сряда, 21 април 2021 г.

Коломба с шам фъстък / Colomba with pistachio cream and chocolate

 

По всичко личи, че и този Великден няма да го прекарам в Италия. Вече почти две години не съм излизала извън страната и започвам да се хващам все по-често да потъвам в собствените си спомени за времето ми прекарано в Италия, които ми изглеждат все по-далечни. Спомням си за аромата на прясно смляно кафе, което се долавяше почти на всеки ъгъл и се разтваряше във въздуха, така че оставаш с усещането, че Италия мирише просто така - на кафе. И ако това е ароматът й, то звукът й ще бъде този на клаксоните на скутерите, наредени един до друг и прелитащи  по всяка уличка. 

Паста, вино, кафе, пудра захар, ванилия...дъждовни пролетни сутрини и слънчеви следобеди. Италия остана в сърцето ми като стара любов, която не е  продължила дълго, но не искаш да я забравяш, защото е било твърде хубаво за да го допуснеш. 

И така, любовта ми към страната и нейната кухня често ме кара да се впускам в кулинарни експерименти, а това, че последния път когато я посетих бе преди Великден ме кара да го правя най-често по това време на годината. Знаете обаче, моето правило, което гласи - италианска рецепта - само с италиански продукти. Ако искам да се пренеса там, това е начинът и ако посетите истински италиански ресторант в България, ще се убедите, че те споделят моето правило. 

Тъй като миналата година приготвих традиционния великденски хляб във формата на гълъб - Коломба по тази рецепта, с месене и втасване, както си му е редът, тази реших да опитам да направя от другия вида Коломба - тип торта/ кекс, с пълнеж от невероятен крем и заливка от бял ганаш. А темата му е Шам фастък. Нещо, което ще усетите във всяка хапка на днешната вкусотия. 

И за днешната рецепта си напазарувах от любимото ми италианско магазинче Вера Италия, и както знаете, за панетоне или коломба брашното е Маитоба. Накупих и куп други продукти, които както винаги ще сложа с линкове, за да може да прочетете повече и ако решите да си ги  вземете, за да го направите възможно най-лесно. Не знам какво ще е останало по празниците, тъй като определено бързо се изкупват най-важните неща, като например формичката за коломба, която е задължителна както знаете( вижте я тук)

Днешната рецепта приготвих с куп други сладкиши, но за моя изненада, той направи най-голямо впечатление. Дали защото е нещо, което е по-нетрадиционно за нас, но всеки ме питаше ту за крема пълнеж, ту са текстурата на самия десерт или за глазурата. От формата до украсата, получих въпроси за всяка част от това произведение и няма да повярвате, но не бих казала, че е и труден за правене. А ето как точно става магията:

Както винаги си подготвям продуктите да са на масата, за да са на стайна температура. Продукти като крема от шам фъстък например е добре да се отпуснат малко, за да се по-лесни за използване. Сметаната и маскарпонето може да оставите до последно в хладилника, но като цяло е добре продуктите да са с еднаква температура. 

Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем.

             


След това прибавяме постепенно от пресятото брашно Манитоба. Това брашно е богато на глутен и ще ви хареса както за този вариант на Коломбата, така и за всякакъв вид козуначени изделия, защото с него може да направите много еластични теста, тоест ще запазят конците си.


Прибавяме го постепенно към яйчената смес, заедно с маята за сладкиши, която имах от предния път. Тя е овкусена с ванилия и не ми се налага да добавям допълнителна такава. Може да я видите тук.

Също така, прибавяме и от крема шам фъстък, като ако и при вас е малко труден за загребване, може да го разтопите леко на вода баня, веднага ще се отпусне. ( вижте повече тук или в линка на описаните продукти) Тази марка предлага наистина вкусни и качествени продукти, като политиката им е да не се използва ГМО такива, така че може да сте спокойни поне в това направление. Това, че днешният десерт не диетичен, мисля, че си личи от хеликоптер :) 


Тъй като гоним консистенцията на кексово тесто, добавете още малко течност ако стане твърде гъсто, макар да не мисля, че ще има нужда, но тъй като много зависи колко ще са големи яйцата, предпочитам да го спомена, за да имате възможност да прецените сами.

