неделя, 3 април 2022 г.

Виолетово изкушение / Violet temptation dessert

 

С риск да прозвуча като претендентка в конкурс за красота, най-много искам световен мир. Колко хубаво щеше да бъде ако всеки от нас правеше нещо за другите без да очаква възнаграждение,

похвала или нещо в замяна, а се радваше на усещането да бъде полезен и добър колкото и на това да трупаме материални блага. 

Аз вярвам, че дълбоко в себе си хората сме предимно добри, но страхът и липсата на любов честно ни карат да не проявяваме тези наши черти. Несправедливости винаги ще има и очакването за възмездие и възнаграждение в този живот може да ти донесе още повече разочарование. 

Винаги съм казвала, че ако правиш нещо за някого, не очаквай благодарности или да ти се върне жеста. 
Ако ги получиш е добре, но ако тръгнеш с тази нагласа, по-добре не прави нищо. 
Пари, време, отношение, любов - давай, ако имаш да даваш, защото недостиг на тези неща винаги има и ще се чувстваш като капка в морето така или иначе.
Разбира се, че и аз като всеки човек понякога се разочаровам или натъжавам, но пък си припомням, че съм "дала", защото имам и единственото нещо, което си позволявам е да се отдръпна и да оставя наранилите ме да живеят с решенията си малко по-далеч от мен. 

Странно въведение ми хрумна тази слънчева неделна утрин, но така се почувствах, че исках да ви ги споделя. :) и за да ви покажа малък пример как ми се правят неща за хората, дори и малки и незначителни като това да им изпълня кулинарно желание, пък било то и такова, каквото не съм предвидила да правя. 

Наскоро ви дадох "задачка" в моята фейсбук страничка ( последвайте ме, ако искате, аз ще се радвам)  да си измислите десерт, който ви харесва като име и съставки и аз ще се поостаря да създам такъв в бъдеще. Имаше толкова много вкусни, съблазнителни, интересни и щури предложение, че е трудно да избере човек от къде да почне. Реших да действам на усет спрямо сезона, времето и разбира се продуктите, тъй като и мен парите не пляскат през лицето ( уви, това е проблемът на хората,, които не искат нищо в замяна) 

Приготвих първо два десерта от предложените и тъй като се чудех с кой да започна, пак ми помогнахте с гласуване. 

Ми много пък обичам да ви питам какво ви се хапва, като някоя баба с внуче на гости на село, само се чудя с какво да ви нагостя по-първо.
 И така, ето как се роди и този десерт, а човекът, който го предложи е Valentina Ravinskaya

Тъй като вече съм правила лилава торта с люляк тук, реших да създам този път един много сочен, много ароматен и пухкав, пролетен десерт с дъх на виолетки. Ето как : 

Необходими продукти: 

За блата:
 4 яйца 
1.ч.ч. захар ( 200 г) 
1 ч.ч. брашно ( 140 г) 
 1 пак. бакпулвер (10 г) 
4-5 бр. бонбонки виолетки
лилава боя за сладкиши
За соса: 
500 мл прясно мляко 
шепа виолетки ( остатъка от пакетчето) 
захар по-желание ( 100 г) 
За крема:
250 г маскарпоне
150 мл сметана за разбиване
пудра захар, млени виолетки
лилави цветя за украса, шам фъстък 


В основата на този десерт е млечното реване "Рафаело", което познавате от тази моя рецепта тук. Реших, че за да имам истински дъх на виолетки, десертът трябва да е напоен с ароматен сос. Спрях се на това пролетно-лятно и много лесно и икономично!! ( няма олио) десертче, което ще обикнете.


Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкав и по-възможност по-бял крем. Колкото по-бял блата, толкова повече боята ще е лилава. Аз имах домашни яйца, та жълтото си е доста наситено и по ръба на десерта ми стана леко зеленко, но ако искате може и да махнете някой жълтък.

    

Освен захар, слагаме и няколко натрошени виолетки за аромат, те няма да променят цвета, но аромата не тестото веднага ще се промени. 


