четвъртък, 25 юли 2013 г.

Торта "Наполеон" / Napoleon Cake



НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

See this Recipe in English below:

Не знам защо, но ми беше много трудно да започна този пост и си отлежава вече 3-та седмица в графата с чернови. Може би, защото едва ли има кулинар, който не я е приготвил или не е обяснил, че оригиналното име означава хиляда листа. Вариациите на този десерт по света са също поне хиляда, а с това и теориите за първоначалния му произход. И макар французите да го асоциират с Наполеон Бонапарт, то италианците твърдо държат, че името идва от техния прекрасен Неапол. След щателното ми проучване излезе обаче, че оригиналната рецепта може би се е пръкнала малко по-далеч, а имено в унгарския град Сегед.

Доста години по-късно тази торта се появи за първи път и в моя дом, тъй като никой досега не я беше приготвял за мен. Единствения вкус на този десерт бях опитвала като ученичка, когато се продаваше по магазините във вид на пасти. 

И така, един ден, докато си четях книга и прелиствах един от "хилядата листа" :) , някакси ми се прияде точно този десерт. Веднага се поразрових в нета и се сблъсках отново с толкова вариации и разновидности на тортата, колкото са и историите, свързани с произхода й.


За мое щастие попаднах и на ето тази рецепта на Петя Керанова, която се получи просто чудесно, за което й благодаря. Спазих я едно към едно и сега ще ви покажа целия процес. Но преди това нека ви кажа необходимите продукти:

Необходими продукти:
1кг бутер тесто
1 л прясно мляко
3бр яйца
1.ч.ч.захар
125 гр масло
2 пак ванилия
7 с.л. брашно

Ingredients: 1 kg puff pastry 1 liter milk 3 eggs 1 cup sugar 125 g butter 2 vanillas 7 tablespoons flour


Започваме с направата на блатовете. Разгръщаме бутер тестото и го разточваме леко само в едната посока. За да са еднакви по размер, използвах и линия, така че оформих 4 еднакви правоъгълни блата, като изрезките запазих за украсата по-късно.
We start with the puff pastry. Unfold the puff dough and roll lightly in one direction only. To have the same size I used a ruler, so I shaped four identical rectangles and the scraps I kept for the decoration later.


Всяка кора дупчим с вилица, за да предотвратим надуването им при печене. Самите кори печем върху хартия за печене в предварително загрята на 200 градуса по Целзий ( 395-400 по Фаренхайтфурна, докато почервенеят.

I punch each cake layer with a fork to prevent inflating it when baking. Bake the pastry on baking sheet in a preheated oven at 200 degrees C ( 395-400 Fahrenheit) until it is done.


Готовите блатове оставяме да се охладят върху решетка. Изпечете и останалите изрезки, които по-късното ще натрошим и използваме за облепване на тортата.

Leave the finished cake layers to cool on a grid. Bake the remaining pastry scraps that will later be crushed and used for dressing the cake.


Докато корите изстиват, се залавяме с приготвянето на крема. В подходяща тенджера сипваме 800 мл от млякото, маслото, захарта и ванилиите и ги оставяме да заврят на котлона.

While the layers cool down, we begin with the preparation of the cream. In a suitable pot pour 800 ml of milk, butter, sugar and vanilla and let them boil on the stove.


През това време разбъркваме останалото мляко с яйцата и брашното. Тази смес сипваме на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, към врящото мляко.

During this time, mix the remaining milk with eggs and flour. Pour this mixture in a thin stream to the boiling milk, while constantly stirring.



Бъркаме, докато стане хубав пухкав крем.  
Махаме от огъня и оставяме леко да се охлади. След това преминаваме към сглобяването на тортата.


Stir until it becomes nice fluffy cream.

Get out of the fire and leave to cool slightly. Then move on to assembling the cake.



Слагаме първата кора и разпределяме хубаво от крема по цялото й продължение. Тъй като кремът ми беше доста горещ, слагах малко от крема и оставях няколко минути, докато поизстине и слагах още един пласт. След това слагаме втората кора и отново крем и така докрай. Накрая измажете хубаво тортата с крем.

