петък, 4 май 2018 г.

Агнешки ребра по гръцки с маслини / Slow-cooked Greek lamb ribs with olives


Липсвах ли ви? В полза на моето самочувствие да кажем "да", нищо, че си взех само седмица отпуска. Не само, че отидох да навестя сестра ми ( по-скоро племенника, но тя ще каже, че само заради него ходя) в Холандия, но този път не мъкнах ни лаптоп, ни работа, ни фотоапарати и даже мога да се "похваля", че и не готвих толкова много и у тях. С изключение храна за бебето, но то не се брои защото е толкова малко, че ще го хапна само като се сетя,. След седмица напъни успях да го накарам да каже "ляля", което съдът ( в мое лице) успя да приеме за налаганата от мен дума "леля".  

И макар на Ноата все още да му е трудно да проговори, както и на повечето деца, които растат с два говорими езика около себе си, успях да го науча на нещо още по-сладко от това. Сега като го питам "Колко те обича леля", видя ръце до тавана, като добавям, че леля му го обича най-много. Сестра ми не е много доволна, тъй като тя си мисля, че тя го обича - но тя му е майка все пак, позволено й е да греши.
На нея й се налага и да му се кара понякога, докато лелите са на тази земя само да обичат и да глезят. 

Толкова е сладък, когато от стая пълна с хора ( барабар и изтощените родители) малките му ръчички се протягат първо към мен, защото знае кой ще го сбори на дивана и ще го разнася върху възглавница като върху летящо килимче.
Така имах нужда от малко време със семейството, да засипвам до уханието на бебешка косичка и усещането на една чиста, топла, детска любов, която може да те преведе и през най-тъмните моменти в  живота. 

Ето защо, сега когато отново сядам да ви пиша, има какво да ви разкажа, какво да ви споделя и да ви заразя с нова доза положителни емоции. Холандските ми приключения тепърва ще бъдат описани, но тъй като Гергьовден е на броени дни разстояние, ще побързам да ви споделя още една рецепта за агнешко, тъй като имам да наваксам с това месце. 
Този път ще ви представя една много вкусна, лесна и определено любима рецепта за агнешко, като използвах ребърца,  с маслини. Утре ще ви предложа и подходящ и тематичен десерт, но днес сме на тема месо.

И тази рецепта ще се хареса на тези от вас, които не са любители на агнешкото като цяло, защото е  много свежа и ще се насладите на крехко и разпадащо се в ръцете ви ароматно месо.


Актуализация 2019-та година: Преди да премина към рецептата обаче, ще ви помоля още веднъж да ме подкрепете в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана именно в тази категория и още четири. Остана още малко време, а всеки глас е от значение:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".



Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


Необходими продукти:
Около 2 кг агнешко ( месо / ребра)
125 мл бяло вино
140 г маслини
2-3 бр. дафинов лист
1 глава чесън ( малка)
3 бр. лимона / портокали
1 ч.л. канела
50 мл зехтин
сол / черен пипер

Оставям месото да престои във вода с ябълков оцет за през нощта в хладилника, за да стане по-крехко.
След това в подходящ съд слагам месото и го овкусявам добре със сухите подправки - канела, сол, пипер, като правим прорези и втъкваме малко дафинов лист или чесън. Останалата част от тях, поръсвам отгоре и заливам със зехтин и нарязаните на резенчета лимони / портокали. Аз ползвах и от двата вида.
Доливаме 200 мл вода и покривам съда с добре запечатано фолио. Пъхам във фурната на 200 градуса, а след като заври намалявам на 150 градуса.


Към края на печенето ( времето зависи от големината и вида на избраното от вас месо), може да махнем фолиото, ако искате по препечена кожичка.
Изваждаме месото в чиния и покриваме, за да запазим топлината му.


В същата тава, добавяме маслините и виното и пъхаме във фурната на силна температура за още 15-20 минути, да покъкрят и да се овкусят.


Сервираме ястието с маслинките като гарнитура, а за още по-добър вкус - гарнирайте с картофи.


 Толкова  крехко, а цитрусовият аромат го прави много леко и приятно за консумация. Едва ли е нужно да уточня, че е почти задължително да го "полеете" с още бяло вино :)


Моята гарнитура бе и от едни чудесни, карамелизирани моркови, които добавиха не само цвят, но и ми позволиха да си хапна повече месце, отколкото картофи :) 

Останете на линия и за сладкото ми празнично предложение утре, за една тортичка, която няма да ви отнеме повече от 15 минути за направа, затова не е за изпускане!

Сладки и слънчеви почивни дни, приятели! 

