понеделник, 4 ноември 2019 г.

Чийзкейк с тиква без бяла захар и печене / No-bake pumpkin cheesecake without white sugar



Ноември дойде, седмицата започна, а аз даже успях да си почина. Противно на всички ангажименти и задачи, този уикенд си взех цял ден почивка и не докоснах компютъра за повече от половин час. Хванах под ръка мама и гаджето и се метнахме на колата и отидохме на уиндоу шопинг по мебелните магазини.

Целта не беше е само да "пипаме неща" както му казваме, когато блеем и нищо не взимаме, но така се получи, защото всички неща, които вече бях набелязала от нета бяха свършили.

Не оставих това да ме сломи, защото си прекарах един страхотен ден с любимите хора, а освен това успях да се потопя сред усмивките, вибрациите на още толкова много други хора.
Обичам да наблюдавам и да се радвам на енергията и животът, който кипи около мен.

Сутрин като стана и тръгна за работа дори и много рано, когато навън е пусто, и се чува само боклукчийския камион или пък метлата на някоя чистачка, не пропускам да ги поздравя, а те хората понякога с почуда установяват, че не всеки ги подминава. Даряват ме с усмивка, и ей така и денят и на двама ни става малко по-хубав. Нищо, че е понеделник!
Този петък пък запътила се на пазар за задушница, попитах една баба дали има нужда от помощ за да пресече, тъй като се озорваше с бастунчето, а колите насреща изглеждаха доста съмнително- изнервени. И тя се изненада, но после се усмихна и ми нареди куп мили думи, и то за нищо.

Обичам хората, пък дори и не всички да ме обичат, но всеки има пламъче в себе си и дали ще го разпалваме или гасим, понякога зависи и от нас самите.
И затова и обичам да изпълнявам вашите кулинарни желания. Имам чувството, че мога с нещо да направя деня ви още по-вкусен, сладък и добър, а насреща си да си кажете, ами да тя Люси ми обеща и съм сигурна, че тази рецепта е за мен. И най-вероятно е така :)

Така преди време ми поискахте повечко неща с тиква, както и ако може малко по-полезни десерти - ами чакането свърши! Радвам се,  че от Пасифлора откликнаха и ме снабдиха с кокосовата си захар, която реших да използвам и ще ви кажа защо.

Има много различни заместители на  бялата захар, но пък повечето променят вкуса на ястието по един или друг начин. Но кокосoвата захар пък е чудесен заместител, тъй като има прекрасен вкус и широко приложение. Добива се по традиционна технология, която се практикува от древността, при ниски температура и затова успява да запази полезните си качества и след това.
Богата е на витамини и минерали, а друго нейно предимство е, че има много нисък гликемичен индекс ( 35 ед.)  и е подходяща за диабетици.

В нея има по-големи количества цинк, магнезии и желязо, както и аминокиселини, спомагащи понижаването на холестерола, което си е я прави чудесна и за десерти, които може да хапвате по време на диета.



Очарова ме като цяло и реших да направя още някои и друг десерт с нея, ако имам възможност, но тази реших да опитам и още една от захарите на Пасифлора, а именно кафявата пудра захар,защото така и така имах у  дома и експериментът си заслужаваше


Получи се най-есенният, ефектен, вкусен, въздушен и О, ГОЖЕ БОСПОДИ невероятен чиизкейк с тиква, който се хапва без угризения.
Освен за много от вас, го приготвих  и за моята приятелка Ваничка, която обича много сладко, но все повече иска да опитва здравословни десерти, защото когато има нужда от сладичко редовно, се замисляш как да разнообразиш тази нужда, да не ти излезе през носа ;)

Тя също много го хареса  и затова с лека ръка споделям с вас тази чудесна рецепта, ето я и нея:

Необходими продукти:
За кората:
2 ч.ч. чаени бисквити ( може и микс бисквити и мюсли)
150 мл разтопено масло
1-2 ч.л. подправка за тиква * ( виж по-долу)

За крема:
Около 3 ч.ч. тиквено пюре
500 г крема сирене
250 мл сметана за разбиване

Още:
100 г качествен черен шоколад
50 г тъмно какао
2 - 3 с.л. кокосова захар Passiflora
1/2 - 1 ч.ч. кафява пудра захар

И така, рецептата всъщност е много лесна, и точно в моя стил от една смес, правим почти всичко, само дето разделяме и овкусяваме малко по по-различен начин всеки пласт. Пак ще бъде подробна като съседка, хванала ви на стълбището, но искам всичко да е пределно ясно, да не се изпитваме после ;)

Може да ползвате печена или варена тиква, колкото по-вкуса, толкова по-добре. Цветът й ще определи и цвета на десерта, а това е малко Божа работа :)  ( освен ако не му слагате боя, ама след като е по-здравословен, не си струва да го разваляте)
Аз си приготвям всичко необходимо около мен и ей го на как изглежда - чисто и просто като къпан полицай! 