Put the first sheet and spread a good amount of the cream all along. As the cream was pretty hot, I put a little amount of the cream and leaving a few minutes until cooled down I put another layer of cream. Then put the second crust and cream again and so on until it's done. Finally cover the cake with cream.



Изпечените от нас изрезки натрошаваме с вилица и с тези трохи облепваме цялата торта.

The baked from us cuttings are crushed with a fork and these crumbs are sprinkled over the entire cake.






Хубаво е тортата да престои поне 12 часа преди консумирането й. Направо я мушнете в хладилника за през нощта и се опитайте да не мислите за нея прекалено много :)


It is good for the cake to stay at least 12 hours before consuming it. Put it in the fridge for the night and try not to think about it too much


На другия ден й се насладете в компанията на хубаво кафе и приятна книга.

  



А ето и тортата в разрез:


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!




сряда, 17 юли 2013 г.

Свежо лимоново ризото със зеленчуци / Summer Lemon-Vegetable Risotto


Повечето от нас имат любими телевизионни шоута и програми, за които с голямо нетърпение се приготвяме през деня, когато най-накрая ще имаме възможност да седнем на диванчето с купа пуканки и му се насладим на макс. Така може да се случи единствено и само, ако любимите ти риалити програми не са готварските - като Masterchef и Hell`s Kitchen, защото само след 20 минути те засърбяват ръцете да сготвиш нещо, което те е вдъхновило. Такъв е и случаят с това ризото. Както си гледах мастершеф и ....не успях да изгледам серията докрай. Трябваше да сготвя нещо вкусно за хапване, защото предстоеше оценяване на ястията на участниците и всеки път когато виждах как съдиите опитват от изпълнените с цветове и вкусови комбинации ястия, се давех в собствената си слюнка.



Реших, че пуканките не са достатъчен снак за гледане на кулинарно шоу и отворих хладилника с надеждата, че имам всичко от което се нуждая. Точно както в шоуто, когато на участниците им се пада по една тайна кутия, в която са сложени различни продукти за готвене, а те имат ограничено време да сътворят нещо оригинално и изкусително, комбинирайки някои от дадените им продукти. Така се видях и аз гледайки останалата шепа зелен боб, 2-3 моркова, лук, една тиквичка и лимон. И ми хрумна - защо не едно прекрасно лятно ризото със сезонни зеленчуци. И така тази импровизация доведе до невероятно вкусен резултат и ...празни чинии. Ако и на вас ви се стори вкусно, вижте необходимите продукти:

За около 4 порции:
300 гр бял ориз
1-2 моркова
половин тиквичка
1 шепа зелен/ жълт фасул
2 кубчета гъбен бульон
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
1/2 връзка копър
1 лимон
олио
сол

Заради различните размери на зеленчуците, реших да премеря с помощта на чаша точното количество. Тоест нарежете морковите на средни по големина кубчета и напълнете една чаша от 200 мл. Такова трябва да е и количеството на тиквичката, нарязана на кубчета. Зеленият фасул (аз имах и малко жълт) прецених на око, но е приблизително една по-голяма шепа.

Започваме, като слагаме литър вода с 1 с.л. сол да заврят на котлона. Прибавяме първо зеления фасул, който трябва да поври 3 мин. След това добавяме нарязаните на кубчета моркови, които врат още 2 мин, и накрая добавяме нарязаната тиквичка. Варим още 1-2 минути.

Изваждаме зеленчуците и оставяме настрана. Защото съм много мързелива сигурно, или пък бързах, реших да разтворя двете кубчета бульон директно в същата вода и според мен си се получи много добре. :)
Самото ризото приготвяме, като нарязания на ситно лук и чесън запържваме за 1 минута в малко олио, докато станат прозрачни. За целта не пържете на максимална температура на котлона, по-скоро на 2/3 от капацитета му.  Добавете изчистения и измит ориз и запържете още 1-2 минути, докато и оризът стане леко прозрачен.

 

 След това добавете един черпак от бульона и оставете да поизври. Не забравяйте да разбърквате периодично. След като поизври, добавете още един черпак бульон. Тук е много важен изборът ви на ориз - ако нямате класическия ориз за ризото, можете да ползвате и обикновен, както направих аз в случая. Първият път като приготвих ястието беше с една марка ориз и стана значително по-бързо, а вторият път - друга и отне повече време. Горе-долу след първите 2 черпака добавям зеленчуците, които сега ще се готвят заедно с ориза и ще се овкусяват от бульона. Процедурата е следната - добавяне на бульона черпак след черпак, след извирането на предишния. И така до края или докато ориза се свари.