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!






понеделник, 23 април 2018 г.

Пикантна сьомга / Sweet and Spicy Salmon


Ама, че хубаво време се отвори този уикенд, а? Направо е като лято - толкова усмихнати хора не бях виждала от доста време. То не бяха разходки, деца игареха в парка, млади двойки се радваха на шарената сянка гушнати на пейка, възрастни пиеха спокойно кафе с приятели, цели семейства седяха на весел семеен обяд по заведенията. Имаше живот, имаше слънце! Колко много ни влияе това нещо горе на небето за нашето състояние на духа, а ето че проблемите ни са си все същите. Държавната ни политика не е станала и грам по-слънчева, но ето, че в този ден усмивката ни зависеше от нещо толкова малко и естествено като слънчевите лъчи, които почти не забелязваме в ежедневието. Обичам смятана на сезоните защото наблюдателната ми натура не пропуска да забележи всички тези промени в хората наоколо. Ставаме по-лесно за работа ( макар и тя да си е все същата), но си е друго да те поканят пролетните птици и цъфналия люляк навън.


Ето, че започна и нова седмица и това, което може да ни донесе може да е както грижи, така и много хубави емоции. Денят е по-дълъг и повечето от нас могат да се порадват на още няколко светли часа след излизане от работа. Не пропускайте да им се насладите като се разходите и избирате днешната вечеря например. Аз обичам да готвя ден за ден, защото имам цял арсенал от бързи рецепти за около 30 минути, които ми позволят да се храня хем здравословно, хем вкусно, хем храната ми ще е сочна и прясна, което ще ме накара да й се насладя десет пъти повече. 
Днешното ми предложение е точно такава, а сама по себе си има усещане са свежест и много топлина: Пикантана сьомга !


Необходими продукти:
200-300 г сьомга
2-3 с.л. масло
2 с.л. соев сос
1 ч.л. лют пипер на люспи
2-3 скилидки чесън
1/3 ч.ч. мед
1/3 ч.ч. лют сос 
2 лайма 
сол/ пипер

По правило тази рецепта се прави със сос Срирача, но знам, че не всеки ще има такъв у дома, макар да се продава в магазините. Затова може да сложите и друг любим лют сос по желание, като също така може да ползвате и кетчуп, тъй като съдържа този сладко-кисел елемент, а лютивината ще се добави от лютия пипер. Пропуснете пипера, ако все пак имате от оригиналния сос, за да не стане твърде люто.
В касерола разтопете маслото и добавете останалите съставки - накълцан чесън, мед, лют сос, соев сос, сока от един лайм ( може да замените и с лимонов сок). Разбъркайте и оставете да покъкри една -две минути.


Сложете филенцата сьомга върху хартия за печене и полейте с 2/3 от соса, а отгоре поръсете със сол и пипер на вкус.


Завийте леко ( аз не го правя изцяло) и печете на 190 градуса за около 10-15 минути, в зависимост от големината на парчетата сьомга.


Преди поднасяне залейте с останалия сос и сервирайте с гарнитура от свежа салата и ориз.
Ще си оближете пръстите обещавам ви!


Ако моите предложения за бързи и вкусни рецепти ви допадат, подкрепете ме в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана именно в тази категория и още три:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/

Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 
 


събота, 21 април 2018 г.

Шарено парфе със степчета / Parfait cake with instant drink


"Луд умора няма" и затова не се чудете защо рецептите не спират. Толкова много идеи се зараждат в главата ми с идването на пролетта, че чак аз се плаша не само за фигурата и портфейла си, но и здравословното състояние на хората около мен, които изяждат всичко, което сътворявам. Разбира се, на тях никога не им е достатъчно и каквото да им предложа се омита за секунди, а празните кутийки се връщат с думите " И пак да направиш".  И аз го правя, разбира се, макар понякога да не знам какъв ще бъде резултата.

 Като с тази торта например.  Знаете, че обичам не само да правя торти, но и да измислям рецепти за такива, а тази ми се въртеше известно време в главата. все се чудех как ще стане, ако овкуся някоя смес за парфе ( или чийзкейк) с няколко различни аромати степчета - така хората, които живеят в по-малки населени места няма нужда да търсят бои за сладкиши, а пък и ще си спестиш купуването на сто вида различни екзотични плодове, които в днешно време струват повече от месо и здрав бъбрек на пазара. 

