четвъртък, 16 август 2018 г.

Сладки със сусамов тахан / Honey Tahini Cookies Recipe


Обичам да изпълнявам читателски желания и точно това ще направя днес! Бях обещала на един мой драг читател да му дам рецепта със сусамов тахан, така че да има поне още една идея как да го хапва. Веднага щом попаднах на тези сладки в блога на Дани, знаех, че са по моята част, още повече, че и моята майка похапва редовно сусамов тахан по здравословни причини.
Не само, че рецептата е толкова лесна за напарва, но става и бързо, а пък сладките са трайни. За тези от вас, които са свикнали захарта да им дава сладост, въпреки количеството мед, може да не ви се сторят толкова благи, но не е така. Имат си типичната сладост като на меденки, но се усеща и тахана. Както Дани, така и аз се спрях на ръжено брашно, макар следващия път да се опитам да ги направя и с кокосово - в безглутенов вариант.
Като за първи път обаче спазих рецептата дословно и така и така са здравословни, си купих от био селекцията на София мел.


Абсолютно същия вкус на онези купечки био -сладки, които ти ги продават в индивидуални опаковки, по около три лева бройката и може да си позволиш горе-долу една за целия ден. Аз ви призовавам да напълните бурканите, ако не сега, то идва есента, та чак до зимата. тази рецепта ще ви е полезна в месеците, когато ще решите, че все пак няма да прекалявате, нищо, че лятото е към края си.Но няма какво да ви увещавам, ето и рецептата:


Необходими продукти:
1/2 ч,.ч. сусамов тахан
1/2 ч.ч. мед
1/2 пак. бакпулвер
80 г млени орехи или бадеми
100 г сусам
1 ванилия

По принцип сладките са с бадеми, но аз имах орехи у дома и това ще ядем днес. Смелих ги набързо в бледера, а после добавих към тях и брашното, ванилията и бакпулвера ( може да замените със сода).
След това прибавям тахана и меда. 

                      

Омесвам меко, леко лепнещо тесто, като за меденки. Правя топчета с размерите на по-едра черешка и слагам в чинийка със сусама. Там и я сплесквам леко, оформяйки бисквитка, която редим в тава, върху хартия за печене.

                     

Задължително оставям малко разстояние между сладките, тъй като ще се надуят леко при печене.
Пъхам във фурната да се пекат на 170 градуса с вентилатор или докато порозовеят Хубаво е да ги извадите докато са още мекички.


Досега съм ползвала тахани главно за различни видове сосове и разядки, но определено ми хареса да ги включвам в десерти и ще потърся още полезни приложения в сладкарството :)


Аз ви оставям с тези вкусни хапки и ви пожелавам...


едни очарователни и усмихнати предстоящи дни! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




понеделник, 13 август 2018 г.

Чушки с доматен сос / Fried peppers with tomato sauce


Това ми се яде лятото. Никакви такива завиткани неща, ами най-обикновени пържени чушлета, които могат да ви накарат да се поспрете под съседския балкон, дори ако бързате много. Много разпознаваем аромат и опредено ухание на лято. Хубавото на тази лятна храна, че макар и пържена, може да си хапнете много зеленчук и пак да не се притеснявате за теглото. Е, друго е, ако ще гарнирате чушките отстрани със свинско, дюнер, половинка хляб и литър бира само за обяд. Така гаранции не мога да дам, но аз като един безкраен чушкояд, мога да ям чушки ежедневно, защото няма по-вкусно нещо на тази земя от тях. Вярвам, че този зеленчук е едно от уникалните творения на Господ и ни е пратен за да му се радваме във всичките му форми. Ако до тях зашия една залата от сочни розови домати "биволско сърце" или в случая един ухаен доматен сос, вярвам, че мога да постигна някакъв рекорд по брой изядени чушлета на едно сядане.


Определено не ми трябва месце за това ядене, но виж мога да си го гарнирам с малко сирене. Даже понякога топвам филийката в соса, редя отгоре чушки и сирене и просто става такава вкусна филия, че нищо чудно да ме видите часове по-късно с усмивка като на Жокера по улиците, ако не съм се сетила да се измия.  (Разбира се това е случвало само четири-пет пъти и само в два от тях срещах много важни хора)


Но няма да се бавим повече, време е за обяд така и така. Ако се захванете веднага, след 30 минути ще обядвате тази вкусотия, а ето и как става:
Необходими продукти:
чушки  и
домати ( може и консерва) - равен грамаж
сол/ захар
няколко скилидки чесън 
магданоз
олио

 Както виждате няма много точни мерки тази рецепта, затова и няма къде да сбъркате. Правите си го на вкус, като съотношението е хубаво да е такова, за да имате достатъчно сосче за чушките и обратното. Обикновено рецептите се дават за килограм чушки и толкова домати, но може и да послужи за ориентир 12 -15 броя чушлета и 4-5 по-големи домата. От толкова ми остават понякога и за похване студени от хладилника ( още едно предимство на това ястие - еднакво вкусно е и студено и топло)
Започваме като измиваме чушките и ги подсушаваме с кърпа. После разрязваме от средата до края по дължина, за да може да излиза сока им по време на пържене и да не пукат.







 Пържим чушките в загряно олио от всички страни, като от сега ви казвам - много си пръскат, затова си сложете шлем, кърпа на ръката или нещо друго. Това обаче е малък дискомфорт, спрямо резултата накрая.
различните сортове чушки са с различна дебелина и ще се пържат за различно време, но не бива да ги препържвате. Гледайте да ги парнете хубаво от всички страни, а отдолу да си останат месести.


