четвъртък, 24 февруари 2022 г.

Пъстра вегетарианска паеля /An Amazing Vegetarian Paella

 

Не ми казвайте, че вече мисълта за море не ви е минала поне веднъж през главата. Аз съм като по часовник! Mине ли Коледа и вече съм готовa за морето. Само духом де, телом съм доста далече и в двата смисъла. Но, затова пък усещам как с появата на слънцето и настроението ми се промeня, както и апетита. Определено вече не ми е до туршия, колкото и царска и aристократска да е тя. Дайте ми свежест, зеленчуци и ако може повече цвят. И ми дадоха! Приятелите ми от Крина най-сетне пуснаха на пазара един от най-вкусните оризища, които можe да опитате - кръглият ориз Бомба. Той е идеален за паеля и става доста бързо. Това, че е характерния ориз за паеля, не значи, че не може да си приготвите всички други вкусни ястия с него, барабар и едно ризото.

И тъй като още не ми е време за традиционна паеля, определено съм за една вегетарианска такава. Дай ми гъби, дай ми чушки, дай ми шафран да, точно така. Каквото и да правите не пропускайте нито едно от двете най-важни неща за хубавата пелия - точния ориз и качествения шафран.

Приготвих ястието в дъждовен ден, но си пуснах на пиратски ютуб една испанска плейлиста и хич ми не пукаше, както щеше да каже Цецо от Луковит. Получи се такава пъстрота, вкусота и аромат, че си казах, трябва да я споделя с вас възможно най-скоро. Много ще се радвам да ви хареса, макар да не е с морски дарове и ако живеете по испански места, напишете в коментар каква друго мога да си приготвя с тази "бомба", ама да е по-интересно. 


Необходими продукти:
600 мл зеленчуков бульон
100 г млени домати
1/2 ч.л. шафран 
100 г гъбки печурки 
1/2 глава стар лук
1 стрък зелен лук
2 скилидки чесън
1 зелена чушка
1 червена чушка
ч жълта чушка
1 лимон
зехтин
сол
пушен червен пипер
черен пипер
магданоз

Както винаги, започваме като си приготвяме всички съставки на масата, защото така няма да забравим някоя съставка и няма да се бавим, когато й дойде реда. 


Следващата стъпка е да нарежем всичко : стария лук и чесъна на ситно, 


чушките и зеления пък на средни по големина парченца, така че да донесат цвят на ястието. 


Гъбите разполовяваме или режем на четвъртинки, в зависимост колко са големи. 


В голям, по възможност плосък тиган ( ако нямате такъв за паеля) слагаме малко зехтин ( или олио) да се загрее и хвърляме гъбките да се запържат от всички страни за около три минути.

След това правим кладенче в тях и слагаме стария и лук и чесъна, и пържим още 2 минути, докато омекнат.  


След това прибавяме подправки като пушения червен пипер, сол и черен пипер и разбъркваме. 


След като усетим аромата им във въздуха, прибавяме чушките, зеления лук и доматите. Разбъркваме отново за още 2-3 минути и 


добавяме бульона и шафрана. 


След като течността тръгне да завира, прибавяме ориза и разпределяме равномерно в съда, намалявайки силата на огъня на ниска степен . Зрънцата на ориза абсорбират до 3 пъти бульона спрямо собствения си обем, разширявайки се по ширина като акордеон, образувайки малки "бомби". Така той умело поема всички вкусове и аромати на съставките и превръща паелята в уникално кулинарно изживяване.


Оставяме ястието да къкри и да абсорбира течността бавно, като аз украсих и с няколко резена цветни чушки към края.


Уханието на шафрана е незаменимо и веднага ще ви принесе в някоя топла страна.
Щом оризът поеме целия бульон, пред вас ще се разкрие ей тази красива картинка. "Дорисувайте" я с малко накълцан магданоз и резенчета лимон за свежест.


Може да добавите още по-голям набор зеленчуци, а защо не и маслини, 


Всяка хапка от това ястие е Бомба и нямам търпение да споделите впечатления. 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,



 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!





вторник, 22 февруари 2022 г.

Най-лесната и бърза палачинкова торта "Фурия" / Easy and Quick No Bake Crepe Cake


Човек е човек, когато е на път и човек не е човек, ако е майстор! Точно така! Три дузина майстори се изредиха у дома да ме лъжат, че ще дойдат, така че аз по-излъгана не съм се чувствала в живота си, а винаги съм гласувала на избори. Считайте за какво става въпрос. Цялото жилище е с краката нагоре, кухнята е склад и всичко това само от сменяването на една дограма. Всеки ден след работа, освен готвене, пазаруване и обичайните домашни дейности имаме още шкурене, боядисване, силкиконизиране ( това аз си го измислих) и разбира се безкрайно и безпрецедентно чистене. И като си помисля, че все още съм в търсене на майстор за банята, от сега ми идва да пийна един валерианaлгинконяк.


Ако се чудите защо ви го разказвам това, първо, нека се знае защо не съм постоянно на линия напоследък, второ, защо се наложи да се разровя с архива си и да изнамеря някоя подходяща рецепта за случаи като тези. Когато нямаме време, нямаме дори печка, нямаме сили, или искаме да направим нещо бързо, вкусно, ефектно и най-вече леко. Сетих се, че така и не съм пускала тази рецепта, защото навремето мислех, че снимките са твърде ужасни, но сега, както видях къде по-големи страхотии в живота, все пак и аз гледах "Ергенът" реших, че не са никак нескопосани. 