Тъй като исках коломбата да има не само вкус на шам фъстък, но и по-наситен цвят, добавих малко зелена хранителна боя, за да засили цвета й. Това е по-желание и наистина съм сложила малко, тъй като не исках да прекаля и да стане твърде зелена.

                

Изсипваме сместа във традиционна форма за коломба ( гълъб), като освен за еднократна употреба, каквато аз ползвам, видях, че има и сликонова тук.

Пъхаме сладкиша да се пече на 170 градуса за около 35 минути, като след 20-тата минути, щом се надигне достатъчно, без риск да спадне, може да покрием с фолио и да допечем до тест със суха клечка.


Когато сладкишът е напълно изпечен и изстинал, правим дупки в него с помощта на дръжката на дървена лъжица, така че да може да направим канали за пълнене с крем.

Кремът е много лесен: Просто смесваме вкусното италианско маскарпоне с вкусния италиански крем шам фъстък. 
Маскарпонето на Cepparo, притежава неустоима кремообразност, която е резултат от изключителната му рецепта. Нежният му и обвиващ вкус и лесната за работа консистенция го правят идеалната съставка за превръщането на всеки ваш десерт във вкусен специалитет.

              

Първоначално разбиваме част от крема, за да омекне, прибавяйки малко по малко от маскарпонето или обратно.
Прехвърляме крема в поша с кръгъл накрайник и пълним каналчетата в десерта, докато усетим, че се изпълва отвътре :) 


Последната стъпка е направата на ганаша. Него можем да направим поне половин час по-рано, за да има време да стегне. 
За целта загрейте сметаната на котлона до точка на кипене и прибавете нарязания на ситно шоколад. Разбъркайте добре докато шоколадът се разтвори напълно и получите кремообразна смес, която оставяме да се охлади леко. 

Използвах италианска животинска сметана за ганаша, защото макар и малко по-скъпо от растителната, вкусът се отличава и понякога си се глезя. Няма да разваля страхотен десерт с калпава сметана, я!!

                

Често хората правят грешка и заливат ганаша докато е още твърде течен, но така е или твърде прозрачен или пък им попива в блата. Винаги може да затоплите ганаша и да го разтопите, затова по-скоро рискувайте да стегне повече, отколкото да е твърде рядък. Аз исках да се разлива лесно, а не да го мажа като шоколад затова и го изчаках да стегне до средно ниво да речем.


Отгоре поръсих със счукани сурови ядки шам фустсък и украсих с шоколадови яйчица.
Супер вкусни са налапах няколко докато снимах, но сега като се разрових в сайта на Вера Италия не ги намерих. 

Май са свършили, но видях, че са заредили подобни, с някакъв по-специален пълнеж и тях съм линкнала в продуктите, но всъщност окото ми хвана това яйца с шам фъстък, и ако не трябваше да се правя на възрастна пред вас - това с играчка. ( Пишете ми каква е играчката вътре, ако си вземете :)) 


И накаря, какво да ви кажа за вкуса - У-НИ-КА-ЛЕН! не обичам да използвам тази дума, защото ми напомня на интервю в списани Поп-фолк, но ако кажа НЕПОВТОРИМ съм убедена, че ще може да го повторите, ако следвате рецептата. Определено е друг вид удоволствие да правиш нови рецепти, да опитваш нова храна и да се наслаждаваш на празнините още от самата подготовка. 





Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!




сряда, 14 април 2021 г.

