петък, 17 март 2017 г.

Ореховата торта на мама Данче / Old fashioned walnut cake


"Торта без ядка не е торта", това казва моята приятелка Аничка, която е голям тортолюбител, за правенe и за ядене. Сигурна съм, че днешната такава ще й хареса, защото има орехи в изобилие, а отгоре на всичко ухание на ром и то не от махалата, а истински, топъл аромат на алкохол, който може само да ви накара да запразните петъчно по от рано. 

Не мога да си взема пълна заслуга за рецептата, защото макар да е много добре позната българска тортичка, ми я изпрати читателка преди повече от година. Тогава я направих, като я записах в тефтера по този начин, но след като неуспешно търсех нейното писмо (аз не ги трия никога, не знам какво се е случило), все не публикувах снимките, тъй като не ми се струваше редно. 
Сега обаче реших да я споделя с вас и да я призова да ми пише отново, след като я познае, защото наистина държа да спомена името й. 
За мен е винаги голямо удоволствие, когато някой ми изпраща рецепта, която мога да интерпретирам или да й придавам нова визия. Точно така направих и с днешната класическа орехова рецепта на мама Данче, която познаваме от старите тефтери. Не е класика без причина! 


Тортата става наистина бързо, а продуктите й са такива, че всеки ги има у дома. Масленият крем е идеален за тези орехови платки, тъй като им придава необходимата сладост, без да доминира много, така че наистина да се насладите на богат орехов вкус.
Актуализация 2018-та: 
И така преди да преминем към рецептата, искам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории: 

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря на всеки, който ще го направи!


А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
12 с.л. млени орехи
3 с.л. галета  (може да се замени с брашно)
1 пак. бакпулвер

Сироп: вода, захар, ром

Крем за една доза:
125 г меко масло
1 к.ч. пудра захар
1 жълтък

Цялата рецепта е изключително елементарна, затова явно съм си спестила усилията да я снимам стъпка по стъпка (или просто съм забравила, тъй като ми е свършила гинко билобата).
Като за начало разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем.


След това прибавяме млените орехи,  галетата (може да смените с брашно) и бакпулвера. Аз слагах много големи лъжици с купка, тъй като ми се стори, че сместа може да поеме повече сухи съставки.
Разпределям сместа в две тавички от 22 см диаметър, застлани с хартия за печене на дъното и леко намаслени. (Аз изпекох един голям блат, който разрязах на три, но това може да бъде по-трудно за тези от вас, които не са опитни в рязането на тънки блатове.)
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Готовите блатове се охлаждат напълно.


Приготвяне на крема: Разбиваме маслото на стайна температура с пудрата захар и жълтъка до получаването на пухкав крем.
Приготвяме и сиропа, за напояване на блатовете като кипваме равни количества захар и вода и оставяме да поврят около 8 минути. След това прибавяме ромова есенция или няколко супени лъжици ром. Направете го на вкус, в завивимост от интензитета на аромата, който жеалете.


Сглобяваме тортата като сиропираме леко блатовете, а след това разпределяме от крема между тях и по цялата повърхност на тортата. Може да направите двойна доза крем, ако искате да е плътно и добре измазана като моята, но имайте предвид, че повечето крем ще я направи още по-тежка като вкус.
Украсяваме с млени и цели орехи и вафли за мелба ;) 

Да ви е сладко! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 15 март 2017 г.

Здравословни пълнозърнести бисквити с шоколад / One-Bowl Whole Wheat Chocolate Chip Cookies



Ето, че дойде време да ви представя една от най-търсените, обичани, популярни и отгоре на всичко лесни рецепти, които съм правила напоследък. Популярна е не само, защото е със сравнително здравословни продукти, но през последния месец съм я правила таман три пъти. Дори Ванчето, като ми беше на гости онзи ден, придружавана от торбичка лекарства и завидна кашлица, не им устоя и изръфа две-три с чая. Ако не се лъжа, напъха няколко в джоба си за из път, а това е голям показател за вкуса им, тъй като от лекарствата нямаше никакъв апетит, милата. Но ето, че моите вълшебни бисквитки свършиха чудесна работа. Още повече й се усладиха, след като й казах, че са здравословни и старателно си записа продуктите. 


Така е то, понякога не ни трябва пищна торта в хладилника, а просто един буркан с бисквитки, за да имаме вкусен, домашен десерт под ръка. 
И ако не се доверявате на мнението на един човек, доверете се тогава на мнението на петнайсет, защото това бе рецептата, която приготвихме заедно с участниците в  Академия "Изпечи с любов" на София мел.

Като гост-лектор за пръв път и аз влязох в ролята на преподавател, че даже надписах и грамоти, което ме върна в годините, когато си играех на даскалица у дома и всички получаваха двойки за кеф и разнообразие. 
Този път обаче имаше само отличници, защото освен, че се позабавлявахме и посмяхме от все сърце, успяхме да сътворим тези вкусни пълнозърнести бисквитки с шоколад. Само ако не сте пекли бисквити, не може да усетите още сега аромата на домашни сладки, носещи се от фурната в главата си. 



