понеделник, 10 април 2017 г.

Норвежки хлебчета с крем / Norwegian School Bread / Skolebrød


Отдавна ви бях обещала норвежка рецепта и ето, че най-сетне намерих повод да ви споделя една такава. Още щом опитах за първи път тези невероятно вкусни хлебчета, прецених, че ще са идеални за Великден, заради очарователния си вид като "яйца на очи" :) 

В Норвегия може да ги намериш обаче целогодишно в почти всяка пекарна или просто квартално магазинче, както при нас се намират гевречата или банички. 
Носят името "сколебрьо" или иначе казано, хлебче за училище, защото често се сервира в училищните столови за десерт, но това не бива да ви притеснява да си занесете няколко и на работа :) 

Освен вкусно кремче в сърцевината си, хлебчето е уникално с невероятното си специфично ухание на кардамон, което често присъства в скандинавските десерти.


Ако отдaвна не сте опитвали нещо от чуждестранната кухня, време е да разширите хоризонта си, а най-добрe е с изпитана рецепта от достоверен източник (изчетка се нескромно тя :)) 
Преди да преминем към рецептата обаче, искам да ви помоля да отделите две минути и да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, ако смятате, че заслужавам вашата награда на публиката.
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".


И така, ето и самата рецепта :
Около 700 г брашно
90 г захар
70 г масло
30 г мая (малко повече от половин кубче)
350 мл прясно мляко
1/2 ч.л. млян кардамон
250 мл ванилов пудинг
За декорация:
пудра захар
кокосови стърготини

Започваме като си приготвяме ваниловия пудинг според описанието на опаковката. Разбира се, че може да си направите и домашен ванилов крем, но понякога трябва да му отпуснем края и да си поживеем. Забърках едно пакетче пудинг ванилия и го оставих да се охлади, разлят върху студен поднос, а след това покрих с опаковъчно фолио, за да не хваща коричка.


Докато кремът се охлажда, забъркваме тестото. Шупваме маята в леко затопленото мляко и една-две супени лъжички от захарта. В купата пресяваме около 400 г от брашното и добавяме останалата захар и кардамона. Прибавям и шупналата мая. 

                    

Замесвам тестото (аз на миксер, но може и на ръка), като постепенно прибавям от разтопеното масло и останалото брашно, докато се оформи меко, нелепнещо тесто. Оставям да втаса в намаслена купа за около час, покрита с прозрачно фолио.

                        

От готовото, втасало тесто оформяме топчета с размерите на мандарина, като от цялото тесто ще ви излезат около 20 броя.
Редим топките в тавичка с хартия за печене, като във всяка правим малка вдлъбнатинка. Аз я направих с гърба на лъжица за сладолед. 


След това запълвам вдлъбнатото с крем и оставаме да втасат още 15 минути. През това време загряваме фурната на 220 градуса.


Печем ги за около 8-10 минути, като аз натиснах малко от крема навътре и допълних с още крем по средата на печенето, тъй като той изтича малко или много по време на печене.


Оставяме ги да се охладят напълно, като кремът ще слегне леко.
За глазурата, размивам малко пудра захар с вода, така че да стане като захарен сироп и потапям хлебчетата.



След това овалвам страните им в кокосови стърготинки.



Получи се една наистина красива великденска картинка, а вкусът им е точно като на оригинала.



Опитайте и вие, приятели!
А аз ви пожелавам една усмихната, топла и красива седмица!




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


петък, 7 април 2017 г.

Торта "Монте" / Monte Cake


Много пъти са ме питали "Коя е любимата ти торта?", явно предвид изобилието от такива в блога. Не отдавна я открих обаче, и макар винаги да съм имала някои мои фаворити тук, тази торта все още води класацията с невероятния си вкус. 
Има всичко, което обичам и се радвам, че ще успея да я споделя с вас преди предстоящите празници - Цветница и Великден. Тази неделя майка ми има имен ден и отново ще я почерпя с любимата ни торта: торта "Монте".


Както може да видите, тя е изключително фина, нежна и деликатна торта, която съдържа в себе си идеално съчетание на вкусове и текстура.
Всяка хапка от нея е като пътешествие в страната на сбъднатите желания! 


Тортата не е никак сложна и си струва да си запишете рецептата.
 Предизвиквам ви да я направите, а ето и как става това:

Необходими продукти:
За блата:
6 белтъка
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
80 г лешници

За кремовете:
6 жълтъка
100 г захар
1 л прясно мляко
2 бр. пудинг ванилия
250 г масло
100 г шоколад

Още:
15 бр бисквити
200 г течен шоколад тип "Нутела"
150 мл сладкарска сметана за разбиване


Започвам като разбивам белтъците със захарта на сняг. След това прибавям постепенно брашното и счуканите на не много ситно 50 г лешници. 


Изсипвам сместа в намаслена тавичка, с хартия за печене на дъното, с размери на тавата от 26 см диаметър. 