Традиционната основа за чийзкейк без печене е от млени бисквити, но аз реших да си добавя и малко протеинови мюсли от тези а La Garone. Мисля, че  добавиха още по-голям вкус към така семплата коричка, а пък е и полезно и може да си ги хапвате за закуска. Добавих около чаша и половина бисквити и половин мюсли и смлях в чопъра заедно. 

                            

Изсипваме във формата за торта с махащи се стени, с диаметър 24 см и добавяме подправката за тиква. *Тя е общо взето микс от разни количества канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче. Може да си направите колкото голямо количество искате, и да го ползвате за всякакви есенни и коледни сладкиши. Тук слагаме само половин или една чаена лъжичка, за да ароматизира кората още повече. 


Може да добавите и една лъжичка от кокосовата захар, ако все пак сте се спрели на по-малко бисквити и повече мюсли, за да имате сладост..
Накрая прибавяме разтопеното масло и разбъркваме всичко, а после изравняваме с помощта на лъжица или дъното на равна чаша, с която да притиснем сместа, за да се оформи хубава коричка. 
Прибираме в хладилника да стегне за малко, а ние се захващаме с плънката. 

                           

Разделяме тиквата на две и пасираме едната част с кокосовата захар. Ще забележите, че тя има по-тъмен цвят, затова и тази част ще използваме за шоколадовия пласт на чиизйкейка. 


Другата част от тиквата пасираме с кафявата пудра захар, като количеството е варира спрямо сладостта на тиквата. И към двете прибавете ( ако желаете) още от тиквената  подправка, за да засилите есенния аромат на десерта, а и както знаете, това са още едни полезни подправки. 


Докато си "играем" с пасатора, пуснете в миксера да се бърка кремата сирене ( на стайна температура) и после прибавете и сметаната, Разбийте всичко, 

                            

докато получите хубав, плътен и наистина гъст крем.


Разделете го на две части отново. 

Първата част прибавете към тъмната тиква. Разбърквайте докато получите еднороден крем, а после прибавете 100 г от разронения тъмен шоколад и 

                             

тъмното какао. Може да пропуснете шоколада, ако решите, какаото ще оцвети достатъчно, но аз исках все пак да има онова шоколадово усещане. 


Изсипете този крем върху вече стегналата основа на чийзкейка и приберете пак в хладилника, докато направите втората, по-светла част на десерта.

                            

Втората половина от кремата сирене смесете с другата купичка тиква, като ако желаете може да добавите тук бял шоколад. Ако искате да засилите жълтия цвят на десерта по естествен начин, може и да ползвате щипка куркума, но аз реших, че ще си оставя десерта така, както се получи. 


Изсипваме и втората част от крема върху първата и пъхаме чийзкейка в хладилника да пренощува ( или да престои поне няколко часа) 



На следващия ден украсих съвсем спонтанно, използвайки домашен шоколадов топинг, малко шоколадови бонбони в есенни мотиви ( подарък са ми, хора, не знам от къде са, но те не са важната част в случая) и няколко щипки от овесените ядки  на мюслите. 


Последните се получиха много красиво, като изсъхнали есенни листа по шоколадовите филизи и съм сигурна, че ще е украса, която ще ползвам и за в бъдеще. 


А сега, да поговорим за вкуса - ами ако есента имаше вкус, това щеше да е!
Топло, вкусно, но ненатрапчива сладост, в която можеш да усетиш истинския аромат на тиква, без да бъде доминирана от захарта.


Подправките само засилват желанието на човек да си легне в чийзкейка и да се завие с един от пластовете и да потъне в блажен сън. 
С кафе или чай или пък нещо с по-висок градус, вярвам, че този десерт ще ви влезе под кожата, както го направи и с мен. 



И ако и вие като мен обичате приятните малки монети в уж обикновения живот, но искате да ги живеете пълноценно, опитвайте нещо ново всеки път, когато можете - нова рецепта, нова захар, нови вкусове и усещания.
Човек винаги съжалява повече за нещата, които не е правил, отколкото за тези, които е ! 

Е, това е случай , в който не рискувате нищо, защото сладкишът е просто чудесен! 
Сладка седмица, приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Торта за Хелоуин" Паяжина" / Halloween cake "Spider web"



След като споделих последния си пост за десерта панна кота "Очи" по случай Хелоуин, бях обявена за безбожница, еретичка, вещица, сатанинска, извратена, безсрамница, ненормална и католичка. Не, че нещо, но държа да отрека в целия си шок, на който съм способна, че аз католичка никога не съм била :) 


Истината е, че ми дреме на метлата на баба ми, каква ще ме наричат някои, като успявам да радвам друга, много по-голяма, но и по-мълчалива част от хората около мен.

 Все пак ние си имаме живот и грижи и не може да се занимаваме  с истериите на всеки, който е решил да проповядва кой да си, защо да си, в какво да вярваш и как да се определяш.
Няма проблем да ме наричате с всичко по-горе изброено, стига да не си повярвате, че влизам в които и да  е било тесногръди калъпи, защото и от там ще излеза като някой jack in the box. 
Истината не винаги е удобна, а изкуството не винаги е това, което разбираш или ти е приятно, но важното е да провокира и да предизвиква нещо у теб, иначе всичко щеше да бъде много просто като песен на Андреа. 