Веган ( постна) Сахер / Vegan Sacher Cake

Той: Мило, къде е хляба? Не е ли останал? Аз не го виждам.... 
Аз:  На масата е. 
Той : Не е там, проверих.
Аз, вадейки погледа на майка, която тъкмо е седнала, а детето смята да я вдигне за нещо, което е повече от очевидно си давам сметка, че няма да ми се размине. Давам си сметка също така, че нито една жена не е бездетна, щом има мъж. :) 
 Естествено, щом станах хлябът магически се материализира на масата, очите да ти извади, но важното е, че така и така станах, та поразтребих  и някои други неща, които бяха паднали жертва на това, че се е наложило да си претопли яденето сам, което направих по негова поръчка в опреден час, за който той закъсня естествено. 
Ако бях частен клуб този член отдавна да си е загубил членството, ако ме разбирате, но понеже съм добра, въздишам леко и се надявам това да  е последната безумна молба за вечерта. 
Странно нещо са молбите. Понякога ни затормозяват, понякога не чак толкова, но някак винаги се чувстваш добре, когато си успял да угодиш или помогнеш на някого, пък било то и да го почешеш точно под плешката, където не достига. Аз се стремя да удовлетворявам молбите на хората, защото съм people-pleaser, което не е много добре за собствената ми почивка, но пък хей, аз вярвам, че всичко се връща в този живот и не мисля, че добрините остават незабелязани.

 Така например обещах по време на постите да ви споделя и някой постен десерт и то не типичните, с които всички се лъжем понякога. Искам днес да ви изкуша с една веган торта Сахер, която ще задоволи апетита ви за сладко, без да ви дава грях на душата. 


Забърках блатовете на ръка буквално за десет минути, а на другия ден сглобих за още толкова. Много лесна тортичка, която можеше да стане малко по-красива в украсата си, признавам, но Ванчето щеше да ми дойда на гости и не можех да я чакам да стяга в крема дълго време. Затова пък е много мека и сочна и дори малко от нея ще ви стигне за да избутаме постите :) 

Вижте колко лесно става в няколко стъпки, а и продуктите са малко:

За блатовете:
150 г брашно
150 г захар
200 мл гореща вода
60 мл олио
40 г какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. оцет
щипка сол
1 ванилия

Още:
сладко от кайсии
100 г тъмен ( веган./ постен ) шоколад
70 мл бадемово мляко
2-3 с.л. кокосово масло

Започваме като в купа пресяваме брашното, какаото и прибавяме захарта.

              

Прибавяме загасената с оцет сода и бакпулвера. Може да оставите блатовете само със сода или с бакпулвер, но най-вкусно и сигурно е с двете. Прибавяме след това течните съставки - олиото и горещата вода и разбъркваме динамично с телена бъркалка. Може си миксер, но горещата вода разтваря захар бързо и няма нужда да цапаме повече от една купа :) Сместа е хубаво да стане по-рядка, защото така стават блатовете по сочни, така че ако искате добавете още малко водичка, ако сметнете, че сместа може да поеме още.  Разпределяме сместа в две тавички с диаметър 20 см (моите са еднократни от Джъмбо) и пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване. 

          

Оставяме ги да се охладят в тавичките за през нощта, а на другия ден ги изравняваме с ножче и отделяме  излишната част от блата в купичка. 


Смесваме я със сладко от кайсии, за да получим по-вкусен крем, с по-засилен вкус на шоколад.

          

Сглобяваме тортата като слагаме крем само между двата блата и я прибираме в хладилника да се охлади. 
През това време се заемаме с ганаша,


В касерола загряваме млякото и кокосовото масло и прибавяме нарязания на ситно шоколад и бъркаме докато се разтопи и се получи вкусен, еднороден ганаш. ( Внимание, в зависимост от шоколада, количествата на продуктите могат да варират леко)


Оставяме го леко да се охлади и сгъсти и измазваме тортата с него, като оставяме една част да стегне още малко, за да направим надписа, ако решим да има такъв. 


Може да си направите и друг вид крем, от авокадо и какао, като в тази рецепта например или да експериментирате с този. каквото и да изберете, вярвам, че ще ви хареса и ще останете доволни, защото всяка хапка от тази тортичка е наслада.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!



събота, 10 април 2021 г.

Козуначени питки "Яйчица" / Easter mini bread "Eggs"

 

Великден наближава и не говоря за деня, в който ще реша да изчистя, вместо да сготвя, защото говоря за празника, за който така и така се готви много. Ето например, и тази събота се събудих доста рано, защото колкото и да искам да се наспя, тревожният ми мозък предпочита да се тревожи и за това му трябва повече време в будно състояние. 

