъка с основни продукти, като дозата е за едни по-малък козунак, като продълговатия, който виждате на снимките тук. За кръглия използвах още една, този път двойна доза, и съм го пекла тава с размери 25 см диаметър. 

ВИЖ ВИДЕОТО ТУК 

Ако нямате Инстаграм, ще се постарaя да кача рецептата и тук в следващите дни, но засега ето и написано най-важното. ( Виж рецептата за Гръцки козунак ТУК

Необходими продукти:
Около 500 г брашно за козунак София мел
200 мл прясно мляко
7 г суха мая
10 мл ром
10 мл бадемов ликьор
3 яйца и един жълтък
70 г меко масло
60 г фина захар
2 с.л. подсладител
Кората на един лимон
1-2 ванилии

Започваме като пресяваме брашното и и слагаме  малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица яйца и алкохола.                    

Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда.

Готовото тесто слагаме в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и оставаме на топло да втаса, или пъхаме във фурната на 50 градуса.  Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си.         

След като тестото втаса го разделяме на две части при двойната доза, за големия козунак, чиято плетка е шест фитили и показвам във видеото как става, 

а когато правя само тази доза от 500 г правя такъв козунак, като често си измислям аз някаква шантава плетка и ме питата каква е - не мога да ви кажа :) измислям я на момента.


Оставяме козунаците да втасат на топло и преди печене ги намазваме с леко размито с мляко яйце или ако искате да имат по-лек загар, ги намажете няколко минути преди извеждане от фурната, след като са се запекли. Не забравяйте да ги поръсите с бадеми и захар за още повече вкус :)  печем на 180 градуса.


Напоследък оставям козунаците без плънка или поне да не е много, тъй като прекъсва конците и става по-тежко тестото. У дома пък харесват така и така усещането за пухкава кифла, която се тегли на конци и се хапва после с други вкусотии, и видях, че колкото по-чиста е козунака, толкова повече се яде :)  


Опитайте рецептата и се убедете колко е лесно :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...