Преди сервирането прибавяме нарязания на ситно копър и изстискваме един лимон. Ако обичате по-силен лимонов вкус, можете да добавите и още, но аз препоръчвам да сервирате ризотото с парче лимон, така че всеки да го добави по желание.
Истината е, че макар да изглежда доста време, не отне повече от 30 минути. Така и същия ден, когато го приготвих за първи път, напълних чинията и се върнах да си догледам шоуто. Мога да ви кажа, че така далеч по-лесно се гледат такива предавания, и се чувствах много горда от резултата на моето си предизвикателство. :)

сряда, 10 юли 2013 г.

Плодови тарталети с крем шампанско / Fruit tarts with Champagne Cream


Така стоят нещата вкъщи - аз готвя и дегустирам, а после -  Митко яде или по-скоро изяжда! Всичко! (Слава Богу, че нищо не му се лепи :) ! ) Повечето пъти успявам да заделя някое и друго парче от ястието или десерта и така "намазват" и роднините от двете страни. Е, тук не беше такъв случая! Смятам да наема детектив да разнищи казуса, но така и не разбрах къде изчезнаха тези тарталети. Така че снимките са единственото доказателство, че те са съществували, но веднага щом обърнах гръб да оставя фотоапарата -  бяха изчезнали. Това, разбира се, винаги е добър знак - десертът е не просто хубав, а много, ама много хубав. 

"Няма по-голямо ласкателство за кулинаря от празните чинии", както се казва :)


Може би няма по-класическа и романтична комбинация от ягоди и шампанско. А според мен няма и по-романтичен сезон от лятото. Сега е времето на почивките, цялото ни тяло се зарежда със слънце и произвежда хормон на щастието на пълни обороти :) Ето защо е и идеално време да приготвите този ефирен десерт, а пък вече нямаме проблем да намираме ягоди целогодишно. Вие, разбира се, можете да решите да смените плодовете с някои други по ваш вкус!
Аз си избрах хубавите домашни ягоди от градината. Те са невероятен сорт и досега не съм намирала да се продават такива. Те са по-кръгли и тъмни на цвят от обикновените ягоди, но  и са много по-сладки и ароматни.
Друг важен детайл в настоящата рецепта е избора на наистина хубаво шампанско или сладко вино. Изберете го според вкуса си, но не посягайте към евтините вина. Само ще направи крема кисел и едва ли ще му се насладите както трябва. Но да не протаквам повече, ето и необходимите продукти:

За тарталетите:
рецептата от тук

За крем шампанско направих половин доза, тъй като от тестото излизат максимум десет кошнички, но ако решите да направите пълна доза, просто удвоете продуктите:

За крема:

4 жълтъка
1/4 ч .ч. захар
1/2 ч.ч. хубаво шампанско или сладко десертно вино
1/2 ч.ч. сладка течна сметана

Правим тарталетите по рецептата по-горе. Този път ги направих малко по-дебели, което ги направи още по-вкусни.
Крема приготвяме, като разбъркваме хубаво с миксер жълтъците със захарта, докато побелеят. След това прибавяме и шампанското и опитайте. Тук е моментът да прецените дали да добавите още малко захар. Както казах, всичко зависи от избора ви на вино / шампанско.

След като сместа е хомогенизирана, я прехвърляме в подходящ съд на котлона. При непрекъснато разбъркване, варете крема до сгъстяване. След като се сгъсти, махнете от котлона и оставете да се охлади, най-добре върху купа с лед, а след това и в хладилник. Когато е готов, разбийте сметаната и смесете с крема.


Разбърквайте, докато получите плътен крем с равномерен цвят и текстура. Сложете крем във всяка тарталетка и украсете с плодове по желание.


Листенца от свежа мента и лека поръска от пудра захар е идеален завършек за този свеж летен десерт.


Усетете романтиката на лятото с тези "Плодови тарталети с крем шампанско"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...