петък, 10 януари 2020 г.

Боб с кисело зеле на фурна / Baked Beans and Sauerkraut Recipe


Не може зима без боб. Иначе защо ще изтъкваме термо ефекта му в мисълта " С бобът и стомахът сит и гащите - топли". Не бива да се заблуждаваме обаче, това не е стопроцентов ефект и не можа да разчитате на него като метод за отопление през студените месеци.

Ако изхвърляте водата от кисненето и първата вода на боба, и избягвате захарта след консумация, като нищо няма да има сеизмична активност на юг от пъпа. Но да не подхващам тази пръдлива тема, защото целта на публикацията освен да ви представя едно супер вкусно и полезно ястие е да ви напомня, че бобът е чудесен и достъпен продукт, за тези от вас ( НАС), които започваме диета през този сезон. 

Все още ми е студено и няма да го карам на маруля и пържен въздух, но затова пък трябва да заложа на ястия, които са питателни и засищащи, но от които не се дебелее. 

Ползите на боба са безкрайни, като славата на песента "Мммбоб " на Хенсън, а ако случайно не сте имали възможност да се запознаете с тях, да хвана да ви изредя една-две, а?







Бобът е чудесен за диета и най-вече за хора ( като мен), които изпитват апетит често през деня. Влияе благоприятно на метаболизма и не губи полезните си качества дори след термична обработка. Богат е на фолиева киселина, което го прави идеален за жените, а пък и за мъжете, като увеличава и половата потентност ( май и чаршафите топли) 

Намалява нивата на холестерола, регулира кръвната захар, предпазва от зъбен камък, помага на работата на бъбреците и има антибактериално действие!! 

ВСИЧКИ НА БОБАААААААА! 


В този ред на мисли си спретнах едно постно ястие с друга супер важна и полезна съставка -  киселото зеле на баба! Който не го изразходвал, сега е момента да му намери приложение в тази рецепта.
Дайте да направим малко почивни дни между празниците и да имаме дни без месо. Моята половинка може и да реже луканка за гарнитура на тези манджи, но аз си ги хапвам и така и си ми е много добре. Ако и вие сте на моя акъл, стягате гащите за лятото, но и кесията сте я стегнали и искате да готвите с достъпни продукти, вкусни, лесни и диетични рецепти, навъртайте се в блога, такива ще има още. Ето я и днешната; 



Необходими продукти: 
1 малка глава кисело зеле
1 1/2 ч.ч. бял боб
1/2 ч.ч. млени домати
1 бр. червена свежа или суха чушка
1 с.л червен пипер
2 скилидки чесън
1 с.л. брашно
1 глава лук
олио
Още подправки по желание:  сол,захар, пипер, чубрица) 

Продуктите са примерни, защото правя често това ястие на око, но ще съм подробна в описанието и няма да се притеснявате за нищо :) 

Започваме като си накисваме боба от предната вечер ( обикновено тогава решавам да правя тази манджа и се подготвям). На следващия ден изхвърляме водата на набъбналия боб и го сварявам веднъж с вода, колкото да го облее. Отцеждаме от водата и слагаме втора, като тук може да сложим ( за да го ароматизираме)  цяла чушка - червена,  половин глава лук, щипка сол и малко олио. Тях не съм ги описала в продуктите, но аз обикновено хвърлям от тях във водата, защото ми харесва бобът да се свари с това ухание. Варим до готовност и отцеждаме от водата. 


Може някой да попита колко време е това, но много зависи от сорта на боба. Опитвайте го п от време на време и щом спре да хруска, и стане мекичък на хапване, значи е готов. 

През това време си нарязваме на ситно лука и чесъна, и на средни парчета една малка кисела зелка. 

                             

В подходящ дълбок тиган слагаме малко олио, така че да покрие леко дъното и запържваме лука и чесъна, докато омекне. Работим на средна температура. 
Прибавяме зелето и пържим за още няколко минути, след което прибавяме брашното и червения пипер, като разбъркваме добре само още минута. 

                             

Добавяме хладка вода към ястието, колкото да облее зелето, заедно с нарязаната на средно ситно червена чушка и оставям ястието да  поври, докато зелето започне да омеква.


Опитваме го през това време, като след като усетим, че зелето е вече по-крехко, не така жилаво, прибавяме доматите ( ако са по-кисели, заедно с щипка - две захар) и подправки на вкус. Разбъркваме и оставяме ястието да поври още пет -шест минути, а след това прехвърляме в подходящ огнеупорен съд ето така:

                             

Пъхаме да се запече във фурната, на 180 градуса, докато течността изври и заухае неустоимо!