Извадете чушките в чиния, а после в същата мазнина сложете да се запържи малко наситен чесън - 2-3 скилидки, или повече, ако искате по-силен аромат. Прибавете смлените на блендер домати, или пък от консерва / шише и оставете да покъкрят малко, за да се изпари водата от тях. Подправете с една чаена лъжичка захар и малко повече сол. Накрая прибавяме и накълцания магданоз - всичко е на вкус и може да опитвате и коригирате според желанието си.
Зеленчуците се сервират в голяма чиния, като отдолу слагаме черпак сос, нареждаме чушките и отгоре заливаме отново със сос.


Изключваме телефона, телевизора и тревогите в главата и сядаме да хапнем едно от най-обикновените, но и вкусния ястие на света!
Усмихната седмица, приятели!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 10 август 2018 г.

Замразен йогурт с плодове / Berry Frozen Yogurt


Доста рано ставам напоследък. Горещините се завърнаха дотолкова, че видях човек да си вее със сандвича си преди да го отхапе.  Но не ставам толкова рано само за да търся прохлада. Кооперацията срещу нас я санират и вече няколко дни се чуваше първо сглобяването на металното скеле, после подвикването на работниците, а онази сутрин, някъде към пет може би ( май започнаха много по-рано, защото се очакваше наистина горещ ден) се събудих от ужасен шум. Обгаряха покрива на сградата с мощна горелка за гонене на пришълци и шумът й ехтеше в целия квартал. Не само, че преди зазоряване е най-тихо, но пък и на такъв вид улици се получава много естествена акустика. Дали само заради това, или защото ушите на работника бяха заглъхнали от шума, но той успя да ни събуди не само с бученето на машината , но и цял репертоар песни на Слави Трифонов. Казвам ви, акустиката е безпогрешна! 

Почти съм убедена, че той не викаше толкова, но в тишината на зараждащия се ден и откритите пространства, кефът му достигаше до нас с думите "Какво пък тооолко? Страшно нещо каааазах. Просто бях във джааааза, а ти ме отряяяязаааа!".  (Повярвайте ми, после цял ден си тананиках тази песен. )

Накрая се надигнах да видя кой е този екс фактор и установих, че и други съседи вече бяха накацали на балконите оглеждайки се за странния концерт от небето. В комплект с пиротехниката, определено ще кажеш, че е концерт на Слави. 

Та такава беше моята сряда. :)  Така и така не се спи много, реших да се развихря и да напредна със списъка от обещаните ми "ваши" рецепти-желания. 
Още една такава е за повече разхлаждащи, лесни, леки, летни десерти, като днес ще ви предложа нещо точно такова. Замразен йогурт ( кисело мляко) с плодове и мента.


Ако си спомняте, влюбих се в ментовия сладолед от преди няколко дни и реших, че искам да опитам още подобни варианти, но този път нещо още по-диетично. Например кисело мляко. Разбира се, имайте предвид, че българското кисело мляко е малко по-различно от типичния йогурт за запада, който е по-кремест. Аз ще ви оставя сами да изберете кой искате да използвате и макар западния вариант да ви даде повече сладост и плътност, българското девойче се спря на нашенското.
Рецептата става изключително лесно и обезателно ще го опитам и с други комбинации, като смятам скоро да не си купувам сладоледени изкушения. Даже и машина за сладолед в това число. Следващото в списъка е един изкусителен шоколадов сладолед, който също ме грабна с простичката си рецепта, но зависи в колко часа ще започне спектакълът утре, може и да успея да го направя тогава.


Да се върнем сега към днешната рецепта:
Необходими продукти:
3 ч.ч. кисело мляко 
2 ч.ч. горски плодове ( боровинки, малини, къпини)
1/2 ч.ч. мед
7 листенца мента

Започваме като измиваме и почистваме плодовете. Добавяме меда, половината листенца мента и пасираме ги добре.

                      

След това през сито, претриваме сместа, така че да падне само гъстата и мека част от плодчетата, оставяйки всички семчици или по-едри части в ситото.

Към чистото плодово пюре добавяме киселото мляко, като най-добре ползвайте такова с по-голяма масленост. В други страни има подходящи йогурти с нула процента мазнини, които също са гъсти, но тук е въпрос на вкус, какво бихте искали да използват е и колко по-близко до натуралните продукти искате да бъде.
Може да добавите още мед ( някой може да предпочете и захар), но на мен ми хареса да остане по-красатко, като сорбе.

                     

Изсипваме сместа в подходяща пластмасова кутия, отгоре поръсваме с накълцаните (или цели) останали листенца мента и прибираме във фризера.
Изваждаме сместа и я разбъркваме на няколко часа, докато стане пухкава и равномерно заледена.


Тъй като ползвах нашенско кисело мляко, моят йогурт стана повече като сорбе, но определено ми хареса.
Вчера, в цялата жега си извадих една купичка и напълних няколко топки от свежата разхлаждаща вкусотия, а отгоре полях още малко мед.
Ям и въртя очи! Хем сладко, хем студено, хем не ми тежи на съвестта!
Няма по-хубав аромат от свежите, необработени плодове......


Нямам търпение да разбера дали ви харесва и да прочeта вашите отзиви!
Сладки почивни дни, приятели! 


 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...