понеделник, 2 юни 2014 г.

Торта "Павлова" и вариация на торта "Павлова" / Pavlova Cake Recipe



Ето ни в сезона на вкусните череши, ягоди и  кайсии. Сами по себе си те са невероятен начин да подсладим деня си, но все пак можем да решим да ги включим и в десерт. Едно правило в десертите с плодове - плодовете трябва да са звездата в ястието, а не обратното. Ето защо останалите продукти трябва само да помагат истинската сладост на свежия плод да излезе наяве. Точно такъв десерт е и днешният - Нежната и известна в цял свят вкусна торта "Павлова" със сочни череши! 


Тортата носи името на известната балерина Анна Павлова, но за произход и оригинална рецепта се борят от доста години Австралия и Нова Зеландия. Вторите май печелят засега, като тортата е част от националните им ястия. Интересен факт обаче е, че първите записки за десерт с името "Павлова" са именно в австралийско издание, но основата не е от белтъци, а желатинова.


Е, този вид дебати едва ли ще ни разколебаят да спретнем една такава супер лесна торта още днес, особено ако у дома ни се намират свежи ягоди или череши. Приготвяла съм я и с малини, но май е още рано за тях. Можете да се спрете на различни комбинации като тропическа - банани, ананас, манго и т.н, или пък изцяло от червени плодове. Каквото и да изберете, няма да съжалявате, тъй като хем ще похапнете вкусни плодове, хем ще хапнете торта, хем пък тя няма да е от брашно, което си я вкарва в графа "диетични". Какво повече можем да желаем от един десерт, така че да го наречем перфектен!


Да си призная, приготвяла съм торта "Павлова" вече няколко пъти и то все по различни рецепти. Последната, която открих обаче е най-добрата, най-лесната и най-вкусната и затова искам да споделя с вас точно нея. И без да губя повече време, ето и какво ви трябва:


Необходими продукти:
3 белтъка
100 гр кристална захар
50 гр пудра захар
1 щипка сол
1 с.л. оцет
1 с.л. нишесте


Разбийте белтъците, като добавите и щипката сол. Когато тръгнат да се запенват, прибавете кристалната захар на тънка струйка и разбивайте, докато захарта се разтвори, а белтъците се втвърдят. Накрая прибавете, пресявайки и пудрата захар. Последно добавяме разтворената в оцет супена лъжица нишесте. То ще спомогне за стабилизирането на белтъците, както и това  белтъченият блат да остане мек отвътре.

 

Очертайте върху хартия за печене кръг с диаметър 16 см - 18 см и разпределете белтъците, като се опитате да образувате нещо като кладенче в средата.



Сложете целувчения блат във фурната, като сушите за около два часа - два часа и половина на слаба фурна - 80-100 градуса. Следете фурната си, тъй като всички печки са различни като сила на печене. Аз променях градусите по време на печенето, тъй като исках първо да изсъхне отвън хубаво, но накрая увеличих леко, за да се запече повече отвън и да бъде още по-хрупкава. Ето го резлутатът:




За пълнежа обикновено се използва около 100 мл разбита сладка сметана (според мен и 50 мл ще са достатъчни) и плодове по желание. Аз обаче ви препоръчвам да заместите битата сметана с разбити белтъци. Разбийте един белтък с около 50 гр захар (5 с.л.) или повече / по-малко, според вкуса ви. Този пълнеж според мен засилва вкуса на целувката и е много по-вкусен заедно с плодовете. Можете да го заместите и със сладолед, но трябва да се напълни непосредствено преди сервиране.




Друго предложение е да заделите половината череши (ако се спрете на този плод) и да ги почистите. Аз добавих малко захар и вода на око и ги затоплих на котлона, докато захарта се разтвори и сосът леко се сгъсти. Получава се страхотна комбинация от свежи и топли череши, обвити в ароматен захарен сироп.



Както вече споменах, вече няколко пъти съм опитвала да правя тази торта, но по тази рецепта се получава най-хубавият целувчен блат:


Хрупкав и крехък отвън, но мек и сочен отвътре:

 

 И въпреки това, стените и дъното са добре изпечени :


Тази рецепта дава много свобода за експериментиране както визуално, така и вкусово. Тук например я бях направила с ягоди, което може би е най-класическият вариант. Това беше първият ми опит за тортата и беше преди повече години, отколкото ми се иска да си призная :) 



А тук се спрях на белтъчен блат от рецептата ми за целувки на водна баня. Блата оформих като решетка, която закрепих с течен шоколад върху шоколадов блат, останал ми от тази торта
И тъй като тортата носи името на балерина, украсих именно по този начин :)
Плодовете този път обаче бяха малини:



На който и вариант да се спрете, едва ли ще сбъркате, тъй като това е наистина много лесна за изпълнение торта. И тъй като е от целувчен блат, е идеална да подарите и такава целувка на някого, когото обичате!


