вторник, 30 септември 2014 г.

Торта Розова Зебра и един специален рожден ден! / Pink Zebra Cake and A Special Birthday!


Днешният пост е посветен на моята сладка братовчедка Криси, която вече е голям човек и могат да го съдят за всякакви престъпления! Тя навърши пълнолетие този месец и този път се заех с направата на нейната торта. Нямаше как да откажа! Дадох си сметка, че това сигурно е последния път, който ще имам възможност да й направя торта, тъй като догодина ще отиде в някой университет и сигурно ще посреща рождените си дни с "десерти" в течен вариант :)


Миналата година направих за нея тази малко готическа торта в черно и бяло, но тази година тя поиска нещо по-весело и момичешко .."и да има сърчица" :) Толкова ме усмихна, че си е останала такова дечко, и макар аз самата да не съм голям любител на сърцата, вложих цялото си такиова в направата на тортата й.
 

Заложих на една от любимите си рецепти - торта "Зебра" , която можете да видите тук.
Тъй като тя е доста обстойно описана, няма да я пиша пак, а ще ви кажа само за промените, които направих.
Първата от тях е, че бялата смес оцветих в розово, а пък засилих черната с още малко какао, за да се получат хубави наситени цветове.


Втората промяна бе в сиропа за напояване, където добавих съвсем малко уиски, тъй като от всички спиртове, Крси обича само това и реших да й направя едно изненадващо "Наздраве " :)

Третата последна промяна, която бе и най-съществена, бе че замених крема, с такъв от шоколадов пудинг, приготвящ се с мляко, като редуцирах млякото с 200 мл, за да излезе по-малко, но по-наситено количество. Към самия пудинг разтворих един цял черен шоколад, за още повече шоколадов вкус.
И това не е всичко, след като кремът се охлади и го нанесох, поръсих с още шоколадови капки, да съм сигурна, че изискването й към шоколад е изпълнено!


Накрая украсата бе от сметана и шоколадов ганаш, както и любимите й бонбонки "маршмелоу"


 За съжаление нямам снимка от тортата в  разрез, но вие можете да добите представа, как изглежда от снимките на торта "Зебра".

 Много се радвам, че тората се хареса на всички празнуващи с моето момиче, и най-вече на нея самата , като искам да й пожелая много здраве, щастие, успехи навсякъде и във всичко, и щипка приключения, защото те са това, което правят живота ни специален!



понеделник, 29 септември 2014 г.

Пиле Кордон Бльо с пикантни картофи / Cordon bleu with Spicy Potatoes


Като каже човек Кордон бльо, звучи така, че сигурно ще готви поне три часа и накрая пак ще го скъсат на готварския за френска кухня. А пък то пълнено пиле. Такива ние в България откогааа ги ядееем :)

И макар аз от известно време да замених пилешкото месо с риба,  пак се случва да си взема и да приготвя от това месце, главно гърдите, защото са най-диетични. Този път реших да ги напълня, както си му е редът - с шунка и кашкавал.


Този път пък имах специален кашкавал у дома, а причината беше, че все гледам тези малки бейбибел кашкавалчета в супера и така и никога не ги бях опитвала. Митко всеки път ги взима, аз всеки път ги връщам и казвам "хайде друг път, сега съм взела пак много неща", но така и не им идваше редът.
Последния път обаче той не ме пита и направо ги донесе у дома, като заяви "дай сега да ги видим тези кашкавалчета" :)  След като ги вкусих, разбрах, че ще бъдат идеалната плънка за месо и почти веднага се сетих за тази класическа рецепта.


Реших да го гарнирам с едни пикантни картофки, които са първо варени, после запържени, че накрая и печени - направо като удавени, бесени и горени на клада. Хич не им беше лесно :)
Обаче пък идеално се вързаха към основното ядене и Митко пак запримлясква доволно :)


Ето и самата рецепта:
За месото:
1 бр. пилешки гърди (пеперуда)
2 бр. бейбибел кашкавал
2 бр. слайс шунка, филе
галета / стар хляб
прясно мляко
олио
сол
черен пипер
 

За картофите:
2-3 картофа
олио
подправки: микс от кориандър, куркума, кимион, червен пипер, лют червен пипер, бял синап, чесън на прах, сол

Започвам като измитото и подсушено месо се разполовява и леко начуква с чук за месо, за да се оформят средно тънки пържоли.
Слагаме отгоре шунката и поръсваме с прясно смлян черен пипер.


Поставяме и разполовеното кашкавалче и завиваме, като накрая затваряме краищата с помощта на клечка за зъби.


Готовите рула овалваме в галета и смлян стар хляб, като лично аз предпочитам втория вариант, тъй като парченцата са по-големи и съответно става по-хрупкаво. Поръсваме и с малко сол.
Най-хубава галета получавам от стар хляб / франзела, месени в пекарна. Винаги смилам остатъците в чопър и съхранявам за по-нататък в книжен плик.


Заливам месото с една-две тънки струйки олио, както и малко в тавичката. Доливам малко прясно мляко, колкото да покрие дъното на съда.