Прибавяме брашно и бакпулвера и малко лилава боя. Аз използвах тази на прах от Кауфланд, като сложих цялото количество, но макар в тестото да стана приятно лилаво, след изпичане цвета се засилва много, затова може и да го намалите. 


Изписваме сместа в тавичка, моята е около 25 см в диаметър, но както виждате от другата рецептата, пропорцията стига и за правоъгълна и по-голяма. ( Сложих малко олио по тавичката, но така като тънък слой ...невидим с просто око)  


Пъхаме реването да се пече на 170 градуса, а през това време правим соса. Според мен е по-добре да го направите по-рано него, за да е изстинал и да може да залеете с него още топлия сладкиш. Като цяло аз го почвам заедно с десерта на съседен котлон, но с цел по-лесно обяснение на рецептата, ще разделя стъпките по този начин.


В касерола слагаме млякото, виолетките и малко захар, ако искате десерта да е наистина сладък, да се затоплят на котлона, като аз го правя на ниска до умерена температура, за да може бонбонките да се разтопят, а млякото да не кипне. Разбъркваме периодично, а след като е готово оставяме да се охлади. 
След като сладкишът се изпече до суха клечка, изваждаме, дупчим още с дървения шиш, за да попие още повече соса и заливаме с него.


Оставяме десертът да изстине напълно ( аз даже го охлаждам в хладилника), а след това отгоре слагаме крем от разбита сметна и маскарпоне.

 
Отново, опитвайте по време на готвене, ако искате може да добавите още захар към сместа или натрошени виолетки. на мен ми стигна едно пакетче за тази рецепта, но ако искате да има това ухание във всеки пласт, може да добавите навсякъде. 


Аз харесвам баланса межди сочната и супер наситена със сладост и аромат основна част на десерта и свежата и пухкава заливка. 


На снимките не си личи много, но десертът е толкова мек и сочен, че е трудно да нарежеш стабилни парчета. Аз исках да раздам десерта на приятели и ми трябваше повече парчета, но ако го нарежете на квадрати като реване ще са по-стабилни :)


Трябва да го опитате.....толкова ми напомня на онзи вкусен млечен сладолед, който продаваха едно време. Сега успявам да му се радвам само като отидем на Радва на море :) 


Ако има перфектен следобеден десерт за чай, кафе и бира, това е този. Доверете ми се :)


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


сряда, 30 март 2022 г.

Сурова торта с моркови без захар / Raw Carrot Cake recipe

 

Откога чакам да ви сюрпризирам с тази торта. От една година :) Миналата година така и не успях да ви споделя всичко, което наготвих през пролетта, та тази ще имаме предостатъчно материал. Само идеи да искате, аз имам да давам като българин акъл като седне да пие. 
Сега, не знам как ще се разберем с диетите, защото някои от десертите, които съм ви приготвила ( в частност тортите)  са такива, че душата ще си продадем, но ще ги изядем, но за да ви умилостивя, тук- таме ще пускам и по някоя по-диетична красавица като днешната :) 

Днес няма да имаме нито угризения, нито огризки, защото ще си изядем всичко до трохичка и пак ще ни е леко на душата, защото тортичката е здравословна.   

Сурова торта с моркови е един от десертите, които моите колежки в офиса обожават и ме карат по-често да нося, та хем да заблажим, хем да не си помагаме после една на друга да си затваряме панталоните. 

Може ли да има по-лесна торта от суровата? Мчи Не! :) 

Буквално става за 15 минути!!!

Нека ви покажа как.  Ето и рецептата: 
Необходими продукти:
За торта с размери 20 см:
2 ч.ч. рендосани моркови ( 2 броя по-големи) 
1 ч.ч. кокосови стърготини 
200 г фурми
1 ч.ч. орехи 
щипка сол
По желание: ванилия, индийско орехче канела, джинджифил, 
За крема:
250 г цедено кисело мляко
250 г маскарпоне
мед/ сок от агаве

Рендосваме морковите на ситното ренде. Добре е да са по-сочни и сладки, за по-добър вкус. 


