неделя, 28 юли 2013 г.

Приятелско предизвикателство :)



Уийкендът стана с една идея по-интересен след като Таня от Coffee and Chocolate реши да ме включи в предизвикателството на Liebster Blog award, като ми зададе 10 интересни въпроса за опознаване. Целта на предизвикателството е да създаде повече връзки между блогърите и по-специално тези, които имат по-малко от 200 последователи, даващи им възможност да разширят аудиторията си и разбира се да създадат нови приятелства. Аз с отворено сърце прегръщам идеята на Таня и ето ги моите отговори на нейните въпроси:


Защо създадохте блога си?
 Блога си създадох преди по-малко от година почти на шега, защото имах нужда от някакъв креативен проект, който да ме зарежда положително и да ме поддържа фокусирана в труден за семейството ми период. Оказа се едно от най-добрите ми решения ! :)
Кое е най-странното ястие, което сте яли?
 При всичките си пътешествия съм се стремяла да опитвам нови и интересни ястия, но никое от тях не бих определила за странно, може би защото съм голям експериментатор и за мен няма граници в готвенето :)
Разхвърляна или подредена сте?
 Определено подредена!
Какво най-често приготвяте у дома?
 Риба и месо.
Кое ви успокоява?
 Аз съм домошар по природа и времето, прекарано у дома,  винаги ми се отразява най-добре.
С какво не бихте направили компромис?
 Да правя компромис само аз. ( И с чалгата !!!)
Салата или торта?
 Торта.
Какво не умеете да правите добре?
 Да проявявам търпение.
Най-важното нещо за вас е...?
 Да живееш пълноценно спрямо твоите представи за това.
Оприличете се с една дума? 
 Странна.

 Попълването на този въпросник ме върна назад в детството, когато си разменяхме първобитната форма на фейсбука, т.е. лексикон. Надявам се и на останалите, към които ще изпратя своите въпроси, предизвикателството да донесе много усмивки в този слънчев летен ден. А те са:

2. Дани от Colorful Place
3.Петя Керанова от Моите кулинарни съкровища
4.Натали от Под гъбката
6. Мария Чалиева от Fresh Cuts of Live
7. Александрина от Приказки от шоколад
8.Емилия от The secret - with love
9.Михаела от Michelle's strawberries and mint
10. Марта от Драскотини

А моите въпроси към вас са следните:

1.Защо създадохте блога си?
2.Какво ви вдъхновява?
3. Първото ястие, което приготвихте сами е...
4.Червено, бяло или розе?
5. Коя е вашата щастлива песен?
6. Ако бяхте храна, щяхте да сте....
7. Считате за свой недостатък.....
8. Какво ви разсмива?
9. Какво ви прави добро впечатление при ново запознанство?
10.Вярвате че......

Ннадявам се всички настоящи и бъдещи приятели да се насладят на тази игра и им напомням, че ако решат да се включат в нея, трябва да изпълнят следните стъпки:
1. Да поставят линк към страницата на блогъра, отправил им предизвикателството
2. Да отговорят на въпросите
3. Да напишат свои 10 въпроса
4. Да поканят 10 блогъра, (по възможност с по-малко от 200 последователи)  да отговарят на тях, като им изпратите съобщение и посочите линк към техните страници.


четвъртък, 25 юли 2013 г.

Торта "Наполеон" / Napoleon Cake



НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

See this Recipe in English below:

Не знам защо, но ми беше много трудно да започна този пост и си отлежава вече 3-та седмица в графата с чернови. Може би, защото едва ли има кулинар, който не я е приготвил или не е обяснил, че оригиналното име означава хиляда листа. Вариациите на този десерт по света са също поне хиляда, а с това и теориите за първоначалния му произход. И макар французите да го асоциират с Наполеон Бонапарт, то италианците твърдо държат, че името идва от техния прекрасен Неапол. След щателното ми проучване излезе обаче, че оригиналната рецепта може би се е пръкнала малко по-далеч, а имено в унгарския град Сегед.

Доста години по-късно тази торта се появи за първи път и в моя дом, тъй като никой досега не я беше приготвял за мен. Единствения вкус на този десерт бях опитвала като ученичка, когато се продаваше по магазините във вид на пасти. 