Боб с кисело зеле е нечовешки добра комбинация, която заслужава да се сервира в ресторанти със звезди Мишлин, но това си е тяхна загуба дето се казва.
 Добре, че ние може да си позволим това злато у дома ;) 


Аз не пропускам да си поръся боба с още малко от домашната чубрица на баба, която е толкова ухайна. 
Баба направи 80 години на Бъдни вечер и си пожелавам още много години да се радвам на нейните дарове и прегръдки! 


Ако и вие искате да се почувствате като в прегръдката на баба, без да се косите от надебеляване ( това хапване може и без хляб да се яде), пригответе си тази вкусотийка, а после ми пишете.
Ако искате да ми благодарите пък, може да го направите като ме последвате в социалните мрежи и споделяте рецептата ми <3 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

неделя, 5 януари 2020 г.

Здравословни бонбони Фереро Роше / Healthy ferrero rocher


Започна и 2020 година, да не повярва човек. Аз съм от хората , които все още мислят за 90-те сякаш са били преди десет годни, а виж кое време стана. Вече достигаме датите на повечето ми любими фантастики, а действителността съвсем не се доближава до тях. Няма ги летящите коли, няма ги супер мирните колонии от хора напреднали в науката до степен, в която не се нуждаем от толкова много неща. За момента сме още на смарт телефони и червило, което издържа до 48 часа ( с каква цел и аз не знам).
Един проблем обаче не само си остана, а ми и расте и това е как да хапваме по-здравословно, при изобилието на толкова много храна и  воденето на все по-заседнал начин на живот.
Евала на всички, които успяват да спортуват, но без да звучи оправдателно или пък осъдително, не можем да съдим за всички с нашия аршин. Много от работните места в днешно време изискват заседналост пред компютъра за повече от осем часа, и макар да ни препоръчват да се разтъпчем през определен брой минути, най-ни препоръчват да си гледаме работата, защото тя е преди всичко останало. 

В обедната почивка не можем да хапваме спокойно багета с червено вино както е по филмите, ами шмугваме нещо набързо. Тръгваме си по тъмно и бързаме за градския транспорт, който се надяваме да ни спести поне няколко минути, в които да си сготвим сами вечеря, да видим очите на любимия си човек и детенце преди да заспи.
Трябва да бъдем хора и да разберем, че нищо човешко не ни е чуждо преди да размахваме пръст, кое е правилно и кое не, кой е мързелив и кой не, кое работи и кое не. И защото ви обещах да ви представя какво ще похапвам в идните месеци, когато ще се опитам да възвърна предишната си форма която може да не е идеална, но си е моя. Все пак, колкото и да слабея, ръста и възрастта са си същите, затова за сега се стремя, просто да се навеждам без да пукам копчето на дънките. Бая си похапнах по празниците и сега, когато пак започвам любимата си програма, за която съм ви разказвала тук ( тя е само девет дни), ще имам нужда и от други рецепти, с които да я продължа към самия режим. 


Почти изключвам сладкото тогава, но искам да имам някакъв готов десерт за дните в които АДСКИ много ми се хапва нещо сладичко и просто няма да мога да заспя. Така се роди идеята за тези чудесни бонбони Фереро Роше, но в здравословен вариант.
По празниците сгънах толкова в оригинал, че би трябвало вече да са ми втръснали, но не всички герой носим наметала.
Направих си една дозичка от тези топки, като за основа ползвах мюслите с протеин на La Garone, които хапвам за закуска от известно време насам. Реших, че ще е добра идея да имам една кутия от тези бонбони в хладилника " за спешни случай", тъй като са доста трайни. 


Опаковах ги и в събраните от мен станиолчета, че иначе за какво ги събирах ( и аз не знам, но изведнъж им намерих приложение:) Ето и рецептата: 

Необходими продукти:
1/3 ч.ч. ядкова напитка ( аз използвах кокосова)
50 г лешници цели
1 с.л. тъмно какао
1-2 с.л. лешников тахан / фъстъчено масло
за подслаждане: мед, агаве и /или био черен шоколад крем

За глазуарта:
100 г черен шоколад и 60-70 г масло/ кокосов или краве
натрошени лешници

Като повечето бонбони от този сорт, приготвяте  супер лесно в една купа. Първо слагаме сухите съставки, а после прибавяме постепенно мокрите.