Бях решила иначе, че ще е добре да си отпочина малко днес, но няколко спешни задачи набързо ме накараха да се стегна в умалелите ми дънки като леберкес и да изляза да ги свърша. Пенсионерите от долния етаж бяха се захванали да си оправят градинката пред къщата, докато моята прилича на гробище за домашни любимци, сякаш е аранжирана от градинаря на семейство Адамс. 

От всякъде бучаха прахосмукачки, простираше се и и се проветряваше, а "засрамено" отидох да си взема пратка с доставка на италиански продукти, да напазарувам храна за уикенда и за през седмицата и като се върнах бях вече уморена да правя каквото и да е...освен да готвя. 

Ех, как да ви опиша колко е хубаво да се завърнеш от пазар, с ново зареждане на продукти, с които да експериментираш и да се развихриш в кухнята. Докато съседите шетат на двора, от моята тераса се разнася уханието на вкусни печива и аромати, които могат да те накарат да си изядеш мотиката от яд. 

Пролетното почистване може и да почака тази година, но пролетното настроение вече се е загнездило в душата ми. От толкова дезинфектанти не ми остана желание за чистене, затова пък не пропускам възможности да си похапна.

 И сега, когато следващият голям празник се задава, съм решила, че искам да ви заредя с моето настроение, като ви покажа няколко чудесни рецепти, които ще донесат усмивка на всеки дръзнал да ги опита! 

Днешната рецепта е за тези вкусни козуначени питчици във формата на яйчице, които направих този път с нерафинирана тръстикова захар Passiflora ( виж тук). Много често ме питате какви видове подсладители може да ползвате за замесването на козуначено тесто, без бяла захар и затова исках да ви покажа, че няма проблем да използвате и кафява такава. Просто заменете количеството бяла с кафява в съотношение 1 към 1 и ще постигнете същия резултат. Тестото отново стана така приятно и ароматно, а усещането за козунак не може да се сбърка! 

За тази рецепта не е нужно да сте големи специалисти по теста, затова ви препоръчвам да започнете с нея, ако искате да направите нещо тестено, но козуначено за първи път :) Ето я и рецептата:

Необходими продукти: 
За тестото:
450 г брашно
150 мл прясно мляко
80 г кафява захар Passiflora ( виж я тук) 
1 пак. суха мая ( 7 г)
1 ванилия
100 г извара
50 мл разтопено масло
1 яйце
кората на един малък лимон
щипка сол

Още:
праскови от компот
1 жълтък
3 с.л. прясно мляко
пудра захар

В купа пресяваме брашното и смесваме със солта, ванилията и изварата. Разбъркваме и правим кладенче, в което слагаме захарта, маята, яйцето, 

и леко затопленото мляко. Прибавяме разтопеното масло и кората на лимона и почваме да месим тестото.


Замесваме меко, нелепнещо тесто и го оформяме на топка. Прехвърляме го в намазана с олио купа и го слагаме във фурната на 50 градуса, покрито с кърпа. 


След като удвои обема си разделяме тестото на 6 или 8 части. Аз исках по-големи питичци и избрах 6 броя.


Оформяме ги на топчета и 


всяка от тях разточваме на кръгче.


Редим в тавичка, като слагаме в средата половин праскова от компот, като може да използвате и кайсии, ако ги направите по-малки. 
Оставяме ги на топло да бухнат още веднъж, като аз го правя на вратата на фурната и като го направят, ги намествам разбития леко с прясно мляко жълтък и  ги пъхаме да се пекат на 190 градуса, докато се зачервят за около 20 минути.


След изпичане ги поръсваме с пудра захар.


Толкова са вкусни и ухайни, захапвайки от пухкавото тесто в комбинация със сочната праскова, просто ще се преснетите във времето на безгрижно детство, когато точно тези тестени сладкиши бяха десертите, които ни караха да тичаме на двора и да играем до тъмно.
Е, аз се надявам да ми дадат малко сили да изляза и аз да си почистя двора ...


ако пък не, и утре е ден, нали така? :) 

Но всеки ден си заслужава да ядем вкусна храна, приготвена с любов! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...