понеделник, 19 май 2014 г.

Грилован лук с топло синьо сирене и балсамико / Grilled onion with blue cheese and balsamic vinegar


След последните ми няколко доста по-обикновени и скромни рецепти се вдъхнових да изненадам себе си и близките у дома с нещо по-така. Истината е, че и днешното предястие не е нито трудно за приготвяне, нито скъпо, но пък изглежда като от петзвезден ресторант. (Не че съм била в такъв, но си представям :) ) Много съм доволна от композицията, която създадох, както визуално, така и вкусово. 


Смятам, че днешното предястие е идеално за всякакви празнични поводи, а сега, както сме в сезона на абитуриентските балове, доста домакини имат нужда от интересни идеи за да впечатлят  гостите си. Вярвам, че това ястие е точно такова и ще остане в мислите ви доста дълго време!



За да го приготвите ви е нужно само:
1 по-голяма глава лук
100 гр синьо сирене (аз използвах Dambert)
малка консерва аншоа
листенца пресен босилек
маслини
тъмен балсамиков оцет

Количеството на продуктите е примерно, тъй като зависи какво количество искате да приготвите.
Започваме като гриловаме нарязания на кръгчета кромид.


Когато е готов от едната страна, обръщаме и гриловаме от другата. През това време слагаме малко от нарязаното синьо сирене върху лука, като го оставяме леко да се разтопи.


Аранжираме в чиния, върху листо/ листа от пресен босилек, с маслини и аншоа.


Слагаме малко от балсамиковия оцет на вкус.


Можете да замените "соса" с микс от тъмен соев сос и светъл балсамиков оцет.





петък, 16 май 2014 г.

Полента с пържен бекон или иначе казано - Качамак с пръжки :) / Polenta with Fried Bacon Recipe


Едно име на ястието и как променя възприятията ни за него! Като кажем полента с бекон и вече си представям някое завиткано ястие в префърцунен ресторант. А я виж ти - качамак с пръжки. Направо те забива в някоя китна селска гостилница, където специалитетът е баш такова нещо и придружено с хубаво домашно вино. 


Мен ястието ме пренася деветстотин и петдесет години по-рано (или поне така се чувствам), когато дядо ми приготвяше качамак. То май баба ми го приготвяше, но на дядо се падаше тежката задача да го бърка ...и яде. Беше време, в което броенето на калории в яденето още не беше измислено и се ядеше, каквото има.

 

Честно казано оттогава не бях хапвала качамак, пък дори не ми бе хрумвало да го приготвя. Обаче такава хубава домашна осолена сланинка се озова в ръцете ми тези дни и мазната муцунка Митко веднага си поиска нещо чорбаджийско.  

Оказа се по-лесно, отколкото си мислех, а и да си призная, беше по-вкусно, отколкото помня :)
Сега разбрах, че има няколко вариации на приготвяне на качамака - сух и малко по-сочен. В нашия край винаги се прави много сух на големи буци, но аз си го направих по мой си начин - или иначе казано среден вариант. Вие можете да го приготвите според вкуса си, но ако му сложите малко разтопено масълце, сиренце или някоя друга "подправка" няма да го развалите :)
И да не протаквам повече, ето я и рецептата:

За качамака:
500 г царевично брашно
2 л. вода
200 г осолена сланина
150 гр сирене* (по желание)

Във вряла подсолена вода се изсипва брашното и, без да се разбърква, се прави дупка в средата му с дървена лъжица така, че да излиза парата.
Оставя се да поври около час.
През това време изпържваме до златисто нарязаната на парченца сланина. (У дома се харесват супер хрупкави.)

 

След като мине времето за качамака, се маха от огъня и почва да се бърка, докато сместа започва да се отделя от стените на съда.
Сервираме в чиния, като отгоре поръсваме с пръжките и / или наронено сирене. Заливаме с разтопено масло или малко от мазнината, в която е пържена сланината. Може да добавите малко червен пипер към нея.


Определено не е постничко като хапване, но за времето навън напоследък е идеално и хич не му мислим! Наздраве!







вторник, 13 май 2014 г.

Паста с кюфтенца "Строгонов" / Meatballs Stroganoff with Pasta Recipe


Имам си една приятелка, Ванчето, която тайно наричам аз "Спагетеното чудовище". Не че прилича на такова,  много си е хубаво девойчето, обаче откакто я познавам нагъва само спагети под различни форми. При нея изразът "пасти да яде" има съвсем различно значение, но еднакъв резултат. Та тя все ме пита защо не правя повече ястия с макарони и други тестени изделия от този род, та реших да й угодя и да пусна една много вкусна рецепта за спагети "Строгоноф". Тя се роди отново след проучване на рецепти в интернет, моя вариация на изпълнение и съдържание.
Реших да използвам рецептата за кюфтетата от така любимите ми "Кюфтета по Цариградски", като тази рецепта е идеална, ако са ви останали няколко бройки и искате да ги преобразувате в ястие номер две. Аз често правя такива неща, защото честно казано не обичам  да ям едно и също нещо два поредни дни. Вие можете да направите кюфтенцата и други по ваша рецепта. Но ето и какво друго трябва да знаете:

Необходими продукти:

За кюфтенцата:
от тази рецепта

250 гр паста (аз избрах спагети)
1 ч.ч. телешки бульон
150 мл готварска сметана течна
100 гр заквасена сметана / крема сирене
риган
босилек
магданоз
сол
олио/ зехтин


Сваряваме пастата според указанията на опаковката - вряла вода, сол и няколко капки зехтин:




През това време в друг съд запържваме кюфтенцата. След като са готови, прибавяме към тях горещия телешки бульон. Прибавяме подправките и оставяме да поври така известно време.


Когато бульонът се редуцира, прибавяме течната сметана, заквасената сметана или сиренето, в зависимост какъв вкус предпочитате. Можете разбира се да ги направите и в съотношение 50/50.


Прибавяме сварените и отцедени спагети към кюфтетатa и соса и ...готово. Аз не сервирах целия сос, затова и на снимките изглежда, че е малко, но не се притеснявайте - сос има достатъчно :)


Добре си ги похапнахме тези сметанови кюфтенца, и макар и съвсем да не е рецептата за "Строгоноф", най-близо ми бяха на вкус и реших да ги кръстя така.


Препоръчвам да си ги гарнирате с чашка изстудено бяло вино, за още по-добър резултат! :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...