петък, 30 май 2014 г.

Metal Kitchen: DOWN - Ghost Along The Mississippi Mud Cake Recipe


Ето, че успях този месец да вмъкна и запланувания отдавна пост в Метъл кухня / Metal Kitchen, посветен на една от любимите ми групи - Down. "Синдромът на Down" ме тресе вече месец и половина, тъй като нервната ми система надушваше излизането на новото EP на групата, та затова и трябваше да си взимам музикалното лекарство редовно преди този заветен ден. Ето че Down IV – Part Two вече е факт, а ние вече можем да се насладим и на първото видео към песента: We knew him well!



Както и друг път ще обърна повече внимание на личното ми отношение към музиката им, отколкото на био-, диско- и сцено-графията на групата: Всичко започна няколко години назад.....


Имах щастието да ги гледам на живо през вече изглеждащата далечна 2008 година, която уж беше вчера (а тогава използвах крем за лице, който не беше срещу бръчки). Тогава подгряваха Metallica, но без да омаловажавам величието на групата, за мен Down бяха по-готината част от концерта. И няма как...гласът на Фил Анселмо ми е толкова любим, че с удоволствие ще му позволя да ми озвучава съобщенията за неплатени сметки от мобилни оператори. 


Голяма слабост ми е, и колкото и да е велик за някои, толкова е мразен от други. Но както самият Фил казва - много лесно е да кажеш какво мразиш в този или онзи човек, по-трудно е да можеш да кажеш нещо хубаво за всеки човек. А бе не е точен цитатът, но смисълът е ясен. Вярно, че за някои самият Фил не е пример за безгрешност и морал, но затова пък човекът сам си прави признание в една от любимите ми Learn from my Mistakes.



И преди да си кажете "еееее, ти се оля да говориш за Фил", не мога да го избегна, защото той си е сърцето на тази група. Разбира се да говорим за него и да не споменем Pantera, е все едно да говорим за Веселин Маринов и да не се поизпотим.
 

Pantera ще получат своя mighty пост в тази рубрика - веднага след като завърша малкото резюме (което е на чернова) с петстотин милиона причини защо обичам Pantera. Все още не мога да се наканя да пиша постове за най-любимите си групи, може би защото седна ли, не си представям да стана от компютъра за дълго, дъъълго,  дъъъъълго време. Толкова дълго, че има вероятност да ми поникне брада, но както забелязваме напоследък, това далеч няма да попречи на развитието на кариерата ми :)

Драмата за разпадането на Pantera не е малка и до ден днешен предизвиква спорове в метъл форумите между хората, които следят взаимоотношенията в групите като заемане на позиция в защита на "нашето чедо" срещу "твоя изрод" в дълъг и изтощителен развод. 
И като във всеки такъв процес, има много хвърляне на кал, доста от която се залепи за Фил, спечелил си репутацията на арогантен, егоистичен и т.н. 
Но за мен той е велик и който иска да каже, че е задник, ще му кажа само....


Говорейки за кал, тактически преминаваме към вдъхновението за днешния сладкиш. Една от най-яките песни в албума - Ghost Along The Mississippi, се залепи за известната южняшка рецепта за Mississippi Mud Cakе и така се роди днешното хранително изчадие. Избрах рецептата, характерна за Ню Орлеанс, защото моят човек е родом от там :)

 Ghost Along The Mississippi
 In the morning, it takes me quite a while to clear my head
And as the day moves on, I find it hard to smile at something said
So I took control, priority number one, and that's me
Then I cut the dragon's head off, and put away my gun, so let it be
So let it be

I'm dying prematurely, I'm wasting my life for sure
I'm trying to kill what's happening to me
A ghost along the Mississippi

I never thought before, a life could be so strange, but it is
And I guess my one a day, became ten or twelve or more, and more
But I've got a gift, it's something called my friends or love
With them and I combined, I'll beat an early end, it's been done before

No time of passing away, of losing just one more day
I'm trying to kill what's happening to me
A ghost along the Mississippi

Can't happen to me
Won't do it to me
Can't happen to me
Won't do it to me
Can't happen to me
Won't do it to me

Destroying what's got ahold of me
No more the ghost of Mississippi



 I used to listen to this song once a day... but I guess my once-a-day became 10 or 12 or more. :) 



И такаааа.......така се разкуфях, че забравих, че трябва да си довърша поста. До къде бях стигнала... А, да. Тортата! Рецептата за нея можете да намерите тук. И този път заложих на рисуване на логото, понеже явно се смятам за голяма работа и само се фукам с това. Отново използвах ядлива гел боя и фондан за основа.