Пъхаме във фурната да се пече на средна до силна фурна, и се заемаме с приготвянето на картофите.
Измиваме ги, почистваме ги хубаво, като оставяме кожата. Нарязваме на кубчета или средни по големина парчета и слагаме да се сварят в малко подсолена вода. Аз извършвам тази процедура в микровълнова фурна, тъй като стават най-бързо.
След като ги извадим, ги поръсваме щедро с микса от подправки, изброен по-горе, който, както и много други неща в рецептата, е въпрос на вкус и може да бъде коригиран според него. Този микс се доближава най-много до този, който се продава в магазините и се води "Подправка за картофи".
Ако нямате чесън на прах, можете да пръжнете няколко скилидки чесън в олиото преди да поставите картофите, и така то ще поеме от аромата на чесъна.

 

И така, както споменах, след варенето овкусените картофи се запържват съвсем за кратко и се прибавят към месото във фурната.


Към този момент на ястието му е нужно само още няколко минути във фурната и е готово за сервиране. Преди това, поръсете с нарязан пресен магданоз за свежест :)

Когато разрежете месото, отвътре ще се излее сърцевината от прекрасен, вкусен кашкавал:


МММММ, че вкусно :)


сряда, 24 септември 2014 г.

Тарт татен с круши / Spiced Pear Tarte Tatin


Е, няма как да не отбележа настъпването на астрономическата есен с някой наистина есенен десерт. Едва ли има някой, който е по-ентусиазиран от захладняването на времето и ежедневните дъждове от мен. Толкова много се кефя, че вчера веднага бързах да извадя по-топлите и пухкави чорапки по-напред в шкафа, и да заровя лице в гардероба, където държа кожените якета и пуловерите. 


Най-сетне идва сезонът на ботушите с платформа, с които мога да стъпвам в колкото си искам локви, без да ми пука, да нося кожа, без да завирам, да се гушкам, без всеки допир на човек до мен да предизвиква топлинен удар и най-сетне въздухът ухае само на Есен. 

Ей сега дойде моето време!


Плейлистата в офиса, вкъщи и телефона е заредена с най-добрия дуум, висенето в  книжарницата за нова книга е седмично занимание, а вкъщи вече подпуках набрания през лятото чай (може и нищо да не остане до зимата).
Ето, аз си знаех, че пак ще се отплесна, заговоря ли за моя любим сезон, затова, осъзнавайки този факт, преминавам към първоначалната идея на поста, а именно - представянето на тази супер вкусна рецепта за тарт татен с круши.


В оригинал, тарт татена се прави с ябълки, но аз нямаше как, повтарям нямаше просто как да не го направя с круши при наличието на такива от село.
Бабето ми пак се беше катерила по дърветата като паркур и ги беше обрала, а те бяха просто перфектни - едри, все още с лек зелен цвят и сочни, да се покапеш (както не пропускам да направя и аз)

Веднага информирах баба ми, че взимам няколко, че ще правя отдавна заплануван тарт татен, а тя "взимай бе чедо, ама да знаеш, те много разхлабват", с което изхвърли заплануваната ми изтънчена френска визуализация през прозореца :)

И все пак, десертът е наистина много вкусен, елегантен и толкова елементарен за правене, че ако ви хареса, можете да го приготвите за 30 минути след изчитането на рецептата.
А аз няма да я отлагам повече и затова, ето я и самата нея:

Необходими продукти:
250 г бутер тесто
50 г меко масло
4 бр. по-едри круши
1/2 ч.ч. кристална захар
1/3 ч.ч. кристална кафява захар
един лимон
млян джинджифил
индийско орехче
канела


Започваме приготвянето като намазваме с около две супени лъжици от маслото хубаво съда, в който ще печем сладкиша (моят е с диаметър около 25 см), и покриваме хубаво с половината бяла захар:


Слагаме съда във фурната на 180-190 градуса с обдухване, докато се карамелизира. През това време, измиваме и почистваме крушите,


а след като захарта се карамелизира, изваждаме от печката и



нареждаме  крушите с почистената от семките страна нагоре


Пъхаме във фурната за още около 10 минути или докато крушите почнат да пускат сок. През това време в купа смесвам двата вида захар, слагам подправките, лимонов сок и малко вода (само ако е необходимо). Сместа трябва да бъде на вкус, затова и не съм задала пропорция - сложете повече или по-малко канела, ако я обичате, щипка от другите подправки - аз изстисках само половината лимон, и разбърквах хубаво, като се получи средно течна каша.

Изваждаме крушите, изсипваме сместа отгоре и разпределяме останалото масло.


Накрaя покриваме с разточеното бутер тесто, като подвиваме леко краищата ето така:


Пъхаме във фурната и печем до златисто:


Готовия десерт обръщаме върху чиния много бързо и внимателно, за да не разлеем соковете вътре.


Преди да обърнете прекарайте нож по стените на съда, за да улесните отлепването му :)



Много простичък като съставки и приготвяне десерт, но съдържа истински есенни вкусове, което го прави уникален и идеален за този сезон. Никога преди не съм яла по-вкусни круши и мога с ръка на сърцето да кажа, че


един десерт може да бъде ужасно вкусен и без наличието на шоколад.


П.С. Митко толкова го хареса, че го изяде.. целия, не се шегувам. Думите му бяха "Амо то е много лекичък и само крушки, само още едно парче и така". Ето затова никой друг не можа да го опита, но вече съм обещала да го приготвя пак тази седмица.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...