И така, един ден, докато си четях книга и прелиствах един от "хилядата листа" :) , някакси ми се прияде точно този десерт. Веднага се поразрових в нета и се сблъсках отново с толкова вариации и разновидности на тортата, колкото са и историите, свързани с произхода й.


За мое щастие попаднах и на ето тази рецепта на Петя Керанова, която се получи просто чудесно, за което й благодаря. Спазих я едно към едно и сега ще ви покажа целия процес. Но преди това нека ви кажа необходимите продукти:

Необходими продукти:
1кг бутер тесто
1 л прясно мляко
3бр яйца
1.ч.ч.захар
125 гр масло
2 пак ванилия
7 с.л. брашно

Ingredients: 1 kg puff pastry 1 liter milk 3 eggs 1 cup sugar 125 g butter 2 vanillas 7 tablespoons flour


Започваме с направата на блатовете. Разгръщаме бутер тестото и го разточваме леко само в едната посока. За да са еднакви по размер, използвах и линия, така че оформих 4 еднакви правоъгълни блата, като изрезките запазих за украсата по-късно.
We start with the puff pastry. Unfold the puff dough and roll lightly in one direction only. To have the same size I used a ruler, so I shaped four identical rectangles and the scraps I kept for the decoration later.


Всяка кора дупчим с вилица, за да предотвратим надуването им при печене. Самите кори печем върху хартия за печене в предварително загрята на 200 градуса по Целзий ( 395-400 по Фаренхайтфурна, докато почервенеят.

I punch each cake layer with a fork to prevent inflating it when baking. Bake the pastry on baking sheet in a preheated oven at 200 degrees C ( 395-400 Fahrenheit) until it is done.


Готовите блатове оставяме да се охладят върху решетка. Изпечете и останалите изрезки, които по-късното ще натрошим и използваме за облепване на тортата.

Leave the finished cake layers to cool on a grid. Bake the remaining pastry scraps that will later be crushed and used for dressing the cake.


Докато корите изстиват, се залавяме с приготвянето на крема. В подходяща тенджера сипваме 800 мл от млякото, маслото, захарта и ванилиите и ги оставяме да заврят на котлона.

While the layers cool down, we begin with the preparation of the cream. In a suitable pot pour 800 ml of milk, butter, sugar and vanilla and let them boil on the stove.


През това време разбъркваме останалото мляко с яйцата и брашното. Тази смес сипваме на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, към врящото мляко.

During this time, mix the remaining milk with eggs and flour. Pour this mixture in a thin stream to the boiling milk, while constantly stirring.



Бъркаме, докато стане хубав пухкав крем.  
Махаме от огъня и оставяме леко да се охлади. След това преминаваме към сглобяването на тортата.


Stir until it becomes nice fluffy cream.

Get out of the fire and leave to cool slightly. Then move on to assembling the cake.



Слагаме първата кора и разпределяме хубаво от крема по цялото й продължение. Тъй като кремът ми беше доста горещ, слагах малко от крема и оставях няколко минути, докато поизстине и слагах още един пласт. След това слагаме втората кора и отново крем и така докрай. Накрая измажете хубаво тортата с крем.

Put the first sheet and spread a good amount of the cream all along. As the cream was pretty hot, I put a little amount of the cream and leaving a few minutes until cooled down I put another layer of cream. Then put the second crust and cream again and so on until it's done. Finally cover the cake with cream.



Изпечените от нас изрезки натрошаваме с вилица и с тези трохи облепваме цялата торта.

The baked from us cuttings are crushed with a fork and these crumbs are sprinkled over the entire cake.






Хубаво е тортата да престои поне 12 часа преди консумирането й. Направо я мушнете в хладилника за през нощта и се опитайте да не мислите за нея прекалено много :)


It is good for the cake to stay at least 12 hours before consuming it. Put it in the fridge for the night and try not to think about it too much


На другия ден й се насладете в компанията на хубаво кафе и приятна книга.

  



А ето и тортата в разрез:


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!




сряда, 17 юли 2013 г.

