сряда, 5 декември 2012 г.

Мини тортички "Шварцвалд" / "Black forest" Мini cakes

 


Празниците засилват желанието ми да готвя, но не само вече изпитани рецепти, а и да експериментирам. Така ми хрумна идеята за тези мини тортички. Вдъхновени са от известната торта Schwarzwald - Черна гора, представляваща сладка комбинация от какаови блатове, сметана, череши и черен шоколад. Пресъздадох тази вкусова експлозия с обикновени простички продукти, често намиращи се у дома. А именно:

шоколадови бисквити
сладкарска сметана
течен шоколад
пияни вишни
шоколадови стърготни
ядки за овалване

Целта ми бяха тортички с размерите на парти-хапки, но вие можете да дублирате продуктите и да ги направите двойни или тройни, с повече или по-малко сметана. За начало намазах две чаени бисквити, едната с бита сметана, а другата с течен шоколад.  Бисквитите, които имах, бяха с дупка, затова сложих и вафлена подложка за канапета.

Можете да напоите съвсем леко бисквитите с вишновка, но внимавайте, тъй като от сметаната и шоколада, те ще омекнат достатъчно. Слепете бисквитите, намажете отново със сметана, и оваляйте стените на бисквитите в смлени ядки, захаросани фъстъци, орехи или др.



Поръсете отгоре с шоколадови пръчици или настърган натурален шоколад. Черешката на тортата тук всъщност е ...черешката на тортата. :) Използвах пияни вишни от вишновка, които завършиха сладкишите и им придадоха много коледен аромат!


Опитайте и вие !


 

Банички на грил / Grilled Banitza


Готвенето на големи пухкави тестени изделия с титанични резмери е специалитет на моето бабче, затова и никога не съм смяла да влизам в тази категория. И все пак трябва да се започне от някъде, затова започвам от най-ниското стъпало - изделия с готови кори за баници. Едва ли някъде може да се сбърка с тях. Както казва Джейми Оливър "Всеки идиот може да го направи, вижте ме мен" :)  

Представям ви банички на грил-тиган - за тях използвам:
1 пакет готови кори за сач
400 -500 гр сирене / извара
2-3 яйца
олио за намазване

 

От сиренето и яйцата забъркваме сместа за пълнеж, намазняваме леко корите и разпръскваме на капки от пълнежа. Завиваме баничките и ги слагаме на предварително загрят грил-тиган. Добре е да се пекат на средна температура, за да не изгорят. Предимството на тези банички е, че стават много бързо, не са мазни и са ужасно хрупкави. Но можете да ги намажете отгоре с малко масло, ако искате да са по-меки.

 Идеална съботна закуска!


четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Торта "Коледна звезда" / "Christmas Star" Cake


 

Коледа, Коледа, Коледа, Коледа....любимият ми сезон от годината, любимият ми празник, любимото ми време, прекарано с любимите ми хора, тъпчещи се с любимата ми храна.  Гледайки коледни филмчета, слушайки коледна музика, опиянени от коледни аромати и светлинки, идващи от горящата камина и светещата елха. Всичко е толкова прекрасно, че ми иде да се нагушкам от уюта и топлината, която изпитвам, само като си представям този вълшебен, магически празник.


Всички тези емоции вдъхновиха направата на тази парфена торта с пълнеж от joy and happiness :) (в случая желе от горски плодове). А ето и необходимите продукти за торта с размери 20 см:

За блатовете:
(две дози от смес за руло)

5 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

За крема:

600 гр заквасена сметана
125 гр меко масло
1 ч.ч. пудра захар (и още на вкус)
1 желатин
1 жълтък

За желето от горски плодове:

250 гр горски плодове
пудра захар на вкус
1 желатин

За масления крем:
125 гр масло
1-2 ч.ч. пудра захар

За украсата:

500 гр бял фондан
гъм паста за детайлите
сметана за украса
сладкарски бои

Работата по тортата започнах два дни по-рано с изработката на детайлите от гъм паста. Направих коледната звезда, листата и зрънцата на имела, оцветих допълнително и оставих да изсъхнат хубаво:

 

На следващия ден се залових със самата торта. Направих две дози от сместа за руло, като при първата разбивах жълтъците и белтъците заедно, а при втората поотделно. Сместа пекох в правоъгълните тави от фурната. От по-твърдия блат изрязах дъното и капака на тортата с помощта на ринг за торти с размер около 20 см. Блатът с разбитите поотделно белтъци и захар стана по-пухкав и използвах за стените на тортата, като изрязах две ленти с височината на тортата. Самият блат бе по-мек, по-лесно се огъваше по стените на ринга и лесно прилепна по дъното на тортата. Докато блатовете изстиваха, се заех с крема и желето. Оставих в миксера да се разбиват съставките за крема (без желатина), а аз пасирах в друг съд замразените горски плодове и пудрата захар. Готовото пюре прецедих през марля за да няма семки.


На водна баня разтворих заедно двата желатина според указанието на опаковката. Прибавих около желатин и половина към разбиващата се с миксера смес за крем, а към останалата част добавих прецеденото пюре, докато продължавам да разбърквам на водна баня. Поставих двата пълнежа леко да стегнат, като след това започнах да запълвам тортата с крем. Започнах с едната част от сметановия крем, след това добавих част от желето, после пак от сметаната и така догоре, като завършваме със сметановия крем. Слагаме капака на тортата и притискаме с ринга. Оставяме в хладилника за денонощие.


На другия ден приготвяме масления крем за измазване на тортата. След като нанесем равен слой, слагаме в хладилника да стегне, а през това време изрязваме от фондан лента за стените на тортата и капак. Украсете по желание с приготвените орнаменти. Макар фонданът да не обича сметана, ако оставите разстояние между капака и стените и шприцовате върху част от масления крем, украсата ще издържи. Самата торта обаче дали ще остане...едва ли?! :)



 

 Весели Коледни и Новогодишни празници!
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...