неделя, 25 април 2021 г.

Солена торта с ориз и шунка / Baked rice cake with ham, mushrooms and spinach

 

Честита Цветница, скъпи приятели, читатели и поне половината ми рода, начало с мама, баба и зет ми. Честитя и на една тумба близки приятели, защото ако това не е именния ден, в който чества половин България, не знам какво.  Да кръщаваш децата си с име на цвете е не само застраховка, ако накрая е някоя издънка, но и показател, че всички хора по света сме безсилни пред красотата на цветята и в един момент асоциираме тази невинност, чистота и любов именно с най-любимото си същество. Или пък просто са ви кръстили на баба ви Лимонка и няма какво да направите по въпроса! Имайте предвид, че бихме ви разбрали ако сте кисели по въпроса :) , но затова пък наред с всички качества, които е добре да развием през живота си, ви предлагам да не пренебрегвате чувството за хумор, защото то ще бъде именно пътеводната ви светлина в трудни моменти, а способността да се смеем на всичко и най-вече на себе си е наистина животоспасяваща понякога.

В години на пандемия, честването на празници води до лов на вещици, но то вече почти всичко го прави, пък било то и гореспоменатото чувството за хумор. Вече е неуместно да се шегуваш с някои теми, сякаш целта на шегата не е точно това, да се надсмиваш над несмешното докато го превърнеш в такова. 

Трудни времена настанаха за празнуване, за комици, за романтици и всякакви чудни птици, защото за съжаление сами избираме да следваме разни моди, които понякога дори не отразяват собствената ни същност. Самата аз понякога изпитвам тази дилема, дори с подбора си за рецепти, тъй като винаги има още какво да подобря, как да стане по-полирано, изпипано, с всичко качество и дигиталното съдържание да е парфе...да ама не. Перфектно не съществува, а дори идеалите за красота се променят с годините, затова нека не им робуваме толкова. 

Красиво може да бъде пищен букет от пъстри цветя, но и мрачен, дъждовен ден, затова винаги има нещо, което да харесваме и обичаме, стига да запазим тази способност в нас - да го търси в нещата около нас.

Днес например искам да ви почерпя с една моя торта - измишльотина, която не е никак изпипана от към външен вид, но пък е вкусна до краен предел. Обожавам солените торти, именно защото обичам солено повече от сладко. Да, ама понякога солените рецепти не дават много възможност за украса, освен ако не решим да ги правим като от някой футуристичен ресторант.

Вдъхновена от наближаващите Великденски празници и днешната Цветница направих един микс от двете си любими солени торти - торта "Пролет" и оризова торта и създадох това ястие, което стана просто чудесно. Все едно хапвате ориз на фурна с различни елементи, оформено като торта, вместо изсипано в тава. Отгоре пък украсих със свежа украса, което още повече допринесе за ястието, защото сякаш ядеш основно и предястие в едно. 

Наистина съм впечатлена и може би следващия път бих променила само едно две неща, за които ще ви напиша в начина на приготвяне, тъй като в рецептата няма грешка ;) Пак се доверих на ориз Екстра на Крина, защото вече го използвам постоянно, тъй като се сварява равномерно, ориза е много чист и докато това  е така, това ще е и моят избор за оризовите ястия напред :) 

Но стига съм плямпала, време е да ви покажа как да си направите тази вкусотия. 

Необходим продукти:
300 г ориз Крина Екстра
300 г кашкавал
200 гъби печурки
200 г шунка
50 г бейби спанак
50 г масло
2 яйца
олио
4 с.л. галета

За украсата:
200 г крема сирене
2-3 лъжици майонеза или засенена сметана
5-6 репички
бейби спанак
копър черен пипер на зърна

олио / сол

Рецептата е много лесна и ще се убедите в това. Продуктите са примерни и може да сложите малко или повече от някои от тях, зависимост от вкуса ви.

Слагаме на котлона да се вари ориза, който сме измили преди това до бистра вода в съотношение 1 към 3. На една част ориз, три части вода. Варя го докато абсорбира водата, а през това време на съседния котлон са приготвям гъбките.

   

В подходящ тиган слагаме малко олио и запържваме гъбите, до красива карамелен цвят. След това овкусяваме със сол.


През това време си рендосваме кашкавала ( целия) и нарязваме на ситно спанака.
Прибавяме око една шепичка от кашкавала към сварения вече ориз и добавяме още спанака.


Прибавяме още 2 яйца, по-голямата част от маслото и сол и разбъркваме сместа.
Подготвяме си тавичка с размери около 22 см като я намасляваме с масло и полепваме с галета.