Свежо лимоново ризото със зеленчуци / Summer Lemon-Vegetable Risotto


Повечето от нас имат любими телевизионни шоута и програми, за които с голямо нетърпение се приготвяме през деня, когато най-накрая ще имаме възможност да седнем на диванчето с купа пуканки и му се насладим на макс. Така може да се случи единствено и само, ако любимите ти риалити програми не са готварските - като Masterchef и Hell`s Kitchen, защото само след 20 минути те засърбяват ръцете да сготвиш нещо, което те е вдъхновило. Такъв е и случаят с това ризото. Както си гледах мастершеф и ....не успях да изгледам серията докрай. Трябваше да сготвя нещо вкусно за хапване, защото предстоеше оценяване на ястията на участниците и всеки път когато виждах как съдиите опитват от изпълнените с цветове и вкусови комбинации ястия, се давех в собствената си слюнка.



Реших, че пуканките не са достатъчен снак за гледане на кулинарно шоу и отворих хладилника с надеждата, че имам всичко от което се нуждая. Точно както в шоуто, когато на участниците им се пада по една тайна кутия, в която са сложени различни продукти за готвене, а те имат ограничено време да сътворят нещо оригинално и изкусително, комбинирайки някои от дадените им продукти. Така се видях и аз гледайки останалата шепа зелен боб, 2-3 моркова, лук, една тиквичка и лимон. И ми хрумна - защо не едно прекрасно лятно ризото със сезонни зеленчуци. И така тази импровизация доведе до невероятно вкусен резултат и ...празни чинии. Ако и на вас ви се стори вкусно, вижте необходимите продукти:

За около 4 порции:
300 гр бял ориз
1-2 моркова
половин тиквичка
1 шепа зелен/ жълт фасул
2 кубчета гъбен бульон
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
1/2 връзка копър
1 лимон
олио
сол

Заради различните размери на зеленчуците, реших да премеря с помощта на чаша точното количество. Тоест нарежете морковите на средни по големина кубчета и напълнете една чаша от 200 мл. Такова трябва да е и количеството на тиквичката, нарязана на кубчета. Зеленият фасул (аз имах и малко жълт) прецених на око, но е приблизително една по-голяма шепа.

Започваме, като слагаме литър вода с 1 с.л. сол да заврят на котлона. Прибавяме първо зеления фасул, който трябва да поври 3 мин. След това добавяме нарязаните на кубчета моркови, които врат още 2 мин, и накрая добавяме нарязаната тиквичка. Варим още 1-2 минути.

Изваждаме зеленчуците и оставяме настрана. Защото съм много мързелива сигурно, или пък бързах, реших да разтворя двете кубчета бульон директно в същата вода и според мен си се получи много добре. :)
Самото ризото приготвяме, като нарязания на ситно лук и чесън запържваме за 1 минута в малко олио, докато станат прозрачни. За целта не пържете на максимална температура на котлона, по-скоро на 2/3 от капацитета му.  Добавете изчистения и измит ориз и запържете още 1-2 минути, докато и оризът стане леко прозрачен.

 

 След това добавете един черпак от бульона и оставете да поизври. Не забравяйте да разбърквате периодично. След като поизври, добавете още един черпак бульон. Тук е много важен изборът ви на ориз - ако нямате класическия ориз за ризото, можете да ползвате и обикновен, както направих аз в случая. Първият път като приготвих ястието беше с една марка ориз и стана значително по-бързо, а вторият път - друга и отне повече време. Горе-долу след първите 2 черпака добавям зеленчуците, които сега ще се готвят заедно с ориза и ще се овкусяват от бульона. Процедурата е следната - добавяне на бульона черпак след черпак, след извирането на предишния. И така до края или докато ориза се свари.

Преди сервирането прибавяме нарязания на ситно копър и изстискваме един лимон. Ако обичате по-силен лимонов вкус, можете да добавите и още, но аз препоръчвам да сервирате ризотото с парче лимон, така че всеки да го добави по желание.
Истината е, че макар да изглежда доста време, не отне повече от 30 минути. Така и същия ден, когато го приготвих за първи път, напълних чинията и се върнах да си догледам шоуто. Мога да ви кажа, че така далеч по-лесно се гледат такива предавания, и се чувствах много горда от резултата на моето си предизвикателство. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...