Пека във фурната на 180 градуса за около 10 минути и оставям да се охлади напълно. 
Блатът не е точно пандишпанен, а доста по-плътен.


Захващаме се с крема като смесваме пудингите, жълтъците и 200 мл от млякото.


Разбиваме ги на еднородна смес, а на котлона сваряваме останалото мляко със захарта. Когато тръгне да завира, прибавяме яйчената смес на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка, докато кремът се сгъсти. 


Дърпаме от огъня и прабавяме към крема маслото, като разбъркваме, докато се интегрира изцяло. Разделяме крема на две части, като към едната прибавяме начупения шоколад.


Аз винаги се спирам на черен - по-наситен вкус и цвят. Разбърквам хубаво в горещия крем, докато се разтвори напълно. Ако искате да подсилите сладкото, може да добавите 10 г пудра захар тук.
Оставям двата крема леко да се охладят, като ги покривам със стреч фолио, за да не хващат коричка.


Сглобяване на тортата: Използваме форма с махащи се стени или ринг за торти. 


Намазваме блата хубаво с течния шоколад, като не е необходимо да е точно Нутела, но да е с богата лешникова основа.


Разпределяме отгоре остатъка от ядките, 


а след това и бисквитките. Не съм сиропирала бисквитите, тъй като от топлината и сочността на крема, те ще омекнат достатъчно. Може да използвате бишкоти или друг вид любими бисквити.


След това изсипвам ваниловия крем, разпределям равномерно и прибирам за кратко в хладилника да стегне за няколко минути. Изваждам и слагам шоколадовия крем. Оставям в хладилника за няколко часа или най-добре за вечерта, за да може тортата хубаво да поеме вкусовете.


След това изваждаме от формата и украсяваме по желание, като за мен това бе още един пласт от пухкава бита сметана, шоколадови стърготинки и 



тези  интересни шоколадови солетки, които намерих в кварталния магазин.




И така, ако харесвате рецептите в блога и желаете да има още много такива, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул за това, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".


Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 
А аз ви оставям с тези изкусителни кадри и започвам да подготвям менюто за предстоящия празник, но поне десертът е решен! Ще чакам и отзивите ви от всеки, който я опита!
Усмихнати почивни дни, приятели! 




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 5 април 2017 г.

Пухкав козунак с богата шоколадова плънка / Chocolate loaded easter bread


Ето, че дойде време да ви представя и останалата част от козуначената фиеста, която заформих онзи ден, когато ви представих стъпка по стъпка тази прекрасна рецепта за козунак на конци (виж тук).
Тогава ви разказах, че разделих тестото на две части, като от втората част спретнах това по-малко козуначе, което отново стана чудесно и с прекрасни  конци ;) 


Вярна на себе си, реших да направя този с шоколад (и то доста), като за разлика от друг път нанесох плънката по нов начин, който намирам за много по-добър. 
Повечето от нас го слагат по дължината на самите фитили, намазан като на филия, което винаги прави плънката доста суха след изпичане и дори понякога прегоряла. По новия метод обаче, може да разчитате на наситен шоколадов вкус, който буквално извира от тестото като гореща, шоколадова лава :) 


И така, преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 



Тъй като рецептата е същата от миналия път, ще си спестя цялото й описване ( което може да видите тук ), като премина директно към оформянето, но все пак ще ви припомня списъка с необходимите продукти: 

Необходими продукти:
1 кг пресято брашно
6 бр. яйца
300 г захар
300 мл прясно мляко
180 мл мазнина (смес масло и олио)
1 (42 г)  кубче жива мая (или 11 г суха)
кората на 2 лимона
1 с.л. уиски
1 пак. захар с аромат на ром
шоколадови капки за плънка
ядки за украса (орехи и бадеми)
жълтък за намазване

Плънка:
100 мл течна сметана
100 г шоколад с ядки

Голямото пухкаво тесто разделих на две части - по-голяма и по-малка. От по-малката направих два по-дебели фитила.


От продуктите за плънката направих ганаш, който оставих да се охлади напълно и стана като течен шоколад. Сложих във фитилите по една супена лъжица на три места, без да разнасям.


След това леко ги запечатих, като усуках фитилите първо около себе си, а след това и двата един в друг ето така:



Преместих в подмаслена тавичка, оставих да се надигне още малко, а след това намазах с размито яйце и поръсих ядки, захар и шоколадови капки.


Още щом го извадих от фурната и разчупих, веднага ми направи впечатление, колко по-добре се е запазила плънката, която беше просто невероятна. Горещотото, ароматно захарно тесто обгръщаше течната сърцевина на шоколада, правейки всеки къс от хлебчето и късче от Рая! 


Тези успешни опити ме амбицираха и тези дни съм намислила да правя втора доза, но с различна плънка, но каква - ще научите съвсем скоро.

На вас ще пожелая сладка седмица и много усмивки :) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...