Точно така се случи и в Академията, когато от кухнята на сладкарите се разнесе уханието на вкусните бисквити. Всяка извадена тава от фурната увеличаваше "учениците" (барабар с организаторите) в стаята, които  следваха първоизточника на неустоимия аромат. 
Тъй като домакин на събитието бе Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии, имах честта да ми помага с професионалното оборудване един от преподавателите там, както и сладкар с дългогодишен опит, а вече смея да нарека и своя приятелка Станка (Таня) Захариева. 
Освен, че ме посрещна изключително топло, тя и нейните колеги, съвсем леко ме хвана яд, че не съм завършила точно тази гимназия. Някой обаче, който чете сега, може би ще има тази възможност, така че бих се запътила натам :) 



И така, ако и вие искате да опитате вече тези прословути бисквити, ето и рецептата за тях:
Необходими продукти:
115 г масло
140 г кафява захар
130 г шоколадови капки (ядки, стафиди и др.) 
1/2 пак. бакпулвер
1 бр. ванилия
1 яйце



Хубавото на тази рецепта е, че се прави в една купа. Няма много цапане, няма много суетене. Приготвяме си всичко около купата, с продукти на стайна температура.

              

Замесваме от всички продукти меко, гладко, нелепнещо тесто. Аз обичам да работя първоначално с поне 2/3 от брашното, като прибавям остатъка постепенно. 
Накрая прибавям и шоколадовите капки. 

                           

Оформям тестото на топка или пък на салам, като във втория вариант е по-лесно да го разрежем на еднакви порции, за да са ни еднакви по големина бисквитите. 
Присплескваме леко и редим върху хартия за печене. Печем на 180 градуса за около 10 минути или докато почервенеят. 


Не е хубаво да ги препичаме прекалено, тъй като е хубаво да останат по-мекички. Времето за печене ще варира от това колко дебели ги направите, като може да ги направите и по-дебели или по-тънки - като моите.


Така стават идеални за съхранение в буркан и да се хапват, потопени в кафе, мляко или чай.



А ето и една идея: ако искате, може да използвате една част от шоколадовите капки за украса, след като оформите самите бисквити. Така те ще останат на повърхността след печене и ще изглеждат още по-шоколадови. 

Освен много вкусна, тази рецепта е изключително бърза, затова не му мислете и си я пригответе още днес. Денят е идеален за бисквитки!



Актуализация 2018 :) 

Макар и болна, денят стана прекрасен от сутринта! 
С огромна усмивка установих, а сега и споделям с вас, че моето и ваше любимо местенце Lussi's World Of Artcraft е номиниран тази година в цели четири категории в наградите на Blogovoditel
Благодаря от все сърце за оказаната чест, а сега, както всяка година ще помоля за вашите гласове и подкрепа, като гласувате за мен на kulinarninagradi.com.
Може да се впишете с фейсбук или една от другите опции и да гласувате за мен в следните категории:
- Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/

- Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
- Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
- Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Ето как става това: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".



Благодаря на всеки, който ще отдели време и ще гласува за мен, тъй като тези награди са много важна оценка за труда ми, който влагам през годината, както и огледало на моите взаимоотношения с читателите, на които знаете, че държа изключително много! Благодаря ви 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 13 март 2017 г.

Бързи пасти "Тирамису" / Ladyfingers mini cakes Tiramisu"



Не знам дали защото е понеделник, или защото е мрачно и вали вече цяла седмица, но едвам се вдигнах от леглото тази сутрин. Бегло помня алармата да звъни и като Носферату се изправих с неестествена стойка на гръбнака, докато главата ми сякаш остана на възглавницата и настигна тялото минути по-късно. Струваше ми се миг, но след като проверих, се оказа, че повече от десет минути стоях втренчена в шарката на завивката опитвайки се да събера сили да започна деня. Имали ли сте такива сутрини?! 

Не е възможно от зимна депресия веднага да съм минала на пролетна умора, нали? `Щото това вече ще е прекалено като поредни предсрочни избори. 

Докато се дотътрих със скорост на държавна администраторка до банята, започнах да премислям всички задачи, които трябва да свърша за деня и това, което установих бе, че нито едно от тях няма и малък шанс да ме развлече или да ми донесе удоволствие. (В името на Тор, това е най-депресарското начало на статия, която съм писала досега май) Даже и аз се стреснах.)


Да, случва се. И аз имам такива дни, макар и да се опитвам да пиша само за хубавите неща. Но преди да пиша за тях, понякога просто трябва да ги намеря. И колкото да не ми се струваше възможно, днес намерих три такива. Три неща, които ме накараха да си кажа,
"А бе, не е чак толкова сиво всичко !". 






Първото от тях бе музиката и по-конкретно една песен - Alanis Morissette - "Hand In My Pocket"
В нея има всяко нещо, което се въртеше в главата ми и имах нужда да чуя. Ако и вие се чувствате така днес (или друг ден), ето заемам ви я, turn that shit up, и бъдете сигурни, че everything's just fine fine fine. 