Разбира се, това не прави тортата полезна, но нека да не се заблуждаваме - полезна торта няма, пък ако ще да е бъкана с ядки и стевия. Но затова пък вярвам, че неполезно не значи обезателно вредно в нормални граници. (То и бира е добре да се пие с мярка, но виждате, че съм жива..засега :) )                                     Както и да е, много интересни идеи имам по тази торта, която смятам, че все още не е във финалния си вариант и смятам тепърва да експериментирам с нея, но първия опит се получи много добър и предизвика любопитството ми още повече. Ако искате да разберете как да я сготвите, както и какви промени може да направите в рецептата за още повече опции, четете по-надолу :) 



Преди това обаче, искам набързо да ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, ако искате кулинарните експерименти да не спират и главата ми да ражда все повече торти ...и други вкустотии.
Номинирана съм в четири категории:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


А ето и самата рецепта:

За блата:
4 бр. яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно

За крема:
400 г заквасена сметана
200 г крема сирене
2/3 ч.ч. пудра захар
125 г масло ( може да го пропуснете)
100 мл течна сметана
1 бр. желатин


 Всички продукти да са на стайна температура :)

Започвам с направата на пандишпана, който става буквално за минути :) От сега казвам, тъй като бе експериментална торта, забърках половин доза, която е доста малка, в сравнение с оригинала тук
За пандишпана както винаги внимателно се отделят жълтъци от белтъци. Разбиваме първо белтъците със захарта на твърд сняг, след което прибавяме един по един жълтъците, като леко намаляваме скоростта на миксера. Изключваме и на ръка, пресявайки постепенно прибавяме брашното, интегрирайки го равномерно в пухкавата смес. Изсипваме сместа в тавичка, намаслена и застлана с хартия за печене и печем за около 10-20 минути ( в зависимост от дозата) в предварително загрята фурна на 150 градуса.


Готовия пандишпан оставяме да се охлади постепенно, за да не спадне и след това изваждаме от формата и разрязваме на две.
Използваме едно пакетче желатин за цялата доза и за нея ще ви говоря в рецептата по принцип.
Накисваме желатина да набъбне, а след това загряваме на котлона 100 мл сметана, в която го разтваряме на тих огън.


През това време в купата на миксера разбиваме заквасената сметана, кремата сирене ( тип филаделфия), мекото масло ( ако решите да добавите) и пудрата захар.


Прибавяме и на тънка струйка от сметаната, така че да се разпредели добре в сместа. 
А ето как започна експеримента;
Извадих няколко купички, в които сложих от сместа, във всяка купичка разтворих по малко от всяко степче. Не прекалявайте, тъй като са доста сладки според моя вкус, а и не се разтвориха равномерно, затова ви препоръчвам да разтворите прахчето предварително в малко вода и да го прибавяте така в сместа.
Аз оставих част от сместа и неовкусена, за да има мраморен ефект и да контрастира на вкус. Нарочно използвам и крема сирене, за да може да се убие леко соления му елемент със сладостта от напитката.


Във форма за торта слагам половинката от блата ( разрязан по хоризонтал) и отгоре започвам да слагам разхвърляно част от различно оцветените смеси - ползвах вкус на круша, боровинки, череша, праскова, зелена ябълка и т.н
Прекарах дървен шиш накрая, за да разбъркам всичко добре и покрих с втората част от балата, като си бях оставила само една две лъжици от лилавата смес за да измажа отгоре.


Пъхнах в хладилника и оставих да стегне за няколко часа. Извадих от формата и украсих със също толкова цветни целувки.


Получи се една много пъстра тортичка, която имаше вкусова експлозия в себе си. 
Аз смятам, че има какво да се желае, но може би някои от вас ще я подобрят преди мен и умирам да споделя с вас откритието си.
Ще и дам няколко съвета обаче:
Комбинирайте вкусовете правилно - нека да има предимно горски или предимно тропически плодове, освен ако не обичате конкретна комбинация от череши и ананас например :) 


Различните марки напитки имат различен интезитет, но при мен определено трябваше да се слага много малко, за да получа този цвят и вкус. Не прекалявайте - подсладителите в тях могат да направят някой от цветните елементи много сладки или пък кисели.
Може да замените кремата сирене с повече заквасена сметана или бита сметана или пък някакъв друг свеж елемент, а маслото - може и да пропуснете, ако желаете. Определено с него става по-тежка тортата :) 


Както казах, опитайте се да разтворите част от пакетчето в малко вода преди прибавянето към сместа и я опитвайте за да прецените наситеността на вкуса. Оставете част от сместа неовкусена за баланс :) 


Насладете се на десерта в хубав пролетен ден, в компания на любими хора и ухание на пролетни цветя ..като люляк :) 

Сладки почивни дни, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...