Аз добавих и тахан и малко био течен шоколад от лешници, които си взех от Холандия. Вие може да заложите и само на тахана, с повече какао или пък да подсладите с другите видове подсладители, които съм изброила. Продуктите са примерни като количества и могат да варират, но е важно да създадете една обща маса, която като опитате на вкус да ви хареса. 

                           

Приготвяме си цели лешници, които има и в истинските Фереро Роше, но аз използвах сурови, за да бъдат още по-здравословни бонбоните. Оставям на вас изборът между сурови и печени, но сложете по едно в малка част от сместа и оформете като бонбон с размерите на оригинала. Пъхнете в хладилника да стегнат за през нощта. 

                           

На следващия ден ги овалваме в леко начукани лешници и после ги потапяме в разтопения шоколад и масло, които са станали на смес като за глазура. Оставяме ги да стегнат още веднъж в хладилника. Като цяло може да пропуснете тази стъпка, ако искате бонбоните да са по-здравословни, но ако заложите на истински черен шоколад с 70 процента какао, няма да е толкова лошо, освен ако не ги налапате преди сън, когато е възможно да се ококорите :) 


Ето и съставът на мюслите, за тази от вас, които се интересуват какво точно съдържат е: 20 г протеин на 100 г мюсли със съставки: овесени ядки, текстуриран концентриран соев протеин, сушен ананас 8% (ананас 54%, захар, антиоксидант: лимонена киселина; консервант: серен диоксид), стафиди 8% (стафиди 99,5%, рафинирано слънчогледово масло, консервант: серен диоксид), сушени червени боровинки 4% (сушени червени боровинки 60%, захар, рафинирано слънчогледово масло), начупени сурови белени тиквени семки, кокосов чипс 2%, начупено ленено семе, начупени сурови бадеми 1%.

 

Мисля, че са идеални за закуска както за активно спортуващи, така и за хора като мен, които искат да вдигнат левъла на здравословния живот след гуляйте по празниците. Така и така ще почна пак да се мъча с поне половин - един час спортуване у дома след работа.



А сега за резултата - не знам дали е нужно да казвам повече от снимките, но е ясно и от Луната, че тези бонбони са delicious AF!!!
Тръгне ли човек да пази диета, изобретателността му се качва с поне няколко пункта и съм сигурна, че това далеч няма да е единствената вкусотия, която ще се появи в малко по-здравословен вариант в блога :) Дали ще ви хареса и на вас, остава само да проверите и да ми споделите в коментарите!


Аз се отправям към следващото предизвикателство за 2020 и нека силата бъде с мен! :) 
Усмихната седмица, месец и година, скъпи приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


петък, 27 декември 2019 г.

Новогодишна торта "Конфети" / Easy Homemade Funfetti Cake


Коледа отмина и тъкмо доядохме храната, която бяхме наготвили и ето че пак идва време за приготвяне на празнична трапеза - този път за Нова Година. Аз още гостувам на сестра ми в Холандия, заедно с майка ми, а моят малък племенник ми взима душичката от игра. Сутрин ( още по тъмно) рано нахлува като камикадзе в стаята ми, тряскайки вратите така сякаш е най- големият гигант, а в същност по-малък от хобит. Шмугва се при мен в леглото и почва да ми диша  в лицето повтаряйки "Лельо, лельо, лельоооооооооооооооо". Като отворя очи, той се усмихва и казва: "Леля вече няма спинка." И почва една игра, та да не ви разправям.


Такова кардио сама няма как да си направя!!! Рисуваме, скачаме, гоним се, състезаваме се с колички, борим се в леглото, под леглото, правим къщички и какво ли още не. Така съм се откъснала от света, че едва онзи ден реших да придърпам лаптопа, за да поразгледам съобщения и коментари, но за беда, той пада и предаде Богу дух. Ще видя в България дали ще мога да го от ремонтирам, но засега трябва да се науча да работя на този не сестра ми, който е съвсем различен и ми е много трудно. Мислех да пропусна пускането на рецепти въобще докато се прибера, но се сетих, че ще е хубаво да ви представя поне никои от рецептите ми фаворити за нова година, преди да е дошла. И най-вече тази страхотна торта Конфети, която е идеална за празника. 