                  

Ето и самата рецепта:
2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. какао
250 гр масло
4 яйца
1 ч.ч. натрошени орехи
1 ванилия ( и уиски :) )

Аз приготвих половината доза от сместа, тъй като ми се стори доста. Пекох в квадратна форма с размери 26 см. Започваме като разбъркваме всички съставки в купа.

                                                 
Добавих орехите, като в оригиналната рецепта са орехи пекан, но в моя град не намерих и заместих с обикновени орехи.


Добавих малко уиски на вкус :)


И хайде всичко в тавичката. Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса.


Накрая поръсваме с малко маршмелоу бонбони и разтопен шоколад :) 

                    

И въпреки, че знам, че Фил си пада по италианска храна, едва ли ще откаже едно парче от вкусна южняшка торта.

Какво ще кажеш Фил?



Тази торта върви чудесно с още няколко песни на Down, които са специално за тези, които (и аз не знам как, но) не са чували за тях преди и по някакви неведоми пътища още не са слушали техни песни, за което им прощавам ( от части :) )  :

Stone The Crow


Down - Where I'm going


Beautifully Depressed





вторник, 27 май 2014 г.

Пиле Терияки / Teriyaki Chicken Recipe

 

Днешната рецепта можем да наречем "рецепта по поръчка", защото е заявка от един мой съученик, който поиска да споделя с него хубава рецепта за пиле "Териаки". Да си призная, не веднъж съм го приготвяла и то все по различни рецепти, но тази най ми допада, затова и ето че се озова в блога. Едва ли трябва да уточнявам, че този вид рецепти са за почитателите на японската кухня и въобще по-богатите и интересни вкусове.   
 


Сосът е много наситен на аромати, но същевременно се състои само от няколко най-обикновени подправки. Комбинирах го с гарнитура от бял ориз, който според мен е добре да бъде овкусен само със сол и черен пипер (но малко). Сосът ще попие в ориза и ще го овкуси допълнително.
А какво да кажем за самото пилешко ...крехко и отделящо се от кокала само с един натиск на вилицата:


И без да се бавя много-много, ето и рецептата:

Необходими продукти за соса териаки:
1 с.л. царевично нишесте
1 с.л. студена вода
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. соев сос тъмен
1/4 ч.ч. ябълков оцет
1 скилидка чесън
1 ч.л. настърган или 1/2 ч.л. млян джинджифил
1/4 ч.л. черен пипер


Трябват ви още :
пилешки долни бутчета без кожата (сосът ще стигне поне за около 8 броя)
бял ориз за гарнитура
По желание още:
стрък пресен чесън / кромид
сусам.  / чесън на прах

В подходящ съд слагаме оцета, захарта, соевия сос, нарязания на ситно чесън и черния пипер.


Добавяме и джинджифила, като можете да използвате млян, или да рендосате от корен.


 Накрая прибавете разтвореното в студена вода нишесте към останалите съставки.


Нека сосът да заври, а след това намалете и го оставете да къкри. Тук реших да добавя и пилешките бутчета. 

 

Хубаво е бутчетата да са без кожата, но аз ги сложих с нея, след което тя сама се отдели от тях и падна в соса. Смятам, че пилешките кожички в соса допринасят за обогатяване на вкуса му.
Когато сосът се посгъсти, а пилето е овряло, го пренасяме върху тавичка, застлана с хартия за печене.


Печем първоначално на силна фурна (200 градуса), а след това намаляваме на 180 (с обдухване), като периодично мажем с остатъка от соса.


Готовото пиле сервираме върху плато сварен бял ориз и поръсено с нарязан зелен лук / кромид.


Можете да го поръсите още със сусам или пък малко чесън на прах.


Не мога да ви опиша колко прекрасен е вкусът на това ястие...ще трябва да го опитате сами :)


Всяка хапка е пътешествие!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...