Смиламе орехите, като ако не обичате стърготини просто заменете това количество с още ядки, Може да направите и микс от бадеми, орехи или лешници. 


В купа смесваме всички съставки за блата, плюс нарязаните на ситно фурми, които ако са по-сухи, може да накиснете за кратко в топла вода. Получаваме лепкава смес, която разпределяме по дъното на форма за торта от 20см и изразяваме с ръка.


В купа смесваме и маскарпонето с цедено кисело мляко, като може да използвате и заквасена сметана, бита сметана или каквото ви хрумне. На мен лично тази комбинация ми допада най-много. Овкусяваме с мед или сироп от агаве. 


Прибираме в хладилника да стегне, а щом е готова украсяваме с малко счукан суров шам фъстък и моркови ;) 


Тортата наистина е много вкусна.                                                                                                                     Може би една от любимите ми свежи и диетични десерти, защото няма нещо, което е излишно или пък твърде несветовно, както често има в по-диетичните десерти.                                                                              Може да я хапват и диабетици, както и всички, които избягват захарта. Убедена съм, че ще ви хареса, затова направо ви режа парчета :) 




Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!




понеделник, 28 март 2022 г.

Лесна и вкусна пържена пъстърва / Pan-Fried Trout Recipe


Моя човек не яде риба. Малко като Рон Суонсън е, не мисли, че е възможно да се наядеш с риба, а и рецептите, които беше опитвал не му бяха сред любимите.                                             Да не говорим, че чуеше ли за пържена риба, освен ако не е цаца с промишлено количество бира, му напомняше за дебела яйчена планировка и получаваше тикове от ужас.                                                                                                                                Колко хора са прояли рибка покрай мен и именно заради тази супер простичка рецепта, която според мен е най-вкусната. Мама я прави така и аз като нейн горд наследник я правя по абсолютно съшия начин.                                                                  Забравете за специални брашна, за подправки, за маринати и такива чудесии. Олио, брашно, сол и прясна, речна риба е всичко, което ви трябва. 
 

Пържете я в добре загрята мазнина докато опашката й стане хрупкава като чипс и сложете само сол. Вкусната риба няма нужда от много подправки, повярвайте ми. Може би само прясно изстискано лимонче ....и ето ви перфектната седмична вечеря.


Необходими продукти:
2 бр. пъстърва
брашно
олио 
сол

лимон по желание

Гарнитура:
Зелена салата


Измиваме пъстървата и я почистваме от вътрешностите, ако е необходимо. След като е добре измита ( е, все пак няма нужда от сапун), я осоляваме добре от всички страни отвън и отвътре. Ако рибата е по-голяма, я разрязваме на две, за да ни се побере в тигана пък и става една идея по-бързо. 

Някои хора махат главата, но аз не го правя. Смятам, че рибката става по-вкусна така, макар да не се яде. Същото и с опашката, която според мен пък е най-вкусната част - хрупкава като чипс. Овалваме добре рибата в брашно от всички страни и я изтупваме от излишното брашно. Оставяме я настрана за няколко минути, за да може браното да полепне добре, докато мазнината в тигана загрява. 


След това слагаме рибката в тигана и пържим до златисто кафяво, а след това обръщаме.


Докато рибката се пържи си правим една сносна купа салата от маруля, репички, краставица и варени яйчица.


Готовата риба изваждаме в чиния с малко кухненска хартия на дъното, за а поеме мазнината. 


Сервираме рибката със салатка и прясно изстискан лимонов сок. Безумно вкусно е!


Едва ли има нужда да пускам отделно рецепта за салатката, но ако искате, само ми напишете в коментар и ще го направя  :) 


Тази вечеря е една от най-лесните, бързи и полезни, които може да си приготвяте често. Винаги може да замените пърженето с печене на фурна за още по-диетичен вариант.  
Пъстървата е много чиста, лека и "несмрадлива" риба, която се почиства с лекота от костите и с тази рецепта може да започнете да консумирате по-често рибка у дома...или поне аз така направих :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате 
- споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...