              

Сглобяваме тортата като слагаме част от ориза и редим гъбите.


Отгоре слагаме малко кашкавал и пак пласт ориз. Редим върху него шунката, като следващия път ще я нарежа. По-трудно се захваща с вилицата, а вие може да я замените с някакво месо - пилешко или пък дори да прекарате шунката през топлинна обработка, като я запръжите на кубчета. Завършваме пак с кашкавал, а отгоре последния пласт ориз.

              

Изразяваме добре и пъхаме да се пече за около 40 минути на 180 градуса, докато придобие златист загар. 
Още горещо може да се яда така, но ако я оставите да поизстине, може да украсите и отгоре. 

              

Това беше пълна импровизация, но е нещо като поникнали цветенца в снежна поляна или лилии във вода. Намазах тортата с крема направен от крема сирене и сметана, а отгоре наредих бейби спанак по ръба за украса. Шприцовах малки топчета от сместа от крема сирене и в тях внедрих малки листчета от нарязана на тънко репичка.


Завърших с малко черен пипер на зърна, 


но и поръсих прясно смлян, когато нарязах парчетата. 


А, те? О , мама миа! 
Толкова вкусно, че не спираш да дълбаеш с виличката още и още, докато всеки пласт разкарва нова изненада.


С и без украса, тази солена торта ще направи впечатление на великденската трапеза,  а и по всяко време на годината.
Развихрете въображението си и ми покажете вие как вие ще я украсите, защото обожавам да се наслаждавам на вашите творения ;) 
И ако нещо не стан баш каткто сте го замислили, не се косете - няма драма, Екстра е :) , както е мотото на ориза. 
А сега, грабвайте вилиците и да почваме, защото има за всички!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!





сряда, 21 април 2021 г.

Коломба с шам фъстък / Colomba with pistachio cream and chocolate

 

По всичко личи, че и този Великден няма да го прекарам в Италия. Вече почти две години не съм излизала извън страната и започвам да се хващам все по-често да потъвам в собствените си спомени за времето ми прекарано в Италия, които ми изглеждат все по-далечни. Спомням си за аромата на прясно смляно кафе, което се долавяше почти на всеки ъгъл и се разтваряше във въздуха, така че оставаш с усещането, че Италия мирише просто така - на кафе. И ако това е ароматът й, то звукът й ще бъде този на клаксоните на скутерите, наредени един до друг и прелитащи  по всяка уличка. 

Паста, вино, кафе, пудра захар, ванилия...дъждовни пролетни сутрини и слънчеви следобеди. Италия остана в сърцето ми като стара любов, която не е  продължила дълго, но не искаш да я забравяш, защото е било твърде хубаво за да го допуснеш. 

И така, любовта ми към страната и нейната кухня често ме кара да се впускам в кулинарни експерименти, а това, че последния път когато я посетих бе преди Великден ме кара да го правя най-често по това време на годината. Знаете обаче, моето правило, което гласи - италианска рецепта - само с италиански продукти. Ако искам да се пренеса там, това е начинът и ако посетите истински италиански ресторант в България, ще се убедите, че те споделят моето правило. 

Тъй като миналата година приготвих традиционния великденски хляб във формата на гълъб - Коломба по тази рецепта, с месене и втасване, както си му е редът, тази реших да опитам да направя от другия вида Коломба - тип торта/ кекс, с пълнеж от невероятен крем и заливка от бял ганаш. А темата му е Шам фастък. Нещо, което ще усетите във всяка хапка на днешната вкусотия. 

И за днешната рецепта си напазарувах от любимото ми италианско магазинче Вера Италия, и както знаете, за панетоне или коломба брашното е Маитоба. Накупих и куп други продукти, които както винаги ще сложа с линкове, за да може да прочетете повече и ако решите да си ги  вземете, за да го направите възможно най-лесно. Не знам какво ще е останало по празниците, тъй като определено бързо се изкупват най-важните неща, като например формичката за коломба, която е задължителна както знаете( вижте я тук)

Днешната рецепта приготвих с куп други сладкиши, но за моя изненада, той направи най-голямо впечатление. Дали защото е нещо, което е по-нетрадиционно за нас, но всеки ме питаше ту за крема пълнеж, ту са текстурата на самия десерт или за глазурата. От формата до украсата, получих въпроси за всяка част от това произведение и няма да повярвате, но не бих казала, че е и труден за правене. А ето как точно става магията:

Както винаги си подготвям продуктите да са на масата, за да са на стайна температура. Продукти като крема от шам фъстък например е добре да се отпуснат малко, за да се по-лесни за използване. Сметаната и маскарпонето може да оставите до последно в хладилника, но като цяло е добре продуктите да са с еднаква температура. 

Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем.

             


След това прибавяме постепенно от пресятото брашно Манитоба. Това брашно е богато на глутен и ще ви хареса както за този вариант на Коломбата, така и за всякакъв вид козуначени изделия, защото с него може да направите много еластични теста, тоест ще запазят конците си.


Прибавяме го постепенно към яйчената смес, заедно с маята за сладкиши, която имах от предния път. Тя е овкусена с ванилия и не ми се налага да добавям допълнителна такава. Може да я видите тук.

Също така, прибавяме и от крема шам фъстък, като ако и при вас е малко труден за загребване, може да го разтопите леко на вода баня, веднага ще се отпусне. ( вижте повече тук или в линка на описаните продукти) Тази марка предлага наистина вкусни и качествени продукти, като политиката им е да не се използва ГМО такива, така че може да сте спокойни поне в това направление. Това, че днешният десерт не диетичен, мисля, че си личи от хеликоптер :) 


Тъй като гоним консистенцията на кексово тесто, добавете още малко течност ако стане твърде гъсто, макар да не мисля, че ще има нужда, но тъй като много зависи колко ще са големи яйцата, предпочитам да го спомена, за да имате възможност да прецените сами.

Тъй като исках коломбата да има не само вкус на шам фъстък, но и по-наситен цвят, добавих малко зелена хранителна боя, за да засили цвета й. Това е по-желание и наистина съм сложила малко, тъй като не исках да прекаля и да стане твърде зелена.

                

Изсипваме сместа във традиционна форма за коломба ( гълъб), като освен за еднократна употреба, каквато аз ползвам, видях, че има и сликонова тук.

Пъхаме сладкиша да се пече на 170 градуса за около 35 минути, като след 20-тата минути, щом се надигне достатъчно, без риск да спадне, може да покрием с фолио и да допечем до тест със суха клечка.


Когато сладкишът е напълно изпечен и изстинал, правим дупки в него с помощта на дръжката на дървена лъжица, така че да може да направим канали за пълнене с крем.

Кремът е много лесен: Просто смесваме вкусното италианско маскарпоне с вкусния италиански крем шам фъстък. 
Маскарпонето на Cepparo, притежава неустоима кремообразност, която е резултат от изключителната му рецепта. Нежният му и обвиващ вкус и лесната за работа консистенция го правят идеалната съставка за превръщането на всеки ваш десерт във вкусен специалитет.

              

Първоначално разбиваме част от крема, за да омекне, прибавяйки малко по малко от маскарпонето или обратно.
Прехвърляме крема в поша с кръгъл накрайник и пълним каналчетата в десерта, докато усетим, че се изпълва отвътре :) 


Последната стъпка е направата на ганаша. Него можем да направим поне половин час по-рано, за да има време да стегне. 
За целта загрейте сметаната на котлона до точка на кипене и прибавете нарязания на ситно шоколад. Разбъркайте добре докато шоколадът се разтвори напълно и получите кремообразна смес, която оставяме да се охлади леко. 

Използвах италианска животинска сметана за ганаша, защото макар и малко по-скъпо от растителната, вкусът се отличава и понякога си се глезя. Няма да разваля страхотен десерт с калпава сметана, я!!

                

Често хората правят грешка и заливат ганаша докато е още твърде течен, но така е или твърде прозрачен или пък им попива в блата. Винаги може да затоплите ганаша и да го разтопите, затова по-скоро рискувайте да стегне повече, отколкото да е твърде рядък. Аз исках да се разлива лесно, а не да го мажа като шоколад затова и го изчаках да стегне до средно ниво да речем.


Отгоре поръсих със счукани сурови ядки шам фустсък и украсих с шоколадови яйчица.
Супер вкусни са налапах няколко докато снимах, но сега като се разрових в сайта на Вера Италия не ги намерих. 

Май са свършили, но видях, че са заредили подобни, с някакъв по-специален пълнеж и тях съм линкнала в продуктите, но всъщност окото ми хвана това яйца с шам фъстък, и ако не трябваше да се правя на възрастна пред вас - това с играчка. ( Пишете ми каква е играчката вътре, ако си вземете :)) 


И накаря, какво да ви кажа за вкуса - У-НИ-КА-ЛЕН! не обичам да използвам тази дума, защото ми напомня на интервю в списани Поп-фолк, но ако кажа НЕПОВТОРИМ съм убедена, че ще може да го повторите, ако следвате рецептата. Определено е друг вид удоволствие да правиш нови рецепти, да опитваш нова храна и да се наслаждаваш на празнините още от самата подготовка. 





Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...