Направих  я заедно с няколко други коледни рецепти за Др. Йоткер, които може да намерите тук. Отдавана планирах да направя торта, която крие изненада от конфети и какъв по-чудесен повод за целта от празничната НОВА ГОДИНА. Ето я и нея


За блатовете:

350 гбрашно
400 гзахар
50 гкакао Dr.Oetker
250 млпрясно мляко
250 млолио
250 млвода вряла
3 бр.яйца
1 ч.л.сода бикарбонат Dr.Oetker
1 пак.бакпулвер Dr.Oetker
2 пак.ванилена захар Dr.Oetker
10 пак.захарни конфети Dr.Oetker

За крема:

1 л.прясно мляко
1 пак.Специален пудинг за бисквитена торта
100 гмасло
130 гзахар

Допълнително:

20 пак.захарни конфети Dr.Oetker
30 гсметана (бита)
1 пак.цветни захарни шрифтове Dr.Oetker



Започваме като приготвяме блатовете. В купа смесваме сухите съставки, като отделяме настрани само 50 грама брашно и 50 г какао.
Останалото брашно смесваме със содата, бакпулвера и валентната захар.

В друга купа разбиваме яйцата и захарта на крем, прибавяйки прясното мляко и олиото.
Започваме да прибавяме сухата смес, като започне ли да се сгъстява, прибавяме и от врялата вода и така интегрираме и от двете докато получим хомогенна смес. Разделяме я на две равни части( аз използвам везна, за да е точно) , като към едната прибавяме заделеното брашно, а към другата - какаото. така получаваме две смес и за бловете - бяла и шоколадова. Може да овкусите бялата и с някакъв аромат - портокалови корички или друго.
Намазваме с олио  форма за торта с диаметър 24 см и слагаме на дъното кръг хартия за печене.
Загряваме и фурната на 160 градуса  с обдухване.

Започваме първо с белите блатове, като към бялата смес прибавяме около 2-3 пакетчета от захарните конфети и разбъркваме. Не го правим веднага, тъй като смета е още топла и може да разгради цвета на конфетите.
4


 Изсипваме половината смес във формата за торта и поръсваме отгоре отново с малко конфети.
Тупваме леко формата в масата, за да може да се изравни и пъхваме във фурната да се запече за около 20 минути. След като блатът е готов, го обръщаме върху решетка и го оставяме да се охлади.Повтаряме същото с  втората част от белия блат, както и с още два шоколадови блата от другата смес, към която също прибавяме конфети вътре и поръсвайки отгоре.



Оставяме блатовете да се охладят напълно, а през това време приготвяме крема, както е описано на опаковката.
Когато кремът е готов, прибавяме към него маслото, за да го обогатим и да стане още по-плътен. Оставяме кремът да изстине леко, като покриваме плътно отгоре със стреч фолио, за да не хваща коричка.
През това време изрязваме в центъра на два от блатовете ( един бял и един черен) дупка с размерите на 4-5 см отвор ( може и повече)


Във формата за торта, слагаме един бял блат, а отгоре малко от крема. Отгоре слагаме шоколадовия блат с дупката. Намазваме крем отгоре ( почти до дупката) и слагаме следващия бял блат с дупка. Във вече образувалото се кладенче изсипваме няколко пакетчета захрани конфети, които ще изпаднат при разрязването на тортата.

От изрязаните кръгчета, правим съвсем тънко похлупаче и го слагаме отгоре, така че конфетите да не се допират много до крема, за не ги намокрят и разградят. След като завършим и този блат, намазваме хубаво с крема и завършваме с последния блат. Измазваме хубаво тортата с останалия ни крем и я прибираме в хладилника да стегне за няколко часа или за една вечер най-добре.

8

На следващия ден , извеждаме тортата от формата и измазваме с бита сметана, украсявайки като часовник със захарните шрифотве и още конфети.



За още повече сочност може да сиропирате  блатовете с компот или захарен сироп, но тя и така омеква заради многото крем ;)

 

Тъй като ми беше за първи път, направих отвора по-малък, но мисля, че може да понесе и по-голяма "изненада". Ако решите да експериментирате  с тортата, убедете се, че ще ползвате рецепта за стабилни блатове, така че да може да държат конструкцията.


Ще изненадате много гостите си щом направят първият разрез и ....


.......отвътре се изсипят пъстрите конфети!!!


Парчетата пак изглеждат чудесно, 


а кремът ги е напил идеално и са супер сочни! 


Снимах ли снимах и не можах да й се наситя нито на вид, 


нито на вкус!
Надявам се моето предложение да ши е харесало като рецепта или пък идея, ако го приготвите ще чакам да получа ваши снимки, за да ги публикувам и при мен.

Оставам ви с още малко вкусни кадри, тъй като ми беше трудно да избера, коя от всичките снимки да ви покажа.

До сладки срещи, приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)







Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...