И така, напълно в духа на духовете, празниците, ужасиите и кошмарите, които са много по-приятни от тези по новините ( на фона на които българина спокойно си пие ракията) , искам да ви пренеса в една приказка, малко готическа, с днешната торта с паяци и паяжина. 

Ще ви покажа как да си спретнете една наистина чудесна торта, която се надявам да ви донесе много усмивки, защото да я направиш е почти толкова голям кеф, колкото да я изядеш.
Има елемент на творчество и игра с продуктите, така че хващайте децата у дома, мъжа, жената, баба и дядо или просто си сипете чаша червено вино и отделете един час за творчество и нещо различно, което ще ви накара да се почувствате живи! :) 


А ето я нея: ( рецептата е от тук

Необходими продукти:
За блатовете: ( 20 см диаметър)
4 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кока-кола ( може да се замени)
1/2 пак. бакпулвер
1/3 ч.ч. тъмно какао
1 ч.л. кафе ( по желание)
1/4 ч.ч. олио

За крема:
300 мл течна сладка сметана
2-3 сл. тъмно какао

За ганаша:
250 мл течна (сладка) сметана
200 г тъмен шоколад

Още: 
500 г черен фондан
12-13 бонбона маршмелоу



Блата го направих на око този път, тъй като имах една останала кола от гости, които пият газирано и реших да я изразходвам. Блатът ви е познат от тук, макар наистина да го направих по спомен, слагайки продуктите както ми дойде, знаейки каква консистенция очаквам накрая.
Като за начало разбиваме яйцата и захарта на крем, като измерителната ми чаша е 200 мл.
След това прибавяме течните продукти като олиото и коката кола. Газираното може да замените и с мляко или друга течност по желание.


След това прибавяме сухите съставки, пресяти една по една или пък ги смесете в купа предварително и ги прибавяйте на порции, докато бъркате с миксера. 

                                      
Получаваме средно течна смес, която разпределяме в три форми за торта с диаметър 20 см. Ако са алуминиеви сложете само малко олио на дъното, но за още по-лесно изваждане може да сложите и кръг хартия за печене.
Печем блатовете в предварително загряна фурна на 170 градуса до суха клечка или за около 30 минути. Оставяме ги да се охладят напълно и изваждаме от формите.


                            
През това време разбиваме добре изстудената сметана с какаото на твърд крем и приготвяме ганаша.
За него не е нужно да ползваме точно сладка сметана, но ако така и така ще купувате кутия сметана, реших да не ви затруднявам, особено ако като мен ползвате черен шоколад за ганаша. Начин за приготвяне на ганаша може да видите тук.


Сглобяване на тортата: Слагаме първия блат, шприцовам два концентрични кръга сметана и една точка по средата от сметаната и запълвам с ганаша образувалите се каналчета. Тези от вас, които харесват по-сочни торти могат да я сиропират със сок от компот или захарен сироп.


 Повтаряме процедурата с другия блат и завършваме с третия. Ако се налага, изрванете ги с нож като ги изрежете леко. Аз винаги ги редя с дъното нагоре, тъй като то е по-равно като цяло. Измазваме тортата със останалата ни сметана добре. Може да я приберете в хладилника да стегне за около 15 минути или да продължите с ганаша няма проблем. Аз лично я прибирам, за да не ми се смесват двата крема отгоре като ги изравнявам с шпатулата.

                            
Като цяло сметаната не е добра основа за торта, която ще се покрива с фондан, тъй като го разяжда. Това става постепенно обаче, а аз декорирам малко преди поднасянето и нямаше проблем при мен.                                                                                                                                                                                                                           Ако все пак искате тортата да престои по-дълго, ви препоръчвам да измажете тортата с ганаш  от шоколад и масло или пък само маслен крем. 

След като я измажете и стегне, покрийте с разточения фондан и изрежете излишното. А сега и най-интересната част - паяжината. 



Сложете няколко бонбона маршмелоу в купичка и пуснете за няколко секунди в мировълновата, за да бухнат и да се размекнат. След това разбърквайте и хванете тази лепкава маса с пръсти и я разтеглете около тортата. 


За съжаление нямаше как да го направя и да снимам едновременно, но се надявам обяснението да е лесно. Все едно си играете с дъвка, която разтегляте, но тук са още повече конци като количество. Работете по-бързо, преди бонбоните да стегнат.


Правете го в различни посоки, за да се получи преплитането. 

Накрая украсете с паячета :) 


Е, това ще хапваме тази вечер у дома и ще си пуснем някой страшен филм, който да разлупка сърцата ни, да се смеем и да усетиш, че сме живи. 


Благодаря на всички, които споделят любовта ми към празника или просто имат толерантност към различните от тях. 

А на вас пожелавам страшните неща да само на филм, а на живо да имате само смях и забава! 


До смъртоносни срещи, приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...