Втората причина бе, че и тази година съм номинирана за наградите на Блоговодител за кулинарните блогове на България - http://kulinarninagradi.com

Две номинации в категориите за торти и сладкиши: "Сладко удоволствие" (Най-добър блог с рецепти за торти) и "С аромат на ванилия" ( Най-добър блог за печива и десерти).
Не веднъж съм казвала колко е важно за нас блогърите-лакомници това признание, но за мен наградата на публиката е най-важната от тях.
Тя сте вие! Тя е моето огледало и ми показва дали съм успяла да ви отговарям на спешните писма и запитвания, да обяснявам хубаво рецептите, да чествам с вас всеки празник и да се тюхкаме над провалите, умело изяждащи ги, за да прикрием всякакви доказателства за съществуването им.
Искам да знам, че съм била не само вашия източник на рецепти, но и приятел, който успява да ви усмихне. Ако е така, ще се радвам на вашите гласове, като линковете за това и начина на гласуване ще поместя по-долу, за да мога вече да приключвам с тази тирада.

Което ни води до причина номер три - ето тази сладост тук:


Бързи пасти "Тирамису" за ден като днешния - забързан, сив, няма време, а имаме нужда от нещо, което да ни донесе усмивка и сладост в ежедневието.
Знаех, че пак ще загледам някоя смарандясала суха паста в магазина жадно, ако нямам някой домашен десерт, но този път нямах никакво време да готвя сто часа и да си призная, и желание ми липсваше даже. Но идеята за тези бързи и леко мързеливи пасти ме заплени още откакто приготвих техния вариант "Рафаело" ( рецепта тук).


Комбинацията им с кафе и алкохол е толкова добра, че почти е невъзможно да останеш без настроение и сили :) 
но ето и колко лесно да ги приготвите:

За около 15 бр. пасти:
30 бр. бишкоти
2 ч.ч. подсладено еспресо
2 ч.л. ром / уиски
100 мл сметана за разбиване
100 г маскарпоне
40 г пудра захар
2 жълтъка
какао 
шоколадов ганаш

Започваме като в горещото кафе слагаме захар на вкус и добавяме алкохола (може и само есенция) . Оставяме настрани да се охлади. 

През това време разбивам жълтъците със захарта на водна баня на крем. Може да ги добавите и сурови към крема, ако нямате притеснения, но аз предпочитам да си ги обработя термично за няколко минути. 
След това ги добавям към маскарпонето, което трябва да бъде на стайна температура. След това прибавям разбитата на сняг сметана 

                     

Сметаната може да е растителна или животинска, като аз ползвах растителна, която беше неподсладена, но това е, защото не обичам прекалено наситен сладък вкус. Хубавото тук е, че може да опитвате крема и да добавите сладост, ако искате още :)


И ето, десертът е почти готов: потапяме леко повърхността на бишкотите за кратко в кафето, колкото да се овлажнят леко и шприцоваме отгоре от крема.


Захлупвам с още една бишкота и поръсвам с кафе.


Отгоре украсих с малко шоколадов ганаш, който винаги имам под ръка в хладилника и разтопявам, когато ми трябва, в микровълновата за няколко минути. Рецепта за ганаша може да видите например тук .


И така, щастлива и доволна, че все пак намерих причини да стана от леглото днес, похапвам доволно от това пухкаво, сочно, ароматно десертче, в компания на следобедното кафе. 
Ако идеята ви е допаднала, както и останалите рецепти в блога, гласувайте за мен, а ето как става това: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълния списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
- С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! <3


За финал искам да ви поздравя с песента на деня: 


"Hand In My Pocket"

I'm broke but I'm happy

I'm poor but I'm kind

I'm short but I'm healthy, yeah

I'm high but I'm grounded

I'm sane but I'm overwhelmed
I'm lost but I'm hopeful baby
What it all comes down to
Is that everything's gonna be fine fine fine
'cause I've got one hand in my pocket
And the other one is giving a high five
I feel drunk but I'm sober
I'm young and I'm underpaid
I'm tired but I'm working, yeah
I care but I'm restless
I'm here but I'm really gone
I'm wrong and I'm sorry baby



What it all comes down to

Is that everything's gonna be quite alright

'cause I've got one hand in my pocket

And the other one is flicking a cigarette
And what it all comes down to
Is that I haven't got it all figured out just yet
'cause I've got one hand in my pocket
And the other one is giving the peace sign
I'm free but I'm focused
I'm green but I'm wise
I'm hard but I'm friendly baby
I'm sad but I'm laughing
I'm brave but I'm chickenshit
I'm sick but I'm pretty baby



And what it all boils down to

Is that no one's really got it figured out just yet

'cause I've got one hand in my pocket

And the other one is playing the piano
And what it all comes down to my friends
Is that everything's just fine fine fine
'cause I've got one hand in my pocket
And the other one is hailing a taxi cab





Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...