Ето, че посрещнахме и септември! Вече е факт - есента наближава, с което и желанието ни да хапнем нещо по-така. Затова и днешната ми рецепта е нещо много изкушаващо, носещо цветовете на идващия сезон.
Много пъти съм споменавала, че обожавам есента. Време, когато все още се радваме на топли дни, но без ужасните жеги, и време, когато заспиваме под звуците на леещ се дъжд.
И макар астрономическата есен все още да не е факт, аз мислено вече й се наслаждавам, като съм запланувала една невероятна фиеста от всякакви вкусотии. Даже докато ви пиша в този момент, до мен има един списък с предстоящи рецепти, коя от коя по-вкусна ( поне така ми изглеждат в главата :) ) и надявам се също толкова сполучливи.
За днешната мога да гарантирам от сега - просто ще си оближете пръстите!
Няколко пъти съм я правила и само един път успях да я снимам - сещате се защо :)
Толкова бързо се изяжда, а майка ми всеки път ме пита - кога ще направиш от онази шоколадовата баничка.
Искам да споделя и с вас тази рецепта и се надявам и на вас да ви се хареса също толкова много. Ето я и нея:
1/2 пакет кори за баница (около 250 гр)
50 гр масло
За пълнежа:
115 гр черен шоколад
75 гр масло
100 гр млени бадеми
115 гр фурми, нарязани на ситно
75 гр пудра захар (1/2 ч.ч.)
10 мл розова вода (не е задължителна)
За поръсване:
пудра захар
канела
какао
Много важен елемент в рецептата е изборът на фурми. Аз много не си падам по тях, но пък в десерта бяха страхотни и започвам да си променям мнението. Сигурно си зависи и от кой вид ще купиш - аз този път не съм се скръндзала и си купих от по-скъпите. Бяха много вкусни и сочни.
Първата стъпка в рецептата включва тяхното нарязване на ситно.
Следващата стъпка е да разтопим шоколада с маслото на водна баня,
до получаването на хубав, лъскав шоколад.
Махнете от огъня и прибавете млените бадеми, нарязаните фурми и розовата вода,
като разбърквате хубаво до получаването на еднородна ( супер вкусна ) смес.
Така готовата смес пренесете върху чиста повърхност и разделете на три равни части.
Вземете един лист от корите за баница, намажете с разтопено масло, сложете втори лист, намажете пак. Оформете фитил от първото топче смес и го разположете на дългата страна на корите на баницата. Завийте хубаво, а след това и на руло. Аз не направих сместа в идеална кръгла форма, което затрудни малко навиването после, затова и тук ще вметна - да го оформите по-кръгло, отколкото на снимката !
Оформете така и останалата част от плънката, като завивате като за баница. Ако не поставяте толкова много плънка, ще можете да направите по-голяма баничка, но по моя начин излиза малка, около 20 см в диаметър.
Ако решите, можете да изберете да я поръсите със сместа, която ви предложих по-горе, но първия път не успях да я снимам с нея, защото това би предположило да беше останала баничка, след като изстине, което става много трудно :)
Да ви е сладко!