Рецептата е супер бърза  и ще ви я напиша първо в най-лесния вариант, а след това в описанието ще ви покажа и как може да я обогатите и направите по друг начин. Ето какво ви трябва:

Необходими продукти:
14 бр палачинки
течен шоколад Нутела
2 бр. крем за торта с вкус на сметана с варене
1 литър мляко
1 пак желатин 
100 г масло
захар спрямо крема и вкуса ви
1 ванилия

За заливката:
шоколадов и бял ганаш 
запечени филирани бадеми

У дома сме големи почитатели на палачинките и си правим почти всяка неделя. Затова и имам толкова палачинкови торти, но докато другите са по-трудоемки за повечето хора, заради реденето им, така че, тук ще видите, че е детска игра. Използвайте готови палачинки или си пригответе такива по моя рецепта от блога, например тази( натисни тук) .  

Намажете ги с Нутела или друг течен шоколад, а може и сладко разбира се :) и наредете на охлюв на дъното на форма за торта с размери около 22 см. 


Пригответе пудингите спрямо описанието на пакетчето, като аз слагам два броя за един литър мляко. Може да ползвате шоколадов или сметанов, но според мен със сметаната има много хубав контраст и палачинките изпъкват повече. Ползвала съм различни кремчета, нося си от страните, които посещавам, но ако искате да си приготвите домашен крем, ви съветвам да опитате този( натисни тук) .
Когато кремът е още горещ, добавете към него набъбналия в студена вода желатин, сложете маслото и ванилията. 


Сложете част от крема върху палачинките, така че почти да ги покрие и наредете още един пласт палачинки. При мен отидоха около 14 броя. завършете с още крем и оставете да изстине напълно. Когато стегне, ще може да украсите със заливка от бял или шоколадов ганаш и малко ядки, в случая- печени филирани бадеми.


Сами виждате колко много поле за експериментиране предоставя тази тортичка и не, няма блат или основа отдолу. Това не пречи да режете хубави и стабилни парчета.


Тази торта е идеална за любителите на крем-тортите, на охладените десерти и разбира се бързите и лесни рецепти. В петък пък ще ви изненадам с нещо соленко, идеално за наближаващите пости, пролет и апетит за по-пъстро време. 
Стискайте ми палци с ремонта, изпратете ми човек, който да ми ремонтира банята и се молете за мен на Света Гуадалупе да не губя духа си, както за сега съня си.
Обичам ви и ви харесвам :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!





сряда, 16 февруари 2022 г.

Кифлички "Подкови" за Тодоровден / Horseshoe bread rolls recipe

 

Тази година сякаш празниците започват по-рано, не мислите ли? Не знам защо, но имам чувството, че хората нямат търпение да дойде всеки от тях и най-вече топлото време. Сигурна съм, че видях първите мартеници в магазина още в края на януари, но ето, че вече са навсякъде и съм още по-сигурна, че всички жадуваме за песента на птиците, уханието на разцъфналите дръвчета и най-вече възможността да седим на пейка и да "събираме" слънце. 

Едно от любимите ми местенца за това е старата част на Благоевград, в квартал Вароша, близо до централата църква. Има нещо успокояващо да гледаш към старите къщи, калдъръмени улички и тишината, която "се чува" там.  Точно там, в една от онези къщи като малка ходих на кръжок по Литература, като много деца на моята възраст. Там учихме много за българските традиции, пишехме скоропоговорки и превеждахме стари диалектни приказки, които бяха записани от разказите на бабите по селата. Още тогава се влюбих в мистиката на нашите езически традиции и това и до ден днешен остана едно от любимите ми неща в нашата култура. 

Там научих и повече за традициите на Тодоровден ( за които няма да ви пиша сега), и макар във фамилията ми никога да не е имало Тодор, винаги ме е привличало идеята за всички обреди свързани с конете и дори винаги съм се радвала като си намеря подкова.  Затова и за този Тодоровден искам да ви поканя да подарите или да си направите ето тези вкусни подкови, които ще се харесат на всички. Може да ги направите със сладка или солена плънка, но едно е сигурно, ще зарадват всеки., било то именик или не. 


Необходими продукти:
400 мл топло прясно мляко
200 мл олио
2 яйца
2 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 пак суха мая ( 7г) или половин кубче жива
200 г краве сирене
1 жълтък


Брашното се пресява и  две трети от него се слагат в купя. Прави се кладенче в средата и се добавя  затопленото мляко, маята и захарта. Разбърква се все всичко на ръка, като постепенно се прибавят и яйцата едно по едно и малко по малко от олиото. Редувайки след това, брашното със солта, и олиото, замесваме меко тесто.  Месим, докато се формира на топка, която се отделя от стените на съда.

Прехвърляме върху плота и разделям тестото на четири  части, а всяка от тях на още четири, получавайки 16 парчета. Оформяме ги на топче като питка и поставяме върху хартия за печене. Намазваме  с малко олио отгоре и покриваме със стреч фолио. Поставяме така оформените питки във фурната на 50 градуса да втасат.

 
След като удвоят обема си, за колко 20 минути, взимаме всяко топче и разточваме на овал с дължина около 20-25 . В  долния край поставяме малко натрошено сирене, а в горния правим прорези по тестото на около сантиметър един от друг, за да получим шарка при навиването на кифличката. Завиваме първо от към сиреното, притискайки леко тестото  за да залепне а, след това навиваме на руло.

        

Свиваме рулото на две, за да ни се образува подкова. Редим кифличките отново в тавата и оставяме отново да втасат за около 20 минути.


 След това загряваме фурната на 180 градуса с обдухване и пъхаме кифличките да се пекат, като преди това сме ги намазали с разбит жълтък.


Печем кифличките до златисто за около 15-20 минути


Толкова се меки и пухкави и съм сигурна, че ще ви харесат. 
А, вие кой празник чакате с нетърпение? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...